326
CSD, HSCSD, GPRS, DSL, KábelNET, Mikrohullám, Lézer, Satellite és a többi...
  • Evil
    ja csabarol beszelek.kabel belvarosban van csak es nem is fogjak fejleszteni. Aironet meg durva 12500ft ert 64kbit es raadaskent 360oras.Ha meg korlatlan lenne.
  • shabba
    Jah keleten nagyon lerongyolódott állapotba van bármilyen fejlesztés. Enternet Aeronet kiesik? Gondolom Csaba, onnan már akinek ez bejött. Meg arra talán van tiszanet kábeltv de csak a belvárosban igaz. Sajna szar arra a helyzet. :(
  • shabba
    Mi hátulütője lenne? Foglal plusz memóriát a program ami fut. :) Van pénzes meg ingyenes is, utóbbiakkal érdemes vigyázni mert sok spyware-t tartalmaznak de azokkal tele a legtöbb P2P filemegosztó is. Van ami tűri ha kipucolják alóluk pl. Ad-Aware-el( www.tar.hu/shabba1/Ad-aware_Professional.v6.0.Build.158.zip ) van ami akkor el sem indul már. De a fizetős programokat életre kelteni nem olyan nagy művészet ha van net. :)
  • Evil
    a legnagyobb tecnikam az hogy fizetem a 3.25ft ot percenkent csucsidon kivul es sajna ez ellen nem tehetek semmit, mert itt ebben a kibaszott megyeszekhelyen nincs elerheto szelessav. :(
    A legnagyobb gondo meg az hogy itt a legnagyobb geco az ur a hungarotel ugyhogy nem is szamithatok egy darabig masra.Sajna azt kell mondanom: matav rulezzz
  • Taranov
    Értem, akkor ezeket a programokat mindenképpen érdemes használni, nincs hátulütője, ugye? És nem kerülnek pénzbe?
  • shabba
    Akkor 1xűbb a történet - gondoltam a megszokott fele-fele díjarányos megoldás lesz - akkor tényleg csak a wireless eszközök kellenek(még akkor is jó 200 dolcsi).

Viszont ha a két lakásból nincs fizikai rálátás egymásra akkor a wireless sem fog működni, a két eszköz antennáinak nem ártana ha látnák egymást.

A másik haverrel nem tudod megdumálni hogy rendeljen egy másik chellot - gondolom inkábbb a sebességen osztozkodás fáj neki, bár lehet anyagilag félti magát. Onnan ha át lehet kábelezni akkor 1xűbb és olcsóbb megoldás lenne.
  • shabba
    Download Accelerator, egy letöltö manager program. Sok ilyen program létezik ami közös bennük hogy az alap IE letöltés megoldásnál mind jobb hisz ha lehet, folytatni tudják a megszakadt letöltést és már plusz szolgáltatásokkal is rendelkeznek.

A kérdést nem értem, annyit tuti segít ha van resume és egy 700mb-os film letöltése megszakasz valami hiba miatt a vége előtt akkor IE esetén kezdheted elölről, míg letöltés managerrel ott folytathatod ahol megszakadt.

