40038
Windows Vista ( Fejlesztési kódneve : Longhorn ) a Windows XP utódja.

FAQ
  • Dzsini
    ha mindent újra akarsz csinálni, akkor a Vista telepítő DVD-ről megoldható mindenféle particionálás és egyebek (előtte természetesen ments le minden fontos adatot) - elég normális, működőképes felülete van a telepítőnek ilyen szempontból
  • Doog
    Hello!
    Eredeti Vistám van és a gépen is.
    És újra szeretném rakni új partícióval stb.
    Csak az a baj, hogy ehhez a részéhez nem nagyon értek mert xp alatt még ment de vista nekem még új.

Tudnátok segíteni? Hogy töröljem a partíciót?
  • Dzsini
    Google a te nagyon jó barátod - ajánlom a 'játék neve vista' meg ilyesmi kifejezések használatát :) Jó eséllyel találsz néhány fórumot, topicot, ahol elmondják, hogy ha nem indul hogy kell futásra bírni (kompatibilitási mód), van-e hozzá valami patch, vagy ilyesmi...
    Konkrétan a Dune 2000-el kapcsolatban egy nemhivatalos Dune 2000 fórumon http://forum.dune2k.com/index.php?board=41.0 találsz rögtön néhány témát Vistával kapcsolatban. Olvass utána, próbáld ki az ajánlatokat.

A 86-os kérdéseddel kapcsolatban pedig a Hálózati és megosztási központ a te jóbarátod, ott is a fájlmegosztás, jelszavas megosztás meg ilyesmik megfelelő beállítása (csak logikusan).
  • Orionk
    Hy

Én a [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1035251678&no=39586]#39586[/URL]-os hozzászólásomon kívül kérdeznék egy kicsit másabb dolgot, mint, amiről most beszéltek.

Honnan lehet tudni, hogy Vista alatt mely játékok futnak? Konkrétan azt nem tudom, hogy a dune2000 játék indul-e Vista sp2-őn?, vagy honnan tudhatom meg, hogy fut-e?

köszi
  • Dzsini
    feltelepítettél egy vödör programot, fragmentálódott a vinyód, felkerült egy zsák javítás, frissítés a rendszerre - ez mind mind lassítgat rajta.
    az, hogy 2 giga lenne, mikor 4 van a gépben, az vagy BIOS probléma, vagy a gépből lett kivéve a maradék - csak úgy nem "tűnik el", a windows annyit lát, amennyit bekapcsoláskor kiír. (az, hogy ebből mennyit kezel, arról az előzőekben írtam)
  • uiztu
    De, amikor megvettem, akkor alapból 4gb memóriát raktak. ÉS akkor még jól is működött. Vagy, nem tudom, hogy mi van, a lényeg az, hogy akkor még kiírta, hogy 4Gb és akkor még gyorsabb is volt a gép. Most viszont, eléggé lelassult. Például bekapcsolásnál is a rendszer 20-25 mp alatt felállt. Most meg vagy 50 mp is kell neki. Meg, hogyha több alkalmazást is megnyitok akkor is eléggé lelassul, míg régebben nem. Ez miért van?
  • Dzsini
    Hogy pontosak legyünk: A Vista összes 32 bites változata 4 gigát tud megcímezni - csakhogy ebbe beletartozik az összes memória, ami a gépben van - a videokártyán levő, a vinyókban levő is. ezért egy mai gépben ritkán marad 3,5 gigánál több rendszermemória.

Fizikai címzéskiterjesztéssel (Physical Address Extension - PAE) lehetne többet is - van mód arra, hogy 8, vagy akár több gigányi memóriát lásson, viszont ezt csak szerver operációs rendszerekben engedélyezi a Microsoft, mert komoly driver-problémák adódhatnak belőle (a 32 bites drivereket általában nem készítik fel a PAE jelenlétére) - pl. a windows 2003 szerver 32 bites verziói akár 64 giga memóriát is meg tudnak címezni. Ilyen rendszer persze nem kerül átlag felhasználó kezébe.
    Linuxok alatt például az egész 32 bites rendszer használhat PAE-t 2.3.23 óta, 64 GiB a rendszer által megcímezhető maximum. Általában ott sincs alapból bekapcsolva, szintén driver-ügyi problémák miatt.
  • bon
    Tévedés, mert sp1-től kezdve már látja, csak nem használja ki.
  • JSbyMSI8800
    A 32-bites nem is látja a 4 giga ramot, csak 3 gigát max.
  • Met
    ha 64 bites wint raksz fel, nem lesz tőle nagy izmod és nagy péniszed
  • bon
    4Gb memória kihasználáshoz 64bit-es változat kell. 32bit max látja, de nem használja ki a 4gb memóriát.
  • uiztu
    Helo!
    32 bites az op. rendszer. Eredeti és home basic
  • Orionk
    Hello!

