Sim City 4
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"Mi a hézag hapsikám?\" -(Bugs Bunny)
Köszönöm a reakciókat!
hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]
Azért is gondoltam egy másik városrészre mert sanszosan a szimulációs egyenletek egyik bemeneti paramétere a régiós környezet min. 3 alapszáma(gondolom lakosság,ipar és keresk.kapacitás) meg még ki tudja mi. Valószinûsítem, hogy a demand egyenletekben van hivatkozás a régió teljes ilyen adatsorára és az aktuális város teljes ilyen adatsorára mivel a kettõ jelenleg azonos létezhet egy sor pozitív visszacsatolás, mivel a régió csillapító hatása nem jut érvényre. Tehát ha kiszámítja a várható növekményt valamibõl, akkor a következõ értékelésben ennek kétszerese lesz bemenet, mivel a fókuszváros marginális változása azonos a régió marginális változásaival.
Az 5. pont az, hogy pl. egy iroda,gyár egyik körben kinyit és üzemel ~95%-on, a másikban bezár a harmadikban kezdi elõlrõl, azaz ez is leng csak ez nem R, hanem I és C.
A csillapítás nem sikerült semmilyen konszolidáló beavatkozással (zóna, adó, közlekedési kapcsolat), úgy néz ki sajátrezgésén áll a dolog.
A régiónak csak egyetlen csillapító adata jut érvényre végsõsoron a $R és a ID mivel ezek Maxis alapadata(nagyságukban összemérhetõk a város adataival) is elég jelentõs, de nincs az a pénz amiért én ezeket a városba mégegyszer beengedjem.
A black hole-ra már rájöttem: mivel egyik körben a terület ilyen a másikban meg amolyan féle mukival van tele a lengés miatt az eltérõ utazási szokások, hol nullázzák hol meg túlterhelik a kapacitásokat.
hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]
Szerintem ne rombold le, probalkozz melle egy masik varossal. Kivancsi vagyok mi fog tortenni.
Valahogy meg kell probalnod megallitani a $$$ lengeset, szerintem az azonnal megoldana a helyzetet.
2. ??
4. A black hole azt jelenti, hogy van olyan varosresz, ahol nem lehet buszra szallni, mert nincs megallo a kozelben. Black hole = Lefedetlen terulet. Ahol van megallo, az persze siman lehet tulterhelt. A ketto nem zarja ki egymast.
5. Ezt nem ertem.
6. Talan bug. Egybkent a medium zona neha meglepoen sokat elbir.
Egyebkent az a rossz sejtesem van, hogy ha nem lenne ez a lenges, akkor stagnalna a varosod. Egy regioban egyetlen kozepes varos 55ezer fovel mar hatarertek kozeli. Az en legelso varosom is kb eddig jutott, aztan elakadt a fejlodes. Szerintem is kezdj egy szomszed varost, tenyleg lehet hogy minden gondodat megoldja.
Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun
Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun
"C:\SimCity 4\simcity 4.exe" -intro:off
Szvsz. kiakasztottam az sc4 szimulátort mert divergensen viselkedik egy 55000-es mukiszámu egységben😊)
1. minden szimulációs kör után a demand grafikon gyökeresen átrajzolódik, de nagyon dúrván mert az érzékenyebb demandok, fõleg a $$$-re vonatkozók +50 és -50 között változnak körrõl-körre😞
2.egyik körben finanszírozás hiányra panaszkodik pl. az útfelügyelõ és tele kátyukkal az út, de a másikban megdicsér, a kátyúknak nyoma sincs ekkor viszont a könyvelõ akad ki a túlfinanszírozástól😞
3.egy 85%-ban $$ átal lakott városban csak $$$ épületeket épít és ezekbe sajnálkozás nélkül telepíti a $$ meg $ mukikat aminek az eredménye egy lepratelep😞
4.a tömegközlekedési hálózat hol "black hole", hol meg túlterhelt, tehát mondja a pasas, hogy "black hole", én odakukucsolok és kiderül, hogy 110-150%-on terhelt😞
5. a kommersziál és az ipar épületei egy kör fekete-egy kör szines módon játszanak
6. HD-s épületet nyom MD-s zónára, így az ott kialakult foglalkoztatás struktúrának kampeca, képzeld el amikor derült égbõl megjelenik annyi munkavállaló egy épületben amennyi eddig az egész városrészben élt😞(
Tehát egyáltalán leng az egész és egyre szélsõségesebb eredményeket produkál miközben az idõ teljességében az adatok tendenciája folyamatos fejlõdést mutat a grafikonok szerint tehát jó az átlag csak az eloszlás már nem normalizált és a szórás ez egekig ér!
