Sim City 4
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ja és még valami Miért égnek le a házak sorozatba?
Üdv!Nem tudok mit tenni egy helyen sok a gyár és ott a szennyezés piros mit tegyek?Akkora csõd van néha hogy csak ez menthet meg: weaknesspays aki nem ismeri írja be ctrl+x
köszönöm a gyors választ!
már csak az lenne a kérdésem hogy melyik az a mod amivel a nevezetességeket munkahellyé alakíthatom. Régebben ez a mod is meg volt, csak közben letöröltem a játékot így elveszett!
már csak az lenne a kérdésem hogy melyik az a mod amivel a nevezetességeket munkahellyé alakíthatom. Régebben ez a mod is meg volt, csak közben letöröltem a játékot így elveszett!
Hali!
Alapvetõen az (RH) + NAM2009 kelleni fog, abban be tudod állítani a közlekedés teherbírását és a szimulator Z ajálott. Nem régen volt ezekrõl szó, olvass vissza. Érdekes, hogy nekem hiába high (vagy ultra), a megállók terhelhetõsége maradt ugyanannyi.
Az ipar 4x Industry Quadrupler névre hallgat (a képeimen láthatod a hatását). Van még valami szennyezettség elfojtó is, azt hirtelen nem tudom. Nézz szét a simtropolison, bármi letölthetõ.
Személy szerint a "no dilapidation" plugint is javaslom, mert anélkül teljesen összekeverednek a vagyoni szintek és átláthatatlan lesz. Viszont sajnos azt tapasztaltam, hogy a hatása folyton "elfelejtõdik", hogy mi szerint még nem jöttem rá.
Crime doesn't pay pluginnal meg lehet spórolni kismillió rendõrséget, hasonló kéne a többi épületre is, leginkább a kórházra.
Más hírek: sikerült feltornásznom 750ezer körülire, láttam 780-at is, de az inkább idéglenes hullámhegy volt.
Alapvetõen az (RH) + NAM2009 kelleni fog, abban be tudod állítani a közlekedés teherbírását és a szimulator Z ajálott. Nem régen volt ezekrõl szó, olvass vissza. Érdekes, hogy nekem hiába high (vagy ultra), a megállók terhelhetõsége maradt ugyanannyi.
Az ipar 4x Industry Quadrupler névre hallgat (a képeimen láthatod a hatását). Van még valami szennyezettség elfojtó is, azt hirtelen nem tudom. Nézz szét a simtropolison, bármi letölthetõ.
Személy szerint a "no dilapidation" plugint is javaslom, mert anélkül teljesen összekeverednek a vagyoni szintek és átláthatatlan lesz. Viszont sajnos azt tapasztaltam, hogy a hatása folyton "elfelejtõdik", hogy mi szerint még nem jöttem rá.
Crime doesn't pay pluginnal meg lehet spórolni kismillió rendõrséget, hasonló kéne a többi épületre is, leginkább a kórházra.
Más hírek: sikerült feltornásznom 750ezer körülire, láttam 780-at is, de az inkább idéglenes hullámhegy volt.
Üdw újra mindenkinek!
Ma újra elkezdtem ezzel a játékkal játszani. Nagyszerû élmény volt újra városokat építeni, fejleszteni. Viszont a játék teljesen szûz, semmi plugin nincs benne. Valaki tudna nekem ebben segíteni?
Az olyan pluginokat keresem amelyek segítik mérsékelni a forgalmat, légszennyezést az iparban dolgozók számát 4x-re emeli, ezáltal csökken a munkanélküliség. Már a nevükre sem emlékszem, ezért kellene a segítség
Elõre is nagyon nagyon köszönöm!
Ma újra elkezdtem ezzel a játékkal játszani. Nagyszerû élmény volt újra városokat építeni, fejleszteni. Viszont a játék teljesen szûz, semmi plugin nincs benne. Valaki tudna nekem ebben segíteni?
Az olyan pluginokat keresem amelyek segítik mérsékelni a forgalmat, légszennyezést az iparban dolgozók számát 4x-re emeli, ezáltal csökken a munkanélküliség. Már a nevükre sem emlékszem, ezért kellene a segítség
Elõre is nagyon nagyon köszönöm!
Áh megvan.
Üdv új vok.Nem vagyok béna da a magyarítás mégis gondot okoz ha valaki tud adni tánácsot azt egkérném hogy adjon.<#worship>#worship>
A MAGYAROSÍTÁS FRISSEBB VERZIÓJA MÁR ELÉRHETÕ A BENNER ALATTI MAGYARÍTÁS GOMBRA KATTINTVA, VÉLEMÉNYEITEKET OSSZÁTOK MAJD MEG VELÜNK BÁTRAN!
Norbyl -val hamarosan kiadjuk a magyarítás egy frissebb, újabb és a 100 százalékhoz közelebbi verzióját! Tehát érdemes rákészülni!
Remélem várjátok 😄 !!!
Remélem várjátok 😄 !!!
És mit csinálsz azzal a rengeteg bevétellel? Nem tudod mire elkölteni. Szerintem csökkentsd az adókat, azzal növelheted az igényt, és talán így gyorsabban növekedhetsz.
Hm. Azért így nagyítóval nézegetve a képeket csak ott vannak a no job jelek, fõleg a gazdagok házai fölött. Próbáld a R$$ és a Co adóját csökkenteni, hogy õk legyenek a növekedés motorja, R$$$ adóját pedig relatíve magasabban tartani, hogy kisebb legyen a részarányuk. Hátha akkor lesz munkájuk. Mert itt valószínûleg nem azért nincs, mert nem érnek oda idõben, hanem tényleg kevés a nekik való munkahely. Láttam a fórumokon, hogy ezzel a problémával mások is küzdenek.
