A.S.K. Homework The Buggy - Make, Ride, Win!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

M. Tibor
En is az lettem az utobbi napokban.😊

(Most mar tudom, hogy nem letezik 100% csak 120%)

M. Tibor
Alexnak igaza van! es mos mar nem csak te vagy fizika b.

Gregorius
Ez a polygon-szintû keréksurlódás megoldás elég rémisztõen hangzik. Nem elég, hogy nehéz megcsinálni, - persze fogalmam sincs, hogy máshol hogy oldják meg, még nem láttam rally, vagy off-road forráskódot - de ha nem elég polygonos a kerék, akkor olyan, mintha 40 vasszög állt volna bele a kerékbe nem? Az ütközést nem valami emulátorszerûvel kéne csinálni, ami rendesen hengerre számol, és azt átültetni a polygonokra.

Persze rohadtul nem értek hozzá, csak ne az legyen, hogy dobókockán gurul az autó, tökéletes fizikai modellel, mert akkor 1-esben megszakad. 😊

Ezt nemértem egyébként, a nyomatékból nem lehet kiszámítani a differenciálzárral %-osan elosztott erõhatás által a kerekekre kifejtett forgatónyomatékból a szögsebességet? Aztán megnézzük, hogy ez mennyivel tér el az eddigitõl, és ha meghaladja a tapadási surlódást, akkor nem nõ a kocsi sebssége, csak a csúszási surlódási együtthatóval, ha pedig nem haladja meg, akkor tapad, és irány elõre. A szögsebességbõl és a kerékméretbõl kiszámolható a lépték, nem?

Ha annyira homály vagyok, hogy inkább fogjam be, akkor ne is válaszoljatok! Majd csak ülök csendben és hallgatok, tanulok. Nézem, ahogy a profik csinálják.

Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)

petesilver
Segíts Alexnek lécci, a polihisztori disszertációjához kell!!!!

Mission Impossible 2010: PRO Class

Alexease
A gumi tema jo tema!!!😊)
En is ott haltam el - elvileg😊) Ahogy a fizikai szamitasi lanc "leert" a gumihoz, konyecfilma😄 Pedig, csak merevtengelyes felfuggesztesben gondolkodtam, vagyis se kerekdoles, se semmi.

Ha egy pillanatnyi mozgo kasznibol indultam ki, vegig vezetve a gumiig, nem volt jo.

Aztan kitalaltam, hogy hajtaslanc fizika kell😊)) Vagyis a pillanatnyi motornyomatek az adott, ami a tengelyeken van (hogy a motorteljesitmeny hogy szamolodik, attetelek, difi stb. az most lenyegtelen, csak a megjeleno nyomotek a lenyeg 😄D), es ami elvileg a gumikon jelenik meg. Ott kellett volna kitalalni, hogy mit csinalna a gumi-kerek a talajjal, mert ha nem csuszna meg, akkor "tekerne" a kasznit, vagyis "elmozditana", de nem jo, mert ahoz meg kellett az osszes "felette levo" adat😊))) Vagyis diferencial es tarsai remizgetnenek.

Es ez csak a hegy csucsa, itt tajekoztattak, hogy nagyon nem jo, mert erosen hianyos😊)))))

De engem erdekel a dolog, vagyis nyogodtan szurjal be kepleteket, muszaki rajzokat, diagramokat stb.!!

Aki mostanaban ide jar, az ugy is a "fejlesztessel" foglalkozik, legyen az fun vagy keszito.
Persze, képleteket nem is akartam ide beszúrni, mert kiutálnának 😊
De általános infók esetleg másokat is érdekelhetnek... vagy csak én vagyok ilyen fizikabuzi? 😊

Persze, hogy érdekel minket, de ezt a programozónkkal, vagyis Ant-al kellene megbeszélned, mert Õ írja a fizikai motort. Szal vele kéne beszélned, sztm küldj neki egy privát üzenetet. 8-))

Vigyázat, egy kis fizikai hablatyolás következik!

