40038
Windows Vista ( Fejlesztési kódneve : Longhorn ) a Windows XP utódja.

FAQ
  • Dzsini
    DX-et nem kell telepítened Vistán, benne van a legújabb...

Amúgy tényleg Visual C++, erre van szüksége a kezelőfelület ablakainak kirakodásához (többek között)...
  • bon
    Ez már vista kompatibilis.
  • bon
    Kár volt feltenni, mert a Vista-ban lévő directx-ben benne van a 9-es is. Esetleg a legfrissebb kiadásokat célszerű feltenni pl: link
  • KranaZoli #35796
    De ez is :) És ez ment fel :)
  • KranaZoli #35795
    Hát pedig felment :)
    DirectX 9.0c telepítése után felment :o
    A DX9 pedig még játékok miatt kell :D
  • bon
    Ez viszont már igen: Microsoft Visual C++ 2008 link
  • bon
    A Microsoft oldalán azt látom, hogy a Microsoft Visual C++ 2005 nem Vista kompatiblis
  • KranaZoli #35792
    Nem biztos, hogy rosszul döntött, hogy váltott és nem pöcsölt :)

Újabb kérdés:

Az ATI Catalyst-ban van olyan, hogy

- MICROSOFT VISUAL C++ 2005 RUNTIME LIBRARIES

Ez a komponens a legfrissebb driver-ből nem ment fel. A hibanaplóban csak annyi volt, hogy Sikertelen.
    Sebaj, gondoltam Én(!) letöltöm a MS honalpjáról. Így is tettem.
    Próbáltam volna manuálisan feltenni (AMD Sempron-os gépemre több ízben így tettem fel), de most ezt a hibát írja ki:

Elnézést a kicsi képért, de nem fért máshogyan bele a 20K-ba :(
    Ha vki el tudja olvasni :) ez mit is akar jelenteni?!
    Szerintem ezért nem ment fel a Catalyst driver-ében lévő sem.
    (a jelenlegi proci E7300-as C2D)
  • Narxis
    Én is, de szoktam néha full scant csinálni és arra értettem, hogy olyankor semmi érdekeset nem talál, illetve szoktam nézegetni, hogy a rendszerpartíción van-e valami ismeretlen mappa vagy ilyesmi, plusz megnézem a futó folyamatokat is.
  • Dzsini
    igen, a 2 hibázós radeon után 9600GT lett - már a boltban sem tudtak mit mondani - valószínűleg ennek az alaplapnak a BIOS-a nincs teljesen felkészülve az újgenerációs kártyákra, viszont jól jött, mert nem kellett mindent egyszerre cserélni (DDR1 és AGP-s 9800pro volt benne, most DDR2 és PCI-E-s 9600GT)... ráadásul semmi újratelepítés nem kellett. Következő lépcsőnél majd megint kell, hiszen alaplapcsere jön (majd fél év múlva) :)

ezekszerint Vistával még több zűrzavar volt szegény alaplappal, ezek a hibridek érdekes dolgok. XP-vel csak a játékoknál volt szédelgés vele, de ilyet nagyon régen láttam (kb. 10 éve), hogy bizonyos alaplapok-videokártyák nem szeretik egymást. Ezekszerint Bios-ban turkálva lehet, hogy meg lehetett volna találni ezt a beállítást, de ő nem ért annyira hozzá, én meg távol voltam, és telefonon át azért még sem fogok BIOS-t nézegetni felolvasó módban :)
  • KranaZoli #35789
    Én meg még azelőtt csinálom a laptop-on, de érdekes, hogy Nektek kell asztali gépen is :o ?!?!?! még mielőtt bármi vírusnyalogató lenne rajta :) A HP laptop-om érdekes módon kér aktiválást. A most összerakott AsRock-os gépem meg nem. Ez is és az előző is telepítés után rögtön jogtiszta, mindenféle Activator nélkül.

Én a FAQ-ban található oldalakról gyűjtöttem be aivel aktiválom. Több is van, de szerintem Nekem sem csinál mappát, vagy szemetel Temp könyvtárba :o
    Érdekes :o
  • KranaZoli #35788
    Áhá! Értem! Én meg azt hittem, hogy ezzel a VGA RAM méretét mondom meg Neki :o

Köszönöm!!!!
  • KranaZoli #35787
    Szia!