Hm. Azért így nagyítóval nézegetve a képeket csak ott vannak a no job jelek, fõleg a gazdagok házai fölött. Próbáld a R$$ és a Co adóját csökkenteni, hogy õk legyenek a növekedés motorja, R$$$ adóját pedig relatíve magasabban tartani, hogy kisebb legyen a részarányuk. Hátha akkor lesz munkájuk. Mert itt valószínûleg nem azért nincs, mert nem érnek oda idõben, hanem tényleg kevés a nekik való munkahely. Láttam a fórumokon, hogy ezzel a problémával mások is küzdenek.
Elég masszív közlekedési hálózat, de látszik is rajta, hogy kevés lepusztul épület van, a simek eljutnak a munkába. És a standard high traffic simulator biztosan sokat segít rajta. Az A és B szimulator a 2008 januári, míg a Z szimulátor a 2009 januári NAM verziótól van, telepítéskor választható a standard helyett. De ha neked ez is jól mûködik, akkor nem kell feltétlenül változtatni.
Egyébként ez az új készítményem. Úgytûnik közepes pályán is elfér 1M ember. Befigyelt az ipar4X, igaz így már irreális kis helyen teerpeszt, inkább 2X lenne optimális. Van a kereskedelemre stage-cap mod is, hogy hamarabb jöjjenek a tornyok, bár nem annyira fletûnõ a hatás. A rahedli közintézményt sajnos a tornyok takarák, még zóna nézetben sem láthatóak. (Na, erre is kéne egy mod, hogy csak a közintézményeket, megállókat lehessen látni, kezelni mondjuk zóna nézetben). Az adók 8.8-on vannak már biztos ami biztos alapon, de némelyik városban ki van tiltva ez-az, fõleg a szennyezõ. Autópályát elvbõl nem építek, mert mindenképp a vonat/metró a leggyorsabb, pálya az önmagában bár gyors, de odáig is el kell jutni, emaitt lassú. Metró, vonat megálló meg sûrûbben elfér. Majd ha valamilyen kereskedelmi "limit" miatt építeni kell, hát dózerolok neki helyet. Azér a bevétel se semmi!

Az úthálózattal nem szokott gond lenni - mostmár. RH után, de fõleg a NAM dobta meg, standard high ha jól emlékszem (a simulator A-B-Z-t nem értettem), de mindenképp többszörös útterheltséget enged, mert egyszerûen nem reális, hogy minden háztömb körül út van, busz is metró is és piros az összes. Korábban olyan is volt, hogy egyik megálló már 200%, a szomszédja meg pang. Amint látható általában 5x5, 6x6 blokkokban építkezek, amibõl egy lejön megállókra, parkokra, egyéb épületekre. Kettõ blokkonként vonat van hosszába (korábban 2, mostmár 4 blokkonkénti megállókkal), keresztben metró szintén 2 blokkonként 2 blokkonkénti megállóval, busz megállók blokkonként. Van roadTopMT pluginom is, így a busz-metró megállók már a járdán vannak, nem foglalnak kényelmetlenül egy kockát.
Inkább a közintézményekre kéne valami megoldás, mert félmillió emberre tucatnyi kórházam van, iskola szintén. Egyszerûen röhej. Nincs valami mod erre? Aztán ha funkcionálisan játszható lesz, bezizzennek az optikai modok is. Már havas hegycsúcsom van, mert azt szeretem. A többmagos procc mennyire van jótékony hatással a sebességre? Kihasználja a játék?
Inkább a közintézményekre kéne valami megoldás, mert félmillió emberre tucatnyi kórházam van, iskola szintén. Egyszerûen röhej. Nincs valami mod erre? Aztán ha funkcionálisan játszható lesz, bezizzennek az optikai modok is. Már havas hegycsúcsom van, mert azt szeretem. A többmagos procc mennyire van jótékony hatással a sebességre? Kihasználja a játék?
Mennyi ideig nem tudom letölteni, amit akarok sc4devotion-ról, ha elértem a kvótát abból a cuccból? (amúgy rohadt windows miatt)
ok, a zászlókat köszi, az ibm buildingre közben rájöttem, véletlenül beleraktam egy másik épület mappájába.
Az iskola elõtt zászlóknak kell lenniük. A Peg One Flag Many Nations Modnak van dependancyje. "To use this mod, the player must have the Maxis Day of Peace Add-On properly installed on their system. Registered users can obtain this add-on at the official Maxis/EA SC4 web site." Ha eredeti játékod van, letöltöd a hivatalos weboldalról. Vagy megszerzed valahonnan. Vagy nem rakod fel a Peg zászlós modot, és akkor elvileg se zászló, se kocka nem lesz.
Az IBM buildinghez megvan minden a csomagban. Az épület az .sc4model fájlban van. Azt is felraktad? Úgy mennie kellene.
Az IBM buildinghez megvan minden a csomagban. Az épület az .sc4model fájlban van. Azt is felraktad? Úgy mennie kellene.
Rendben köszi mindkettõtöknek, valóban a texturák magvannak. Az alábbi kettõvel van problémám:
http://www.simtropolis.com/stex/details.cfm?id=19995, ibm building, doboz
http://sc4devotion.com/csxlex/lex_filedesc.php?lotGET=1919, némely iskola elõtt egy fél doboz van.
http://www.simtropolis.com/stex/details.cfm?id=19995, ibm building, doboz
http://sc4devotion.com/csxlex/lex_filedesc.php?lotGET=1919, némely iskola elõtt egy fél doboz van.
A BSC Texture Mega Pack már nem elérhetõ, az örököse a BSC Textures Vol 01. Pontosan az, amit Norbyl korábban már belinkelt. Az kell neked.
Másrészt ha ajándékcsomagot kaptál, akkor nem a Texture Pack hiányzik, hanem az épület maga. Valamiyen dependencyt nem tettél fel. Ha textúra hiányzik, akkor a lot kockái (maga a talaj) fognak hiányozni, konkrétan átlátszó lesz, és a hátteret látod a hiányzó textúra helyett.
