Windows: Vista (Longhorn)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Freddycom
Jó az, legalább szép. Bár most már nekem is ki van kapcsolva,

Szabad országban, szabad ember azt csinál, amit szabad.

bon
Na a DS az egy felesleges erõforrás zabáló.

A számítógépnek lelke van by BON Gép: ASUS Prime Z370-A, Intel CoreI7 8700, 2x8GB DDR4 3333MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Surface 3 64gb, Cooler Master Cosmos C700P

Lehetne olyanis hogy a DS háttér is a vga-t terhelje. Mert most nem igazán stabil mondjuk egy 2Ghz-es 1magos procin.

Asus K53SC: Core i3 2,2Ghz, 6GB DDR3, 320GB HDD+ 500GB Sharkoon USB 3.0 Dock+ WD Elements 1,5TB, Intel HD 3000 & Geforce GT 520MX 1GB, Windows 10 Pro 64bit

bon
Nem sokat ér a tesztek alapján, akkor inkább egy SSd meghajtóra telepített Vista, az 100x gyorsabb. (igaz drágább is)

A számítógépnek lelke van by BON Gép: ASUS Prime Z370-A, Intel CoreI7 8700, 2x8GB DDR4 3333MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Surface 3 64gb, Cooler Master Cosmos C700P

bon
Nem eszi, mert a vga-t hazsnálja és nem a gép prociját.

FlyHigh
amúgy ez az aero téma nagyon eszi gépet?

Thrash \'Till Death

FlyHigh
életmentõ voltál, köszi!

Thrash \'Till Death

Freddycom
Állítsd vissza úgy, h Jobb klikk-->Testreszabás-->bal oldalt Asztali ikonok testreszabása, és pipáld be a lomtárat

FlyHigh
Eltünt a kukám, b+, sírok, de hova?

Thrash \'Till Death

Freddycom
Nem tudom mennyire ismert ez a szolgáltatás, de azon ritka fejlesztések egyike, amelyek tényleg azt csinálja, és úgy ahogyan azt reklámozzák.
Konkrétan a ReadyBoostról beszélek.

Hogyan gyorsítsuk fel a Vista mûködését egy egyszerû Pendrive-val?

http://videosmart.hu/video/hogyan-gyorsitsuk-fel-a-vista-mukodeset-egy-usb-meghajtoval

Dzsini
nem fut újra, csak az újabb adatot veszi fel - a meglevõket már nem, és mivel folyamatosan fut, így ahogy felkerülnek az adatok, rögtön készül az index, a mai vinyósebességeknél már nem tûnik fel (nálam az ATA133-as notivinyón sem).
és nem marketinges maszlag, érezhetõ a sebességnövekedés (programindulások, ilyesmik), ha a Superfetch beletanul a használati szokásokba.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Narxis
Ez olyan marketing maszlag. Ha neki az elsõ héten is lassú akkor 1 hónap múlva is lassú mert így ÉRZI. Superfetch ide vagy oda. Az indexelés meg állandóan újrafut ha nagyobb adat kerül a vinyóra. Ezért nem jó, kivéve ha csak netezik.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Dzsini
meg ha egyszer megcsinálja az indexet, onnantól észre sem veszed, hogy be van kapcsolva - a Vista a használat elsõ kb. 1 hetében még összeállítja a dolgokat (felhasználóhoz igazítja a Superfetch-et, elkészíti az indexeket, elkészülnek az árnyékmásolatok), utána fog érezhetõen felgyorsulni. Érdemes lehet telepítés után pár napig pl. napközbenre otthagyni a gépet, hadd menjen magában, és végezze el a karbantartási dolgokat.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Ha halk vinyód van, akkor maradhat bekapcsolva 😊 Ja és ha nem zavar a plusz lefoglalt hely. Nekem csak a C-n van indexelés, és azon gyorsabban találja meg a cuccokat 😊 bár a másik vinyó 250gigás, a C meg csak 40 😊

Asus K53SC: Core i3 2,2Ghz, 6GB DDR3, 320GB HDD+ 500GB Sharkoon USB 3.0 Dock+ WD Elements 1,5TB, Intel HD 3000 & Geforce GT 520MX 1GB, Windows 10 Pro 64bit

