A.S.K. Homework The Buggy - Make, Ride, Win!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)
Bár ez a mátrixos dolog új volt így fizika néven, de analízisbõl ismerõs volt, csak még ilyen összefüggésben nem találkoztam vele.Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)
Megúsztam, szabályozástechnikát tartott volna nekem, de valószínûleg, mivel idén nem vettem föl, ezért nem õ fogja tartani. Füstöss fizika rulez!
Bocs, szóval mire túl tettem magam a hozzászólásokon, meg felfogtam õket, és begépeltem a választ megjött a doksi, úgyhogy most már látom, hogy halad a dolog.
Gnihtyreve daer nac elpoep emos. Dluoc ydaerla R143u4r, NospmisRemoh dna. Gregorius\' Corner (http://www.gregoriuscorner.com)
Azért remélem Ant majd megérti és fel tudja használni.
No, én most megyek, legközelebb csak hétfõn leszek. Jó pihenést mindenkinek!
Üdv:
dav
Ha valaki azt mondja, hogy ertheto ez a josag, azt azonnal teleportalom a marsra.😊)
De majd Ant - az is egy marslako - az biztos, hogy erteni fogja.
THX dav

(Most mar tudom, hogy nem letezik 100% csak 120%)
A végén, ha hozzáadjuk a kerékforgást, annak már semmi köze nem kell, hogy leygen a felfüggesztéshez magához, de lehet, hogy még az erõhöz sem, ami rá hat, nem?
http://topcat.iit.bme.hu/~davidg/fizika1.doc
Sajnos nincs benne a teljes felfüggesztés, csak a fele, de ma már nincs több idõm, majd jövõ héten folytatom (ha lesz rá igény).
Steering Geo
Vagyis senki sincs bent, mert nagyon hideg van es szunnapot tartunk a mai napon, tiszta dedo. 😊)))
De en ismerek egy tagot aki mar egy egesz spiral fuzetet tele rajzolt hulye vonalakkal.😊
Az m tömegû autóra egyetlen F erõvel leírható az összes bonyolult hatás.
Vegyünk egy ideális esetet, majd az így meghatározott F_idealis erõt módosítgassuk az ismert hatásokkal.
Tehát nézzük meg melyik kerékre mekkora nyomás jut, mennyire csúszik, így hogy oszlik el az átvitt nyomaték... végig a változókon.
Képletekkel leírható minden részlet hatása az F_idealisra, így már kiszámolhatjuk az F_valos-t.
Szerintem nem kell az utolsó csavarig végigszimulálni mindent, mert csak elveszik az ember a részletekben.
A felfüggesztésbe meg most belegondolni se merek, múltkor beszélgettem errõl Alexxel, aztán csak úgy jöttek a változók, hogy mitõl függ. 8-)))
Asszem megvárjuk a doksit és majd jól kivesézzük. 8-))
Szal tételezzük fel, hogy megvan ez az erõ, rá is kerül a hajtó kerékre, és innen jönnek a gondok...
Van ugyebár 4 kerék, mind a 4 kerék külön felfüggesztésen, fix tengely nincs, vagyis mind a 4 kerékre kell számolni az erõhatásokat, amik befolyásolják a kocsi irányítását, mozgását. Jelen pillanatban nekünk ezzel az erõrendszerrel van gondunk, hogy miként viselkednek az erõk mind a 4 keréknél. Alex példáját követve én is elkezdtem rajzolgatni, addig ment is a dolog amíg oldalról nézve, két kerékre kellett felírnom a képleteket, de amint ezt át akartam helyezni 3D-be, onnan már teljes káosz uralkodott a rajzon és a felénél már teljesen átláthatatlan volt. Szal ha valaki rajzokkal, képletekkel a kerekekre esõ erõket szépen le tudná nekünk vezetni, az hatalmas segítség lenne, akkor szerintem meg is értenénk a dolgot. 8-))
Hangsúlyozom, hogy jelenleg a motor nyomatéka nem fontos, mert az késõbb fog belekerülni, hiszen arra megvannak a képletek minden gépészeti könyvben, meg én anno tanultam is ilyesmit, csak át kell néznem újra. 8-))
Most az van, hogy megadjuk milyen erõvel gyorsul a kocsi (természetesen ez késõbb számolva lesz a motor, váltó meg minden ide tartozó eszközbõl), de ez jelen pillanatban tényleg nem fontos.