Másrészt ha ajándékcsomagot kaptál, akkor nem a Texture Pack hiányzik, hanem az épület maga. Valamiyen dependencyt nem tettél fel. Ha textúra hiányzik, akkor a lot kockái (maga a talaj) fognak hiányozni, konkrétan átlátszó lesz, és a hátteret látod a hiányzó textúra helyett.
Inkább adj egy linket az épületekhez, ott megnézhetjük mi is a képet, a dependencieket, mindent. Hátha benéztél valamit. Néha a dependenciek csak a readmeben vannak felsorolva.
Egyébként minden felhasználónak itt az sg-n van saját galériája, ahová feltölthet max 2MB képet. Én is onnan linkelem a sajátjaimat, a régieket meg törlöm.
A híd alatti rakpart az pontosan olyan, hogy 1 kocka, és a grafika túlnyúlik két kockával. Direkt arra van tervezve, hogy hidak alá lehessen tenni.
Amikor a NAMot installálod, akkor kapsz egy halom választható opciót, és van egy olyan sor, hogy Click to select Traffic Controller files, ott válaszd a Standard helyett a Simulator Z-t. Van belõle több fajta, az utak kapacitásában különböznek. Én a Low-t használom, mert az hasonlít a standardhoz, és jól szervezett közlekedéssel nagy városokat is lehet kezelni. Igazán nagy/sûrû városoknál, mint amilyet pl Zsod csinál, a Medium már simán elkel. A High meg az Ultra a Colossus Addon Modhoz kell, vagy ha csalni akarsz, hogy soha ne legyen dugó.
Egyébként minden felhasználónak itt az sg-n van saját galériája, ahová feltölthet max 2MB képet. Én is onnan linkelem a sajátjaimat, a régieket meg törlöm.
A híd alatti rakpart az pontosan olyan, hogy 1 kocka, és a grafika túlnyúlik két kockával. Direkt arra van tervezve, hogy hidak alá lehessen tenni.
Amikor a NAMot installálod, akkor kapsz egy halom választható opciót, és van egy olyan sor, hogy Click to select Traffic Controller files, ott válaszd a Standard helyett a Simulator Z-t. Van belõle több fajta, az utak kapacitásában különböznek. Én a Low-t használom, mert az hasonlít a standardhoz, és jól szervezett közlekedéssel nagy városokat is lehet kezelni. Igazán nagy/sûrû városoknál, mint amilyet pl Zsod csinál, a Medium már simán elkel. A High meg az Ultra a Colossus Addon Modhoz kell, vagy ha csalni akarsz, hogy soha ne legyen dugó.
nem hiszem, mert azzal nem mûködött. Egy ajándékcsomagot kaptam.
eredeti cd, updatelt, mindenbõl a legfrissebb mégse megy <#rinya>#rinya><#schmoll2>#schmoll2>
Norbyl, még nem volt idõm megnézni a dependencies listát, de korábban jártam vele úgy, hogy valami BSC Texture vol 3-asra kattintva a vol 1-et hozta be a link, és az nem volt jó, de máshol megtaláltam a vol 3-at. Tehát remek a lista, de azért nem tökéletes. Mindenesetre próbálkozom. Azért ha valaki találna magánál egy BSC Mega Texture Pack-ot és elküldené, az tökre szeretném érte. <#bee1>#bee1>
Ha mondtok egy olyan képmegosztót, amit szeret a fórum, akkor rakok fel "hivatalos" képet a nem mûködõ épületekrõl. Hátha mûködik valakinél.
rodeo 86, lehet, hogy csak az updatelt játékkal megy a cuccod, velem sok ilyen volt.
Kodlovag, nagyon szép városképek. Hogy csináltad, hogy beraktad a híd alá a rakpartot. Nekem ezek nem szoktak sikerülni. Vagy ez olyan, hogy csak a grafika terjed odáig, az alapterülete meg kisebb?
Hol van a NAM-ban Traffic Simulator?
Ha mondtok egy olyan képmegosztót, amit szeret a fórum, akkor rakok fel "hivatalos" képet a nem mûködõ épületekrõl. Hátha mûködik valakinél.
rodeo 86, lehet, hogy csak az updatelt játékkal megy a cuccod, velem sok ilyen volt.
Kodlovag, nagyon szép városképek. Hogy csináltad, hogy beraktad a híd alá a rakpartot. Nekem ezek nem szoktak sikerülni. Vagy ez olyan, hogy csak a grafika terjed odáig, az alapterülete meg kisebb?
Hol van a NAM-ban Traffic Simulator?
Legújabb kedvenc képeim.
Ezt a vízparti területet több, mint 50k-ért építettem, mert újra kellett hozzá építeni a hidat.
Ez pedig egy parkocska
És tûzoltó hajók

Ezt a vízparti területet több, mint 50k-ért építettem, mert újra kellett hozzá építeni a hidat.
Ez pedig egy parkocska
És tûzoltó hajók
A prima guideot én még régebben torrentrõl szedtem le, de ha eredeti játékod van, letöltheted a hivatalos weboldalról.
Néztem a városaidat, nincsenek nagyon túlbonyolítva. A nincs munkahely jelzés több okból is bekövetkezhet. Általában nem arról van szó, hogy ténylegesen nincs munkahely, hanem csak túl sokáig tart eljutni oda. Egy sim sem utazik 2,5 óránál tovább munkába. Inkább azt mondja, hogy nincs munkája. Javasolnám, hogy használj a szimpla utakon kívül nagyobb kapacitást és sebességet biztosító közlekedési formákat, például vasutat, avenuet, autópályát. Legyenek buszmegállók egyenletesen szétszórva a városban, amik a vasútra hordják az embereket. (Mondanám a metrót is, de az bugos, nem lehet akármilyen hálozatot építeni, hogy még jól is mûködjön.) Egy olyan iszonyú zsúfolt városban, mint a tiéd, ha csak autót használnak, hatalmas dugók lehetnek, amik még jobban növelik a munkába járási idõt. Nem mutattál traffic data mapot, de le merném fogadni, hogy piros az egész. Továbbá javasolnám, hogy tedd fel a NAM-ot (ha jól rémlik már megtetted), és a hozzá mellékelt egyik Traffic Simulatort. A legjobb a Z jelû, esetleg az A vagy B, de bármelyik jobb, mint a játék eredetije. Jelentõsen javítja a munkába járás útkeresési algoritmusát, az eredeti egyszerûen gyatra.