Először is köszi, a törődést! :)
    Szerintem akkor Neki naggyon hasonló alaplapja lehet, mint Nekem.
    Ez egy AsRock 4Core-DUAL SATA 2 R2.0 és igen ebbe is elehet DDR2 és DDR és AGP és PCI.

Teljes mértékben leszűkült a kör, hogy az AGP-s ATI kártyám kezeli szarul az alaplap.
    A VISTA sajnos alapból, ha elkészült a telepítéssel, akkor sajnos egy naggyon kaki ATI eszközmeghajtót pakol fel :(

Hiába kúszott úgy fel, hogy Default-ban hagytam az AGP beállításokat, utána is borzasztóan instabil volt a Vista. Döbbenet mennyiszer telepítettem már tegnap du-n óta és pöcsölök vele, hogy jobb és jobb legyen.

Jelenleg már elég stabil.
    (kopp, kopp, kopp)

Nekem amikor reset-el, ha az AGP mérete 256Mb-on, szerintem bátyád alaplapján is ez a legnagyobb AGP RAM méret.
    Ha 32, vagy 64, akkor stabilabb.

Stabilabb lett, hogy letöltöttem a Vista Update-el egy x1650-es driver-t. Szerencsére onnantól kezdve javult jócskán a helyzet, de mire ezt sikerült, hát nem volt könnyű szülés :)

Mondták, hogy ez nagyon izzadtság szagú lesz, ha ilyet veszek és nem tévedtek, keggyetlen dúrva volt.

De, ahogyan olvasom bátyád már cserélt kártyát. Na, Nekem ami úgy látszik sokat segített, ha szintén a BIOS-ban ezeknél az alaplapoknál, de szerintem mindben lehet állítani, hogy az AGP Voltage értéket. Itt van olyan, hogy Low, Normal és High. Meg vhol még van olyan, hogy szinkronban a CPU-val, vagy mi a rák. De komolyan mondom ennek az alaplapnak a BIOS-ában annyi AGP állítási lehetőség van, hogy Én még egyetlen gép BIOS-ában sem láttam :o

Döbbenet :o

Itt ami Auto volt, azt áttettem arra, hogy Normal. És azóta nem fagy, nem vibrál be a kép, nem dobja el Magát, hogy Out Of Frequency, stb...

Igen, Én is tervezem, hogy cserélek VGA-t. Egy PCI-E-sre. Vmi jobb fajta nVidia-ra. Nem azért, mert most megszívtam az ATI-val, csak Nekem már baszott régóta ATI kártyáim vannak és AMD-s pltaformjaim voltak. Most szeretnék elmenni az Intel és nVidia "világába".
    Ebből az E7300-as CPU már megvan :)

Meg egy PCI-E-t fogadni képes alaplap :)
    Amelik olyan-amilyen :)

Sajnos ez a többlépcsős Update ára :(
  • Narxis
    Keress másik aktivációs cuccot mert az szerintem kamu. Nálam se a 3.0-ás se a 4.0-ás Nod nem riasztott, és semmilyen mappát nem telepít.
  • [HUN]FaTaL
    Az aperture size az csak az hogy mennyi RAMot adjon hozzá a vgahoz a rendszermemóból, érdemes minél kisebbre venni de van ahol a rendszer elhasal / játékok belassulnak, tedd 64 megára vagy autora.
  • Mersh
    vagyis.. most töltöttem le újabb activatort, de már ezen a régi windowson maga az exe miatt is szarozik a nod32
  • Mersh
    sziasztok!

