7782
-
ANT #3077 Ezen a Hold-gravitacion mi is sokat vitaztunk.Jelenleg a gravitacios gyorsulas 9.81 a buggyban ,es Zsolt is es Shark is azt mondja ,hogy Hold-gravitacio van.Az en velemenyem ,hogy a progikban helyesen irjak le a gravitaciot ,csak a legtobb jatekos a regebbi programok fizikajat veszi tudat alatt alapul,es emiatt erzi hamisnak .Ha belegondolunk ,a valosagban az utcan nem sok repulo kocsit lathatunk. -
#3076 FATRAKTOR!!! JEEEEE!!! -
#3075 Buggy 4. :))))))
-
#3074 A Screamer-t kicsit leegyszerusitettem, de gondolom azert erted:))
Egy atlag jatekban, ha az auto elemelkedik, ugrat, akkor abban a pozicioban repul tovabb, ahogy elemelkedett a talajrol. De egy normalis jatekban (pl. a lentiekben), rendesen szamolja az egyebb dolgokat is, vagyis ugy billen ahogy kell. A Screamer-ben ezt a billenest, hossziranyu eroket szamolja el, kicsit keves, uszik stb.:))) -
#3073 Gravitacio, "levegoben uszas".
Az Insane-ben szandekosan olyan, de csak a beallitas miatt. Ott a jatekmenethez kellett, a rugozas van megemelve a funrace erdekeben:) De a gravitacio jo.
A Screamer4x4-ben is jo a gravitacio, csak ott a hossztengelyre szamolt tehetettlenseg nem az igazi. Ezt el is ismertek. De ez is foleg csak a levegoben mutatkzozik, amikor az auto repul, es a sulypontokkal kellene szamolni.
Az SLRR-ben elvileg jo lenne, de egyebb mas dolgok miatt lehet esetleg ugy erzeni, hogy furcsa:))
-
#3072 Még egy kérdés: Csak nekem tűnik úgy, hogy a többi terep játékban (1nsane, Screamer 4x4, akár Street Legal...) olyan, mintha egy kicsit a Holdon lennénk, vagyis kicsit kicsinek tűnik a gravitáció, vagy ezt valaki más is így érzi? Szerintem egy kicsit úsznak a kocsik a levegőben. Persze nem annyira, mint mondjuk a Carmageddon II-ben, de valahogy olyan furcsa. -
#3071 De igen, a sár úgy csúszik, mint a jég, amennyiben vizenfutás történik. Ez remekül számítható a súrlódásból. A gond az, ha a kerék beleragad a sárba, de ott már tapadási surlódásról van szó, és a kerék sokkal nagyobb felületen érintkezik a sárral, mint vizenfutás esetén, ráadásul valami logaritmikus függvénnyel nő attól függően, hogy milyen mélyen ragad bele a sárba, mert ott a kerék már akár derékszöket is bezárhat a sárral. -
M2 #3070 Ezt tényleg jó lenne ha beleraknátok, mert akkor számítana az is, mennyire mély az a sár. Egy pocsolyába belehajtva nem csak hirtelen belassítaná az autót, hanem az is számítana mennyire megyünk bele a közepébe, mennyire süllyed bele a kerék. És természetesen az oldalirányú csúszást is megfogná.
Szerencsés (és jó gyors) buggysok 'megúsznák' a dolgot egy aquaplaning csúszással.
Extrém eset lenne mikor már tengelyig merül a versenyző, itt már egy nagyon durva fékező erővel (együtthatóval) számolna a program. -
ANT #3069 Ugy lesz ,csak most nincs idom erre.