Kíváncsi lennék, milyen gumi és kerék modellt használtok (vagy fogtok), persze csak ha nem üzleti titok 😊 Régebben mintha említettétek volna, hogy poligonszintû gumi deformációt szeretnétek csinálni. Szerintem ez teljesen felesleges, és azt hiszem, a topic olvasóinak nagy része egyetértene velem (lásd a poligonszintû keréknyomról szóló vitát). Viszont a kerék-talaj érintkezési pontját (esetleg pontjait!) jó lenne korrektül, ütközésdetektálással meghatározni, nem egyszerûen a legalsó ponttal számolni, mint azt sok játékban teszik (mondjuk F1-ben ez teljesen megfelel, de egy terep játékban szerintem nem elegendõ).

A súrlódás megfelelõ modellezése a legfontosabb kérdés, ezért érdekelne, hogy Ti hogyan csináljátok. Megnéztem néhány autószimulátor fejlesztéssel foglalkozó oldalt és fórumot, és sok helyen találkoztam a Pacejka féle "mágikus formulákkal", amiket korábban Alex is belinkelt ide. Úgy látom, ezeket a képleteket az autóiparban és a motorsportban elõszeretettel használják, mert bizonyos feltételek teljesülése mellett nagyon pontosan képesek leírni a gumiabroncs mûködését. Autószimulátorokba is gyakran beépítik, pedig szerintem oda már nem igazán jó, legalábbis önmagában nem. A "mágikus formula" ugyanis csak az állandósult állapotban kialakuló "slip" értékhez tartozó erõt képes megadni, de a dinamikus változásokról semmit sem mond. Ezért kell mellé egy dinamikus változásokat kezelõ algoritmus is. Bizonyos emberek szerint mindenképpen Pacejkával kell számolni, mert csak akkor lesz realisztikus a szimulátor. Szerintem a "mágikus formula" pontossága egy játékban felesleges, bõven elég, ha a modell csak jellegében hasonlít rá. Különben is, hiába nagyon pontos a képlet, ha a paraméterek nem azok, márpedig a paramétereket nehéz belõni. És ha a dinamikus viselkedés rossz, akkor úgyis megette a fene az egészet.

Szóval kíváncsi vagyok a véleményetekre a témával kapcsolatban. Én most, hogy megismertem a Pacejka formulát, kidolgoztam egy saját algoritmust, ami talán még mûködne is. Állandósult állapotban visszaadja a Pacejkát, tehát olyan nagyon rossz nem lehet, viszont emellett kezeli a dinamikus szituációkat is, remélhetõleg sikerrel. Ha érdekel, szívesen megosztom Veletek, nem kopirájtos 😊

Remélem a fenti okoskodásom nem csak felesleges billentyûzetkoptatás volt, ha mégis, akkor elõre is bocsánatot kérek mindenkitõl, aki elolvassa 😊

Üdv:
dav

ranGer2
Az agyad? ja ÁGYAD!

Ha az idegenek olyan okosak, hogy tudnak utazni az űrben, akkor miért a leghülyébbeket rabolják el?

M. Tibor
Az agyam 6km van a gepemhez.😊

ranGer2

Ha az idegenek olyan okosak, hogy tudnak utazni az űrben, akkor miért a leghülyébbeket rabolják el?

Hát én is néztem, hogy hajnali 7:42-kor beírt a fórumra, én még akkor fordultam egyik oldalamról a másikra, szal csak Shark a koránkelõ, de Õ eleve nem tudna tovább aludni, mert a gyerek úgyis felkelti. 8-)))

M@TriX
jó hallani, hogy keményen alakul a dolog. Szuper!
Mondjuk a korán kelés is az erõsségetek, vagy az ágyból egybõl a fórumra jöttél? 😉

..::::::.. A kétpúpos teve sokáig nem is vette észre, hogy két púpja van, mert az első eltakarta a hátsót.

