A.S.K. Homework The Buggy - Make, Ride, Win!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ezen a Hold-gravitacion mi is sokat vitaztunk.Jelenleg a gravitacios gyorsulas 9.81 a buggyban ,es Zsolt is es Shark is azt mondja ,hogy Hold-gravitacio van.Az en velemenyem ,hogy a progikban helyesen irjak le a gravitaciot ,csak a legtobb jatekos a regebbi programok fizikajat veszi tudat alatt alapul,es emiatt erzi hamisnak .Ha belegondolunk ,a valosagban az utcan nem sok repulo kocsit lathatunk.

ranGer2
FATRAKTOR!!! JEEEEE!!!

Ha az idegenek olyan okosak, hogy tudnak utazni az űrben, akkor miért a leghülyébbeket rabolják el?

Alexease
Buggy 4. 😊)))))
Alexease
A Screamer-t kicsit leegyszerusitettem, de gondolom azert erted😊)
Egy atlag jatekban, ha az auto elemelkedik, ugrat, akkor abban a pozicioban repul tovabb, ahogy elemelkedett a talajrol. De egy normalis jatekban (pl. a lentiekben), rendesen szamolja az egyebb dolgokat is, vagyis ugy billen ahogy kell. A Screamer-ben ezt a billenest, hossziranyu eroket szamolja el, kicsit keves, uszik stb.😊))
Alexease
Gravitacio, "levegoben uszas".
Az Insane-ben szandekosan olyan, de csak a beallitas miatt. Ott a jatekmenethez kellett, a rugozas van megemelve a funrace erdekeben😊 De a gravitacio jo.
A Screamer4x4-ben is jo a gravitacio, csak ott a hossztengelyre szamolt tehetettlenseg nem az igazi. Ezt el is ismertek. De ez is foleg csak a levegoben mutatkzozik, amikor az auto repul, es a sulypontokkal kellene szamolni.
Az SLRR-ben elvileg jo lenne, de egyebb mas dolgok miatt lehet esetleg ugy erzeni, hogy furcsa😊)
Gregorius
Még egy kérdés: Csak nekem tûnik úgy, hogy a többi terep játékban (1nsane, Screamer 4x4, akár Street Legal...) olyan, mintha egy kicsit a Holdon lennénk, vagyis kicsit kicsinek tûnik a gravitáció, vagy ezt valaki más is így érzi? Szerintem egy kicsit úsznak a kocsik a levegõben. Persze nem annyira, mint mondjuk a Carmageddon II-ben, de valahogy olyan furcsa.

Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)

Gregorius
De igen, a sár úgy csúszik, mint a jég, amennyiben vizenfutás történik. Ez remekül számítható a súrlódásból. A gond az, ha a kerék beleragad a sárba, de ott már tapadási surlódásról van szó, és a kerék sokkal nagyobb felületen érintkezik a sárral, mint vizenfutás esetén, ráadásul valami logaritmikus függvénnyel nõ attól függõen, hogy milyen mélyen ragad bele a sárba, mert ott a kerék már akár derékszöket is bezárhat a sárral.

Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)

Ezt tényleg jó lenne ha beleraknátok, mert akkor számítana az is, mennyire mély az a sár. Egy pocsolyába belehajtva nem csak hirtelen belassítaná az autót, hanem az is számítana mennyire megyünk bele a közepébe, mennyire süllyed bele a kerék. És természetesen az oldalirányú csúszást is megfogná.

Szerencsés (és jó gyors) buggysok 'megúsznák' a dolgot egy aquaplaning csúszással.

Extrém eset lenne mikor már tengelyig merül a versenyzõ, itt már egy nagyon durva fékezõ erõvel (együtthatóval) számolna a program.
Ugy lesz ,csak most nincs idom erre.

Nem tudja valaki mikor jelenik meg a buggy?

Ok, én szívesen cserélnék eszmét fizikával kapcsolatban bármirõl, akár privátban vagy akár emailben is.

"közegellenállás-szerû hatás"

Ez nagyon jo otlet ,erre eddig nem is gondoltam ,majd meg visszaterunk ra.

"dinamikus súlyeloszlás úgyis magától kialakul a programban"

Ez igy korrekt ,csak en a rally konyv elott azt se tudtam ,mi az

De az lenne az igazi, ha Ant megmondaná a tutit 😊

Hát szerintem ez minimum kell bele, mert terepes játék. Aszfalton ennek nincs szerepe, ott tényleg csak a súrlódás határozza meg a kerék mozgását. De ha a sarat nézzük, akkor ez nem elég, mert a sárnak a súrlódási együtthatója kicsi, amibõl az következne, hogy csúszik, mint a jég. De ez a valóságban korántsem így van, szóval nagyon unrealisztikus lenne. Egyébként szerintem nem egy bonyolult effekt, csak kétszer annyi konstanst kell megadni a gumira, és kétszer kell ugyanazt számolni, egyszer forgó kerékkel, egyszer állóval. Szerintem a koszolódás (vagy például a melegedés) ennél bonyolultabb, mert ott a konstansok menet közben változnak.

