40038
Windows Vista ( Fejlesztési kódneve : Longhorn ) a Windows XP utódja.

FAQ
  • Brash
    Megtaláltam, köszönök mindent. :)
  • Brash
    Működik, nagyon köszönöm. Már csak az lenne a bajom, hogy azt hittem a RAM-ot elveszi a gépemtől. Így is kevés van benne és féltem belassulna. De látom nem veszi el. Na de csak 256MB-ot adtam neki, hol lehetne beállítani többet? :S
  • Dzsini
    ami a virtuális rendszeren belül megy, az az image fileon belül történik, te állítod be, hogy milyen hardverekhez férjen hozzá, de a külső rendszert nem látja (ezért szokták fejlesztési környezetként használni, itt lehet vírusokat kipróbálgatni, stb.)
  • Brash
    Köszi szépen. Próbálom, eddig megy. Csak írja 60GB hely kell Neki, ez rendben van, betettem XP CD-t most particionálja azt a 60GB-ot. Még nemtudom mi lesz, csak nem rontom el a rendszerem. :)
  • szabod
    Ja értem kössz, remélem ez jó lesz ha mégsem akkor megy a 40 gigásra
  • Dzsini
    árnyékmásolatok, ilyesmik - http://winportal.net/?id=1189 - itt van egy cikk róla, azt is leírja, hogy milyen módon állíthatod be, hogy mennyi helyet foglalhat el maximum.
  • szabod
    A vinyó gond nem probléma akkor nagyobbra rakom, de mitől foglal el ennyi helyet? Mert legalább 5 gigát nem találok, ami szerinte foglalt.
  • Dzsini
    http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/virtualpc/default.mspx
    gyakorlatilag arra jó, hogy a futó oprendszeren belül egy "ablakban" lehetőséget nyújt arra, hogy másik rendszert telepíts a működő rendszer károsítása nélkül.
    Viszont tényelg nem írja, hogy Home Premium alatt futna (bár egy próbát megér, legfeljebb rád szól, hogy nem), ezen az oldalon találsz még néhány másik virtuális gép lehetőséget, nem tudom melyik milyen.
  • lck
    Kapcsold ki a rendszer visszaállítót meg ( ha bevan ) a kötet árnyékmásolata opciót. Nekem így 25 gigának csak a felét eszi.
    Persze ha a fentiek kellenek neked akkor tényleg rakd 40 gigára.
  • Narxis
    40GB-os partícióra kellett volna raknod akkor még a lemezkarbantartót is szökőévente kellett volna használod, ez így szűkös neki. Persze a mai vinyo árak blablabla, szaladj a boltba és vegyél a vistanak egy nagyobb vinyot, hogy könnyebben hízhasson.
  • Brash
    Ja és Vista Home Premium rendszerem van. Azt nem látom itt a listába, működik vele?
  • Brash
    Nemismerem azt a programot? :S Tudnál róla írni valamit? Esetleg hogyan működik.
  • szabod
    Sziasztok!
    Az lenne a problémám, hogy a Vista "megeszi" a szabad helyeket a vinyón.
    Konkrétan arra gondolok hogy felraktam egy 25 gigás partícióra, és msot már csak 1gb szabad hely van rajta. Nem erre telepítem a programokat, temp-et is töröltem, és a lemezkarbantartót is használtam, mégis egyre fogy a szabad hely. Már z xp visszarakásán gondolkozom, pedig a dx10 kellene Tud valaki segíteni?
  • Dzsini
    hát, akkor esetleg VirtualPC alatt beizzítani egy régi rendszert? Ami a KKND-nek kell (win98, DOS, ilyesmi)
  • Brash
    Sajnos ez nem. :S Próbáltam.
  • Dzsini
    A Vista alapból már nem támogatja az IPX/SPX protokollt. Külföldi fórumok alapján van egy módszer:
    http://www.starbase01.com/site/index.php?aid=87
    lehet, hogy működik.
  • Brash
    Konkrétan a KKND Extreme játékról lenne szó. :) Elindul Vistan és Multiplayerbe nincs IPX, ilyenkor XP-n az volt a teendó, hogy egy protokollt hozzáadtunk. De Vistan ez hol lehetséges? Vagy nem lehetséges?
  • nesto
    Heló! LAN-ozás alkalmával egy játékban ipx beállítás gondunk támadt. XP-n működik, de vistába sehogy se tudunk hozzáadni ipx protokollt. Google-ban rákerestem és azt írta, a vista nem támogatja az ipx protokollt. Ez igaz?
  • Grizzly4x4
    Végül is sikerült megoldnaom egy restarttal a dolgot ugyhogy lényegében probléma megoldva. Annyit még kérdeznék hogy nekem be van kapcsolva a témánál az aero ez nagyon sokat lehúz a laptop akksijáról vagy annyira nem számottevő a fogyasztáskülönbség. Mondjuk a durvább látványelemek mint a 3d-s asztal azt nem használom előre is kösz
  • Grizzly4x4
    Sziasztok lenne egy kis problémám valamit sierült elállítanom a vista megjelenítési dolgai között mert nekem laptopom van és eddig amikor az fn segédbillentyűt használtam hangerő vagy az lcd fényességének állítására mindig bejött az asztal közepére egy ilyen áttetsző ábra ami mutatta hogy mennyit lehet állítani egy ilyen kis diagramféleség volt nekem ezt sikerült teljesen eltűntetni légyszi valaki irja le hogyan hozhatnám vissza mert ez hasznos funkció volt számomra előre is köszi a segítséget.
  • bon
    Megnövelheted a partíció méretét, de csak olyan partícióét mi után még van szabad hely. pl: van egy 20gb-os C-d meg egy 100gb-os D és 40gb partíciónálatlan területed, csak a 100Gb-ot engedi majd átméretezni. Legalábbis Virtuális gépen így volt. Abban nem vagyok biztos, hogy az átméretezés során a winyó tartalma törlődik e. Nagyobbra növelheted, de kisebbre nem.
  • Ferrarif1team
    SZiasztok
    lenne egy kérdésem:
    Mikor a windows vistát telepítem ujra, akkor kiválasztok egy particiot, akkor van egy olyan gomb hogy kiterjesztés. Az a gomb mit takar?
    (pont azon a particion van ami a legnagyobb és onnan kéne elmentenem a dolgaimat)
  • bon
    Pontosan, én csak arra használom, másra vannak jobb programok, még ha azok is több száz mb méretűek.
  • scs17
    Mondjuk ha a Nerot csak írásra akarjuk használni, akkor ott a Nero Micro ami csak ~25Mb.
  • MasterJay
    Sziasztok!

