Minél nagyobb sebességű az írás, annál nagyobb a hiba esélye. Ennek a legfőbb oka hogy sok esetben - beépített "védelem" ide-vagy oda - a CD író pufferje (amiben az írásra kerülő adatok tárolódnak) kimerül. Magyarán az író gyorsabban ír, mint ahogy az adatokat a vinyóról be tudná olvasni. A másik ok - ez különösen Audio CD-k esetében fontos - hogy a gyorsabb írásnál a lézer nem fókuszál kellő ideig a lemezen (ezek lesznek az "ugrálós" Audio CD-k)
Pár jótanács:
- Szintén fontos hogy a gépünk (különösen SCSI író esetén) ne melegedjen túl! Én is jártam már úgy, hogy egy hosszabb film letöltése miatt bekapcsolva hagytam estére a gépet, reggel pedig beraktam a CD-t és rontott az író. Beraktam még egy CD-t, ugyanúgy elrontotta. Gép kikapcs, este bekapcs - tökéletesen írt.
- Ha ráérünk, írjunk lassan :) Különösen a kevésbé márkás írók esetén ajánlott!
- Audio CD-t NE írjunk dupla sebességnél gyorsabban!
- Ha mégis gyorsan akarunk írni, defragmentáljuk gyakran (lemeztöredezettség-mentesítés) a vinyót - ettől az gyorsabb lesz (nincsenek szétszórva az adatok), biztosabbá téve a gyorsabb adatátvitelt az író pufferéhez.
- Használjunk a kedvenc Windows alatt (jaj...) statikus (állandó) virtuális memóriát! ( a fizikai memória másfélszeresét adjuk meg értéknek, mind a kezdeti, mind a maximális opciónál! Pl. 256 Mb memória esetén 384 Mb-ot rendeljünk EGYFORMÁN mindkét értékhez!!!) Ettől is gyorsabb lesz (hihihi) a szentem.
- Hálózatot/internet kapcsolatot, sőt minden más programot függesszünk fel az írás ideje alatt!