Nem ismerem a DAP-ot anno még régen nem fogott meg egy elég nagy hülyesége miatt, ezt azóta már rég orvosolhatták, igazán számottevő különbség ma már nincs az ilyen jellegű programok között.
  • Taranov
    Mi az a dap?
  • Kras
    A DAP sokat segít?
  • atee
    router? minek.... lehet, hogy alma kerdes, de nem vagyok kepbe!?
    Csak a kabel veg lenne lehuzva a szomszedba ott nem lenne hasznalva ... gyakorlatilag csak wireless toldast alkalmaznek ....
    Atkabelezni sajna nem lehet mert srehen van szemben a haz igy legvonalbam eleg butan nezne ki :) na meg villamos is jar az utcaban!:)
    A mellettem levo hazban is van chello onnan meg lehetne oldani az atkabelezest 1szeruen csakhogy az ott lako haverom... egyszeruen nem hajlando ra:( fosik vagy a fene tudja furcsa gyerek!
    Legkozelebb ismerosom meg csak a szemkozt levo hazban van!
  • shabba
    Használható lenne, de kellenek hozzá eszközök meg kérdés hogy viselné a Chellos a közös használatot. Ami szerintem mindenképp kellene a megosztáshoz az egy broadband router vagy egy "linuxos megoldás", meg kellene egy access point és a gépedbe egy WLAN kártya. Szerintem ha tényleg szomszédos a ház akkor az eszközök alap antennái elégségesnek kell lennie. De még így is nagyon sok pénz lenne a wireless megoldás még akkor is ha D-Linkből építkezele ami elég best-buy, de a 3 eszköz lenne vagy 100 rongy bruttó. Nem lehet valahogy megoldani egy UTP áthúzását? Azért az még mindig olcsóbb lenne, akkor csak egy router kellene.
  • atee
    shabba: Te annyira benne vagy a temaban:)
    Szerinted az hasznalhato lenne ha mondjuk az utca szemkozt levo hazaban kottetem be a chellot es wireless cuccal atlovom magamnak?
    Vagy valami bluetooth cuccal!?
  • shabba
    Mondtam én azt hogy nem megy vele és nem stabil? Rárakhatod LAN-ra is bár nem értem miért kepzeled hogy jobb lenne. A home ADSL 416/112kbps-es sebességen, megy ennyit mindkét kapcsolat bőven elbír.
  • Taranov
    A kibaszott Medgyessyék pénzelik a matávot, szóval addig nem lesz itt jó net megfizethető áron, amíg a maszop van kormányon.
  • shabba
    Ha jól tudom az új telindusok amiket mostanában a fatáv ad, mind USB mind RJ45 csatival rendelkeznek, a fatáv az USB-t nem javasolja. Egyébként tudtommal routolásra is képes lenne ez a modem, csak ezt a funkcióját letiltotta a fatáv jelszóval. :(
  • atee
    En mindenesetre ugylatom ,hogy nem lesz valtozas hacsak kormanyzati szinten be nem avatkoznak vegre!
    Kotelezni kene oket az egyenol feltetelek kialakitasara! Ha mar szocializmus van :D
    Na eleg a politikabol:)
  • shabba
    Túl sokat vársz a fatáv nem fog megbukni, miért tenné jó anyagiakkal rendelkezik, anyuciját sem hiszem hogy bármi baj érné, elvégre a legnagyobb tulajdonosa a német állam az meg nem igen fog megbukni. Ez is olyan lesz mint nálunk a BKV amikor már működésképtelen lenne a csőd miatt akkor kap egy állami pénzfröccsöt és egyenesbe rakják. Meg azért van ott bőven eladnivaló amivel ha minden szakad egyenesbe lehet hozni a mérleget. A UPC is azért van csődben mert túl sok új területet vásárolt erőn felül, nem pedig azért mert maga a tevékenység amit folytat veszteséges lenne.