M. Tibor
Keszul a fizika, de mar kopaszodunk az erohatasoktol, igy megsporolunk egy kis hajvagast. 😊

Mar megvan egy par ero a megfelelo helyre igazitva, de van meg tobb is.😊

A faeditor is alakulgat es Yanimannak teljesen be kell fejezni jovo hetre.

Alap kocsik is javitas alatt vannak kulonbozo alkatreszekkel, hogy fullosabban nezzenek ki.+ Object belso nezet, hogy ne csak egy textura viritson az arcunkba, ha belso nezetbol nezelodunk a palyara.

M@TriX

..::::::.. A kétpúpos teve sokáig nem is vette észre, hogy két púpja van, mert az első eltakarta a hátsót.

Alexease
Bar elfoglalt, meg mindig rohan, mindig este 8-kor esik be, de beszelhetek vele😊)
télleg vmi firss?

football without ultras is nothing

Talán az a gépész, automérnök esetleg segíthetne nekünk, vagy nem? 8-)))))

Alexease
Amugy a fizkai dolgokhoz egy kis "beszamolo"😊)

Gondoltam, csinalok valami egyszeru fizikai modelt, fake auto oldalrol negyszog, 2 kerek a kor😊 Rajzoltam egy tonna vektort, meg irtam tucat kepletet, addig jo is volt. Amig all, addig nincs nagy gond😊)))
Ha egyenes vonalban, egyenletesen mozog akkor sem - nagyon😊 Bar ha a tapadast is akartam szamolni, akkor mar problemak voltak, hogy mikor is porogne ki a kerek😄
De ha fekezett - volna - vagy gyorsul, akkor mar jottek a problemak😊))
Foleg, ha legelenalast akartam nezni - egyszeru, fake, csak egy sebessegbol szamitott ertek - akkor megint gond volt, mert lett volna egy pont, amikor csak all egyhelyben, es porog a kerek😊))) STB.

Jott ismeros - gepesz-, automernok, dotor, egyetemi tanar - megnezte, es csak annyit mondott: "felejtsem el, nem nekem valo!" 😊) Gyorsan meggyozott! 😊 Aztan fogtam, es az egeszet belegyurtem a kukaba! 😊)))

Vagyis, minden tuszteletem a tietek, sok szerencset! 😊))))))))
Alexease
Valami friss hir, helyzetjelentes? 😊
Oké, küldjük a megrendelõi szerzõdést 2 db-ra kitöltve, csak alá kell írni 😊
Persze csak mókázok. Az kapcsolódik be, aki akar, csak ne úgy, hogy "hol lehet tõtni"
Szóval gyere, kapcsolódj be, próbálkozz skinek gyártásával, érd el, hogy a te neved is bekerüljön a credits-be!

A flipflop és a visszhang összehasonlítása: flipflop: eszem-iszom-eszem-iszom-eszem-iszom-eszem-iszom visszhang: eszem-iszom-iszom-iszom-iszom-iszom-iszom-iszom

ranGer2
Jajj! mi meg el is hiszzük ugye! hogy 2x is megveszed!

tigeroo
ugye bekapcsolódhatok?
ez nagyon király lessz! MEG FOGOM VENNI 2X IS, ESKÜSZÖM!!!
Lesznek ilyen kerekek is?

Ott érdekes lehet majd az ütközés lekezelése, mikor egy ilyen fizikailag találkozik egy másik buggyval vagy egy másik ilyen kerékkel.
Át kellene nevezni a topicot
Kódok, crackek, teljes játék letöltések, szériaszámok TELJESEN INGYEN-re, akkor nem zaklatnának ezekkel minket
te mi a fasznak jársz ide? ez közösségi hely, ahol az emberek betartanak szokásokat! de veled most kivételt teszek!
Itt találod

football without ultras is nothing

ranGer2
Itt biztos találsz!

grebber
HELLO!
Van nekem egy Windows XP professional magyar SP1-el és kér egy aktiválsi kodot!
HOL találok hozzá kodot crack-et???