Kinek volt már ilyen tapasztalata?
Ez a régió egyetlen városa, én erre a jelenségre fogom rá a prücit.
Érdemes-é újrarakni lerombolás után, vagy inkább a szomszédos térképeken csináljak valami újdonságot? Magam ez utóbbira gondoltam, mondván a régió alaphangját ez a városrész megadja és leírások szerint a nem aktuális városokat az éppen fókuszba rakotthoz képest úgy tekinti a gama, hogy ott minden rendben van.
Paraméterezd a simcity.exe-t egy shortcutban így:
"simcity4.exe" -intro:off
Biztos a mindennapok teszik, a rövid idõ alatt elért látványos teljesítmény meg a mindegy hogy hogyan csak tudjuk már le elve😊)). Volt a térképen egy egészséges 30000 félkész város, jól bejáratott, szépen tejelõ, demandok egekben, csend, jólét, jelentõs bankszámla credit és általában tuti. Hívogatóan egy szép nagy, sík beépítetlen terület, félig-meddig munkahelyekkel körbevéve. Noakkor utak, zónák, szolgáltatások sitty-sutty és....és szívás!!! Hiába a magas adó meg efféle gátoló nyavaja, a gyorsan lerakott, tetemes mennyiségü MD-s R zónákra a semmibõl kinövõ tornyok telve $R-rel és hiába az okt.-eü. rendszer "well funded" álapota ezt a sokkot képtelen volt feloldani ennyire kis idõ alatt és a bankszámlán kívül minden mutató laposkúszásba kezdett. Nemhogy a $$$ muki, de még a $$ csapat is olyan útálkozást adott elõ amilyet még nem láttam. Semmi baj és fõleg nekem semmi bajom a $R mukikkal, egszerûen azért mert a városnak kellenek, ha nincs ilyen pasas akkor a $$ meg a $$$ nép áll be elvégezni a munkáját és leromlik az élete, vagy a kapacitások félgõzzel és drágán kezdenek mûködni és nem adóznak. Node csak módjával, legyen idõ a várost kiértékelni a lengéseknek csillapodni és a $->$$ átalakulásnak befejezõdni. Csak nyugodtan, szépen mint ahogy a csillag megy........
Tegnap közzétettem itt néhány számot amelyek sugalhatták azt, hogy a zóna-boosterek (Ködlovag jóérzékkel hitetlenkedett is!) ennyi-meg-annyi demandot generálnak, a példa épp egy autópálya volt ami 100000 demandot generálna. Csakhogy erõs tévedésben voltam(remélem az már elmult) és az igazság máshogy van(olyan ez mint a jog->igaz ez meg még az ellenkezõje is, ügyvéd kérdése😊))). Tehát a booster nem kelt a major politizálásától(adók, környezet...) függõ demandot csak ennek a lehetõségét teremti meg. Példa: van helybõl 3000 Co$$ demand kapacitás(ez jár és kész, alapbeállítás by Maxis), de nincs út, régiós kapcsolat, megfelelõ képzettségü munkaerõ, magas az adó, rettenetesek a körülmények, azaz az effektív demand=0; jön a major intézkedik némi utat rak meg oktat meg ilyesmi és mondjuk ezekkel a ténykedésekkel a demand kapacitás felkúszott erre a zónára 4500-ra; aztán nem történik más csak annyi, hogy megteremtõdnek a középkategóriás Co fejlõdésének egyéb feltételei (képzett muki, elfogadható adó, külsõföldi kapcsolat) és megjelenik a térképen ez a beépítés és fejlõdik, de legfeljebb 4500-ig hacsak nem kap boostert.