most próbálok vistát használni... Olyan gondom van ha az aktivációs exe-t elindítom akkor gondolom telepakolja a temp mappát minden szarral, és a nod32 pofázik hogy tele vagyok vírussal. Van erre valami ötlet? (a ne használjak vírusirtót és a használjak jogtiszta szoftver ötleteket egész nyugodtan elvethetjük) előre is köszönöm!
  • Dzsini
    lehet, hogy segít:
    bátyámnál egy hibrid Asrock alaplapba (DDR és DDR2, valamint AGP és PCI-E foglalat is van rajta) került bele egy új generációs Radeon kártya (Sapphire X3670 vagy ilyesmi) - minden programnál hibázott, tüskésedett... ki lett cserélve egy másik gyártó Radeonjára (MSI), és az is ugyanúgy problémás volt, közben a bolt letesztelte az eredeti kártyát, és egy másik alaplapban problémamentes volt. Kezdett furcsává válni a dolog, és tesztelések után kiderült, hogy ezekben az Asrock alaplapokban (amelyikben van AGP és PCI-E videokártya hely) az új Radeonok mind hibáznak (többet kipróbáltak, többféle alaplapban), a Geforce kártyákkal nincs gond. Valószínűleg valami BIOS-probléma (és lehet, hogy frissített biossal már nem lenne gond), de ilyesmit ők sem láttak már sok éve.
    Ez már egy feltelepített XP-re volt, de lehet, hogy nálad a Vista telepítéskor szédül meg a dolog.
  • KranaZoli #35781
    Akkor csak alátámasztottad, ami az Én sanda gyanúm és sejtésem is volt, hogy szerintem ez már nem számít, mert azon Én is csodálkoznék, ha olyan BIOS-ok lennének, amikben lenne mindenféle VGA RAM méret, mert már igencsak sokféle VGA RAM méret van és azért pöppet furcsa lenne, hogy egy nagyobb RAM-al felszerelt VGA, csak bizonyos fajta alaplapokban indulna el egyáltalán és működne korrekt módon...

No, időközben újra felkúszott a Vista mindenféle reset nélkül. Hagytam és hagyom a BIOS Default értéken, ami 64MB AGP esetében.
  • bon
    Memória állításával én sose foglalkoztam a biosban, ha volt is régebben akkor az alap értéken volt, ettől függetlenül mindig kihasználta a kártya memóriáját a rendszer. Pci-e-es gépnél meg nem találkoztam ilyennel állítási lehetőséggel, de az is lehet, hogy nem vettem észre.
  • KranaZoli #35779
    Én sajnos nem.
    Azt hittem ez egy eccerű feladat :)
    De nem :o

Google-ban Én is szétnéztem és azt vártam lesz egy raklap, de olyan ritka, mint a fehér Karácsony :)
  • Dave0092
    Valaki esetleg tud karácsonyi dreamscene-ket?
  • KranaZoli #35777
    Egyenlőre nem szeretnék visszaélni a ezen Topic eredetileg hivatott voltával, így most csak azt idéznem be, amit egy AsRock topic-ba is beírtam.

Vista új install még nem volt, de a már feltelepített Vista-n elkezdtem játszadozni a BIOS-al, hogy mikor fog elszállni, ha elszáll.

Nem a Fast-Write-hoz volt köze, íme:

"
    No, úgy látszik megvan, hogy mi a hiba.
    Sikerült feltolnom a Vista-t, de ha az alaplapi max. AGP memória méretet állítom be, vagyis a 256MB-ot, akkor már a feltelepített Vista sem indul el.

Restart, ahogyan a telepítésnél volt.

Azonban ha kisebb értéket választok, ami 32 -> 128MB, akkor a feltelepített Vista minden további nélkül indul.

Újra még nem telepítettem a rendszert :)
    De majd az is meglesz.

Ugyanakkor lenne egy kérdésem, ami Engem a jövőre nézve is érdekelne.
    Tervezem, hogy beruházok majd vmi komolyabb PCI-E-s vido kártyába, amin 512 -> 1GB RAM van.

1.) Az, hogy most a BIOS-ban 128MB van, az annyit jelent, hogy a Vista és minden alkalmazás úgy kezeli a graf. kártyát, hogy az csak 128MB-os és nem 512MB-os.
    (ill. Maga az alaplap is?!)

2.) Ahogyan írtam jövő évi tervemet nézve. Ha veszek 1GB-os PCI-E kártyát, vagy legyen az csak 512MB-os, akkor létezik olyan alaplap, amiben a PCI-E méretét akár 1GB-ra is be lehet állítani, vagy ez csak AGP-s "betegség" és PCI-E-nél ilyen MB, GB állítás nincs is egyáltalán?!

Legalábbis Én az AsRock 4CoreDual Sata2 R2.0 alaplapban AGP-s beállítások között lűtok ilyet, de PCI-E esetében már nem.

Aki otthon van ebben, az írhatna némi HELP-et!