Mellesleg eddig mindig az aktuális kormány aszisztált a fatávnak, hisz mindent meg tudta venni zsebből. Nem hinném hogy a régi-új bagázs bármit jobban csinálna, azért már ők is csináltak elég sok marhaságot. Nekem mind egykutya, inkább ne politikus csinálja ezt az egészet hanem szakember aki ért is hozzá. Az sem árt ha jó egzisztenciával rendelkezik alapból, akkor legalább nem csak a pénzhajkurászással tölti az ideje nagy részét mint ezek, és persze az sem ártana ha érdekelné amit csinál.
  • K.András
    Ha valakinek akkor az Orbánéknak köszönhetjuk amilyen helyzet kialakult,semmilyen intézményt nem hoztak létre,és legföképpen nem preferálták a netet ilyen szinten, de itt ne politizáljunk szerintem.Hogy a matáv tönkremenne sajnos az nem valoszinü, bár ugy lenne és kialakulna egy valoban piaci versenyen alapulo szolgáltatás...
  • Laalee
    ezt egy forummal arrebb ha lehet...
  • Xboxman
    Sztem akkor lesz itt gyors Eu szinvonalu net ha a Matav megbukik!Az üzletpolitikájukat és az anayacég helyzetét elnézve ez pár éven belűl be is következhet!Meg az sem lenne baj ,ha a MASZOP-ot a 2006-os választáson nem győzne(mert úgyebár ők aszisztálnak 1000L a Matáv szemétségeihez)...
  • K.András
    UPC nekünk is igérgette sok-sok évig, mindig azt mondta majd jövöre...
    Ebben az országban gyors net?Soha nem lesz gyerekek soha,legalábbis elterjedve...
  • atee
    en optikas vagyok sajna:( A 8. ker. ben!
    RDSL sem jott ossze:(
  • shabba
    Nem emléxem pontosan de úgy dereng te is optikás vagy csak XIII.kerben. Enternet RDSL sem jött össze?
  • atee
    Nalam meg mindig semmi....
    UPC igergeti magat 2003 ban.. csak eppen nemtudni mikor:(
    Es ha az eddigiekbol indulok ki akkor ez is =0 val!
    Matavkabel : Na ez a legnagyobb lol 2-3 even belul biztosan nem tervezi!!! Eleg jo?
    Matav reszrol mas probalkozas se indult meg be...ADSL vagy valami athidalas! A radios szolgaltatok se igazan probalkoznak ......
    El kene koltoznom .... ez 1.5-2 ev mulva meg is esik valszeg .. es ahogy elnezem ez megy majd a leggyorsabban... rohej nem?
  • shabba
    És kiderült valami? Mert lassan 3 hónap telt el. Ennyi idő alatt rég bekötöttek volna már bármit ha lehetne. Mi a helyzet?
  • Taranov
    Na majd kiderül!
  • Taranov
    a http://csucs.net/?szoveg=adsl_kereso szerint kiépíthető, mert van előfizető a közelben.
  • Taranov
    Megnéztem a térképet az axeleronál,aminek a címét megadtad, és azt vettem észre, hogy a Kolostor utca nagyon határeset, mivel párhuzamost a Folyondár utcával, ami merőleges a Szépvölgyi útra, a Szépvölgyi út a II. és III. kerület határa, tehát, ha pontos a térkép, a zöld vonal a Szépvölgyi utat jelöli, tehát lehet is ADSL meg nem is, mert nem jelöli a térkép, hogy a Folyondár utca hol nyílik a Szévölgyi útból.
  • shabba
    Tudom olvastam HwSw-en, és nemrég volt elektől egy cikk miszerint 2003-ra újra meg akarják csinálni az ADSL-t optikán. Én kételkedek 2 ok miatt. Egyszer már csináltak tesztüzemet optikán és nem vállalták be a sokkal nagyobb kiépítési költséget annak ellenére sem hogy 3 kerületben a legmagasabb a kielégítetlen ADSL igénylések száma, a ADSL igénylési toplistán a kerületek között toronymagasan vezet III.ker annyi igénylő van itt mint a 2.-5. helyezett kerületekben összesen. Ennek ellenére anno nem vállalták be és azóta történtek már kábelnet fejlesztések és micros megoldások is megjelentek.

A másik ok az hogy a Suxi fórumban egy a kábelnetes részlegben dolgozó munkatárs szerint 2003 első negyedévében nagyarányú fejlesztések lesznek III.ker ADSL sárga sivatagi területen, azokon a részeken talán megcsinálják a kábelnetet ahol az ADSL nem érhető el de már évek óta ígérnek kábelnetet. Persze a sietség oka részben az is hogy van egy helyi micros cég ami szintén első negyedévre tervezik a további terjeszkedését a kerületben, és ez a fajta "ösztönzés" eddig bevált, legalábbis nálunk is e miatt csinálták meg a kábelnetet 2 év ígérgetés után.

Szóval nem vág össze miért erőltetnék annyira a kábelnet fejlesztést ha lenne ADSL is? A kábelnet rendszer eddig is ki volt építve, már csak a visszirányusítást kell megcsinálni, ami lényegesen kisebb beruházás mint az optikán megvalósított ADSL. Lehet hogy lesz de én nagyon minimális esélyt adok neki.