Dzsini
Virtuális memóriacím

Virtuális memóriáról már mindannyian hallottunk. De mi az a virtuális memóriacím? Nyílván köze van a virtuális memóriához, nem? Nos, igen is, meg nem is. Mindjárt látni fogjuk, hogy mirõl is van szó.
A Windows XP egy úgynevezett virtuális memóriacím táblán keresztül éri el a memóriát. Közvetlenül soha nem képes - és ez így is van jól - bármiféle címet elérni, mindig virtuális memóriacímeken keresztül olvas és ír.
Ebbe a virtuális táblába beletartozik minden memória, ami a számítógépen található, beleértve a fizikai memóriát, a virtuális memóriát , a videokártya memóriáját, és minden olyan eszköz, periféria memóriáját, melyen található valamennyi fizikai RAM. És itt jön a probléma. Ugyanis - a 32 bites operációs rendszer korlátaiból adódóan - csak egy ilyen virtuális memóriacím tábla létezik, és ebbe bele kell férnie az összes, a számítógépben található és használni kívánt memóriának is.
Tehát van összesen 32 bitnyi memóriacímünk, melynek címei 0x00000000-0xFFFFFFFF-ig terjedhetnek.

De nézzük meg, hogy hogyan is néz ez ki a valóságban.

A képzeletbeli gépünkön 1GB fizikai memória, egy 128MB-s videokártya, és egyéb elhanyagolható méretû memóriát tartalmazó periféria található, melyeket az egyszerûség kedvéért nem részletezek. A virtuális memóriacím tábla így néz ki (angol elnevezéseket használok, mivel csak angol XP-t használok):

Graphics Controller
Memory Range E8000000-EFFFFFFF (ez épp 128M😎

System Board
Memory Range 00000000-3FFFFFFF (ez épp 1G😎

Ezeket az értékeket könnyen leellenõrizhetjük a Hardverkezelõben, ha megnézzük az eszköz Resources fülét. A legtöbbször több részletben van lefoglalva az eszköznek a virtuális memóriacím, tehát valószínûleg több bejegyzést fogunk látni.

Azt hiszem ezzel eddig nincs is probléma, rengeteg szabad virtuális memóriacímünk marad a bõvítésre. De mi történik akkor, amikor a számítógépünkben valóban megtalálható 4GB fizikai memória, és mellette még egy 512MB memóriával rendelkezõ videokártya? Nos, vizsgáljuk meg.

Windowsunk lefoglalja a virtuális táblából az 512MB területet a videokártyának (és persze minden más eszköznek is foglal, amennyiben szükséges), majd megpróbál 4GB-t lefoglalni a fizikai RAM-nak, de hoppá, itt jön a probléma, annyi már nincs. Mit tehet ilyenkor? Lefoglalja az összes maradék helyet, mely - ez esetben - 3,5GB.
Tehát, annak ellenére, hogy gépünk fizikailag 4GB memóriát tartalmaz, csak 3,5GB lesz elérhetõ a rendszer számára, a maradék elvész. Ez nem ugyanaz, mintha a rendszer lefoglalna egy részt a fizikai memóriából a videokártyának, egyszerûen nem is tud róla, hogy létezik az a maradék memóriarész. Persze ez a mi szempontunkból lényegtelen.

Ez az egész így néz ki:

Graphics Controller
Memory Range D0000000-EFFFFFFF (ez épp 512M😎

System Board
Memory Range 00000000-CFFFFFFF
Memory Range F0000000-FFFFFFFF (a kettõ együtt 3,5G😎

64 bites Windowson ez a címzési tartomány lényegesen nagyobb lehet, elméletileg 17 milliárd gigabyte (16 millió tera- avagy 16 exabyte) - gyakorlatban a processzor belül általában 40-48 bites címzést használ, ez 1-256 terabyte, ami egyelõre elegendõnek tûnik otthoni használatra.

[HUN]FaTaL
Igen minden kiírja az SP1 óta, de nem használja.

http://goo.gl/gd6Zi5

Freddycom
Értem.

lck
Irja, de nem használja.
Freddycom
Hát akkor nem tom, de minden program ami ilyen rendszerdiagnosztizáló, pl Everest, vagy az Auslogicsnak a programja, azt írja, h 4GB RAM.

ki vagy be legyen kapcsolva a c meghajtó esetében?

\"Schnaps im Kopf, du holde Braut Steck Bratwurst in dein Sauerkraut\"

Deloi
Aha, értem. Végül is csak akkor szól az admin módba váltásért, ha a Program files-ban, vagy a Windows mappában alkotok, amire most épp szükségem volt, ezért egy idõ után zavart. De akkor azt hiszem visszaállítom én is simára, mert az jobban zavar, hogy minden indításnál bejön az UAC.

bon
Simán.

