13557
  • Sipocz
    Na ja! Magam is meg vagyok rőkönyödve, de így igaz. A HT telepszik MD-re és aztán meg átalakul ahogyan a 3130-ban irtam. Sajnos nem jellemző az ipari területekről készült képek közzététele és én azt gondoltam ez még csak a kezdet, de aztán már raktam én is néhány HD zónát és a dolog nem lett másabb pedig egy 60-70 ezres városnál már azt sem lehet mondani hogy "majd ha nagy leszel kapsz másikat is":)).
  • Kodlovag
    Az en ipari teruleteim mind High Density. MD zonara is telepulnek olytan hightech vallalatok, amik 90 fot foglalkoztatnak? Mert akkor a HD tenyleg folosleges.
  • Sipocz
    Érdekes lehet kipróbálni és kikisérletezni egy régión belül, de nem tudom lehetne-é bírni türelemmel és "körkapcsolással":
    Egy 4-5 térképből álló szuperváros, ahol az egyes alvárosok valamilyen irányban specializálódtak, tehát van un. ipariváros tele I-val és némi C meg az éjjeliőrőknek pici light R meg dokkok végtelen sora mindenhol iparvágány és út, army base és kutatólabor; vásárváros tele C-val és itt is csak a takarítószemélyzetnek kevés kis R, repülőterekkel, autópályákkal, tőzsdével meg konferencia központtal; alvóvárosok sok és sokféle R némi Cs és park meg móka meg laza meg vidámság.
    Ha mégis valakinek volt,van,lesz ilyesmi azt tegye közzé valahogy.
  • TopGun
    JAH! tenyleg! en is az Acdsee-vel csinaltam olyan kepet! :)
  • Sipocz
    TopGun!
    A gama nem képes egy már beépített városról zóna térképet készíteni, mert a fotó előtt visszarakja az épületeket. Megpróbálom majd a printscreent, de nem tudom engedélyzve van-é a billentyű a gamán belül.
  • Sipocz
    A HT-hoz még:
    Az iparhoz én egy 6*4-es MD-t zónázok általában és valami régiós kapcsolata is van a közelben (út,vasút,kikötő). Ha HT telepszik először mindig 8-12 pici üzemecske 5-30 munkahellyel, aztán az időnek folyásán általában átalakul 2-3 nagyobb, olyan 80-100 mh.-t jelentő üzemmé és ez konzerválódik.
  • Sipocz
    Van egy városkád amiből felraktál egy ipari zónás képet. Ez MD vagy HD sűrűségü? Nekem ilyen telepszik erre is meg arra is.
  • TopGun
    Igen, teljesen igazad van! kar, hogy "kockas"-ra csinaltak meg a jatekot! :((
  • Sipocz
    Én úgy hívom a jelenséget, hogy a "kocka átka". Nagyon olybá tűnik, hogy a hatékonyság és a kellemesség ebben a gamában kizárja egymást. A "nyugati végek" www site-jait nézegetve ott sem mentek ezzel a dologgal másra mint a "kockázás". Annyi a különbség a nyugati meg a magyar site-ok városképeivel, hogy amit az "american people" büszkén rak a kirakatba azt egy jóérzésű magyar gamer még letagad:))))))!
  • Sipocz
    Hi!
    Emil a csíkon:)
    Az alábbiak alapján, azaz Ködlovag és a Te tapasztalataid szerint is, bizony régióban kell gondolkodni. Rengeteg "guide"-ban tévednek a szerzők mondván: rengeteg C munkahely kell mert az nem szennyez, meg kicsi a CT és a népek is örülnek. Viszont bármelyik zóna városon belüli túltengése alkalmasint egyensúlyi zavarokat idézhet elő a régióban. Mondjuk egy ilyennek is amit Ködlovag a 3122-ben leír lehet szépsége, az ahogyan megoldod egy új városrészben az egyensúly helyreállítását.
    Nagy HT ipari booster az egyetem és a tudományos labor megépítése. A manufactural iparnak meg jól jön -feltéve hogy R zónáktól egy legalább 35-40 kockányira lévő kieső helyre le tudod rakni- az army base.
    Tegnap próbáltam éles helyzetben a kikötőt(bár jelezte a gama, de semmiféle környezetszennyezést nem csinált!!!) és nagyszerűek a tapasztalatok: az ipar szállítási gondjait felszámolja és ösztönzi a telepedését.
