Sim City 4

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nekem ez a stratégia kérdés folyamatosan változott eddig, minthogy vannak idõszakok, amikor elõveszem a játékot és akkor nincs megállás, játszom amikor tudok. A lényeg, hogy ha valamerre járok itthon vagy külföldön, és megtetszik egy város, vagy egy terület, akkor megpróbálom megépíteni a játékban.A mostani periódus például azért érdekes számomra, mert eddig kevés plugin-nal, amerikai mintára épültek a városaim, most viszont néhány szükséges, de nem túl sok plugin-nal európai mintára. A mostani inspirációt egy Németországban eltöltött nyaralás adta, amikor elég jól sikerült bejárni az országot. Ráadásul, eddig az volt a fontos, hogy minél több lakosú, minél nagyobb várost, óriási felhõkarcolókat hozzak létre, most megpróbálok a minõségre rámenni és szép 100-200 ezres városokat felhúzni. És ami a legfontosabb, és a leginkább odafigyelek rá, az a közlekedés. Ezzel el is érkeztem a kérdés lényegi válaszához, miszerint a városaimat a közlekedés igényeinek figyelembe vételével tervezem. Van egy alapelképzelés, amit legtöbbször sikerül szépen felfejleszteni és ehhez egy olyan közlekedési hálózatot létrehozni, ami az agyamban megszületik, illetve passzol a szituációhoz. Sokszor van, hogy a közlekedési igények kielégítése végett õrült buldózerezgetésekbe kezdek(kedvencem például, ha egy városi autopályát kell valahová bebiggyeszteni), és nem sajnálok lebontani egy két felhõkarcolót, mert ha jól átgondoltan megépítettem a várost, azt máshol egybõl felépíthetem mindenféle csalás nélkül.
Amit még megemlítenék, hogy egy régiót ritkán építek tele, sõt talán teljesen még sohasem építettem be egyet sem, nálam több önálló város van(4-5), amik ugyan összevannak kötve egymással és zajlik a tõkeáramlás, viszont ha elizolálnám õket egymástól, kis zavar után hamar rendbe jönnének.

Kicsit más: néhány hónapja volt itt téma a villamospálya építés, nos nálam sem lehetséges, amint megépítek egy viszonylatot, már lép is kifelé. Úgyhogy lassan belenyugodtam, amint olvastam, hogy nálatok is vannak hasonló problémák és hogy soha nem lesz villamospálya a városaimban. Talán majd az 5. szériában kicsit gondolnak ránk európaiakra is(nem csak ebben, hanem másban is), és nem lesz ez a bugyuta amerikai sztájl erõltetve. De addig még nagyon sok város felépül a 4. széria keretében 😄
Marki
Kösz 😊

Elég nagy hülyeség amúgy... Angollal elméletileg lehetne amerikai is, nem tudom miért kell bele a balkézszabály

KoЯn

meg! ha a nyelvi fájlt felülirod egy olyannal amiben jobb oldali a közlekedés! pl a magyaritás is ilyen
Marki
Apropó, a balkézszabályt meg lehet változtatni a játékban?

KoЯn

Naszólva! NAM felrakva..közlekedés jobbos, csak éppen a keresztezõdéseknél fordítva vannak a sávok, nyilak..miért?
<#falbav>
Naszólva! NAM felrakva..közlekedés jobbos, csak éppen a keresztezõdéseknél fordítva vannak a sávok, nyilak..miért?
A Tesconál hiányzok valami texturád.(Gondoltam, szólok<#lookaround>)
Itt vagyok ismét,bár játszani sajna nincs idõm,mivel haza is viszem a munkát.A sima keresztezõdések az új NAM miatt tüntek el. Valamiért nem ismeri fel a régieket. Errõl már valamikor júniusban már volt szó. Egyszerüen ki kell javítanod,és mûködik. Csak a keresztezõdés közepére teszel egykockát és az egészet kijavítja. Nekem anno egy városomat kishijján csõdbe vitte ez a probléma.
Más: A városaimat én sem tervezem, egyszerûen elkezdek játszani. Tervezgettem már,hogy építek külön gyár várost,iroda várost, valamint lakó várost,de sosem sikerült. Mindíg vegyes városokat kezdtem kialakítani.Pár darab kép a régmúltból az új játékosok kedvéért: strand és vitorlás kikötõ , városrészlet , valamint láttam,hogy írtatok a csatornákról itt van pár kép róla: csatorna1 , messzirõl , gyalog híd , park , sziget , Városkép messzirõl , De vannak más szépségek is :Múzeum , Tömb házak , Tesco. Hát most kb. ennyi. Várom én is a ti városotokról készült képeket.

