40038
-
#34599 én is gondolkodtam egy olcsó ~3000ftos 4 gigás pendirve beszerzésén a readyboost miatt. mivel ez is memória, ez is egyféle memória, ez is beleszámít abba a bizonyos 4 gigás virtuális memóriatáblába?(32 bit alatt)? -
#34598 Jaja, ez a mozgó hátteres dolog nincs bekapcsolva. Windows defendert hogy a legjobb beállítani? -
tompka #34597 És ha letöltötte :D -
#34596 Ha Ultimate-d van akkor Jobb klikk-->Testreszabás-->Asztal háttérképe-->Windows Dreamscene tartalom.
Itt megtalálod a hivatalos Dreamscene videókat. -
#34595 Hopsz elírtam: DreamScene -
#34594 DreamScren, ha azt se tudod mi az akkor besincs kapcsolva -
#34593 Mi az a DS és hol lehet kikapcsolni? -
#34592 Azért nagyon ritka az olyan gép amibe max 2 giga-t lehet tenni. Na meg az is kérdés, hogy hosszabb távon mit szol a Readyboost-hoz a pendrive, mennyivel rövidül meg az élettartama. -
#34591 1 giga ramnál még sokat számít a Readyboost, 2 giga és felette már alig-alig... (és van, mikor nem lehet több ramot rakni a gépbe, ott ez a módszer segít) -
tompka #34590 Az is igaz :D -
#34589 Jó az, legalább szép. Bár most már nekem is ki van kapcsolva, -
#34588 Na a DS az egy felesleges erőforrás zabáló. -
tompka #34587 Lehetne olyanis hogy a DS háttér is a vga-t terhelje. Mert most nem igazán stabil mondjuk egy 2Ghz-es 1magos procin. -
#34586 Nem sokat ér a tesztek alapján, akkor inkább egy SSd meghajtóra telepített Vista, az 100x gyorsabb. (igaz drágább is) -
#34585 Nem eszi, mert a vga-t hazsnálja és nem a gép prociját. -
#34584 amúgy ez az aero téma nagyon eszi gépet? -
#34583 életmentő voltál, köszi! -
#34582 Állítsd vissza úgy, h Jobb klikk-->Testreszabás-->bal oldalt Asztali ikonok testreszabása, és pipáld be a lomtárat -
#34581 Eltünt a kukám, b+, sírok, de hova? -
#34580 Nem tudom mennyire ismert ez a szolgáltatás, de azon ritka fejlesztések egyike, amelyek tényleg azt csinálja, és úgy ahogyan azt reklámozzák.
Konkrétan a ReadyBoostról beszélek.
Hogyan gyorsítsuk fel a Vista működését egy egyszerű Pendrive-val?
http://videosmart.hu/video/hogyan-gyorsitsuk-fel-a-vista-mukodeset-egy-usb-meghajtoval -
#34579 nem fut újra, csak az újabb adatot veszi fel - a meglevőket már nem, és mivel folyamatosan fut, így ahogy felkerülnek az adatok, rögtön készül az index, a mai vinyósebességeknél már nem tűnik fel (nálam az ATA133-as notivinyón sem).
és nem marketinges maszlag, érezhető a sebességnövekedés (programindulások, ilyesmik), ha a Superfetch beletanul a használati szokásokba. -
#34578 Ez olyan marketing maszlag. Ha neki az első héten is lassú akkor 1 hónap múlva is lassú mert így ÉRZI. Superfetch ide vagy oda. Az indexelés meg állandóan újrafut ha nagyobb adat kerül a vinyóra. Ezért nem jó, kivéve ha csak netezik. -
#34577 meg ha egyszer megcsinálja az indexet, onnantól észre sem veszed, hogy be van kapcsolva - a Vista a használat első kb. 1 hetében még összeállítja a dolgokat (felhasználóhoz igazítja a Superfetch-et, elkészíti az indexeket, elkészülnek az árnyékmásolatok), utána fog érezhetően felgyorsulni. Érdemes lehet telepítés után pár napig pl. napközbenre otthagyni a gépet, hadd menjen magában, és végezze el a karbantartási dolgokat. -
tompka #34576 Ha halk vinyód van, akkor maradhat bekapcsolva :) Ja és ha nem zavar a plusz lefoglalt hely. Nekem csak a C-n van indexelés, és azon gyorsabban találja meg a cuccokat :) bár a másik vinyó 250gigás, a C meg csak 40 :) -
#34575 Virtuális memóriacím
Virtuális memóriáról már mindannyian hallottunk. De mi az a virtuális memóriacím? Nyílván köze van a virtuális memóriához, nem? Nos, igen is, meg nem is. Mindjárt látni fogjuk, hogy miről is van szó.
A Windows XP egy úgynevezett virtuális memóriacím táblán keresztül éri el a memóriát. Közvetlenül soha nem képes - és ez így is van jól - bármiféle címet elérni, mindig virtuális memóriacímeken keresztül olvas és ír.
Ebbe a virtuális táblába beletartozik minden memória, ami a számítógépen található, beleértve a fizikai memóriát, a virtuális memóriát , a videokártya memóriáját, és minden olyan eszköz, periféria memóriáját, melyen található valamennyi fizikai RAM. És itt jön a probléma. Ugyanis - a 32 bites operációs rendszer korlátaiból adódóan - csak egy ilyen virtuális memóriacím tábla létezik, és ebbe bele kell férnie az összes, a számítógépben található és használni kívánt memóriának is.