Mondok egy harmadik érvet is remélem ez is meggyőző. Ha lenne ADSL akkor nem lenne teljes a bevétel mivel egy része más ISP-k zsebébe vándorolna. A jelenlegi fatáv utálat nem kedvez a Suxinak, az emberek nagy része más ISP-t választana így a fatáv csak a tőlük kapott nagyker árat kapná. Kábelnet esetén viszont nincs verseny, ott minden előfizető Suxis lenne mert nincs választás. Ráadásul a vonalbérleti díj amit a Suxi fizet a fatávkábel zsebé vándorolna így mindent vinne a fatáv és semmit a versenytársak és a III.ker továbbra is megmaradhatna fatáv gyarmat.

Régi drótok lehet hogy vannak de gyanítom nem mindenhol. Anno 93-ban a HYTAS kiépítése után lett elég kapacitás hogy a több éves telefonigényléseket kielégítsék. A jelenlegi előfizetői tábort nem tudnák visszarakni a 10 évvel ezelőtti infrastuktúrára mert nem lenne elégséges kapacitás. Lehet volnának olyan területek ahol ez megoldást jelentene de kérdés mennyire lenne ez megoldás a többségnek és mennyire lenne ez megoldás hosszabb távra.

Úgy 2 hónapja felmerült itt egy másfajta megoldás is ebben a topicban, de úgy néz ki az is csak egy röpke agyszülemény maradt.
  • atee
    Nekem azt mondta amatavos szerelo ,hogy lesz adsl optikan most az elso negyed evben....
    Elvileg! Bar nem meri biztosra mondani!
    Maskulonben megvannak szinte mindenhol a regi rez drotok is csak at kene kotni es mehetne az adsl.. ezt meg egy volt matavos szereo ismerosom mondotta vala! :)
    Itt ott allitolag cegeknek meg is csinaljak..........
    Ezek csak informaciok a hitelesseguker semmijen felelosegt nem vallalok:(
    Bar nagyon bizom benne mert kene valami gyors net...!
  • shabba
    Most már tudsz kinek feltenni kérdést Tétény net ügyben:

http://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=9&t=000431
  • Borg
    Kis fáziskésés...
  • shabba
    BUÉK.
  • shabba
    Jah lakóparkokkal vigyázz azok néha kis saját "szigetekkén" működnek, az a kérdés közvetlen körülöttek a családiházas részben is vannak-e előfizetők mert ha igen akkor a térkép optikai megjelölése is szar.

Lakóparkoknak legtöbbször saját szolgáltatójuk van saját telefonközponttal és szerződési mechanizmussal. Pl. Koko lakópart Csillaghegy, szintén nem lehet ADSL mert optikai terület. Ezt a lakópark szolgáltatója úgy probálja orvosolni hogy bérelt vonalon kapacitást vesz valakitől meg egy saját DSLAM egységet a lakópark központjába és úgy ad ADSL-t a lakóknak. Ez persze közel sem olyan minőség mint amit a fatáv ad hisz nem egy ATM hálózatra kapcsolódik rá hanem egy sokkal szűkösebb kapacitású bérelt vonalon kapcsolódik(1-2Mbps-en lóg 10-20 ember). Elég favágó módszer de annak ellenére hogy nemrég épült nincs kiépítve csavart UTP végpont minden lakásba így nem lehetett pár switchel sima LAN-t kiépíteni.
  • shabba
    Hogy lenne már nálam ADSL amikor a kerület legnagyobb része optika terület. Sasold meg https://www.axelero.hu/images/adsl_budapest.gif a sárga és fehér rész 0%-os a pirosban talán.