Az egyik képhez kapcsolódóan mondtad, hogy valamiért veszteségesbe fordult a város. Rengeteg a munkanélküli és az elhagyott épület. Az üres épületek után nem fizetnek adót.
Az egyik képhez kapcsolódóan mondtad, hogy valamiért veszteségesbe fordult a város. Rengeteg a munkanélküli és az elhagyott épület. Az üres épületek után nem fizetnek adót.
Köszi az ötletet (közben rájöttem hogy benne van a leírásában csak lusta voltam elolvasni) viszont még mindig nem láthatóak... :S Futtattam vagy 10 évnyit a játékban de semmi, próbáltam úgy is hogy csak ezt és ami még kell hozzá depeket raktam be egyedül a plugin mappába de semmi. Már kezd elegem lenni. 😞
Futtatni kell kicsit a szimulációt és megjelenik idõvel. Vannak olyan pluginok amik nem rögtön láthatóak, ki kell épülniük vagy be kell indulniuk.
Kodlovag: le a kalappal, ez nagyon szép összefoglaló volt, azt hiszem most már én sem értem a játékot 😄
Kodlovag: le a kalappal, ez nagyon szép összefoglaló volt, azt hiszem most már én sem értem a játékot 😄
Sim City 4 magyarítás: http://simcity4.uw.hu/SimCityLocale.dat River Valley Project on Simtropolis
Én csak elneveztem pop limitnek jobb híjján, de azt is hozzátettem mindjárt, hogy ez a limit bizonyos esetekben kitolható, csak építeni, módosítani kell valamit hozzá. A pályák különbözõsége meg úgy adódott, hogy egyiken x értéken állt meg a népesség, másikon y-on, pedig ugyanúgy építettem, csak a legszükségesebbet. Ha régió nézetbõl kitöröltem a várost (pl maxisland baloldali), akkor egy "default" értékre állt be a "limit" kezelés, mint amilyen egy új régió létrehozásakor. Ebbõl úgytûnt, hogy a város.sc4 fájlokban lehetnek variánsok a "limitre" vagy demand cap-re vonatkozóan, amit az elõre gyártott régiókkal megadtak. Ezt többször is eljátszottam, tehát nem csak a véletlen mûve volt, számomra eléggé bizonyított. Most a 4százakárhányezres (Londonnál 350000) "limit"-et sikerült áttörnöm, úgy hogy a 9-es adót csupán 0,1-el kellett csökkenteni (8,9-re) azt is csak R-nél. A zéró demand rögtön felszökött. Ez egybevág Kódlovag ismertetõjével is. Az eggyel elõtte levõ "limit" (kb 150000) pedig valóban a tõzsde/stadion/egyéb épületekkel tört át, pontosan nem próbálgattam végig, hogy melyik számít többet, csak pakoltam oszt jó. A problémám az volt, hogy nem tudtam miért nem megy és mitõl menne. Kerestem a Prima Guide-ot is, csak még nem töltöttem le, mivel amit találtam az egy cd-nyi cucc. Az extrapolás dolgot még emészteni kell, azt eddig is tudtam, hogy váltogatva kell növeszteni a szomszéd városokat.
Az ismertetõt köszönöm, nagyon hasznos, végre nem egy mumust keresek.
Az ismertetõt köszönöm, nagyon hasznos, végre nem egy mumust keresek.
Sziasztok!
Mért van az hogy leszedtem a PEG Seasonal Woods pakkot és a hozzá szükséges dependency-ket is és mégsem jeleníti meg a fákat csak a talaj textúra látható? Ha esetleg van vkinek megoldása rá sokat segítene! Köszi
Mért van az hogy leszedtem a PEG Seasonal Woods pakkot és a hozzá szükséges dependency-ket is és mégsem jeleníti meg a fákat csak a talaj textúra látható? Ha esetleg van vkinek megoldása rá sokat segítene! Köszi
Nincs az egyes pályákon népesség limit. Legalábbis úgy nincs, ahogy te gondolod. Vannak különbözõ tényezõk, amelyek befolyásolhatják az igényeket és az elérhetõ népességet, de megfelelõ fejlesztésekkel mindig tovább lehet lépni. Az egyetlen határ maga a pályméret, mert elõbb vagy utóbb, de mindenképpen elfogynak a kockák. Néhány dolog, amit figyelembe kell venni:
Kezdeti igény: Minden város kap egy kezdeti igényt, hogy a növekedés megindulhasson.
Munkaerõ igény és Munkahely igény: a megépült munkahelyeknek igényük lesz meghatározott arányban R$/R$$/R$$$ munkaerõre, ezzel növelik az R igényt. A lakóépületekbe beköltözõ simek az oktatottsági szintjük és a gazdagságuk függvényében meghatározott típusú munkahelyeket igényelnek. Ez jelenik meg Cs, Co és I igényként. Ez egy kiegyensúlyozot, önmagát fenntartó folyamat, és ha a városban minden jól mûködik, akkor folyamatos növekedést garantál.