Alexease
Sajnos egyelore meg ott tartunk, hogy egy egyszeru kerek koszolodas, es az azzal egyuttjaro menettulajdonsag valtozas is ritka. Talan nincs is😊)
Pl. egy F1-es vagy palyaauto versenyes jatekban, illene "mashogy" mennie az autonak, ha mar egyszer vegig gazolt a fovon, vagy a soder esetleg a homokagyban. De semmi, ugyanolyan szep tiszta marad a kerek.

Hogy a buggy-ban fizikalisan szamolodik-e ez a resz azt nem tudom, nem hiszem, de remelem, azert mint koszolodas, sarazodas azert latszani fog a gumikon, felniken is😉)
Alexease
Szerintem ennyire nem lesz reszletes a fizika.
Programozói szemmel nézve:
A súrlódás a kerék és a talaj érintkezõ felületei között mérhetõ relatív sebességvektortól függ, tehát itt figyelembe kell venni a kerék kerületi sebességét is.
A közegellenállás-szerû hatás csak a kerék mint test és a talaj között mérhetõ relatív sebességvektortól függ, tehát itt állónak kell tekinteni a kereket.

Na de beszéljünk inkább a fizikáról! Szerintem egy terepes játéknál a súrlódás számítása önmagában édeskevés, kell még legalább egy másik hatást is számolni, ami valamiféle közegellenállás-szerûség. Arra gondolok, amikor a sûrû sár megfogja a kocsi kerekét. Ez nem egyszerûen a gördülési ellenállás, ami aszfalton is érzékelhetõ, mert ez a blokkolt vagy éppen oldalirányban csúszó kerékre is hat.

Alexease
Biztos, hogy nem vennek eszre😞( Olvasni valszeg az "ilyenek" nem nagyon tudnak, de nem is szeretnek. Irni is csak azert tudnak ugy-ahogy, mert az iskolaban kotelezo.
😊))))

Amikor "ja" elõször beírt, már röhögtem magamban, hogy valaki mindjárt hogy le fogja baszni... De amikor 5 percen belül másodszor is megkérezte, nem bírtam magammal, kitört belõlem az állat 😊

A bannerre jó nagy betûkkel rá kéne írni a kiadás várható idõpontját, vagy legalább azt, hogy "MÉG NINCS KÉSZ, NEM LEHET LETÖLTENI!". Bár szerintem azt sem vennék észre...

Alexease
Igen
Gregorius
Lenne egy kérdésem: kijött már a játék?

Alexease
ja: Hülye vagy, vagy mi? Csak 6 hozzászólást kéne visszaolvasnod, és a 3044-es hozzászólásban ilyesmiket olvashatnál: "A játék pedig szimulátornak készül, amirõl még megint nem lehet tudni, hogy fog összejönni a dolog, szal ez is odébb lesz... 8-)))"
Segítségül a legfontosabb részt kiemeltem neked. Na ezek után mit gondolsz, kiadták már?

Ant: "Erdekes, hogy az egyik leglenyegesebb infot a dinamikus sulyeloszlasrol egy rallykonyvben talaltam."
No és mi az, ha szabad kíváncsiskodnom? Bár szerintem ez a dinamikus súlyeloszlás úgyis magától kialakul a programban, ha az ember az erõkkel-nyomatékokkal rendesen számol, nem is értem miért kell ezzel külön foglalkozni.

Alex: "Nem egy jatek-fizikai-engine-forrast igertem, csak egy kis hatter infot😊)))))))"
Igazad van, nem is akartam ám beszólni, csak ilyen idegesítõ a stílusom 😊

Alexease
Annyiszor lattam mar, szinte mindegyik topic-ban a hirdetesedet, hogy bar Buzukim nincs, de azert mndjart eladok neked egyet, ha kell felaron.
marsu
Suzuki Swiftet vennék kizárólag tulajdonostól, csak jó állapotban, 93-94-es évjáratút, max. 600 000 Ft-ig! Válaszát a következõ e-mailra várom: [email protected]
Alexease
petesilver

Mission Impossible 2010: PRO Class

Úgy lesz a viewer megcsinálni, profira, választhatóak lesznek a kocsik és csak updatelni kell majd ha megjelenik egy új, de ez szerintem még kicsit odébb lesz...

A játék pedig szimulátornak készül, amirõl még megint nem lehet tudni, hogy fog összejönni a dolog, szal ez is odébb lesz... 8-)))

Alexease
Eredetileg ez is szimulatornak keszul, vagyis lesznek benne beallitasok, mint minden szimulatorban.
Gimmick
ja!
a buggynak lehet majd csinálni saját beállítást? (mint az LFS-ben!!!)