Nem tudja valaki mikor jelenik meg a buggy? -
dav #3068 Ok, én szívesen cserélnék eszmét fizikával kapcsolatban bármiről, akár privátban vagy akár emailben is. -
ANT #3067 "közegellenállás-szerű hatás"
Ez nagyon jo otlet ,erre eddig nem is gondoltam ,majd meg visszaterunk ra. -
ANT #3066 "dinamikus súlyeloszlás úgyis magától kialakul a programban"
Ez igy korrekt ,csak en a rally konyv elott azt se tudtam ,mi az -
dav #3065 De az lenne az igazi, ha Ant megmondaná a tutit :) -
dav #3064 Hát szerintem ez minimum kell bele, mert terepes játék. Aszfalton ennek nincs szerepe, ott tényleg csak a súrlódás határozza meg a kerék mozgását. De ha a sarat nézzük, akkor ez nem elég, mert a sárnak a súrlódási együtthatója kicsi, amiből az következne, hogy csúszik, mint a jég. De ez a valóságban korántsem így van, szóval nagyon unrealisztikus lenne. Egyébként szerintem nem egy bonyolult effekt, csak kétszer annyi konstanst kell megadni a gumira, és kétszer kell ugyanazt számolni, egyszer forgó kerékkel, egyszer állóval. Szerintem a koszolódás (vagy például a melegedés) ennél bonyolultabb, mert ott a konstansok menet közben változnak. -
#3063 Sajnos egyelore meg ott tartunk, hogy egy egyszeru kerek koszolodas, es az azzal egyuttjaro menettulajdonsag valtozas is ritka. Talan nincs is:))
Pl. egy F1-es vagy palyaauto versenyes jatekban, illene "mashogy" mennie az autonak, ha mar egyszer vegig gazolt a fovon, vagy a soder esetleg a homokagyban. De semmi, ugyanolyan szep tiszta marad a kerek.
Hogy a buggy-ban fizikalisan szamolodik-e ez a resz azt nem tudom, nem hiszem, de remelem, azert mint koszolodas, sarazodas azert latszani fog a gumikon, felniken is;)) -
#3062 Szerintem ennyire nem lesz reszletes a fizika. -
dav #3061 Programozói szemmel nézve:
A súrlódás a kerék és a talaj érintkező felületei között mérhető relatív sebességvektortól függ, tehát itt figyelembe kell venni a kerék kerületi sebességét is.
A közegellenállás-szerű hatás csak a kerék mint test és a talaj között mérhető relatív sebességvektortól függ, tehát itt állónak kell tekinteni a kereket. -
dav #3060 Na de beszéljünk inkább a fizikáról! Szerintem egy terepes játéknál a súrlódás számítása önmagában édeskevés, kell még legalább egy másik hatást is számolni, ami valamiféle közegellenállás-szerűség. Arra gondolok, amikor a sűrű sár megfogja a kocsi kerekét. Ez nem egyszerűen a gördülési ellenállás, ami aszfalton is érzékelhető, mert ez a blokkolt vagy éppen oldalirányban csúszó kerékre is hat. -
#3059 Biztos, hogy nem vennek eszre:(( Olvasni valszeg az "ilyenek" nem nagyon tudnak, de nem is szeretnek. Irni is csak azert tudnak ugy-ahogy, mert az iskolaban kotelezo. -
dav #3058 :)))))
Amikor "ja" először beírt, már röhögtem magamban, hogy valaki mindjárt hogy le fogja baszni... De amikor 5 percen belül másodszor is megkérezte, nem bírtam magammal, kitört belőlem az állat :)
A bannerre jó nagy betűkkel rá kéne írni a kiadás várható időpontját, vagy legalább azt, hogy "MÉG NINCS KÉSZ, NEM LEHET LETÖLTENI!". Bár szerintem azt sem vennék észre... -
#3057 Igen -
#3056 Lenne egy kérdésem: kijött már a játék? -
#3055 TheBuggy ISO 1CD -
dav #3053 ja: Hülye vagy, vagy mi? Csak 6 hozzászólást kéne visszaolvasnod, és a 3044-es hozzászólásban ilyesmiket olvashatnál: "A játék pedig szimulátornak készül, amiről még megint nem lehet tudni, hogy fog összejönni a dolog, szal ez is odébb lesz... 8-)))"
Segítségül a legfontosabb részt kiemeltem neked. Na ezek után mit gondolsz, kiadták már? -
dav #3051 Ant: "Erdekes, hogy az egyik leglenyegesebb infot a dinamikus sulyeloszlasrol egy rallykonyvben talaltam."