Én Pók utcai ltp.-en lakók Aquincum fölött, e nagyjából a sárga terület közepe. Nézd meg nagyszerű fatáv adatbázist: https://www.axelero.hu/broadband/index.html vagy http://csucs.net/?szoveg=adsl_kereso

Szemközti ház az adatbázis szerint:
    "1031 BUDAPEST III. KER., Varsa utca 1-9. [Központ: Békásmegyer]
    Nagyon valószínű, hogy telepíthető ADSL, mivel a környéken van már működő hozzááférési pont. Megrendelés esetén a Matáv helyszíni mérést végez, és ha nem találnak kizáró okot, telepítik a szolgáltatáshoz szükséges eszközöket."

Az igazi poén ebben hogy 1-7 az még egy háztömb de a 9 az a szemköztu háztömbnek az egyik lépcsőháza. Hát nem furcsa a szemközti ház szélső lépcsőházában lehet az adatbázis szerint, de ugyanabban a háztömbben a mellette lévő lépcsőházban ami tőle 10 méterre van már nem lehet. Egy röviden LOL.

Másik példa, haverék melleti háztömb:
    "1031 BUDAPEST III. KER., Varsa utca 1-9. [Központ: Békásmegyer]
    Nagyon valószínű, hogy telepíthető ADSL, mivel a környéken van már működő hozzááférési pont. Megrendelés esetén a Matáv helyszíni mérést végez, és ha nem találnak kizáró okot, telepítik a szolgáltatáshoz szükséges eszközöket."

Jah persze ismét LOL, az egész Ltp.-en, sőt az egész sárga+fehér részen nincs ADSL. Mint látod igaz nem messze lakunk egymástól, légvonalban 200méter mégis más telefonközponton lógunk én Békás ő Óbuda.

Az ADSL kiépíthetőség nem attól függ hogy a helyi telefonközpont alkalmas e rá, mint látod mindkét központ környékén lehet ADSL ahol rézkábel van nem optika. Egyébként azért kell kimérni mert maga a rézkábel sem 100%-os alkalmasság, megfelelő hurokellenállás alatt kell lennie a vonalnak, ami legfőképp a kábel minőségétől és a központtól való távolságtól függ. Természetesen nem légvonalban hanem kábelhosszban mért távolság a lényeg így a központ köré rajzolt körnek nem sok valós info tartalma van. Márpedig a kábelek kanyarognak, sőt néha szép nagy hurkokat írnak le, Suxi ADSL topicjában sok példa olvasható rá hogy lévonalban a srác alig 1.5km-re lakik mégis majd 7km a kábelhossz hozzá, mert körbejárja előbb fél Érdet, így hiába lakik közel a központtól a vonal mégis alkalmatlan ADSL-re. Szóval nem olyan egyszerű ez, nagyon sok feltételnek kell együttesen teljesülnie hogy ADSL-re alkalmas telefonvonalad legyen, azért ilyen alacsony a lefedettség.

Mit látod az adatbázisban mindenféle terület szerepel a netes fórumok tapasztalata alapján van benne olyan terület megjelölve hogy lehet mert ott már van elő előfizető pedig nem lehet lásd velem szemközti ház esete, és van olyan hogy meg van jelölve annak hogy nem lehet, és az ISP ez alapján alapból elutasít, de ha erősködsz és ennek ellenére is erőszakosan követeled hogy mérjék be a vonalt néha kiderül hogy mégis lehet mert szar az adatbázis. Ami igazán elszomorító hogy mégis a szerint kénytelenek dolgozni amit a fatáv ad nekik, így soxor olyan embert hitegetnek akinek nem lehet, de ami még szomorú soxor olyannak mondanak nemet akinek pedig lehetne. Az adatbázis nem frissül és nem kerülnek bele korrekciók a szemközti ház pl. tavaly szeptember óta benne van mint lehetséges célpont, többször írtam Suxi fórumba jelezve ezt a problémát, megrendeltem én is az ADSL meg haver is. Mindketten először kaptunk egy szerződést hogy lehet kössük, aztán jó 2 hónap múlva egy másik levelet hogy sorry de nem alkalmas a vonal ADSL-re(gyanítom nálad is ez lesz). És ez a második levél már egy hivatalos visszajelzés alapján jött nekünk még sem történt semmi korrekció az adatbázisban. Sajnos az adatbázis nem hogy javulna hanem egyre szarabb.
  • Taranov
    Értem én, tudom, hogy nem akar rosszat XBox, de én azt gondolom (bár nincs nagy tapasztalatom), hogy azért mondják, hogy van ADSL, mert vannak más előfizetők is.
    Viszont, ha abban a sok lakóparkban, ami a közvetlen szomzédomban van, vannak előfizetők, akkor nálam is van ADSL.