Next PC upgrade: 2022

petesilver
Vajjon miért is?? 😊)))

De legközelebb Dorotty is hadd menjen 1 kört.
Mintha ismerõs lenne a helyszín :-)
Hogy kibírjuk amíg ez a game kijön:
Buggy Woogie
Gregorius
Ez a kép nagyon állat, a földre festett csík mögötte olyan, mintha a szárnyról hagyta volna el a festést. 😊

Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)

M@TriX
persze értem, jobb is ha már szinte kész játékkkal kerestek kiadót, akkor nem rondítanak bele. 😉
Ha van tõke, akkor érdemes így csinálni...

M. Tibor
Igen, valami keszul ezt jol latod es nem is akarmi.😊

Egy olyan progi ami uber alatt lesz a maga kategoriajaban, tervein szerint mindent elkovetunk, hogy ne csak egy 5 perces probalkozas legyen egy jatekos reszerol.😊

M. Tibor
Igen, zsebbol folyik meg a project finanszirazasa.😊
Meg nem latom ertelmet elkotelezni magunkat egy kiadohoz sem, mert allandoan formaljuk meg a programot, szerintem ez igy jo meg egy ideig. Valoszinuleg minket is elfog kapni az a nap amikor alairunk egy szerzodest.

[HUN]PAStheLoD
Én csak azt látom hogy itt valami készül 😊 de amig azt se tudom milyen játék hogy jó lesz-e (remélem) addig nemtudom minek az editor 😊

hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]

[HUN]PAStheLoD
az biztos :]

hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]

M@TriX
Ejnye bejnye, pedig jó kis háttérinfós videót is lehett volna készíteni, mint amilyen az NFS7-hez is készült.
Mondjuk azért a fizikáért nem kellett volna az össze kocsit kipróbálniuk. 😉
Persze helyükben én is azt tettem volna...

petesilver
Max render, mert fotóst is elfelejtettünk vinni!! 😊

M@TriX
ne már, ez komoly?
Állat lehett.
Amúgy bocsi ha volt róla szó, de kiadó végülis már van?
Vagy zsebbõl finanszíroztátok eddig az egészet?

Gregorius

petesilver
Nos! Szervízcsapatunk kiment a hétvégén egy kis zárt körû tesztre a legdurvább Buggyval, mivel kiváncsiak voltunk Alex kérdésére. Zárt körû teszt volt, sajtó kizárva, megbabráltuk a váltót, és a motort, jelentem 260km/h max sebességet tudtunk kicsikarni ebbõl a szörnyetegbõl!! Ezt ne várja senki a programban, de mint kiderült, van a kicsikében tartalék!!!

Gregorius
Na, ezzel búcsúzom a regisztrációs héttõl:

800x600 és 80k

Alexease
Osszetakoltam egy kis filmet, az egyik kedvencemrol😊) Bar nem igazan buggy-s, meg "csak" egy MOD, de nagyon kuuul😄D A fizika ott van a toppon, mert benne van az elso haromban!
Sajnos a minosege ratyi lett, mert "regi" a progi es nem igazan szereti a capture-t, vagyis se fust, se por se semmi, meg meg kicsi is😊)))
Amugy Nascar Heat, Brisca a jomadar😄
Brisca.avi (3,8 Mbyte, DivX)
Gregorius
Hogy mekkora f*kat írok néha. Elmegyek bÚLYdosni valahová.

Gregorius
Már búlyom is az 57es Új magyar lexikont.

M. Tibor
Hat le.😊

M. Tibor
Nem kiprobalni, ha nem kesziteni palyat!.

M. Tibor
Ez egy jo kerdes, de szerintem a palya felepitesevel es a buggyk oldalszamaival kiutottuk a mozgathato palya elemeket, de meg erre biztos, hogy visszaterunk es meg a cod is allandon formalodik, de nalad van a pont.😊