Gyorsításkor az ember odalép a gázra, a motor nyomatéka megnõ. Ez a nyomaték végighalad a hajtásláncon, és eljut a hajtott kerekekig, és azokat gyorsabb forgásra készteti. Ekkor a kerék megpróbál megcsúszni a talajon, ezért súrlódási erõ keletkezik. Ez az erõ egyrészt elõrefelé nyomja a kereket, mint merev testet. Ez az erõ a felfüggesztés révén a kasznit is elõre nyomja, tehát az autó gyorsulni kezd.
Kanyarban az autó a lendülete miatt egyenesen akar továbbmenni. A kereket a kormánymû kicsit más szögbe fordította, ezért a kerék megpróbál oldalirányban csúszni, ami természetesen súrlódási erõt eredményez. Ez az erõ a kereket és a felfüggesztésen keresztül a kasznit is a kanyar belsõ íve felé tolja, így az autó befordul.
A kerekek meghatározott módon mozoghatnak a kasznihoz képest, ezt a felfüggesztés típusa adja meg. A kerekek és a kaszni között erõk hatnak, ezek azonban ismeretlenek. Viszont a felfüggesztés meghatározza az összefüggést az erõk és az elmozdulás között. Vagyis kicsit matematikusabban elmondható, hogy ismeretlen a kerék és a kaszni között ható erõ, de a felfüggesztés alapján fel lehet írni egy egyenletet, tehát az eredeti egyenletrendszerhez minden felfüggesztés hozzáad egy új ismeretlent és egy új egyenletet, így a rendszer elvileg még megoldható marad.
Természetesen kívülrõl is több erõ hat az autóra, hiszen a kerekek érintkez(het)nek a talajjal vagy tereptárgyakkal, sõt, a kaszni is. Ezekben az érintkezési pontokban is meg kell határozni, hogy milyen erõk hatnak, majd beírni a mozgásegyenletekbe. Ezek az erõk két komponensbõl állnak, az egyik komponens merõleges az érintkezési felületre, ez akadályozza meg, hogy a testek egymásba csússzanak. A másik az érintkezési felületen ható súrlódási erõ. Most természetesen általánosságokban beszélek, tehát ha a kaszni ér hozzá mondjuk egy másik autó kasznijához, akkor ott ugyanúgy ki kell számolni a súrlódási erõt, mint a kerék és a talaj között, legfeljebb nem kell annyira pontosan.
Maradt még a hajtáslánc kérdése. A motor forgatónyomatékot fejt ki a fõtengelyre, ami átmegy a kuplungon, sebváltón, differenciálmûvön és eljut a hajtott kerekekig. A motor nyomatéka az aktuális fordulatszámból és a gázpedál állásából meghatározható, ismert. A kuplungban két tárcsa súrlódik egymáshoz, tehát itt egyszerûen súrlódási erõt kell számolni, ez is ismert. A sebváltó egy adott fokozatban adott áttétellel módosítja a nyomatékot, és így juttatja el a differenciálmûhöz. Tehát a difi bemenetére jutó nyomaték is ismert. Csakhogy a difi ismeretlen arányban osztja el ezt a két kimenõ tengely között, tehát már megint bejön egy új ismeretlen az egyenletrendszerbe. Viszont a difire is fel lehet írni egy új egyenletet, tehát a rendszer továbbra is megoldható marad, nincs is más hátra, mint megoldani.
Az egyenletrendszer megoldása megadja a kerekek új helyzetét a kasznihoz képest, valamint a kerekek, a kardántengely és a fõtengely új fordulatszámát is. És akkor lehet kezdeni az egészet elölrõl 😊
Csak én agyalásomkor még le sem jutottam a gumiig. Elakadtam a belsõ égésû motorok karakterisztikájánál és hogy az miként jelenik meg a tengelykapcsoló + váltó + diffi után a féltengelyeken, mint nyomaték (mindez az autó sebességének és a motor fordulatszámának függvényében).
Nem olyan egyszerû ez mint elsõre tûnik!
Részemrõl minden formula érdekel, akit meg nem az majd tudomásul veszi, hogy itt jár a fejlesztés és átgörgeti az üziket.