4904
hűtés
  • TothLaci
    Szóval erről lenne szó:

De eszembe jutott egy ötlet. Mi lenne, ha szereznék rá egy normális hűtőt, le venném a ventilátort róla, és olyan tápot tennék rá, aminek 12 cm-es ventilátora van, és arra is lenne fordítva, bár az szívja a levegőt, de közel lenne a hűtőbordához, és azt is "hűtené". Szerintetek?
  • dokar
    Mérd le, hogy mekkora hely áll rendelkezésre procihűtőnek mm-ben.
    Gondolom s478-as hűtőről lenne szó.
  • TothLaci
    Lenne egy kérdésem.
    Most egy olyat szeretnék csinálni, hogy egy régi, 1998-as ATX (mini) szabványnak megfelelő számítógépet "átalakítani", Intel Celeron 2.2 vagy 2.4 Ghz-re. [olyat szeretnék csinálni, hogy a ház maradjon] Szinte majdnem megoldható, de van itt egy kis probléma. A hűtés. Mivel ez a ház úgy néz ki, hogy nem alaplap felet, hanem oldalra van téve a tápegysége. Azaz egy átlagos proci hűtőt zavarna, lehet, hogy még rá sem lehetne rakni... Ha már egy berakott procitól mérnénk a távolságot, akkor 7 cm lenne a tápig. Nah most megoldható lenne valahogy? Utána néztem a neten, de eddig csak Spire-9R272B1H3 típusú hűtő felrakását találtam a legjobb megoldásnak, ami már szinte sehol sem található. Vagy valami passzív hűtő is létezik?
  • dokar
    ez a 60-67 °C ugye a full load és nem pedig az idle?
    btw jó szellőzik a házad?
  • zoolee
    De meg tudtem vele csinálni hogy 2800 ról 3000 ra húztam gyári hűtővel.:))
    És stebil 60-67 fok közt mozog .:)De talán így 3300 is kijön belőlle :)
  • Falconer
    Hat, aki olyan procit vesz az megerdemli :D
    Szerintem ez az uzletpolikajuk :)
  • zoolee
    Lol 12 600 forint.
    Ez megéri.:)
    De bakker, és mind ezt azér mer celeron D m van .LOLLLOLOL.
  • zoolee
    Oks.
  • Falconer
    Nezz szet a zalman weblapjan.
  • zoolee
    Na nem tudtok mondani valamit ???
    Ha lehet zalman legyen.
  • zoolee
    Procira.
  • Falconer
    chipsetre?
  • zoolee
    Nem tudtok valami zalman hűtőt ajánlani abit is7-v2 re ???
    (inetl celeron 2,9 van rajta.)Nem tudom hogy az számíte mien proci van rajta .
  • TothLaci
    Szerintem nincs más választás. 3000 Ft körül már egész komoly hűtőt kapsz...
  • zserrbo
    Gondom van a proci hűtővel. Gyakran elkezd hangos lenni, de aztán idővel elcsendesül. Mikor hangos a ház meglökésével "csendes üzemmódba" kapcsol át.
    Gondoltam a por lehet az oka, mert eléggé poros volt, de már kifújtam a port is belőle. Már több éves a hűtő. Talán a csapágy rossz benne.
    Mi lehet a baj és mit tegyek(ha lehet ne új hűtés vásárlása legyen az egyetlen tipp)

Segítsen valaki, mert elég zavaró.