[HUN]FaTaL
SP1-ben csinálták meg hogy írja ki mennyi ram van a gépben (erre támaszkodik a gadgeted is), NEM kezel semmiylen módon a 32bites változat 4GB ramot (illetve kezel de ebben benne van a VRAM, a cache, a vinyó cache stb. is).

http://goo.gl/gd6Zi5

AleXXXXX
értem.😊 hát meglátjuk mi lesz.. legelsõre biztosan vista 32bit 2giga rammal. utánna meg majd elválik. xp-t semmiféleképen nem rakok már fel, ezt eldöntöttem😛

GIGABYTE Ep35 ds3 | Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.60GHz | 3GB DDR2 1066Mhz Kingmax RAM | GIGABYTE GeForce 9600GT 512MB | 500GB Samsung SATA II HDD

Deloi
Persze, 7.04a-t. Te hogy használod? Admin módban, vagy simán?

bon
Jobb egérgomb nézet menüpont.

bon
A 64bit-es kicsit kényesebbenek tûnik mint a 32bit, de nem bántam meg a váltást. 64bit-enk nagyobb a gépigénye szerintem. Több instabil driverral futottam már össze (2db hardver driverével volt gong egyszer) 64bit-en mint 32bit-en. De ez lehet véletlen is. Minden esetre ha nem szerettem volna kihasználni a 4gb memeóriámat nem váltottam volna 64bit-re, mert egyébb hasznát nem láttam még a váltásnak. Valódi 64bit-es progi még minidg nagyon ritka, pedig szükséges lenne ha kiszeretném használni a 64bit-ben rejlõ képességeket.

FlyHigh
Az asztali ikonok méretét hogyan lehetne csökkenteni?

Thrash \'Till Death

AleXXXXX
Mivel neked már volt fenn 32, és 64 bites rendszer is: átlagos használat mellett melyik mennyit eszik tisztán? és "szabad" e már 64 bitesre váltani? ezt úgy értem, hogy van e már mindenhez normális driver, nem instabil e... stb.. egyszóval megéri e váltani?

GIGABYTE Ep35 ds3 | Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.60GHz | 3GB DDR2 1066Mhz Kingmax RAM | GIGABYTE GeForce 9600GT 512MB | 500GB Samsung SATA II HDD

Freddycom
De kezeli is biztosan, mert van egy Gadget, ami tényleg azt írja ki, amennyit kezelni is tud, és 4092-t ír.(Tom h 4096=4GB, de ennyit ír vmiért.)

bon
7-es Total commandert használsz?

bon
A 64bit-es változat kb két hónapja, elõtte 32bit-est használtam a korai beta változatoktól kezdve, a végleges megjelenségi XP-vel vegyesen, majd az angol RTM megjelensével csak Vista 32bit-et. Egész addig a napig amikor feltettem a 64bit-et tehát több mint 1 évig.
Ja és ha mind a 4gb memóriát kiakarnád használni akkor 64bit-es Vista kelleni fog.

Deloi
Hali! Nekem olyan gondom lenne, hogy Total Commander folyton zaklatott, ha kényesebb helyen akartam törölni, vagy fájlt írni, hogy váltsak át rendszergazda jogosultságra. Meguntam, és beállítottam, hogy administrator módban fusson. De ekkor meg minden indításnál zaklat a User Account Control. Ezt kikapcsolni nem akarom, nem lehet valahogy beállítani kivételeket, amiknél nem kérdezi, hogy admin jogosultsággal indítani akarom-e? Vagy hogy lehet ezt normálisan beállítani, hogy ne kérdezgessen folyton?

Látni látja, ki is írja, hogy benne van, de nem kezeli! 😊

www.smart-bus.hu

Freddycom
Csak vigyázz, mert hiába veszel bele 4 GB RAM-ot, ha 32bites Vistát teszel fel, nem biztos h látni/kezelni fogja mind a 4-et, abból kifolyólag, h már van benne egy 512-es vidkártya. Így nagy valószínûséggel csak 3,5 GB-ot fog látni.(Rosszabb esetben 3 GB-ot, ilyet is láttam már)
Ugyan nekem is 32bites van fent kb 2 hónapja, de vmi csoda folytán látja a gép mind a 4GB-ot.