Lehet, hogy tévedek (ha rosszul mondom helyesbíts), az ADSL kiépíthetősége csak attól függ, hogy a "helyi" telefonköözpont alkalmas-e rá. Igazam van?
    Tehát akár lehet is ADSL. Lehet, hogy ismételten tévedek, de szerintem a matáv adatbázisában azok a területek szerepelnek ADSL képes területként, amelyeken vannak előfizetők, ahol az adatbázis szerint kiépíthető az ADSL, de nincs egy előfizető sem, ott talán feltűnik a matávnak, hogy talán azért nincs előfizető, mert nincs mire előfizetni.

Én személyszerint azt gondolom, hogy a matáv adatbázisa kezdetben nagyon hibás volt, egyre javult, és a Mindenkinek csomag megszűnésével, és az ADSL terjedésével folyamatosan pontosabb lesz.

Egyébként nálatok van ADSL, nem?
    Úgy emlékszem, hogy asszontad, hogy te ADSL-ről netezel. Tévedek?

Ezenkívül B.U.É.K. mindenkinek!
  • shabba
    Megvédem Xbox-ot nem kekeckedésből írja hanem tapasztalat. Ha visszaolvasol az elejére anno én is megtettem nem kell mindent elhinni nekik, csak akkor biztos amit mondanak ha már megy addig csak fikció.

Ha jó a fatáv ADSL térképe akkor ti is optikai terület vagytok ahol 0% az esély az ADSL. A szolgáltatók ennek tudják azt mondani hogy lehet mivel egy enyhén fogalmazva szar adatbázisból dolgoznak amiben több a hiba mint a valóság. És mivel az összes ISP ezt az adatbázist vagy annak egy részét kapja mind ugyanazt fogja mondani. De ezt leírtam az elején.

Legjobb gyakorlati példa mi ltp.-ünk, mi az optika terület közepén vagyunk, itt sehol nem lehet ADSL. Ennek ellenére a fatáv adatbázisban a ltp házainak fele benne van mint ADSL-re alkalmas helyszín. :) És ha megkérded az ISP-t hogy lehet-e az alapján azt mondják igen. Ekkor megkötöd a szerződést és 30-45 napon belül a fatávnál elbírálják és megvizsgálják a vonalat ténylegesen lehet-e. Ez a valóságban úgy néz ki kijön egy szerelő és megnézi a vonalvégen alkalmas-e a drótod(ezt a nem optikás területeken megteszik hisz az hogy valahol lehet-e ADSL csak a mérés után derül ki nem lehet alapból 100%-nak venn) ez viszont itt optikai területen nem fog megtörténni mert amint eljut a szerelőkhöz azok megint sírógörcsöt kapnak hogy miért basztatják őket. Persze hiába szólnak vissza hogy javítsák már ki azt a kurva adatbázis évek óta nem történik semmi. Hát ez a nagy helyzet, nem akar neked rosszat Xbox, csak óvaint hogy ne éld bele magad túlságosan.
  • Taranov
    Nem biztos, de ha nem sértődsz meg, én még indig jobban hiszek az internetszolgáltatónak, mint neked vagy kispistának, aki nem szolgáltatja az ADSL-t.
  • Taranov
    jaja, igaz, hogy nem is olyan könnyű 1 Gb-t letölteni havonta, bár megoldható...
    Főleg, ha játékokat tölt le valaki, akkor az 1 Gb hamar lejön.
  • Xboxman
    Hehe attól még ,hogy azt mondja nem biztos ,hogvy lehet:)