    Mondjuk nem tudom hogyan tudsz direkt HT (hightech) zónázni? Nem az van hogy HD-t(high density)? Szvsz. mivel a HT telepszik az MD zónára is elég ezt használni. Én próbáltam külön MD és HD ipari zónákat, de mind a két fajtára ugyanaz a HT ipari együttes telepedett, szerencsére a dirty és a manufactural csapat nem mászott rá a HD-re.
    Másik kérdés: nem létezhet, hogy egy többször átépülő zóna(igaz csak MD-vel próbáltam) automata módon densityt vált felfelé HD-re? Az ipari tapasztalatom miatt kérdezem, noha elég agyrém:))
  • TopGun
    Az a baj, hogy sehol nincs egy extrem varos, ami teljesen szokatlan es eltero az eddigiektol! :(
    olyan ami tele van girbe-gurba utakkal, vizzel, dombbal, heggyel es jol fejlodik!
  • TopGun
    Hi Sipocz! este kiprobaltam az otthoni regiomban a viragszirmot, a regioban kb 90k lakos van mar, eleg gyorsan beindult, sot! egyre tobbet akarnak, csak az az erdekes, hogy industrieba nem jon senki! :(( pedig direkt HT industriet zonaztam
  • Kodlovag
    Nezzetek meg a weboldalamat, frissitettem. Ott vannak az aktualis varosaim. Egy csomo jo kep.
    kodlovag.fw.hu
  • Kodlovag
    Valoban, a regio es a varosok kozotti osszekottetesek biztositanak demandot. De ha felboritod az egyensulyt, pl egyik varosba telepitesz jo sok CO$$$ munkahelyet, akkor a szomszedos varosokban negativ demand jelenhet meg CO$$$-ra. En most pont ilyesmivel kuzdok. Van rengeteg CO$$$ munkahely a City Islands nevu varosomban, tul sok is van belole. Ennek kovetkezteben full minusz demand van CO$$$-ra az egesz regioban. De a sok munkahely kovetkezteben nagy a munkaerokereslet, nagyon jonnek a R$$ lakosok. Legalabbis eddig, mert most elfogyott az igeny. De a C$$$ meg mindig minusz vegtelenben van CO$$ is kicsit negativ mar. Most megprobalom a HT iparra alapozva tovabb novelni a nepesseget, hogy ujra legyen C$$$-ra igeny.
    Csakhogy!
    Tapasztaltatok-e a kovetkezot?
    Az I$$$ azaz HT ipar fejlodese nem lehet akarmilyen gyors, van egy maximalis utem. Es minel tobb HT ipar van mar a varosban, annal lassabb a tovabbi fejlodes. Hiaba van ures zona, alig epitkeznek, pedig full demand van.
  • Sipocz
    Ködlovagnak teljesen igaza van a régió fejlesztéséről. Ha még kevés város van és kicsi a régió népessége, akkor még kicsi az az RCI potenciál ami a régiótérképen az egyes városokra mutatva meg is jelenik. Ekkor érdemes esetleg több pici városba belefogni, néhény ezer mukiig felvinni és elmentve ezt a szomszédos területen is indítani várost. Előbb-utóbb a régió gazdasági potenciálja garantálja a sima városindítást. Én is azért tudtam éppen e fórum T. tagjainak útmutatása alapján jókat nyomigálni mert a sok-sok (azért életben hagyott) "probababa város" már adott némi népességet, úgy 30-40 ezret valami 7 kezdemény. Na ebben már lehetett egy olyan városkát csinálni ami 82-ezren állt meg egyszuszra. Most már ez a város a potenciál-biztositó és az új területek simán startolnak.
  • TopGun
    OK! koszi! epp kerni akartam, de lehetoleg kozeli kepek legyenek ok?
  • Sipocz
    Csak az R területre vannak ezek a koncepciók, amelyeknek a lényege, hogy a területi kiszolgálást végző intézmények minél hatékonyabban és legkisebb fajlagos költséggel töltsék be feladatukat. Emil ment az RCI illesztésről. Holnapra hozok telenyomigált "sziromvárost", sajna most nem tudok mutatni ilyet:((.
  • TopGun
    Aham! ok. de ezek is toled vannak, a regebbi terveid!
