29
-
AtisH #29 Szerinem biztosan nem ront a helyzeten, ha jó minőségű alapanyagra égetünk.
Egy egyszerű teszt: tedd ki a lemezt az ablakba hogy érje a napfény és meg lehet nézni jó néhány korongon, hogy pár nap vagy hét leforgása alatt hogyan kezd el bemattulni az UV-től.
Egyéként én is töltök le ezerrel, meg netezek, meg jó néhány ablak van nyitva és közben meg írok (igaz nem fullon) minden különösebb gond nélkül. -
AtisH #28 Igazából a Toshiba combóval kapcsoltaban gyakorlati tapasztalat érdekelt volna, mert elméleben én is okos vagyok.;-)
A tanácsokat minden esere köszi, de sajnos ezeken már túl vagyok és nem segített. Most már csak a szkázikártyesz csere van hátra, aszt majd meglátjuk.
A cdrgyik szerintem is igen jó alap annak, aki komolyabban (vagy akár kevésbé komolyan) érdekel a CD technológia. -
AtisH #27 Most vettem a Tecsoba Philips 80'-es 40x-es lemezt br. 179-ért. Csak éppen az íróm szerényebb.;-) -
#19 Hello Zakika!
Ha ezt műveli, akkor sajnos - legvalószínűbb - a DVD olvasód hibás. Esetleg valamilyen eszköztől
(pl. a CPU) hamar túlmelegedik. Vagy - ami nagyon sok rejtélyes hiba oka - nem elég erős a táp. Bár én az első verziót (hibás DVD) tartom valószínűnek. Egy óra működés után hibásan olvasni...vidd el szervízbe, bevizsgálni! Ha garanciális (és nem a Mi..ral-ban vetted) ingyen be kell vizsgálják.
A túlmelegedés nem lebecsülendő dolog! A CD/DVD eszközök működésüknél fogva sok hőt termelnek - és ezt a plussz hőt ajánlatos elvezetni! Legegyszerűbb módja, ha kinyitjuk a gépházat. CD író közvetlen közelébe NE rakjunk winchestert! -
accord #18 Sziasztok!
Ha már ennyien leírtátok a tapasztalataitokat, gondoltam én is megteszem :)
Nemrég vettem egy 40x Plextor írót, és egyelőre nagyon meg vagyok vele elégedve. Az érdekes ebben az íróban, hogy minden lemezt "40x-esen" írhatok meg (még a 12x-esen írhatóakat is). Az író "megvizsgálja" a lemez minőségét, és beállítja a megfelelő sebességet. Ami a poén az az, hogy nem ritkán gyorsabban is sikerül megírni a lemezeket, mint amire qualifikálva van. Pl. a 12x-esen írható TDK-kat rendre kb. 5 perc alatt írja meg (ami ugye kb. 16x-os sebességnek felel meg). A NERO végig 40x-es sebességet mutat, viszont az írás idejéből lehet sejteni, hogy mennyi volt a valós sebesség.
Persze aki mostanában vett CD-írót, annak mindez lehet, hogy nem újdonság, viszont nekem a 16x-os Plextoromhoz képest meglepő volt. Eddig is tudtam, hogy van valami minőség ellenörző az újabb CD-írókban, csak nem gondoltam, hogy ennyire jól működnek (legalább is a Plextoré jól működik). Gyakorlatilag az így (néha még a qualifikációt is meghaladó sebességgel írva) is jobb minőségűek lesznek a lemezek, mint a régi 16x-os Plextoromban! (még a 48x-os sebességű olvasóm is elsőre, minden szöszmötölés nélkül beolvasta a lemezeket, ráadásul a végén el is érte a 48x-os sebességet, hiszen kb. 2 és fél perc alatt olvasta be a lemezt (ami tele volt).
A lényeg: először valami olcsó CD-írót akartam venni (pl. Philips 24x), de nagyon nem bántam meg, hogy rábeszéltem magam erre a "pénz szórás"-ra. Úgy gondolom megérte.
Egy haverom tapasztalata szerint a Philips 24x írója nemhogy gyorsabban, hanem nem ritkán csak lasabban tudja megírni a lemezeket, mint a qualifikáció (pl. a TDK-t lasabban, a Philips lemezeket meg normális sebességgel (24x) írja meg). Most volt firmware frissítés, lehet, hogy ez megoldja a gondot. De az mégis csak furcsa, hogy a 32x-es TDK-kat is csak 16-osan volt hajlandó megírni! -
#12 A Toshiba talán a legjobb választás. Amúgy ezt leírta HNR is :)) -
#11 Hello AtisH!