Az én laptopomon win Vista SP2 van, lakótársamén xp.
    Routeren keresztül hálózatba van kötve a két gép.

Én a Vistán látom a haverom megosztott cuccait az xp jén, és tudok is hálün keresztül másolni. Viszont a probléma:
    Hogy ő is látja a total commanderen keresztül azt, amit én vistán megosztottam, de csak a mappákat. Megjelennek a mappák, és amikor enterel, bele akarna menni a mappába, akkor nem engedi a vista. Nem tud a mappákba belelépni.
    Ez lenne a problémám.

Én próbálkoztam a vistán beállításokkal, de csak azt tudtam elérni, hogy a networkban a megosztott mappák között létrehoztam valahogy egy public mappát és amit abba belemásolgatok azt meg is tudja nyitni.

Ez kicsit körülményes mindent a public mappába másolgatni, kérdésem az lenne, hogy:

Hogyan lehetne megoldani, hogy win explorerben csak simán megosztást adok egy mappára és ő már meg is tudja hálón keresztül nyitni és olvasni módosítani?

előre is köszönöm. :)
  • bon
    Ez jó :)
  • [HUN]FaTaL
    Mi jumperrel (értsd műanyagdarab) adtunk el kb 50 liszenszt. :D Még a win2kból, mivel hibás volt ugye a liszensz. Azóta már nem kötött semmilyen hardverhez, vehetsz külön OEM szoftvert is hardver nélkül.
  • Apocalipto
    Floppyt már semelyik gépbe se tesznek :D
  • Dzsini
    az aktiváció kötött alaplaphoz, a vásárlás működött bármilyen hardverhez, ami "a gép teljességéhez szükséges" - tehát pl. floppy meghajtó.
  • goodspeed
    XP-nél is alaplaphoz kötött a licenc ... :(
  • bon
    32bit-es vagy 64bit-es oprendszer?
  • [HUN]FaTaL
    És milyen tűzfalhoz adnak OEM licencet? Virtualba meg fel kell rakni egy 30 napost...
  • uiztu
    Helo!
    Az a gondom, hogy a gépben 4Gb memória van. De a rendszer 2Gb-ot ismer fel. Eddig jól működött. Most, hogy felraktam az avast helyett a Pandát, akkor, vettem észre, hogy jóval lassab a gép. Megnéztem És csak 2 gigát ismer fel. Most mit csináljak? Volt pár vírus a karanténban, de aztán a Pandával is megvizsgáltam a gépet, úgyhogy nem valószínű, hogy van vírus a gépen.
  • bon
    ha jól emlékszem xp-nél még nem volt alaplaphoz kötés, hanem simán lehetett venni akár egy dvd író mellé is oem oprendszer. Szerintem goodspeed nyugottan használhatja virutális géphez is a 64bit-es XP-jét. De ha biztosra akar menni akkor megkérdni a Microsoft-ot.
  • Apocalipto
    Az OEM-nek az a lényege hogy hardverhez kötött.
  • [HUN]FaTaL
    Hardverhez kötött a licenced?
  • goodspeed
    A Virtual Boxban az a baj, hogy ott minden virtuális, és nem lenne érvényes rá a licencem... zavarosban meg nem halászok.
  • [HUN]FaTaL
    És ehhez minek még egy rendszer? Tegyél fel egy VirtualBoxot és tesztelj abban.
  • goodspeed
    Megmondom neked őszintén, hogy egy felől az is benne van, hogy a 64 -bites XP 45 000 Ft-ba fájt, de azért annyira nem járt el felette mint a 32 bites XP felett... a 64 bites XP Win2003 kernelre épül. Másfelől azért szeretném, mert jelenleg 1 gépem van itthon, és így a 64-bites XP-n tudnék más IS-eket tesztelni, például a Comodo-t. A vásárolt NIS licencemet, pedig továbbra is természetesen a fő rendszeremen a 64-bites Vista Home Premiumon használnám, mivel a NIS amúgy sem támogatja a 64-bites XP-t mint ahogyan a Panda sem.
  • Apocalipto
    Értem én, hogy OEM licenc, és a saját pénzeden vetted, de nem gondolod hogy a 64 bites xp felett már kicsit elszaladt az idő? :)

Amúgy szerintem nem fog bootolni, legalábbis alapból nem. Először mindig a régi rendszert kell telepíteni, és utána az újat. Valami boot szerkesztővel működhet..
  • goodspeed
    Helló,
    Most jelenleg 2 merevlemez van a gépben, mind a kettő SATA-s, ha az elsődlegest, amin a Vista van, lehúzom a Stat adat és tápkábelről, majd a másodlagosra rátelepítem a 64-bites XP-t, akkor megoldható e, hogy miután vissza dugom az elsődleges merevlemezt, és bebootol a Vista, a Vistaval, vagy az easyBCD-vel megtaláltassam a 64 bites XP-t ?