Ha egy fa nedves levelei égnek,akkor mit szólhatnak a szárazak.

Én mindig azzal kezdem, hogy meghatározom, hogy mit szeretnék látni,és megnézem, hogy hogyan érhetõ el, aztán a dolog menet közben módosul, egyes helyek szinte ordítanak, hogy mit kell velük csinálni (az úthálózatom mindig menet közben alakul ki különbözõ szempontok alapján), a város megtervezett és spontán alakult részek keveréke, a domborzat, ha nem döngölök mindent elfogaddhatóan lankásra elég sokat segít: Mivel nem szeretem az irreális emelkedõket nagymértékban alkalmazkodom hozzá...
Eddig még egyik városom sem lett olyan, amilyennek elterveztem.
Szerintem az egyik legfontosabb:Soha ne építs semmit úgymond ideiglenesen, mert beépül a város szerkezetébe és baromi idegesítõ lesz, és még csak ki sem szedheted. Gyakran, fõleg, ha átfogó rendezési tervem van elõzõleg papírra vetem. A legutóbb egy 700 000-es városhalmazocskát viszont elszúrtam: Ronda lett és van egy rakat akutt közlekedési probléma, a belvárost pedig nem tudtam kordában tartani így a felhõkarcolók körbenõtték a repülõteret. Lerombolni nincs szívem õket. Hát ez van.
Különben mindenki máshogy épít várost. (a bátyám pl. nem csinál keresztezõdést és a faluméretû településekért rajong, amik különben elég festõiek lesznek.)
Nekem pedig egy végülis stratégiai kérdésem lenne.
A várostervezést ti hogy oldjátok meg? Vagy hogyan születnek a csudaszép elképzelések? Hogy kezditek el magát a tervezést? Persze, papír ceruza. De bõvebben? Ez érdekelne 😊

Human Rigts no.1: We are all born free & equal.

Jah és a sima utak(fekete) kerseztezõdései eltüntek.Ha újra akarom rakni,akkor meg egy négyzet lerakása után lerakja úgy ahogy volt.
a nálam régebbi játékosoktól kérdezném,hogy miért van az,hogy miután az eddigi 350 mega pluginomat megnöveltem 1300 megára,azóta egy város betöltése az eddigi 3-5 másodperc helyett 3-4 perc lett?Tudtam,hogy tovább fog tartani,de ez azért mégis csak durva.
Azért (is) választhatsz nehézségi fokot egy város indításakor, hogy próbáld meg tényleg csalás nélkül végigcsinálni. Ha téged tényleg érdekel ez a játék olvass vissza a fórumban kb egy oldalt, van egy nagyon király végigjátszás, olvasd át. Ez nem egy akciójáték, nem a half life x. kiadása. Stratégiai játék, és ez a szép benne. Azért még a valóságban sem tud egy polgármester csettintésre dollármilliókat varázsolni...

Mire jó a csalás?Akkor semmi értelme az egésznek!
Tuvok
Csalástól nem is leszel az .
De komolyan, 6-8 éves gyerekek játszák csalás nélkül .
Azért vicces .
Egyébként meg ha annyira fontos, írd be google-ba, hogy sc4 cheats, és olvasd el miket kell megnyomni hozzá .

Na ezzel nem lettem okosabb...<#idiota>
Légyszi,segítsetek,ha tudjátok,mitõl van ez...<#szomoru1>
Tuvok
Megoldás: ne csalj ...

Sziasztok!

Tudnátok nekem segíteni?Eddig mûködött nálam a csalás,ctrl+x-el bejött a kisablak,ahová be kellett írni.De most ha megnyomom a ctrl+xet,akkor csak egy kis gyár-jel jelenik meg az egér-nyilam helyén,és nincs kisablak,nem jelenik meg...Pedig nem állítottam el semmit...Szerintetek mitõl lehet?Amúgy ha simán nyomok x-et,akkor is ugyanaz a kis gyár-jel jelenik meg,és így olyan,mintha nem mûködne a ctrl-gombom.Pedig játékon kívül mûködik...Fene se tudja,mi lehet.
Tud valaki segíteni?
Bocsika <#integet2>

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

Carlos
És Carlos... <#ravasz1>

Þór vígi þessi rúnar

Norbyl csinálja, hála neki. <#worship>

A link-je ott van a #7780 hsz. alján.
Vissza kéne olvasni kicsikét. <#nezze>

Mindenkinek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem iszom még egyet.