Demand cap: igény limit. A demand cap egy erõ, amely a növekedés ellen dolgozik. Ha nem növeled, az igény el fog fogyni. A demand cap egy szám, amely fölé nem nõhet a teljes népesség/irodák/ipar (mindenre R$, R$$, ... IHT külön demand cap van). Ha pl eléred a demand cap által definiált R$$$ limitet, az igény egyszerûen lenullázódik R$$$-re, bármekkora igényt is generálnak a munkahelyek. Viszont a demand cap növelhetõ parkok, épületek lerakásával. A legnagyobb demand cap növelõk a két stadion és a tõzsde. Ha ezek megvannak, akkor a normálisan meglévõ iskolákkal, kórházakkal és parkokkal együtt a határ messze a millió fölött van. Vagy inkább 2 fölött. Az iparnak és a kereskedelemnek elsõsorban a szomszédokhoz kell kapcsolat, ez növeli a demand capot. Minél több szomszédhoz, a legtöbbet az autópálya éri. Kereskedelemnek sokat számít a reptér és a convention center. Ha ezek megvannak, a demand cap nem fogja akadályozni a növekedést.
Adók: az adók közvetlenül befolyásolják az igényt. Nagymértékû adócsökkentéssel akár 35% igénynövekedés is elérhetõ. Adónöveléssel pedig akár -350% !! csökkenés. Létezik egy semleges adó ráta, ahol az adó nem befolyásolja az igényt semelyik irányban. Ez népességtõl függ, 9%-ról indul és folyamatosan csökken. 1 milliónál már csak 8,5%. Tehát a népesség növekedésével az adót csökkenteni kell, különben elfogy az igény.
A nem-RCI épületek által generált igény: Sok épületben, mint pl iskolák, kórházak, megállók, reptér, stb vannak munkahelyek, ezzel igényt generálnak munkaerõre, tehát az R igényt növelik. Viszont a munkahelyek nem C vagy I típusúak, így megjelenésük (pl egy iskola lerakása) nem csökkenti sem a C, sem az I igényt.
Rendeletek: Némelyik rendelet közvetlenül a demandokra hat. Pl a Clean Air Act kinyírja a Dirty Industryt, míg a Tourist promotion program növeli a Cs igényt. A Prima Guide szerint a Waste Reduction, Power és Water Conservation rendeletek is hatnak a demandra, de nem tudom hogyan.
Igény és Desirability: Ha a desirability alacsony, akkor az épületek kihasználtsága alacsony lesz, ami végül is a demand stagnálását okozza. Ennek a mechanizmusa nem volt különösebben kifejtve a Prima Guideban.
Régiós játék és Extrapoláció: A régiós játékról nem is gondoltam volna, hogy lehet nemtriviális. Pedig sokszor beleütköztem nem várt problémákba az igényekkel és a növekedésekkel kapcsolatban. Aztán amikor elõször elolvastam a Prima Guideban a régiós játékról szóló részt, akkor rájöttem, hogy nem értem a játékot. Az világos, hogy az összekapcsolt városokban egy közös RCI igény van. És az egyik városban keletkezõ igényt kielégíthetsz egy másik városban is. Például mûködõképes az az elképzelés, hogy 1-es városban a lakosság után keletkezõ munkahelyigényt a 2-es városban épülõ munkahelyekkel elégítesz ki, és amelyek által generált munkaerõ igényt újra az 1-es városban épülõ lakóházak fognak biztosítani (elkülönített lakossági és kereskedelmi város). Csinálsz egy masszív közlekedési hálózatot a két város között a gyors munkába járáshoz, és mûködik. Na igen, de hogyan? Hiszen amikor az egyik várossal játszol, akkor a másik inaktív. Hogyan befolyásolja az inaktív város az aktív város igényeit? A válasz az extrapoláció. A szimulátor úgy kezeli az inaktív várost, mintha az 10%-kal nagyobb lenne. Ezzel modellezi azt, hogy a város nõ akkor is, amikor mi éppen nem vele foglalkozunk. És amikor belépsz egy szomszéd városba játszani, akkor az összes inaktív város extrapolált méretébõl származó igények fognak megjelenni, és azt próbáljuk kielégíteni. Azaz más városok elõre elvárt növekedésébõl importált igényt elégítesz ki. A dolog mûködik fordítva is. Az inaktív város saját kihasználatlan zónakapacitásának terhére képes kielégíteni az aktív városban keletkezõ igényeket (csak akkor, ha az aktív város nem tudja teljesíteni). Azaz igényt exportálsz az inaktív városokba az õ elvárt növekedésük terhére. Mi is történik tulajdonképpen? Igény teljesül bármiféle építkezés nélkül, és te ennek terhére fejlõdsz tovább. Persze ez a folyamat is csak a +10% extrapolált növekedésig megy, utána az igény elfogy. Akkor át kell lépned egy másik városba, és ott folytatni a fejlõdést. Ha egy extrapolált várost nyitsz meg, akkor hagynod kell növekedni a várost, különben csúnya problémákba futhatsz bele. Ha kilépsz egy korábban extrapolált városból mielõtt annak növekedése megtörténne, akkor az extrapolált növekedés elvész örökre. Ha a többi város szemszögébõl nézzük a helyzetet, akkor az extrapolált növekedés elvesztése úgy tûnik, mintha a város mérete csökkent volna. Ez recessziót okozhat azokban a városokban, amelyek ezen extrapolált növekedés figyelembe vételével fejlõdtek. Mindig adj esélyt a városnak, hogy utolérje az extrapolált növekedését, mielõtt kilépnél, és egy másik várost folytatnál.
Mielõtt valaki azt gondolná, hogy ez hülyeség és különben is biztosan nem így van, hozzátenném, hogy az összes info ebben a hozzászólásban a hivatalos játékleírásból zármazik, lényegében egy kivonatos fordítás. Akit részletesebben érdekel, olvassa el az SC4 Prima Games Guide-ot.
Kezdeti igény: Minden város kap egy kezdeti igényt, hogy a növekedés megindulhasson.