AleXXXXX
Köszi a gyors választ😊
Igazábol úgy lesz, hogy a gépet keddre rakják össze, 2 giga rammal. Na ez így engem anyagilag teljesen lenulláz, és 1-2 héten belül venném meg a + 1 giga ramot. de akkor lehet várok, és 2x1 gigát veszek, tehát lesz benne 4 giga... Neked menyi ideje van fenn vista a gépeden, ha szabad kérdeznem?😊

bon
Elég lesz neki a 3gb, de 2 vagy inkább 4 gb-ot raktam volna a gépbe a kétcsatornás memória vezérlés miatt mert úgy gyorsabb. Ez az alaplap még nem tud 3 csatornás vezérlést ezért a 3x1gb kevésbé elõnyös én (ez a magán véleményem). 40gb-os partíció elég a Vista-nak, nem szükséges 50gb de ártani nem fog (pláne ha sok programot raksz fel). Szerintem jobb megoldás a hivatalos SP1-es telepítõ, pláne mert ott választható, hogy milyen Vista-t raksz fel (otthonra felesleges az Ultimate)

Freddycom
Nekem is nLite-tal beletett SP1 van fent, és ugyan úgy mûködik, mintha eredeti lenne.

AleXXXXX
Sziasztok!
Most ruháztam be egy új gépre:
Gigabyte ep35 ds3
Intel Core 2 Duo e8200 (2.66MHz|L2:6M😎
3x1GB DDR2 1066MHz RAM
Gigabyte GeForce 9600GT 512mb
SAMSUNG 500gb SATA-II 16mb

Lenne egy pár kérdésem, ha nem haragszotok:
Elég lesz e ez a 3 giga ram a vistának? (ha néha játszani is akarok)?
Arra gondoltam, hogy 50 gigát adok a vista particiónak. Elég lesz-e? esetleg kevé/sok?
Barátomnak felraktam egy ultimate-t, a telepítõn CSAK ultimate volt, házilag beletett sp1el (nlite). Már letölthetõ (nem legálisan persze😄) a hivatalos integrált sp1es verzió. Érdemesebb e azt használni?

A válaszokat elõre is köszönöm!
Ja, még annyit, hogy a barkácsolt verzióban CSAK ultimat volt, azt rakta egyböl, és nem is ajánlotta fel a partició formázását, pedig már volt rajta pát mappa + file.

Narxis
A Vista az összes RAM-ot "zabálja". De ez így normális. Ha kell akkor felszabadít.

Freddycom
Bezony sok RAM kell a Vistának. Nekem maga a rendszer, tehát már bekapcsoláskor, 1-1,2 GB RAM-ot zabál, bekapcsolt Dreamscene-nel. A maradék pedig teljesen elég.
Szóval a Vista meghálálja a sok RAM-ot

Narxis
Indexelés.

bon
Én semmit se kapcsoltam ki és mégis gyors. Sok ram kell a Vista-nak a tapasztalatom alapján így már gyors. Héten volt szerencsém 3 laptopra is Vista-t rakni egy és többmagos procira, 1,2,3 gb ram-al voltak felszerelve, mindegyiken jól teljesített (sõt szerintem jobban mint az XP-vel). Természetesen a 3gb-rammal felszerelt core 2 procis MSI Gamer laptop volt a leggyorsabb, de a többi se panaszkodhatott.

FlyHigh
Bocsi a sok kérdésért, de most nagyon nem ismerem ki magam.

Thrash \'Till Death

FlyHigh
Veszek egy X-Fi Xtreme Gamert, az lesz a legjobb.
Le tudnád azt írni, hogy a minél nagyobb teljesítmény érdekében mit lenne érdemes ki/bekapcsolni a rendszerben?

Thrash \'Till Death

bon
Nagyon régi cucc, nem meglepõ, hogy nincs támogatás hozzá. Munkahelyemen nekem is ilyen van, valóban szarul szol. De itthon az x-fi-vel nincs gond.

FlyHigh
cleartype volt a baj. Szegény creative sb live kártyám nagyon szarul szól, komolyan sírva fakadok, nem igaz, hogy nincs hozzá valami penge driver.

Thrash \'Till Death

bon
Fog még többet is foglalni. Nálam nem tompák a betûk, de lehetséges, hogy te a ClearType-ra gondolsz.

FlyHigh
Felraktam a Vistát, van is kérdésem.😄
A rendszer miért foglal 12GB-ot?
Miért ilyen tompák a betûk? Nagyon zavaró.

Thrash \'Till Death

Narxis
Tölts le egy Activation cracket.