Hogyan tudok egy programot futtatni más user-el?
    nem adminisztrator! pl.: tartománygazda
    Az XP-ben simán ott volt, ést azt lehetett írni amit akartál. Itt viszont csak rendszergazda van!
  • Narxis
    Törvényszerű követnie a programoknak(és itt csak egyszerű programokat értek, nem op. rendszert) a vinyo méretét? :S Vagy ánblokk a hardver maximális teljesítményét? Miért van az, hogy a verzió számának növekedésével nő a program étvágya is? Tőlem akár ingyen osztogathatják a vinyokat a blahán vagy a hősök terén vagy akárhol akkor is egy negatívumként fogom értékelni, legyen szó bármiről. Játékoknál is rühellem, hogy felpakol 10gigát és aztán kiderül, hogy egy összecsapott munka(bár ez elég szubjektív).
  • mflex #33533
    akkor visszarakod az xp-t és ennyi, miért kell ezt nekünk is tudni?
    Én nem is szoktam írni ide ,mert jól müxik a vista...

Igaz én nem vagyok "cube" gamer :S, és az FF-t is nagyívben elkerülöm.
  • bon
    Sajnos nem csak nero-nál ugrottak meg a méretek (mondjuk nálam kb. 280mb foglal) de aminek még durva a mérete powerdvd, office 2007, nokia pc suite, sőt némelyik driver mérete is hatalmas, de sorolhatnám még végtelenségig. ennek ellenére én használom a felsorolt programokat. Mert ha figyelembe veszem a másik oldalt, hogy mekkora winyók vannak már így nem okoz problémát.
  • [HUN]FaTaL
    Codec packok össze-vissza buherálják a rendszert, legalábbis nekem ez a tapasztalatom. A nero már a 7es verzió óta egy trutyi, 500 mega cd/dvd írónak lol:D Total Commander plugint használok cd írásra is.
  • Narxis
    Nem tudom, többek között ezért se használok Nero-t, olyan lett mint a Windows, az élet minden területére írnak valami programot, holott csak egy egyszerű CD/DVD-író kellene, de azt minél jobban elkészíteni.

Tudom, hogy van Lite, de már késő, váltottam Ashampoo-ra és tökéletesen elégedett vagyok.