Tehát van összesen 32 bitnyi memóriacímünk, melynek címei 0x00000000-0xFFFFFFFF-ig terjedhetnek.
De nézzük meg, hogy hogyan is néz ez ki a valóságban.
A képzeletbeli gépünkön 1GB fizikai memória, egy 128MB-s videokártya, és egyéb elhanyagolható méretű memóriát tartalmazó periféria található, melyeket az egyszerűség kedvéért nem részletezek. A virtuális memóriacím tábla így néz ki (angol elnevezéseket használok, mivel csak angol XP-t használok):
Graphics Controller
Memory Range E8000000-EFFFFFFF (ez épp 128MB)
System Board
Memory Range 00000000-3FFFFFFF (ez épp 1GB)
Ezeket az értékeket könnyen leellenőrizhetjük a Hardverkezelőben, ha megnézzük az eszköz Resources fülét. A legtöbbször több részletben van lefoglalva az eszköznek a virtuális memóriacím, tehát valószínűleg több bejegyzést fogunk látni.
Azt hiszem ezzel eddig nincs is probléma, rengeteg szabad virtuális memóriacímünk marad a bővítésre. De mi történik akkor, amikor a számítógépünkben valóban megtalálható 4GB fizikai memória, és mellette még egy 512MB memóriával rendelkező videokártya? Nos, vizsgáljuk meg.
Windowsunk lefoglalja a virtuális táblából az 512MB területet a videokártyának (és persze minden más eszköznek is foglal, amennyiben szükséges), majd megpróbál 4GB-t lefoglalni a fizikai RAM-nak, de hoppá, itt jön a probléma, annyi már nincs. Mit tehet ilyenkor? Lefoglalja az összes maradék helyet, mely - ez esetben - 3,5GB.
Tehát, annak ellenére, hogy gépünk fizikailag 4GB memóriát tartalmaz, csak 3,5GB lesz elérhető a rendszer számára, a maradék elvész. Ez nem ugyanaz, mintha a rendszer lefoglalna egy részt a fizikai memóriából a videokártyának, egyszerűen nem is tud róla, hogy létezik az a maradék memóriarész. Persze ez a mi szempontunkból lényegtelen.
Ez az egész így néz ki:
Graphics Controller
Memory Range D0000000-EFFFFFFF (ez épp 512MB)
System Board
Memory Range 00000000-CFFFFFFF
Memory Range F0000000-FFFFFFFF (a kettő együtt 3,5GB)
64 bites Windowson ez a címzési tartomány lényegesen nagyobb lehet, elméletileg 17 milliárd gigabyte (16 millió tera- avagy 16 exabyte) - gyakorlatban a processzor belül általában 40-48 bites címzést használ, ez 1-256 terabyte, ami egyelőre elegendőnek tűnik otthoni használatra. -
#34574 Igen minden kiírja az SP1 óta, de nem használja. -
#34573 Értem. -
#34572 Irja, de nem használja. -
#34571 Hát akkor nem tom, de minden program ami ilyen rendszerdiagnosztizáló, pl Everest, vagy az Auslogicsnak a programja, azt írja, h 4GB RAM. -
Micsu #34570 ki vagy be legyen kapcsolva a c meghajtó esetében? -
#34569 Aha, értem. Végül is csak akkor szól az admin módba váltásért, ha a Program files-ban, vagy a Windows mappában alkotok, amire most épp szükségem volt, ezért egy idő után zavart. De akkor azt hiszem visszaállítom én is simára, mert az jobban zavar, hogy minden indításnál bejön az UAC. -
#34568 Simán. -
#34567 SP1-ben csinálták meg hogy írja ki mennyi ram van a gépben (erre támaszkodik a gadgeted is), NEM kezel semmiylen módon a 32bites változat 4GB ramot (illetve kezel de ebben benne van a VRAM, a cache, a vinyó cache stb. is). -
#34566 értem.:) hát meglátjuk mi lesz.. legelsőre biztosan vista 32bit 2giga rammal. utánna meg majd elválik. xp-t semmiféleképen nem rakok már fel, ezt eldöntöttem:P -
#34565 Persze, 7.04a-t. Te hogy használod? Admin módban, vagy simán? -
#34564 Jobb egérgomb nézet menüpont. -
#34563 A 64bit-es kicsit kényesebbenek tűnik mint a 32bit, de nem bántam meg a váltást. 64bit-enk nagyobb a gépigénye szerintem. Több instabil driverral futottam már össze (2db hardver driverével volt gong egyszer) 64bit-en mint 32bit-en. De ez lehet véletlen is. Minden esetre ha nem szerettem volna kihasználni a 4gb memeóriámat nem váltottam volna 64bit-re, mert egyébb hasznát nem láttam még a váltásnak. Valódi 64bit-es progi még minidg nagyon ritka, pedig szükséges lenne ha kiszeretném használni a 64bit-ben rejlő képességeket. -
#34562 Az asztali ikonok méretét hogyan lehetne csökkenteni? -
#34561 Mivel neked már volt fenn 32, és 64 bites rendszer is: átlagos használat mellett melyik mennyit eszik tisztán? és "szabad" e már 64 bitesre váltani? ezt úgy értem, hogy van e már mindenhez normális driver, nem instabil e... stb.. egyszóval megéri e váltani? -
#34560 De kezeli is biztosan, mert van egy Gadget, ami tényleg azt írja ki, amennyit kezelni is tud, és 4092-t ír.(Tom h 4096=4GB, de ennyit ír vmiért.)