Köszönöm!!!!
    "

De ez már annyira hardveres téma, hogy kúrvára nem illik ebbe a topic-ba. Most leszek szado-mazo és így megprószálom újrahúzni a rendszert és remélem, hogy stabilabb lesz és nem kell 30x nekifutni.

A többi részét a dolognak (512MB-os AGP-s kártya, 128MB-ként a BIOS-ban, stb... nyalánkságok) keresek hardveres topic-ot inkább.

DE!
    Mivel nagyon segítőkészek és aranyosak és kedvesek voltatok, természetesen majd beírom, hogy mire is jutottam, de ígérem röviden!!!

Ja, és természetesen köszönöm szépen, hogy utánanéztél a Fast-Write mibenlétének. Én meg azt hittem, hogy ez vmi ATI specifikus dolog :o

Még1x, NAGGYON KÖSZÖNÖM NEKTEK!!!
  • bon
    Fast write-ra ezt találtam: "Az nVidia által kifejlesztett dolog, ami bizonyos visszaírási müveleteket gyorsít, azóta már minden 3ds kártyán megtalálható (a maiakon). Kapcsold be, ha minden ok vele. Amugy szerintem max 1-2% teljesitménytöbbletet ad."
  • KranaZoli #35775
    Naggyon szépen köszönöm a tippet!!!
    Valóban úgy emlékeztem, hogy este, hajnalban már próbáltam...
    Ezek szerint nem :o

De majd kiderül, hogy valóban ettől lett-e jó, ha rászánom Magam, hogy újra Vista install lesz belőle.
    Több mint vszínű, hogy ez volt a hunyó és utána fogok Google-ban, hogy mi is volt ami így szivatott Engem!
  • KranaZoli #35774
    Nézzétek el Nekem, de tudjátok, hogy ilyen a szó használatom!!!
    Letiltottam a Fast Write-ot.
    Telepítőt elindítottam és elment tusolni.

Mi fogad?!
    Válasszak user nevet és jelszót.

Azt a jó k***va édes anyámat :) , hogy mi a rák ez!!!
    De!

Most még az 1db 533Mhz-es modul maradt benne és talán az AGP méretet is hagytam vmi default értéken, ami talán 64MB.

Ez természetesen nem az uccsó install volt, BÁÁÁÁR! Hagynám így a gecibe már az egészet!!!

De a Fast-Write az mi a pöcsöm?!
    (bevallom ffi-asan nem tudom!!!)

De most ez így vmi butított AGP kezelés, vagy mi?!
    Természetesen megprószálom majd azt, hogy telepítés után állítom vissza a BIOS-ban a Fast Write-ot.

Ill. az még mindig érdekelne, hogy azt Én hogyan értelmezzem, hogy az video kártyámon 512MB van, de a BIOS-ban max. 256-ot tudok választani?!

Kérdem ezt a jövőre nézve is!!!!
    Ui. vmi 1GB-os kártyát szeretnék majd venni.
    Namost, létezik olyan BIOS, amelyikben 1GB-ot lehet kikválasztani video kártya memória méretnek?
    (vagy ilyen már PCI-E-nél nincs, csak AGP-nél)

Tudom, most meg elmentem hardver irányba, de végülis Ti is segédkeztetek mindebben, hogy már 0-ról az 1-re :)
    Én ezt így hívom :)
  • KranaZoli #35773
    Azért köszi!
    Még mielőtt csak a Fast Write-ot tiltottam volna le, nem pöcsöltem, minden Disable-re állítottam.
    Nem volt képem a mintoron :)
    CMOS reset vissza és most csak Fast Write kikapcs.

Az a fő gondom, ha tudnám, hogy valóban ez a rákos videó kártya a ludas, akkor vennék egy PCI-E kártyát.

Csak éppen ezért akartam több lépcsős Update-et, mert normális video kártyát akartam venni.

Aztán egy normális alaplapot.
    (a többi fordulóban....)

De most amire gondolok, normális kártyára nincs keret.
    :(

Annak meg nem sok értelmét látom, hogy venni, picit jobbat...
    Bár ha úgy hozza, akkor hirtelen felindultságomban útra kelek és veszek egy kártyát :)

De azt hiszem jobb választás lenne, ha jövő 7en bevinném a gépem a boltba és megkérném Őket, hogy nézzék meg mi a rák hiba lehet ez, hogy XPSP3 felmegy, Vista nem.