  • Sipocz
    Mondom tovább. Egyszerre csak egy szegmenst(szirmot) telepíts és csak ennek szerkeszd meg az útjait, mert így előre rajzolva rengeteg az útfenntartás az üres részek mellett feleslegesen. Az I-s területeket csak széttördeli az útfigura és a szabvány commercial office csak 3*3-ra hajlandó telepedni min.
  • Sipocz
    Nincs rendőrség a szirom belsejében kellene egy nagy, a C-t és az I-t ne cifrázd, arra jó a kocka, a C nagyon messze van az R-től inkább rakd úgy, hogy R-út-1 kocka üres-út-C. Az I-t kockázd sima 4*6-ba a C-t az R-rel határos út mentén sima 3*1-es telkekben de sokat egymásmellé úgy hogy min. a 3*3 kocka itt is kijöjjön. Nincs tűzoltó, az ipari terület felé kellen egy kicsi+az ordinance-ban kapcsold be a smoke detectort. Az I kockáit feltétlen kösd össze a szomszédos városokkal, illetve ha ez az első város a régióban akkor az un. Simnationnal.
  • TopGun
    attoltam a kepet, mar leszedtem az adokat az I es a C-t is eleg jol! semmi valtozas! :(
  • Sipocz
    Ha nincs közvetlen gazdasági környezet, akkor szedd le egy kicsit a $ adóját főleg az I-t és a C-t, a fontosabb utakat kösd össze a SIMNATION-nal.
  • TopGun
    Mindjart kuldok! ures a regio! most kezdtem el! ez az elso varos!
  • Sipocz
    Küldj egy képet, ha tudsz!
  • Sipocz
    Nekem működött, 3 év alatt min. 3 ezer pasasnak kellene lennie. Hányan lakják az egész régiót?
  • TopGun
    Sipocz itt vagy? a viragszirommal, meg az altalad adott adokulcsokkal 3 ev utani merleg: 551 lako a penz kb 40k es EROSEN csokken! :( se ipar, se uzletek nem telepulnek be! szoval nem tudom mit csinaljak? neked mukodik a viragszirom? eddig kocka varosban 3 ev utan 5-10k kozott voltak a lakok high density-vel :(
  • Sipocz
    Nyomigáljad a C és I zónákat folyamatosan mert akkor már értékelődik is az R terület és megkezdi a nagyobb házakat építeni (3-4 e pasinál).
    A legfontosabb desirabilityk: I-nek a rakodás-szállitás(kapcsolatok a régióval, kikötő), C-nek az R közelsége(costumers), R-nek meg a kicsi commute time.
  • TopGun
    Elso ev merlege: 473 lakos, 57k kp.
  • TopGun
    Ok! na megnezem, elinditom a varost, majd beszamolok rola, hogy haladok.
  • Sipocz
    Nem! Ne tedd! Medium density az egész és csak később e szellősebb, szabadonálló részeknék egy-egy 3*3-as high. A 40-50 e palit már a medium is leadja, feltéve hogy jó sok munkahely van és király ellátás meg némi laza.
  • TopGun
    Ok! es egybol mindent high-ra zonazol? vagy mivel kezded?
  • Sipocz
    Májerkodás a SC4 munkaerő piacról egy fejlődés alatt álló városban (minden leírt dolog szvsz!!):
    Használt jelölés: A->$R, B->$$R, C->$$$R, W->C és I zónák munkaerő kapacitása;
    Azt már korábban írtam, hogy jó, ha a város LEGALÁBB 60-70%-ban B palikból áll és a C palik aránya 15-30% és az A paliké LEGFELJEBB 20%.
    1.az A palik foglalkoztatásához kell a $W 100%-a(más ezt nem is vállalja!)+a $$W 10-15%-a+a $$$W 5-10%-a
    2.a B palik foglalkoztatásához kell a $W 0%-a (oda sem mennek!)+a $$W 70-80%-a+a $$$W 50-60%-a
    3.a C palik foglalkoztatásához kell a $W 0%-a (jó messziről kerülik)+a $$W 5-10%-a+a $$$W 20-40%-a.
    Ahogyan nézegettem, ha nem használsz óriási adókedvezményeket és luxust a C paliknak akkor a gazdaságban a $$$W helyeken dolgozó B palikból történik meg a spontán kiválasztódás, feltéve a kollégium (esetleg az egyetem) meglétét ami kb. 90-100%-os oktatás és a 80-90%-os egészséget(az ehhez tartoző intézményrendszerrel).