Előre is köszönöm.
  • Gabesz amd64
    amugy nagyon patent egy huto
  • Gabesz amd64
    google a Te baratod
  • Akranor
    Fatal1ty FC-ZV9 ilyet keresnék.Honnan tudnám megrendelni?
  • Zadeus
    Szasztok! Volna egy nagyon fontos kérdésem!
    Van egy vízhűtésem. Vettem hozzá egy 230V-os 10W-os, keringető szivattyút. Az a baj vele, hogy túl nagy a fordulatszáma, túlságosan sok vizet keringet.
    A szivattyú:
    Hogyan lehetne lecsökkenteni a fordulatszámát? Létezik pélldául 230V-ra potméter?
    Előre is köszi!
  • Laci82
    Sziasztok.
    ezt a videókártyátmivel lehet még hűteni,mert pl a call of duty 2,battlefield 2 meg hasonló grafikájú játékoknál nagyon melegszik a cod2-nél még a képernyő szemetelt is
    A tápomon van két 8cm-es venti ebből az egyik szívja ki belülről a meleget gondolom a vidikari bordáinak a hőségét,úgyhogy a táp is melegszik ezzel,plusz még van egy kis 8-cm-es ventim fent.
    Valami tipp a hűtésre még?
  • izb
    460g
  • Dévids
    oké kösz akkor veszek egyet.de megtudnátok nekem mondani a súlyát?
  • izb
    halk, és tökéletesen hűt.
  • Dévids
    egy arctic freezer 64 mennyire hűt le egy 3800-as AMD procit?Jah és Hangos hűtő?
  • CSOCSO
    940 es proci a biosban big thyphoonnal vagy mivel (thermaltake) negyvenakarhany fokos!!!!!
  • mikusmate
    Köszi a válaszokat mindenkinek!
    Amúgy azért akarom kicserélni, mert az alap gyári hűtővel a legkisebb hőmérséklet 59-60 °C Minden más normális hőmérsékleten megy, csak ez az egy nem... Sőt ha játszok, akkor a 72 °C-t is eléri...az meg nagyon nem egészséges gondolom.
  • DanyyX
    Én meg épített házban, csak se pénzem se időm, se szerszámom gépházat építeni.
  • izb
    hát én mindig szerverházban gondolkodtam,most is az van, így ezek a problémák csekély mértékban érintenek,érdekelnek...
  • DanyyX
    Szerinted amikor az ember összeállít magának egy konfigot (immár 6éve) pont arra fog gondolni, hogy egy 2év múlva megjelenő hűtő befér-e a 3év múlva megvásárolt házába pont ezzel a lappal, de lehet hogy épp nem ezzel?? Mert szerintem kurvára nem. Nyilván ha két hete raktam volna össze a gépet akkor figyelek erre az utóbbi időben jelentkező problémára. (Bár az új konfigban úgyis vízhűtés lesz, szal annak már mind1...)
  • izb
    Zalman esetében minden tikre ki van számolva,tehát nagyobb réz nagyobb hőleadás.
    nekem a procin található venti nem éri el még a 10dB-elt sem.Nagy és lassú ez a mottóm.
    utóbbi kérdés feltevés,házat tudni kel választani,ja és alapot is.....
  • DanyyX
    Bocsi, nem tudálékoskodni akartam, csak próbáltam jobban kifejteni pár elméleti dolgot.

(Mondjuk ilyenkor normális ember alszik, főleg ha másnap megy dolgozni, dehát ami nem megy az nem megy...)
  • DanyyX
    A lapátok alakja, felülete (aerodinamika), elhelyezése, mennyisége, ventilátorház és légcsatorna felülete, alakja, és a fordulatszám. De ez csak néhány tényező. Alapvetően azonban ki lehet jelenteni (legalábbis ami a közismert számítógépes ventiket illeti) hogy alacsonyabb fordulatszámon a zajszint is alacsonyabb. Persze ebbe is beletartozik a légzaj pl. ami az aerodinamikától függ, de ez most mellékes. Ha csak nagyságrendekben beszélünk a dolgokról, elmondható hogy ha egy ilyen ventilátort a gyárinál alacsonyabb fordulatszámon hajtunk, akkor a zajcsökkenés jelentős lehet, elérheti akár a -3dB-t is.