Btw, most tesztelem az Ashampoo WinOptimizer 5 nevű programjukat és nagyon meg vagyok elégedve, kicsit felhasználóbarátabb mint a Vista Manager és több funkciót kínál(pl. defrag, mappa jelszóval levédése) és nem barmolja szét a rendszert, legalábbis eddig semmi problémát nem tapasztaltam, sőt, kifejezetten pattogósabban reagál a rendszer, bár az UAC miatt nem mindig érezni. XP-n viszont nagyon sokat dob. Természetesen Vista/XP kompatibilis, magyar nyelvű és részletesen leírja, hogy mivel mit csinálhatsz, backupot készít magától probléma esetére.
  • tompka
    Nekem csak a Haali Media Splitter+ffdshow van fent, és no problémó :) Elég ennyi. Amúgy nekem a Win Media Player semmi nélkül vitte a divx, xvid videókat. Xp-n ez nem ment. Ja és fent van a Nero, Power DVD, és ezek is felraknak cedec-et :) A Nero codecjét hogyan kell letakarítani a gépről?
  • Narxis
    Én ugyan csak 3 gépet használok, de azon soha semmi baj nem volt, az életemre esküszöm, hogy hibátlanul tette a dolgát. Amíg nem volt codec pack a gépemen az eredeti dvd filmjeimet se tudta a Windows kezelni, a KMplayer pedig némelyiknél az animált menüvel nem tudott mit kezdeni. Kiírt valami ilyet: x43254364fsgsg42652hsfhg2 és felajánlotta a kodek frissítési lehetőséget, de nekem mindig a legújabb KMplayer van fent. Egyik program se tökéletes inkább csak jobb az egyik a másiknál.

Azonban ha valakinek elég CSAK a KMplayer akkor nincs szükség codec packra, ha mást is használ, pl. WMP, Media Center egyéb lejátszók akkor KELL. Én azok közé tartozom akiknek tetszik a Media Center és ezért mindig felrakom a legfrissebb codec packot, nem javasolnám senkinek ha szívnék vele. :) Olvastam a cikket, de nekem még windows fagyásom se volt, ezért vagyok szkeptikus, hogy akinél ilyen probléma van ott valami mással akadhat össze, lehet egy sima driver is, elvégre a konfigurációk száma végtelen.

Házi windows-t soha nem használtam, nem szeretem az ilyen buherált dolgokat.
  • bon
    Tapasztalatom (de nem csak én állítom) árt a codec pack a rendszernek. Még nem találkoztam olyan videóval amit nem tudott volna lejátszani. Mondjuk én rendszeresen frissítem a kmplayer-t, kijön az új változat máris rakom fel. De itt van egy rövid cikk is a témáról: link Én már több gépen tapasztaltam a codec pack-ok "áldásos hatásait.

Én két dolog van amit nagyon nem támogatok: (és időről időre meg is szoktam erősítenni benne az ügyfeleim) a codec pack-ok és a házi gyártmányú herélt Windows telepítők.
  • Narxis
    Tessék. Egyáltalán nem árt a rendszernek, inkább használ mert a fos Media Player Codec nélkül szinte semmit nem tud lejátszani, a beépített codec-keresője meg egy vicc.

KMPlayer sincs mindig a helyzet magaslatán, de ha lejátszót is keresel akkor én is ezt ajánlom.
  • bon
    Ebben semmi újdonság nincs, Win98-hoz vagy Win2000-hez képest az XP is sokkal több erőforrást használ. De a mai gépeknek szerintem ez már nem annyira gond.
  • bon
    Jó codec pack nincs, a codec pack árt a rendszernek, használj inkább KMPlayert-t. Van belőle nem telepítős változat is így nem szemeteli a rendszert sem.
  • Bébá70
    K-Lite Codek Pack
  • MasterJay
    Sziasztok!

Tudnátok javasolni nekem egy jó Codec Pack-ot ami már be is vált!

Üdv.: MasterJay
  • CroftManor
    Ez nem panaszkodás volt, de tény, h vista alatt lassabbak a játékok. Ahogy Bébá70 is megmondta, a Vista lényegesen több erőforrást zabál.Jobban leterheli a rendszert.
  • Bébá70
    Szerintem már nincs olyan nagy külömbség az XP-s és a Vistás driverek között.Játékok alatt pár Fps ill. 3DMark06 alatt 300-500 pont.De szerintem itt közre játszik ténylegessen az op rendszer.Lényegessen több eröforrást zabál.Jobban leterheli a rendszert.