Ők ott könnyebben tudnak akár video kártyákat is cserélgetni benne...
  • bon
    Akkkor egyenlőre nincs jobb ötletem.
  • KranaZoli #35771
    A BIOS-ában ezek vannak:

- Primary Graphics Card: AGP
    - AGP Mode: Auto (persze ki lehet választani, hogy 8x)
    - AGP Fast Write: EZT KILÖVÖM.
    - AGP Aperture Size:

Na, ez érdekes, mert a kártyám 512MB-os és itt max 256MB-ot tudok kiválaszatni.
    Ez lehet probléma, vagy csak szépség hiba?!

- AGP Staggered Delay: Auto (nem tudom, hogy ez mit jelent)
    (lehet tiltani és lehet 1ns)

- AGP GADSTB Output Delay: Auto (nem tudom, hogy ez mit jelent)
    (lehet none, Delay 150-450 psec)

- AGP 3.0 Calibration: Auto (szintén nem találkoztam még vele)
    (auto, tilt, enged)

- AGP 3.0 DBI Function: Auto (, hogy mika vannak?!)
    (auto, tilt, enged)

- DBI Output for AGP Trans.: Auto (fingom sincs)
    (auto, tilt, enged)

- DBI Output for Frame Trans.: Auto (mire jó ez a sok minden?!)
    (auto, tilt, enged)

Elfogyott végre :)
    Kb. ennyi volt, ami AGP-re vonatkozott :D

Siralmas.
    Ismeritek a helyzetet.
    Hazahoz, örül (de már gyomor ideggel) és hajnalig szív és pizzát eszik és kólát eszik.
    Alszik, de nem pihen.
    :)
  • KranaZoli #35770
    Igen, fáradt vagyok, pszihésen és fizikálisan is, így már nem emléxem mit prószáltam és mit nem, de szerintem ez már volt.

De megteszem újra...

Az a gond, hogy az AGP-nél a BIOS-ban még vannak olyan opciók, amiket nem is értek, de azok meg auto-n vannak.

Megprószálom, hogy leveszem a Fast Write-ot.
  • KranaZoli #35769
    Az a gond, hogy ticcsen másik VGA-m :(
    Másik DDR2-es RAM-al igen.
    533Mhez-es DDR2-es RAM-ot tettem bele, de sajnos dettó ua. a hiba...

Az a gond, hogy már kínomban Én is gondolok mindenre.
    De a VGA-val kapcsolatban az a nagy kérdésem, hogy ugyebár régebben is Vista volt rajta, ue. a VGA-val és semmi probléma.

Mint írtam feltettem rá az XPSP3-at és felment....

Mire gondolsz?!
    Arra, hogy esetleg Vista alatt ne kezelné jól a VGA-m a Vista?!

De ez már olyan idegek harca nem :)
  • Dark Angel 666
    kapcsold ki a BIOSból az AGP Fast Write-ot , nekem is volt egy régebbi géppel ehhez hasonló problémám
  • bon
    Másik vga-val vagy memóriával próbáltad már?
  • KranaZoli #35766
    Meg van bocsájtva!
    A törődést érezd :)

De most akkor mire is jutottál a 3GB-os Vista-val?!

Én pl. szidom ezt a paraszt országot amiben élünk, hogy nincs pénz venni egy normális gépet és nincs pénz venni legális OS-eket.

De ez nem a MS problémája. Nekik nem Mo. jelenti a piacot.
    De ue. igaz természetesen HW oldalról igaz.
  • KranaZoli #35765
    MEA CULPA!!!!
    De mint olvashatod szívok és most az köti le minden enegriám :)
    Ment PV.
  • Narxis
    Egyébként most néztem én is, nálam 15GB szabad hely mindig van a rendszerpartíción, és néztem is az Eseménynaplót, szokta törölgetni a legrégebbi visszaállítási pontokat. Be lehet állítani, hogy a rendszer visszaállítás mennyit foglalhat a merevlemezen, asszem %-ban. Szóval jó ez.
  • KranaZoli #35763
    Sziasztok!

Olyan gondom van tegnap óta, amire 1xűen nem tudom a megoldást, de azt sem, hogy mi lehet a probléma?!