No és mi az, ha szabad kíváncsiskodnom? Bár szerintem ez a dinamikus súlyeloszlás úgyis magától kialakul a programban, ha az ember az erőkkel-nyomatékokkal rendesen számol, nem is értem miért kell ezzel külön foglalkozni. -
dav #3049 Alex: "Nem egy jatek-fizikai-engine-forrast igertem, csak egy kis hatter infot:))))))))"
Igazad van, nem is akartam ám beszólni, csak ilyen idegesítő a stílusom :) -
#3048 Annyiszor lattam mar, szinte mindegyik topic-ban a hirdetesedet, hogy bar Buzukim nincs, de azert mndjart eladok neked egyet, ha kell felaron. -
#3047 Suzuki Swiftet vennék kizárólag tulajdonostól, csak jó állapotban, 93-94-es évjáratút, max. 600 000 Ft-ig! Válaszát a következő e-mailra várom: [email protected] -
#3046 -
#3045 -
sznupi #3044 Úgy lesz a viewer megcsinálni, profira, választhatóak lesznek a kocsik és csak updatelni kell majd ha megjelenik egy új, de ez szerintem még kicsit odébb lesz...
A játék pedig szimulátornak készül, amiről még megint nem lehet tudni, hogy fog összejönni a dolog, szal ez is odébb lesz... 8-))) -
#3043 Eredetileg ez is szimulatornak keszul, vagyis lesznek benne beallitasok, mint minden szimulatorban. -
#3042 ja!
a buggynak lehet majd csinálni saját beállítást? (mint az LFS-ben!!!) -
#3041 Amennyiben csináljátok ezeket a "skinnéző progikat", akkor csináljatok egy normálisat! (csináljatok egy jobbat hogy az összes autót tartalmazza!!! és amikor csináltok egy új autót, akkor csak egy pachet adnátok ki a "skinnézőhöz"!
ez jó ötlet nem?lookaround] -
#3040 Én a gumira úgy gondoltam, hogy ha hosszába becsíkozzuk, akkor keresztirányban jobban fog. Vagyis el tudsz vele kaparni, de nem csúszik le mondjuk a hegyoldalról keresztben.
Ha a fennti bannernek megfelelően redősített a gumi, akkor úgy lő ki a startnál mint a bánat, de az oldalirányú ellenállás csökken, tehát mondjuk riszálni fog a feneke, vagy könnyebben kifarol meg ilyenek. -
#3039 Ehhez elvileg MatLab kéne, vagy mi, mert nekem tök elcseszettül jelennek meg a képletek. Két betűméretet egymásra rak...? -
#3038 Bizunk benned! meg a csapat tudásában is!! -
ANT #3037 Persze ,minden info jol jon. -
#3036 Akkor olvasd el lécci a steup guideomat, amit a Nascarhoz írtam. Abban is van pár hasznos info. De anno találkoztam a kutatás közben én is képletekkel leírásokkal az autóépítőktől. Ha akarod összegyűjthetem újra őket. -
ANT #3035 Hat az elegge sz** lenne.Az tulzas ,hogy fizikaval foglalkozom ,inkabb a hobbim.
A flippernel nem sok keplet kellett,csak egyedi objektumok maszkaltak ,de itt mar kicsi tobbre lesz szukseg.
Most ugy nez ki ,hogy a fizikai model kritikus pontja a tapadas es a rugozas minel pontosabb szimulacioja.Ezektol fugg az iranyithatosag a legjobban.
Erdekes, hogy az egyik leglenyegesebb infot a dinamikus sulyeloszlasrol egy rallykonyvben talaltam.