Az ISTÓKJÁT !!! \"Teccik érteni?\"

Gimmick
Amennyiben csináljátok ezeket a "skinnézõ progikat", akkor csináljatok egy normálisat! (csináljatok egy jobbat hogy az összes autót tartalmazza!!! és amikor csináltok egy új autót, akkor csak egy pachet adnátok ki a "skinnézõhöz"!
ez jó ötlet nem?lookaround]

Az ISTÓKJÁT !!! \"Teccik érteni?\"

Gregorius
Én a gumira úgy gondoltam, hogy ha hosszába becsíkozzuk, akkor keresztirányban jobban fog. Vagyis el tudsz vele kaparni, de nem csúszik le mondjuk a hegyoldalról keresztben.

Ha a fennti bannernek megfelelõen redõsített a gumi, akkor úgy lõ ki a startnál mint a bánat, de az oldalirányú ellenállás csökken, tehát mondjuk riszálni fog a feneke, vagy könnyebben kifarol meg ilyenek.

Gregorius
Ehhez elvileg MatLab kéne, vagy mi, mert nekem tök elcseszettül jelennek meg a képletek. Két betûméretet egymásra rak...?

ranGer2
Bizunk benned! meg a csapat tudásában is!!

Ha az idegenek olyan okosak, hogy tudnak utazni az űrben, akkor miért a leghülyébbeket rabolják el?

Persze ,minden info jol jon.

petesilver
Akkor olvasd el lécci a steup guideomat, amit a Nascarhoz írtam. Abban is van pár hasznos info. De anno találkoztam a kutatás közben én is képletekkel leírásokkal az autóépítõktõl. Ha akarod összegyûjthetem újra õket.

Mission Impossible 2010: PRO Class

Hat az elegge sz** lenne.Az tulzas ,hogy fizikaval foglalkozom ,inkabb a hobbim.
A flippernel nem sok keplet kellett,csak egyedi objektumok maszkaltak ,de itt mar kicsi tobbre lesz szukseg.
Most ugy nez ki ,hogy a fizikai model kritikus pontja a tapadas es a rugozas minel pontosabb szimulacioja.Ezektol fugg az iranyithatosag a legjobban.

Erdekes, hogy az egyik leglenyegesebb infot a dinamikus sulyeloszlasrol egy rallykonyvben talaltam.

ranGer2
VÁÁÁÁ!! mondjuk te ezzel foglalkozol! az lenne a sz*r ha nem tudnád! nem?

Tudni kell egyszerusitve latni, ennek pl a lenyege:
a legellenallas F=0.24*v2 a Corvette-nel,a tobbi csak helykitoltes,mertekegysegek etc...amugy kb egy eve mar asszem ezeket is vegigolvastam ,meg meg tobb tucat pdf-et.

ranGer2
Bazz!! te ezt érted??

Alexease
"Alapveto fizikai ismeretek" 6. fejezet, Sebesseg es Teljesitmeny c. resz (a 8 keplet sorbol az egyik):
Alexease
Nem egy jatek-fizikai-engine-forrast igertem, csak egy kis hatter infot😊)))))))
Ebbol persze nem lehet programot irni, ez meg keves, de gondoltam, esetleg talalnak benne valami ujdonsagot is
De valahol meg lattam, olvastam hasonlo leirasokat, foleg autoszimulatorkesziteshez, ugyanigy kepletekkel, rajzokkal stb. Ott ha jol emlexem volt gumi es felfuggesztes fizika is reszletesebben.
Ahogy elnézem, az elsõ húsz fejezet elég alapvetõ fizikai ismereteket taglal, ennél szerintem az ASK-s srácok már profibbak (de ha mégsem, akkor jobb lesz, ha mielõbb abbahagyják az autószimulátor fejlesztést 😊 ). Meg egy csomó infó van, ami inkább egy vezetõ számára hasznos, nem egy programozónak (például az ideális ívekrõl). A 21-es fejezettõl viszont elkezd durvulni a varázsképleteivel, amirõl így elsõ ránézésre nem tudtam megállapítani, hogy mennyire használható.

Viszont beígért egy részt a rugó-lengéscsillapító mûködésérõl, az kimaradt, pedig talán hasznos lenne. És rengeteg egyéb dologról sem esik szó, ami kéne. Például a lentebb említett oldal- és hosszanti irányú csúszás közti eltérésrõl sem ír, vagy a laza földút és a beton közti különbségrõl. Kár, mert engem is érdekelnének ilyen dolgok.

Üdv:
dav

Alexease
Eleg durva, de egy GPL valami hasonlobol epul fel😊))))
"Az abroncsok oldal és hosszanti csúszási együtthatója sem ugyanaz."

Erre valami linket tudsz adni?

M@TriX
Basszus, sûrûben kellene bejárnom, itt nagyon pörög az esemény, nagyon jól néz ki az új viewerrõl a képek. 😉
Kiadóügyileg mik a kilátások, tudom voltak dumcsipartik, de van már valaki? Vagy senki nem akar szimulátort kiadni csak árkád esti versenyeseket? 😉

..::::::.. A kétpúpos teve sokáig nem is vette észre, hogy két púpja van, mert az első eltakarta a hátsót.