Sziasztok! Valaki megtudna mondani hogy honnan tudnam letolteni a magyarositast ?? Nagyon kellene !<#lookaround>

AMD Phenom II X4 955 BE 3200 MHz; 2x4GB 1600 MHz DDR3 Corsair Vengeance; Gigabyte GeForce GTX 750 Ti 2GB;

Marki
kösz mindkettõtöknek, majd kipróbálom 😊

KoЯn

Én ugy szoktam csinálni hogy azt a zonát amit éppen megépitek becsövezem h szépen fedje a területet aztán lerakok egy kis vizpumpát meg egy viztisztitot. Ahogy szépen fejlödik a dolog rakom sorba a kis vizpumpákat, ha nagy már 90% nál van a kihasználtsága az elözönek. közbe persze ha van pénz lecserélem a régieket mert ugy nagyobb a hatásfokuk, és mikor kiszámolom h már nem tom van vagy 9 kis pumpám, csak akkor éri meg nagyot lerakni, vagy valahogy igy! Nem szokott gondom lenni a viz finanszirozásával. probálj meg máshonnan pénzt szerezni nem csak az adokbol. pl minden intézményedet ami van meg erömüvet ne járatsd üresen, vedd le neki a kapacitását, igy sokat lehet sporolni. meg a zonák sürüségét megnövelni h több ember tudjon adozni.és az elején mindenböl kicsit kell lerakni: nagy általános iskola, kis rendelö, kis rendörség, kis tüzoltoság.
Bocsi a hosszu megnyilvánulásért 😊 Jo játékot!
De nem kell harmincmillió nagyot lerakni. Jól kell csövezni (eheh XD). De most tényleg. Most hasra mondom, de kb 10x10-es cellákban kell lecsövezni a területet, és egy kicsi pumpa ellátja az elején! Aztán azt cserélheted nagyra. Így a tisztító sem fáj.

Marki
Én általában nagyot teszek mindenhova. Meg teszek szûrõt is, az sokszor segít. CSak óriási költségei vannak.

KoЯn

Neha at kell nezni es cserelni kell az eloregedett pumpakat. Illetve a nagy pumpa sokszor gazdasagosabb, mint sok kicsi.

Asus P8B75-M LE, Core i3-3220, 8GB DDR3-1333 Patriot, 64GB Samsung 830 SSD, 1TB WD SATA3 HDD, Radein HD5750 1GB, Corsair VX450 táp

Marki
Most viszont a város gazdasága pont a víz miatt ment tönkre :/

Le kellett raknom vagy 20 dupla vízpumpát, de annak akkora a fenntartási költsége, hogy nem bírtam még az adókból sem finanszírozni..

KoЯn

Jah és még ami eszembe jutott: ha nincs viz akkor nagyobb az esély a tüzesetkre, ami megint negativ hatással van a népszerüségedre meg mindenre
Jah és mellesleg a népszerüségedet se növeli ha nincs mindenhol vizellátás
Hát egyértelmü hogy a koszos iparhoz semmiképp nem kell vizvezeték, szoval oda tényleg felesleges, de sztem máshova mindenképp érdemes rakni mert gyorsabban fejlödik a város és maga a vizvezeték nem kerül szinte semmibe, kivéve a pumpák üzemeltetése, de alapvetö szükséglet!
Teljesen más játék csoki ház fojj...Ki tud kitalálni ilyet igy tönkre tenni egy játékot...

Valaki tudja,hogy egész pontosan mi is az a Simcity Societies?mert olvastam már olyat is,hogy ez az 5.rész,olyat is hogy ez egy kiegészítõ,meg olyat is,hogy ez egy teljesen más játék.Mi az igazság?
Marki
Én tegnap próbáltam ki, hogy nem építettem vízvezetéket, és végig nyereséges volt a városüzemeltetés. Lehet, hogy csak a szükséges helyekre kéne tenni.