    Kihívásnak lehet építeni egy amolyan falusi környezetet, a régióban még jól is mutat és a gamafejlesztők erre is gondoltak(víztorony, szélkerék, focipálya a templom mellett meg egy kocsma:)))). Ez esetben a kultúrát csak egy könyvtár képviselje, meg csak ált.iskola sem kell mert az már elkezdi a $->$$ transzformációt!
    (Elnézést az unalmas fejtegetésért, de hátha valakinek segít ez is:)))
  • Sipocz
    Az induló adók:
    R: $ 9, $$ 8.5, $$$ 8.5
    C: $ 7.2, $$ 7.1, $$$ 7
    I: $ 10(11?), $$ 9, $$$ 8.5
    A CI területek a szirom külső peremén körben, a C közvetlen (esetleg pici park, paved sáv már csak azért is, hogy hely legyen a tömegközlekedésnek) az I kb. 10 kockára a szélső utaktól. A körülzárt rész városi épületeknek(rendőr, kórház, gimi, könyvtár) és a vidámságnak, lazításnak és sportnak. Ahogyan rakod fel a 3*1-eket a szegmensek belső részén marad 4 db 2*1 üresben, ide tömegközlekedési megállók, pici park,sportpálya elfér.
  • TopGun
    Amit elkuldtem, azt ma otthon megcsinalom ez TUTI! SOT! a regebben kuldott terveddel kombinalom, csak az adokrol nem irtal semmit azt is kertem!
  • Sipocz
    A SC4 registry kulcsai között van egy-kettő elgondolkodtató. Mivel van egy mh.(ez a próbababa) és egy otthoni(ez az igazi) installációm látom, hogy az ide beírt kulcsértékek azonosak, gondolom gyári default. Ki, mit tud ezekről, nincs-e rendszerspecifikus beállításuk?
  • Sipocz
    Teletalálat! Csak arra vigyázz, hogy nagyjából körbe kell venni C és I területekkel, mert ha valamelyik oldalra felborul az egyensúly az utak forgalom-terhelése extérmmé válhat, leromlik a közlekedés és a légszennyezés meg a forgalom zaja bosszantja a palikat. Medium densitynél 40-50 ezer muki belefér, ennyit már csak kórházzal tudsz kiszolgálni, bár az elején még a rendelő érdemes. A középre rakható gimi és a kórház jármüköltségeit maxira kell szabni hogy fedjen rendesen. A vázlatban bejelöltem azokat a helyeket amelyek a zsuffoltság miatt nehezen értékelődnek ki. Ha megvalósítanád egy városban ezt a kerületet küldhetnél egy jól beépített részről egy képet!
  • [HUN]PAStheLoD
    én mindig is egy adósávba vettem a 2-t.
  • TopGun
    Hi! itt vagy? kuldtem neked mailt most! olvasd el lecci!
  • Sipocz
    Kérdés:
    Az ipari high density területekre egyáltalán költözik más ipar mint a medium density ipari zónára? Semmi különbséget nem tapasztalok, mindenféle ipart tekintve a dirty-től a HT-ig! Az ipari zónára 6*4-es minden oldalról úttal határolt területet jelölök, jó ez így vagy a HD-hez nagyobb kell? Jó lennének nagyobb ipari üzemek nagyobb munkaerő kapacitással!
  • Sipocz
    Tapasztalat:
    Soha ne ajnározd a $$$R palikat a város fejlesztése közben!! Sok-sok gama-javaslatban láttam, hogy a $$$R adóját 0.5-1 %-kal is kevesebbre veszik a polgármesterek mint a $$R adóját. Az eredmény a $$$ palik indokolatlan számban való feltűnése. Azért indokolatlan mert jön+letelepül+extra igényei vannak+ha nem kapja meg útálkozik és szüttyög. Legújabb településemen azonos körülményeket kap a $$$R mint a $$R és nincs semmi baja, arányosan kiválasztódik(nem terheli túl a munkahelyeket), semmi extra igény(ugyanúgy örül egy kis parknak mint a szegényebb rokonok), csendben van és adózik(!!!) alázattal.
    Természetesen a $$$C és a $$$I minden kedvezményt és tuningot megérdemel továbbra is!