Munkaerõ igény és Munkahely igény: a megépült munkahelyeknek igényük lesz meghatározott arányban R$/R$$/R$$$ munkaerõre, ezzel növelik az R igényt. A lakóépületekbe beköltözõ simek az oktatottsági szintjük és a gazdagságuk függvényében meghatározott típusú munkahelyeket igényelnek. Ez jelenik meg Cs, Co és I igényként. Ez egy kiegyensúlyozot, önmagát fenntartó folyamat, és ha a városban minden jól mûködik, akkor folyamatos növekedést garantál.
Demand cap: igény limit. A demand cap egy erõ, amely a növekedés ellen dolgozik. Ha nem növeled, az igény el fog fogyni. A demand cap egy szám, amely fölé nem nõhet a teljes népesség/irodák/ipar (mindenre R$, R$$, ... IHT külön demand cap van). Ha pl eléred a demand cap által definiált R$$$ limitet, az igény egyszerûen lenullázódik R$$$-re, bármekkora igényt is generálnak a munkahelyek. Viszont a demand cap növelhetõ parkok, épületek lerakásával. A legnagyobb demand cap növelõk a két stadion és a tõzsde. Ha ezek megvannak, akkor a normálisan meglévõ iskolákkal, kórházakkal és parkokkal együtt a határ messze a millió fölött van. Vagy inkább 2 fölött. Az iparnak és a kereskedelemnek elsõsorban a szomszédokhoz kell kapcsolat, ez növeli a demand capot. Minél több szomszédhoz, a legtöbbet az autópálya éri. Kereskedelemnek sokat számít a reptér és a convention center. Ha ezek megvannak, a demand cap nem fogja akadályozni a növekedést.
Adók: az adók közvetlenül befolyásolják az igényt. Nagymértékû adócsökkentéssel akár 35% igénynövekedés is elérhetõ. Adónöveléssel pedig akár -350% !! csökkenés. Létezik egy semleges adó ráta, ahol az adó nem befolyásolja az igényt semelyik irányban. Ez népességtõl függ, 9%-ról indul és folyamatosan csökken. 1 milliónál már csak 8,5%. Tehát a népesség növekedésével az adót csökkenteni kell, különben elfogy az igény.
A nem-RCI épületek által generált igény: Sok épületben, mint pl iskolák, kórházak, megállók, reptér, stb vannak munkahelyek, ezzel igényt generálnak munkaerõre, tehát az R igényt növelik. Viszont a munkahelyek nem C vagy I típusúak, így megjelenésük (pl egy iskola lerakása) nem csökkenti sem a C, sem az I igényt.
Rendeletek: Némelyik rendelet közvetlenül a demandokra hat. Pl a Clean Air Act kinyírja a Dirty Industryt, míg a Tourist promotion program növeli a Cs igényt. A Prima Guide szerint a Waste Reduction, Power és Water Conservation rendeletek is hatnak a demandra, de nem tudom hogyan.
Igény és Desirability: Ha a desirability alacsony, akkor az épületek kihasználtsága alacsony lesz, ami végül is a demand stagnálását okozza. Ennek a mechanizmusa nem volt különösebben kifejtve a Prima Guideban.
Régiós játék és Extrapoláció: A régiós játékról nem is gondoltam volna, hogy lehet nemtriviális. Pedig sokszor beleütköztem nem várt problémákba az igényekkel és a növekedésekkel kapcsolatban. Aztán amikor elõször elolvastam a Prima Guideban a régiós játékról szóló részt, akkor rájöttem, hogy nem értem a játékot. Az világos, hogy az összekapcsolt városokban egy közös RCI igény van. És az egyik városban keletkezõ igényt kielégíthetsz egy másik városban is. Például mûködõképes az az elképzelés, hogy 1-es városban a lakosság után keletkezõ munkahelyigényt a 2-es városban épülõ munkahelyekkel elégítesz ki, és amelyek által generált munkaerõ igényt újra az 1-es városban épülõ lakóházak fognak biztosítani (elkülönített lakossági és kereskedelmi város). Csinálsz egy masszív közlekedési hálózatot a két város között a gyors munkába járáshoz, és mûködik. Na igen, de hogyan? Hiszen amikor az egyik várossal játszol, akkor a másik inaktív. Hogyan befolyásolja az inaktív város az aktív város igényeit? A válasz az extrapoláció. A szimulátor úgy kezeli az inaktív várost, mintha az 10%-kal nagyobb lenne. Ezzel modellezi azt, hogy a város nõ akkor is, amikor mi éppen nem vele foglalkozunk. És amikor belépsz egy szomszéd városba játszani, akkor az összes inaktív város extrapolált méretébõl származó igények fognak megjelenni, és azt próbáljuk kielégíteni. Azaz más városok elõre elvárt növekedésébõl importált igényt elégítesz ki. A dolog mûködik fordítva is. Az inaktív város saját kihasználatlan zónakapacitásának terhére képes kielégíteni az aktív városban keletkezõ igényeket (csak akkor, ha az aktív város nem tudja teljesíteni). Azaz igényt exportálsz az inaktív városokba az õ elvárt növekedésük terhére. Mi is történik tulajdonképpen? Igény teljesül bármiféle építkezés nélkül, és te ennek terhére fejlõdsz tovább. Persze ez a folyamat is csak a +10% extrapolált növekedésig megy, utána az igény elfogy. Akkor át kell lépned egy másik városba, és ott folytatni a fejlõdést. Ha egy extrapolált várost nyitsz meg, akkor hagynod kell növekedni a várost, különben csúnya problémákba futhatsz bele. Ha kilépsz egy korábban extrapolált városból mielõtt annak növekedése megtörténne, akkor az extrapolált növekedés elvész örökre. Ha a többi város szemszögébõl nézzük a helyzetet, akkor az extrapolált növekedés elvesztése úgy tûnik, mintha a város mérete csökkent volna. Ez recessziót okozhat azokban a városokban, amelyek ezen extrapolált növekedés figyelembe vételével fejlõdtek. Mindig adj esélyt a városnak, hogy utolérje az extrapolált növekedését, mielõtt kilépnél, és egy másik várost folytatnál.