Sajnos a hővezetés nem ilyen egyszerű dolog, hogy a nagyobb a jobb. A fém réz hővezetési tényezője jobb az alumíniumnál, ez tény. De hogy abból milyen alakú, méretű hűtőbordát készítünk az nagyban befolyásolja a hűtés hatékonyságát. Pl. ha csak egy sima rézlemezről beszélünk, akkor is megmutatkozik az az alaővető szabály, hogy ha az elvezetni kívánt hőmennyiséghez képest túl vékony, vagy túl vastag! a lemez, akkor is leromlik a hőelvezetés hatékonysága.
    Ellenben itt ugyancsak ki lehet jelenteni, hogy ami réz az jobb, többnyire így is vannak megtervezve a dolgok, csak ugye a réz drágább. De itt megint csak a teljesítményre méretezés jelenti a megoldást.

Nálam pl. pont az a probléma hogy az alaplap legszélén van a procifoglalat a táp meg értelemszerűen a ház tetejében. Ha a provifoglalat pl. nem a lap szélén lenne, hanem a szélére pl. a PWM áramköröket teszik akkor a foglalat akár 4-8cm-rel arrébb lehetne, és simán odaférne a nagyobb hűtő. De adódhatnak ilyen párosítások, hogy ilyen lap, ilyen ház és hoppá nem fér be a rendes hűtő.
  • izb
    1.értelem szerint a lapátok nagysága,és a sebesség határozza meg a légszállítás menyiségét.Halkság megint más kérdés.
    2.nagyon is nagy külömbség van.nagyobb réz tömb nagyobb hőelszállítás,hőleadás.
    3. Itt a helyes házválasztás a lényeg.ott nincs ilyen probléma.
    ha a ház okés akkor "bármilyen" proci hűtő befér általában...extrém megoldásokon kívül
  • DanyyX
    - A 92 és 120mm-es ventik között annyi a különbség, hogy ugyanazon fordulatszám mellett a nagyobbnak jobb a légszállítása. Ezt a PC hűtési megoldásoknál azért kedvelik, mert a nagyobb átmérőjű ventit kisebb fordulatszámon lehet járatni, így nem csap akkora zajt, mint mondjuk egy 8cm-es, de a légszállítása ugyanakkora marad. Szóval alapvetően a nagyobb a jobb.

- Elméletileg nincs sok különbség a CNPS7000-Cu és a CNPS7700AlCu között. Én a 12cm-es venti miatt talán a másodikat venném, de lehet hogy a full réz változatban. Persze mindez attól függ, hogy milyen procira megy rá, illetve ha van, akkor mennyire van tuningolva.

- Ha nincs fönn a honlapon, akkor elképzelhető, hogy nem jó rá. Nekem az volt a bajom bármiféle normálisabb hűtővel, hogy túl közel van a tápegység a procihoz (~2cm) így nem nagyon tudok válogatni. Ez részben a ház, részben az alaplap hibája, de ez van.
  • Gabesz amd64
    a hutok kozt meret/a'r/teljesitmeny/hangszint kulonbseg van
    ugy tudom adnak hozza lefogatot es jonak kell lennie.
    lehet a 12cm-es zalman nem fer oda valamikepp ezert a kisebbet ajanlanam.az is boven megfelel

de mert akarod lecserelni?
  • Richard90
    sztem maradhat rajta a gyári hűtő, ha nem melegszik annyira
  • Gabesz amd64
    pfff jolvan
    inkabb maradj csendben,ha lehet
  • mikusmate
    Ja és azt elfelejtettem hogy Intel Celeron-D 2,8-as processzorom van.
  • mikusmate
    Hello!
    Nos nézegettem a Zalman CPU-hűtőket (7000-es és 7700-as). A leírás szerint mindkettő jó s478-as foglalatra, de megnéztem a honlapon és azt a fajta alaplapot ami nekem van (ASRock P4V88) nem írták, pedig ez is s478-as. Első (láma) kérdés: Bele tudom tenni vagy nem? (Úgy hogy nem kell fúrni-faragni) Második kérdés:a 92 és 120 mm-es hűtők közt mi a különbség? Harmadik: 7000 réz (92mm) hűtőt vagy vagy a 7700 Alu/Réz (120mm) hűtőt érdemesebb venni (ugyanaz az árkategória)?
  • wesker24
    köszi