Tehát a effektiv demand ennyiben eltér a demand kapacitástól, az elsõ az ami van a másik az ami ideális esetben lehetne.
Az ipari zónákban használt HD beépítés eredménye néhány un. stage 3 épület lehet, amelyek közül a legnagyobbnak a foglalkoztatása sem haladja meg a 150 mukit. Ha ezt összeveted a C zónákban (a zónaköltség azonos, nyilván itt a járulékos fenntartás sokkal több) elérhetõ nagyobb épületek 2000-7000-es foglalkoztatási potenciáljával akkor nem biztos, hogy érdemes HD iparral veszkõdni és az MD tökéletesen megfelel.
Tömegesközlekedésben kérdés:
Elértem akkora nagyságot, hogy a metrónak nincs alternatívája mert a felszin televan, az üzemelõ (és nyereséges!) buszjáratok csak hozzáadódnak a kaotikus forgalomhoz. Egy-egy metróállomás képes-e mind a 4 irányban érk.-ind. és lehet e a metróhálózat is "kockás"? Erre azért volna szükség, mert a residental területeket körbe veszi az ipar és a kereskedelem, tehát 2-3 elképzelhetõ vonzásirány is lehet a hivatással járó forgalomban.
Biztos, hogy nincs veletlenul elrontva a CD? Meg nem hallottam ilyen jellegu problemarol.
http://palaceportal.fw.hu

Kb. 4 napja választottam ki egy pici régiót (Fairview) az alapgamából mondván csinálok rajt egy tetszetõs várost, tehát az egészet tekintem egy városnak és a térkép részeket egy-egy "kerületnek". Ha üresre kezdessz jön a Maxis-féle alapigény táblázat adatsora, aminek a veleje a jó sok $ demand ami olyan szép dolgokat jelent mint: tudatlanság, bûnözés, szennyezés, egészségtelen életmód, alacsony adóbevételi lehetõség. De nincs más, egy darab másik térkép ami igényeket ad és kér, mert mindenütt körben a vaddisznóknál nincs értelmesebb élõlény. És innen már adódik az a fontos igény, hogy valamelyest nagyobb biztonság legyen mint a vadonban(rendõr és ipari területeken a tûzrendész). El kell fogadni ami van és az elején bele kell nyugodni már csak azért is mert van eszközpark a dolog megoldására. Az egyik az egészségügy-oktatás rendszerének szép lassú kifejlesztése. Szvsz. elsõ az egészségügy mert a populációban öröklõdik az õsök egészségi állapota és ha ezt romlásnak engeded akkor egy lepergõ spirálisba jutsz amibõl nehéz a kiút. A második helyezett az oktatás, de ez is csak szépen lassan, a $ nép minden kis apróságnak szívbõl örül. Tehát az orvosi rendelõ jár már akkor is amikor a muki betéved a zónába, de ált.iskola csak akkor ha már van annyi tanuló, hogy érdemes letenni egy sulit. Szinte átsüt a gamán az az öröm a $ népektõl, ami egy-egy ált. iskola vagy egy könyvtár lerakásánál elõállhat. Egybõl változik a városkép, szépülnek a házak vagy nagyobbak lesznek😊). Amidõn megvan az elsõ oktatási szint lehet foglalkozni az egészséges környezettel is: ne lepjen el mindent a szemét, a fák fogják fel az ipar felõl terjengõ füstöt meg bûzt esetleg ha futja akkor lehet a víztisztítással bíbelõdni. Egyszer csak megtörténik a csoda(inkább a dolgok természetes rendje) és elõáll számos olyan muki aki már tud folyékonyan simül olvasni és a major szive repeshet mert nem hiába lomotolt eddig. Az iparban lehet lassan közhírré tenni a dirty-vel szembeni ellenszenvet(adóemelés, anti-szmog kampány) és lehet támogatni a a manufakturális iparkodást (pici adócsökkentés, némi booster). A türelem aztán termi már a $$ jelenséget, egyrészt a mûveltebb népet(azért egy ált.isk.