Mielõtt valaki azt gondolná, hogy ez hülyeség és különben is biztosan nem így van, hozzátenném, hogy az összes info ebben a hozzászólásban a hivatalos játékleírásból zármazik, lényegében egy kivonatos fordítás. Akit részletesebben érdekel, olvassa el az SC4 Prima Games Guide-ot.
Ha megnézed a bannerban levõ linket a Dependencies-hez, akkor ott találni fogsz sok textura pakkot amit BSC adott ki. Több link is arra mutat amit belinkeltem. Szóval szerintem neked vagy arra van szükséged vagy esetleg még másikra de ott mindent megtalálsz. Remélem hasznos lesz.
Sim City 4 magyarítás: http://simcity4.uw.hu/SimCityLocale.dat River Valley Project on Simtropolis
Érdekes hogy nem jó amit linkeltem, én ezen kívül még kettõt tudok ami textura pack és BSC, a 2-es és a 3-as. Hol találkoztál vele vagy mihez kellene, mert én még nem éreztem hiányát sosem. Lehet más dolgokat használunk de kétlem hogy ne akadtam volna össze vele.
ps: újra frissült a CJ-m, akit érdekel kukkantsa meg. 😊
ps: újra frissült a CJ-m, akit érdekel kukkantsa meg. 😊
Köszi, de sajna ez nem az, amit keresek. Amit keresek az BSC Mega Texture Pack. Régen fent volt Simtropolison, de már nincs. Ott is többen keresik. Kb csak akkor lehet meg valakinek, ha megrendelte a cd-t, vagy még akkor letöltötte. Próbálkoztam mással behelyettesíteni, de nem nagyon sikerült.
Nem tudom, honnan veszik a poplimitet, de szerintem semmi értelme nem lenne, max úgy, mint a demand capnak, hogy a régió fejlettsége, szomszédos városok száma stb. alapján egy korlát az irracionalitás ellen, hogy ne lehessen 100 000-res falut csinálni, amiben még sugárút sincs, meg nagyvárost szomszédos kapcsolatok nélkül. De ez igaziból nem limit, mint ahogy a demand cap sem, mert tulajdonképpen a végtelenségig tágítható.
Nem tudom, honnan veszik a poplimitet, de szerintem semmi értelme nem lenne, max úgy, mint a demand capnak, hogy a régió fejlettsége, szomszédos városok száma stb. alapján egy korlát az irracionalitás ellen, hogy ne lehessen 100 000-res falut csinálni, amiben még sugárút sincs, meg nagyvárost szomszédos kapcsolatok nélkül. De ez igaziból nem limit, mint ahogy a demand cap sem, mert tulajdonképpen a végtelenségig tágítható.
Én csak ezt találtam:
BSC Texture pack, remélem erre vágysz.
Egyébként érdeklõdve olvasom az okfejtéseiteket, eddig még csak nem is hallottam arról hogy lenne pop limit az egyes térképeken.
BSC Texture pack, remélem erre vágysz.
Egyébként érdeklõdve olvasom az okfejtéseiteket, eddig még csak nem is hallottam arról hogy lenne pop limit az egyes térképeken.
mindenesetre kipróbálom egy másik pályán is, ha idõm engedi, bár nem szeretem annyira a lakosnyomorgatósdit.
Annyit mégis bizonyítottam, hogy nem azért nem érsz el enyit, mert a poplimit nem engedi.
Van valakinek BSC Textures Mega Pack-ja? Sehol nem találok. Lehet, hogy beépítették valamibe?
Van valakinek BSC Textures Mega Pack-ja? Sehol nem találok. Lehet, hogy beépítették valamibe?
Szerintem ezzel nem bizonyítottál semmit. Mert nem érted el a limitet, nem jelenti azt, hogy nincs. Másrészrõl ennek is több "stage"-e van függõen attól, mit hogyan építesz, a sok összekötött szomszéd is biztos számít és a tutorial régió bal oldala is pozitív hatású tapasztalatom szerint. Érdekelne, hogy nálam mért megy tovább, biztos csinálni kell valamit amirõl nem tudok. Miliós pop fele meg már mindenképp nagy pálya jöhet szóba, közepesen hiába van meg az 500K.
<#rinya>#rinya> http://indafoto.hu/411395/image/4326569-9242c437
Remélem ez nézhetõ. Szerintm nincs poplimit. Volt ez már 507 000 ezer is, de nem mentettem el, mert átgondolatlan lett. Kicsit béna, az egyik elsõ városom.
Nekem a limit mindig úgy adódott, hogy egyszerûen nem volt demand R-re. Ha kiszolgáltam CI-t, akkor se. Vagyis nem húzták tovább egymást fölfele. Alapesetben nem veszi észre az ember, mert folyamatosan épít mindenfélét ajándék épületekkel együtt, amik szintén befolyásolják. Illusztráltam ábrákkal is az állításom, tehát nem a levegõbe beszélek, de mindenki ki is próbálhatja. Most szedtem le mindenféle plugint, elég jók. Megoldódott, hogy a vagyoni fokozatok egymás épületeibe beköltözzenek, ehelyett átépíti, ahogy kell. Kéne valami kórház+iskola booster is, mert érdekesen fest, hogy 5 nagykórház alig bír el 200ezer embert. Na jóccakát.