Ha igen hogyan oldható meg ? Bocsi, hogy ennyire ragaszkodok mind a két OS-hez, de mind a kettőhöz megvásárolt OEM licencem van.
  • beleferi
    Hali!Nem tudja valaki hogy miért lépeget ki a dsl netemből?Mert csatlakozok,egy ideig megy is és kilép.Mintha kihuznám a kábelt.Ha valaki tud valamit segitsen légyszi.Kösz.
  • aate
    Bocsi eltévedtem :)
  • Dzsini
    és ez itt a Windows 7 vagy a Corel topic (ha van olyan)?
  • aate
    Sziasztok!Telepítette fel valaki win 7 alá a corel video stúdió x2 programot?
    nekem települ de nem indul el...????mintha tiltaná valami de nem találom sem a defender nem tiltja sem az uac. windows tűzfal sem.....
    Vista alatt simán ment!
  • Orionk
    sikerült megoldani, de azért köszönöm
    üdv.,
  • Orionk
    Hy!
    Azért irok ide, mert szerintem oprendzerben van a hiba.

SZóval a laptopon nincs internet. A net dinamikus ip cimet ad. Jön koax kábelen az internet, onnan modembe megy. A modemből meg routerbe. A probléma, hogy a routerből egy számítóbépbe van utp kábel és van net, viszont, ha rákötök egy laptopot, akkor azon nincs net.

Azért gondolom, hogy a laptopon levő oprendszeren van a baj, mert ha rákötöm azt a kábelt, amin megy a net a másik laptopra, akkor sem lesz net, tehát mindig a másik laptop kap netet.

Ha azt próbálom ki, hogy a modemből utp kábelen ne routerbe menjen, hanem direkt laptopra, akkor az egyik laptopra igy is megy a net, de a problémát laptopra kötöm rá, akkor sem lesz net, tehát azon a laptpon valami gáz vol.

De másik lakásban meg volt net.

Mit gondoltok?

köszi
    Üdv.,
  • Dzsini
    ha rákeresel itt a topicban, akkor ugyanígy az mklink-et ajánlottam:

"A minap szerettem volna két mappát összelinkelni Vista alatt. Néhány perces keresgélés után ráakadtam egy beépített megoldásra, a neve: mklink. Ez a parancssori eszköz megengedi, hogy Windows rendszer alatt hasonló linkeléseket valósitsunk meg, mint ahogy azt már a linuxok esetében megszokhattuk. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a megoldás beépítet, megtalálható minden vistában! Az alkalmazás segítségével nem csak szimbolikus, hanem akár hard linkeket is létrehozhatunk a megfelelő paraméterezés mellet. Erre a műveletre egyébként mappa összekpcsolásként - directory junction - is hivatkoznak.Használata egyszerű, mint ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja:

MKLINK [[/D] | [/H] | [/J]] Link Target

/D Creates a directory symbolic link. Default is a file symbolic link.
    /H Creates a hard link instead of a symbolic link.
    /J Creates a Directory Junction.
    Link specifies the new symbolic link name.
    Target specifies the path (relative or absolute) that the new link refers to.

A használatához rendszergazdai jogosultságokal kell rendelkeznünk, így a parancsértelmezőnket rendszergazdaként (Run as Administrator) illik elindítani, különben egy figyelmeztetést fogunk kapni, miszerint nincs meg a kellő jogunk a művelethez.
    Válasz 'akyyy' üzenetére (#35473)"

de akkor ezekszerint a /j-t kell megpróbálni :)
  • akyyy
    valami nem stim:\
  • Dzsini
    ezzel a paranccsal:
    Mklink

Creates a symbolic link.

Syntax
    mklink [[/d] | [/h] | [/j]] <Link> <Target>
    Parameters
    /d Creates a directory symbolic link. By default, mklink creates a file symbolic link.
    /h Creates a hard link instead of a symbolic link.
    /j Creates a Directory Junction.
    <Link> Specifies the name of the symbolic link that is being created.
    <Target> Specifies the path (relative or absolute) that the new symbolic link refers to.

Examples
    To create a symbolic link named MyDocs from the root directory to the \Users\User1\Documents directory, type:
    mklink /d \MyDocs \Users\User1\Documents
    (neked pont erre a /d -s változatra lesz szükséged)
  • akyyy
    egyszer már kérdeztem, de elfelejtettem és megint szükségem lenne rá
    hogy lehet afféle hivatkozásos könyvtárakat csinálni, amib e ha belemegyek, akkor helyileg már egy másik könyvtárba leszek, akár másik partíción?
    Ilyne pl. a Dokumentumok/Képek is, ami igazából ha total commanderbe bele megyek, átirányit a pictures könyvtárba.
  • syberia2
    helo
    hogy lehet megcsinálni azt h progik telepítésénél ne kérjen rendszergazdai jelszót?