-tól ne várj csodát és tömeget) meg a $$ C-t és I-t és ugye a névében is benne van ez már többet adózik, node többet is vár el. Adjunk neki némi ligetet, egy-egy játszóteret vagy parkot esetleg sportpályát, no nem túlzásban csak érezze, hogy figyelünk rá. Erõsítsük abbéli szándékát, hogy többet tudjon meg a világ dolgairól és jöhet a gimi, meg a kollégium. Nyilván a gimi lesz a drágább dolog az idõk teljességében, de nem szabad, hogy ez visszariasszon bárkit, a kolesz meg tutira hatékony valszeg mert részben önköltséges. Néhány hónap(szimulációs kör után) érdemes megtekinteni a pop&job diagramot és ha a város képén még nem is tünt fel immár jelentõs számu a kimûvelt emberfõ, ami ugye Széchenyi szerint is a nemzet igazi vagyona😊)) Bizonyos, hogy ezidõre a szennyes ipar is elszontyolodott már, ha még nem hát tegyünk róla (adóban dirtynek +1-2 büntetés a többinek 1-2 jóváirás nem árt meg) és áramlik befelé az ipari kúltúra meg egynémely könyvelõ, ügyvéd és impex cég is úgy gondolja, hogy itt érdemes irodákat nyitni😊). A tiszta, csendes ipar és persze a hivatalok már nagyon jól megfizetik a dolgozókat ami azt eredményezi, hogy egyre több $$$ muki jelenik meg nagy igényekkel, amitõl nem kell tartani mert ezzel párhuzamosan nagyobb adót is fizet, sõt életének cél-épületei ($$$ commercial service) is igen szépen adóznak, magyarán a $$$ muki nemcsak szép Szja-t hanem tetemes Afa-t is tejelget. Na jó szerteti a parkokat meg a teniszpályát meg golfozik a szentem és a sportrepülés a gyengéje amirõl a plázákon szeret májerkodni a plázacicáknak😊))!
Így már eljutottunk a leprától a Rózsadombig, a dadogástól a nagy Simnation klasszikusokig a köhögéstõl és vérköpéstõl az átlag 90 éves várható életkorig.
Amit leirtam csak szerintem, nincs nálam a bölcsek köve csak egyszerû májer vagyok testvéreim az SC4-ben😊))))
Table A2.02.4: Commercial Office Busters
CO : Medium and High Wealth offices
COM : Medium wealth offices
COH : High wealth offices
$C : Construction cost
$M : Monthly cost to maintain
-----------------------------------
Buster | $C | $M | CO |
Land | |
Road (1) | 0 | 0 | 10000|/\
Road (2) | 0 | 0 | 5850|||
Rail (1) | 0 | 0 | 10000|||
Rail (2) | 0 | 0 | 5850||\\\ Look at:
Highway (1) | 0 | 0 |100000||/// Note 1 below
Highway (2) | 0 | 0 | 58496|||
Subway (1) | 0 | 0 | 20000|||
Subway (2) | 0 | 0 | 11699|\/
Airports | |
Small Strip |20000| 700 |10200|
Med. Strip | 5700| 900 |13100|
Large Strip | 5700| 1100|16000|
Small Municipal |35000| 1225|28800|
Med. Municipal | 6400| 1450|34100|
Large Municipal | 7200| 1700|40000|
Small Int. |50000| 1750|70000|
Med. Int. | | |80000|
Large In | | |90000|
-------------------------------------------
Structure | $C | $M | COM | COH |
Convention C. |32000| 220 |100000|100000|
Tel. Studio | 0 | 0 | 10000| 0|
University |12000|1500 | 15000| 0|
Note 1: The numbers beside the land connection represents the number of connections to the same neighbour. While I only provide for two, it does NOT mean that any connection after is ineffective.