Ezt tegnap este írtam egy AsRock Fórumba, de a lényeget benne van:

"
    Sziasztok!

Gondom van. Minő meglepő :)
    Ezekre tettem ma szert:

- AsRock 4CoreDual SATA 2 R2.0
    - E7300 CPU
    - 2db 667Mhz Kingmax DDR2
    - 500GB Samsung SATA HDD

Nekiengedem a már több ízben is felpakolt 32 bites Vista Ultimate telepítését, de már többszöri próbálkozás után ugyanott elhasal.

Ja, a video kártyám maradt, ami egy ATIx1650 AGP 8x.

Az a gond, hogy a Vista utolsó fázisában, amikor azt írja ki, hogy Completing Installation, akkor fogja már reset-el és újraindul. Jön a fekete képernyő, hogy Unexpectedly Shutdown és ha folytatom akkor újra reset.

Ha Safe mód, akkor kiírja, hogy Safe Mode-ban nem lehet befelyezni a telepítést és újra kell indítanom a Windows-t.

De újra és újra csak restart.

- Volt már minden, Bios Default, olyan is, hogy csak pár dolgot módosítottam Bios-ban, pl., hogy a First VGA az AGP és 8x-os, stb...
    - Visszatettem bele az IDE HDD-m,
    - DC helyett csak 1db RAM modult hagytam benne
    - Már semmi nincs rádugva, semmi eszköz, alaplapi USB-t sem kötöttem be
    - Csak 1db DVD olvasót, hogy tudjam telepíteni a Vista-t.

Ugyanaz a hiba, bármit is csináljak. Vista telepítés végénél restart.
    Passz! Halvány-lila elképzelésem sincs, hogy mi lehet a gond :(
    Arra tudok csak gondolni, hogy talán az AGP-s ATIx1650-et nem támogatja. De akkor szerintem el sem indulna.

A BIOS 2.0-s verzió.

A Support CPU-knál E7300 szerepel, a Supported VGA-knál sajnos csak PCI-E szerepel az AsRock honlapján, de ott van ez a kártya a PCI-E-k között. Akkor talán az AGP-st is s
    támogatja.

Vkinek vmi 5lete, javaslata?!

Köszönöm!
    "

Szerencsére van a laptop, így legalább írni tudok :)
    Ma reggel azt próbáltam, hogy mit csinál, ha WinXP SP3-at telepítek rá.
    Simán felment!

Vagyis szerintem hardverek OK!

De természetesen még ugyanúgy semmi sallang nincs rákötve az alaplapra.

Próbáltam azt, hogy WinXP alól indítom a Vista telepítését.
    Ami magyar és olyan verzió, tudjátok, amiben választani lehet, hogy milyen verziót is szeretnék feltenni....

Dettó ua. a hiba. A telepítés befejezésekor reset, restart.

A legfrissebb BIOS Update-et megcsináltam.

Tudom-tudom, az ASROCK nem a legjobb választás a Maga nemében, és nem is akartam, de úgy alakultak a dolgok, hogy mégis ezt a fajta Update-et kellett választanom :(

Szerintetek mi lehet a hiba?!

Töltsek le másik Vista-t?!

Bár természetesen erről már több ízben húztam újra a rendszert mindenféle zokszó nélkül.

Természetesen tervezem, hogy veszek jobb alaplapot majd, de abban sem vagyok biztos, hogy valóban ez a ludas!

Ha esetleg BIOS-ban kellene vmit állítani, hogy stabilabb legyen, már nem tudom, hogy hova nyúljak....

Ha újabb Vista-t töltsek le, akkor melyiket lenne érdemes?!

Kifogytam az 5letekből :(

Köszönöm!

• Dzsini
    belenéztél a fileokba? az elején írja, hogy melyik alkalmazással/processzel van probléma - ha újra jönnek nézd meg.
  • Borg
    Jah, kitakarította már, nem is az a gond. Csak azt nem értem mitől nőtt 2.5GB-osra, laza 1 hónap alatt, amikor is utoljára futtattam a cleanupot.
  • Dzsini
    ahogy én néztem (nálam alig néhányszáz KB), leakadt explorer.exe-k meg ilyenek vannak benne.
    CCleaner szerintem ki tudja takarítani, ha nem akarod elküldeni :)