Szerintem egy féle limit van: veszed a házat amiben a legtöbb ember lakik, és abból amennyi elfér az adott területen 😊
Egyébként nagy területre 4-500ezres várost viszonylag kis erõfeszítéssel össze lehet hozni, a feltétele, hogy legyen 2 szomszédban iparváros, 1-ben kereskedelmi, a város szépítgetését meg le kell tojni . Talán a közlekedést érdemes elõre megalkotni, ha valaki komolyan gondolja . Idõvel a 4 . szomszédba települhet a HT ipar, és a dirty iparos szomszédokból lassacskán felszabadul az egyik biztos .
Gondolom valahogy így lehet összehozni a milliót is, csak rohadt sok idõ kell hozzá 😊
Egyébként nagy területre 4-500ezres várost viszonylag kis erõfeszítéssel össze lehet hozni, a feltétele, hogy legyen 2 szomszédban iparváros, 1-ben kereskedelmi, a város szépítgetését meg le kell tojni . Talán a közlekedést érdemes elõre megalkotni, ha valaki komolyan gondolja . Idõvel a 4 . szomszédba települhet a HT ipar, és a dirty iparos szomszédokból lassacskán felszabadul az egyik biztos .
Gondolom valahogy így lehet összehozni a milliót is, csak rohadt sok idõ kell hozzá 😊
Ezt eddig én vetettem fel, mivel sehol nem találtam ebben a témában útmutatást. Mivel a §,§§,§§§ egymást akadályozó ki-be költözõs kezelhetetlen fluktuálásából elegem lett, kitaláltam, hogy elõbb teleépítek egy pályát csak R§-vel és utána ellenõrzötten hozom be az R§§-õt és utána az R§§§-at. Ekkor ért a meglepi: hogy csak 20000 R§-nél több nem jött be, illetve különféle pályákon más-más a feltétel rendszer, mint már említettem. Ezt felderíteni egyszerûen lehetetlen, hogy mi-mivel van összefüggésben. Poplimitjük külön-külön mindegyik § fokozatnak van, valószínûleg egymáshoz képest is viszonyítva meg még ki tudja mihez képest. Gugliba beírva a - simcity4 population limit - szavakat lehet találni:
http://www.youtube.com/watch?v=H-hQaRSOPb4
2 Milliós város
http://www.youtube.com/watch?v=jh4whSqTvSU&fmt=22
4 Milliós város
a Utyúbról, illetve az alábbi szöveget:
"Since the logical limit is 30,000 people/km², then the logical population limit for a large city would be 480,000 people (120,000 for medium and 30,000 for small)."
Ettõl okosabb ugyan nem lettem, mert más számokat tapasztaltam, meg akkor a több milliót se értem hogy hozta össze. De ez mellékes is, mivel már pár százezres lakos mellett ennyire belassul a gép, milyen vas kellhet a millók alá? Vagy csak nálam ennyire lassú.
http://www.youtube.com/watch?v=H-hQaRSOPb4
2 Milliós város
http://www.youtube.com/watch?v=jh4whSqTvSU&fmt=22
4 Milliós város
a Utyúbról, illetve az alábbi szöveget:
"Since the logical limit is 30,000 people/km², then the logical population limit for a large city would be 480,000 people (120,000 for medium and 30,000 for small)."
Ettõl okosabb ugyan nem lettem, mert más számokat tapasztaltam, meg akkor a több milliót se értem hogy hozta össze. De ez mellékes is, mivel már pár százezres lakos mellett ennyire belassul a gép, milyen vas kellhet a millók alá? Vagy csak nálam ennyire lassú.
Honnan vettétek, hogy a pályáknak van poplimitjük?
Nahh! Van egy jó és több rossz hírem. Az egyik nagy pályán sikerült túllendülnöm 450ezren. Viszont már irtózatosan lelassult, egy óra alatt nem haladt 10 évet gepárddal. Aztán innen már csak lefele ment a lakosság és 420K körül megpihent. A demandból ítélve ennek itt lehet a poplimitje, pedig mindenfélét építettem már, ûrhajóállomásom is volt, bár a mayor rating nem volt túl magas. Rájöttem, hogy a villamos gyakorlatilag használhatatlan (de ezzel nem mondtam újat), mivel a játék motorja eleve nem is támogatja, csak a magas vasút-ból (metró) van származtatva, nekem ki is fagy ha magas vasút megálló+villamossal ügyködök. Pedig nagy haszna lenne, de ahhoz talajszintû megállók kellenének. Na meg ha trolibusz is lenne!
Az túlzás, hogy sok idõm van, csak idõnként elõveszem, mert felmerül egy-két gondolat, legutoljára õsszel szöszmötöltem vele, most meg látom, hogy a fórum is felélénkült. Kicsit sajnálom a simcity sorozatot, már 4. rész, de sokkal jobban ki kellett volna dolgozni.
Az túlzás, hogy sok idõm van, csak idõnként elõveszem, mert felmerül egy-két gondolat, legutoljára õsszel szöszmötöltem vele, most meg látom, hogy a fórum is felélénkült. Kicsit sajnálom a simcity sorozatot, már 4. rész, de sokkal jobban ki kellett volna dolgozni.
Én egy közepes térképen 450 000-nél tartok, és még nem épült be csak a pálya 2/3-a, és ezen belül is van egy gyártelep.
Dejó neked hogy enyi idõd van<#boxer>#boxer>
?Dare ga baka? Watashi wa anata???JDM? ? ???Bippu Laifu ?? unkawaii.squad ??kmoji.style?
Csak a teljesség igénye miatt, bár van néhány szürke foltja, viszont stabil. Úgytûnik ennél ez a poplimit minhárom §-at bevonva a buliba, de simán elférnének többen. Meg a 85K+70K+15K-nak sem 153K-nak kéne lennie, na de ne kötözködjünk.

Az elõzõ felállás RH+NAM -osítva, de az elõbbinek van szerepe. R§+R§§ együttes limitje felment 120K-ra, a másik marad 80-on, azt most nem is vágtam ki. Érdekes a sok no job, meg valamiért veszteségesbe is fordult a város.