Lásd nem sajátulag vagyok májer. RCI demand értékekben én is látom a 100-as osztót, pl. a nyitó $R demand 20000 muki a diagramban 200.
Nem gondolod, hogy az autopalyara irt szamok egy kicsit nagyok? Nem generalhat egy osszekottetes 60000 munkahelyet, vagy legalabbis igenyt. Ennek meg a 10%-a is nagyon sok. Modjuk ha azt szetosztod egyenletesen a C 5 tipusara, mar elfogadhato.
Friss-ropogós tapasztalatok a városszépítésrõl és a boosterekrõl:
Fõleg kisméretû-kislélekszámu régióban, ahol némelyik demand a 0 körül bóklászik érthet bizony olyan meglepetés, hogy negatív igény keletkezik. Ezek közül azért éppen a városszépítõ eszközökkel az R és a C zónák demandja gyorsan visszatéríthetõ legalább 0 felé. Vizsgálgatni érdemes a boosterek hatáslistáját és a még elviselhetõ költségkereten belül már a a fejlõdés közben csinosítani illik a várost. Gondolj bele: 1 db kisméretü játszótér 1000-1000 muki-igényt generál minden jövedelem katagóriában, egy pici flowergarden 750-750-et.
Az ipari területeken már nem idézhetõ elõ ilyen gyors kiigazítás, ott az alaphangot a simnation-gazdaság adja, tehát a jó közlekedés, régiószéles közlekedés(!!!) (út, vasút, kikötõ) a fõ-booster, de nagyon jó hatásu az army base(persze a népek útálják), a rádióállomás, a HT-nek meg az egyetem és a kutatólabor(ezt a kettõt nálam a fõzsaru kiemelten bûnözõ helynek minõsíti😊)).
Egy egészséges autópályaszakasz-még akkor is ha a simek nem tengenek rajta mint atom- a kommersziál zónákban 100000 C igényt generál, ha ugyanez az autópálya átmegy egy másik térképre akkor mind a két helyen 60000-60000(tehát feltétlen menjen át!). Meglátásom szerint street jellegü utat már csak azért sem érdemes lerakni mert semmilyen élénkítõ hatása a kereskedésre nincs😊))!
De akkor is, legalabb valami minimalis optimalizacio lehetne az utkeresesi algoritmusban. Pl: a simeket a kevesbe hasznalt alternativ utvonalak fele kuldeni, vagy a nagyobb kapacitasu utvonalak fele, mint pl autopalya. Mert igy az autopalyafejlesztesre forditott osszeg ablakon kidobott penz. A regi autopalzaim gyakorlatilag csak disznek jok. Oda epitettem oket, ahol nagy volt a forgalom. De nem hasznaltak oket, ehelyett keletkezett nehany uj zsufolt utszakasz, ahova a megszuntetett ut forgalma eltolodott. Mindez az optimalizacio teljes hianya miatt. Ma mar ugy epitem az autopalyaimat, hogy az legyen a toronyirant legrovidebb utvonal, egyben ne legyen alternativ utvonal sem. Igy rakenyszeritem a simeket, hogy gyorsabban haladhassanak es vegulis oruljenek.
Nagyonnagyonnagyon varom a RushHourt, hatha abban mar lesz egy kis optimalizacio. Vagy ha az nem is, de legalabb lehetoseg, hogy en megcsinaljam helyette.
A dolog érdekessége ezek szerint, hogy figyelembe véve a 8*8 km-es nagyobb térképet akkor a $-os muki akár hajlandó gyalog átballagni a fél térképet: átlóval mérve 6 km 1 h oda 1h vissza ez gyaloglás+testedzés(ezért nem kell sportpálya a $R-nek😊)).