Minél nagyobb sebességű az írás, annál nagyobb a hiba esélye. Ennek a legfőbb oka hogy sok esetben - beépített "védelem" ide-vagy oda - a CD író pufferje (amiben az írásra kerülő adatok tárolódnak) kimerül. Magyarán az író gyorsabban ír, mint ahogy az adatokat a vinyóról be tudná olvasni. A másik ok - ez különösen Audio CD-k esetében fontos - hogy a gyorsabb írásnál a lézer nem fókuszál kellő ideig a lemezen (ezek lesznek az "ugrálós" Audio CD-k)
Pár jótanács:
- Szintén fontos hogy a gépünk (különösen SCSI író esetén) ne melegedjen túl! Én is jártam már úgy, hogy egy hosszabb film letöltése miatt bekapcsolva hagytam estére a gépet, reggel pedig beraktam a CD-t és rontott az író. Beraktam még egy CD-t, ugyanúgy elrontotta. Gép kikapcs, este bekapcs - tökéletesen írt.
- Ha ráérünk, írjunk lassan :) Különösen a kevésbé márkás írók esetén ajánlott!
- Audio CD-t NE írjunk dupla sebességnél gyorsabban!
- Ha mégis gyorsan akarunk írni, defragmentáljuk gyakran (lemeztöredezettség-mentesítés) a vinyót - ettől az gyorsabb lesz (nincsenek szétszórva az adatok), biztosabbá téve a gyorsabb adatátvitelt az író pufferéhez.
- Használjunk a kedvenc Windows alatt (jaj...) statikus (állandó) virtuális memóriát! ( a fizikai memória másfélszeresét adjuk meg értéknek, mind a kezdeti, mind a maximális opciónál! Pl. 256 Mb memória esetén 384 Mb-ot rendeljünk EGYFORMÁN mindkét értékhez!!!) Ettől is gyorsabb lesz (hihihi) a szentem.
- Hálózatot/internet kapcsolatot, sőt minden más programot függesszünk fel az írás ideje alatt!
Pár jó link:
http://www.cdgrab.hu
http://delfin.klte.hu/~nagysz/cdrgyik/ -
AtisH #9 Nekem is voltak rontott lemezeim. Egyébkén Yamaha íróim vannak (CRW4416S, CRW2100S) és valszeg a SCSI káryám a ludas a dolgokban. Érdekes módón 16x sebességgel írásnál megnövekszik jócskán a rontott lemezek száma, hiába van 24x vagy 32x lemez. 12x-en szinte csak akkor ront, ha én b***ok el valamit.
Nálam a régebbi TraxxData-k nem igazán jöttek be. Ennek már vagy 2 éve, azóta nem használtam.
Szintén régebben vettem valamilyen Maxell-t, de az olyan átlátszó volt, mint egy selyempapír, ezért aztán jó néhány asztali audiójátszó nem is szerette.
Legtöbbet Philips-et és TDK-t használok igen jó eredménnyel. Mostanában a Fuji-val is meg vagyok elégedve (egész jól bírták a túlírást is). PrimeDisc 90-ből sikerül olcsón venni az egyik nagyárúház akciójában és szintén bevált (ez is bírta a túlírást).
A Toshiba combóval van valakinek valamilyen tapasztalata? Most szeretnék egy DVD olvasót venni és eddig a Toshiba SD-M1612-t néztem ki. -
#8 Hello HNR!
A Verbatim lemezek állítólag egy speciális bevonattal vannak ellátva - a gyártó szerint ez hosszabb élettartamot biztosít - amelyek ironikus módon szeretnek pár hónap alatt "lekopni" a lemezről és olyankor magukkal viszik a CD tartalmát is...
Hello Pacsi!
Kívánom neked őszintén, hogy sose fürödj be az olcsó CD-R termékekkel - bár erre elég kicsi az esély :( A baj ott van, hogy rövid idő után az adatok nyom nélkül eltűnnek az olcsó CD-k nagy részéről, és akkor rohangálhatsz újra megszerezni őket.... Ajánlom ezért neked is és mindenkinek, hogy az igazán fontos CD-kről biztonsági másolatot is készíts. -
HNR #6 Koszi a hozzaszolast, nekem a D-View lemezekkel igencsak meggyult a bajom :(
A regebbi 2x sebesseget biro Verbatim lemezeim is mind elhalaloztak mar (plex4220 iro), es a 4x ujrairhato TDK-kat is csak keves ismerosomnel tudom olvasni.(Yamaha 8824S-sel, aztan TEAC 24x iroval lettek porkolve)
A Primedisc '74 HS-RW nekem nagyon bevalt, kar hogy '80-ast meg nem lattam belole.
Philips mindig nagyon vegyes volt nalam, lehet hogy csak nem veszem a faradsagot, hogy utanajarnak, hogy melyik sorozat gyengebb es melyik jobb minosegu?
Mindegyik olvashato, csakhat neha szoszmotolni kell a regebbiekkel.
Az Eurodata 90 perces irhato CDt viszont nemcsak irni, de olvasni sem tudom 4x gyorsabban...