KoЯn

Tudtuk h nincs rá szükség, de az a lényeg h gazdag emberek lakjanak a városba meg kereskedök, szal nem árt ha van 😊
Marki
Sziasztok!

4 napja van meg ez a játék, és máris nagyon megkedveltem.
Elõször a Sim Cuty 3000-rel játszottam, csak sajnos gyakran lefagyott..

Minden tiszteletem a készítõké, de vannak furcsa dolgok ebben a SC4-ben, pl. azt tudtátok, hogy vízvezetékekre nincs is szükség? Max ha valamilyen gazdagabb lakó vagy kereskedõ költözik a városba.

KoЯn

Dubai régiók

http://www.simtropolis.com/stex/index.cfm?p=results

Csemegézz.
Sokásos probléma:simtropolis lefagyott
szerintem nem
ezzel a játékkal sehogysem lehet multiplayerezni nagyon jó lenne😞

Hopp bocsánat, elnéztem az elõzõ topicban a dolgokat, látszik hogy késõn volt. A csatornaépítés számomra már kezd világos lenni, most találtam egy másik témát amiben errõl folyik a beszélgetés, még nem értem a végére...

http://www.simtropolis.com/forum/messageview.cfm?catid=23&threadid=75821&enterthread=y

Itt van a csatornaépítés tutorial, ebben a topicban kb a 3. oldal környékén. Ott le van írva mire van szükség.

Amúgy az elején bõven elég abban a kezdõ régióban (régió az amit elõször látsz a képernyõn, olyan mint egy földrész) játszani. A régiónak van elég lakosa, ellátják a városodat.
Az elõbbi linket, azaz ezt:http://www.pcguru.hu/pcguru/leiras_vegigj.php?id=31&nev=SimCity_4_guide mindenképp olvasd el egyszer, de tényleg úgy az egészet. Még ha nem is érted meg néhány részét, egy képet kapsz a játék összetettségérõl. Aztán kezdd el úgy, ahogy a 11-es fejezetben írja a városépítést. Soha ne parcellázd fel az egész területet, kezdj mindig egy kicsi kis résszel, mondjuk ha a végigjátszást nézzük egy-két 13x13-as résszel. Elsõre építs egy erõmûvet, mellé egy kis ipart, amellé meg a munkásnegyedet, és egy csepp mi az... commercial negyedet, most nem jut eszembe magyarul. Onnantól te fogod látni hogy s mint fejlõdik a városod, mire van igény. Ezt mindig jelezni fogják a tanácsadóid!!! Tényleg indulj el a fent és lent is linkelt végigjátszásból, én kipróbáltam és két óra alatt rittyentettem egy soktízezres várost. Hidd el, úgy nem leszel veszteséges!

Amikor felrakod a játékot és elindítod, bejön egy régió, amin van három (RH esetén öt) elkezdett város. Ezek tutorialok, ahol megtanulhatod a játék fortélyait. Asszem Timbuktu a neve.
Ez egy elég jó leírás:
http://www.pcguru.hu/pcguru/leiras_vegigj.php?id=31&nev=SimCity_4_guide
Az mi,és hogy kell megcsinálni?
Tuvok
Tutorial-okat megcsináltad ?

Sziasztok,én még csak most kaptam meg ezt a játékot. Egyelõre nagyon tetszik,de elég pancser vagyok. Olvasgatom itt,hogy ti több ezer fõs városokról csevegtek,én megfogadtam azokat a tanácsokat amiket itt és más oldalakon ill. a kézikönyvben lehet olvasni,de nem igazán akar beindulni.A városaim minuszban vannak,alig van ipar és kereskedelem lakos pedig egyáltalán nincs.Egy városomban lett valahogy össz.38 lakó.De nem nõ tovább a lakosság száma,mit tegyek? Légyszi segítsetek
New York Manhattan szigetét Central Park-kal én már megcsináltam(2 millióan laknak eddig)
Most egy jó kis Dubai-os régió kellene! Ha tud vki azt megköszönném!
simtropolison körülnézek😊
megint lefagy a játék
nem tudom mit csináljak.elkezdtem egy új várost és azota csinálja.

Ha egy fa nedves levelei égnek,akkor mit szólhatnak a szárazak.

Johet a link.