5774
Opera
-
#4094 tényleg nem lenne gond valószínűleg megjegyezni oldalfüggően a nagyítást - de mivel ez nincs meg jelenleg, ezért ajánlgattam a kiváltó lehetőségeket (kezdve a DPI-vel, amit ezekszerint ismertél). a füleket érdemes még oldalra rakni, szélesvásznon legalább megmarad a függőleges tér.
ez megvolt már? beállítások - weblapok - nagyítás (ez sajnos minden oldalra vonatkozik, de legalább az újonnan nyitottakra is)
a gombot úgy gondoltam, hogy csinálsz mondjuk egy 150% meg egy 200% gombot, és azokat 1-1 nyomással tudod aktiválni - nem kell zümmögni a ctrl+görgővel vagy a felnyílós nagyítómenüvel.
az addonok nem nagyon fognak stabilitást rongálni, mert gyakorlatilag userCSS-ek és userJS-ek egy gyorstelepítő ruhában, amelyek pedig már nagyon régóta használt dolgok. -
#4093 "mert Windows 7-től nincs sidebar."
De attól még a gadgeteket egyrészt lehet oda oldalra rákni, másrészt van egy gadget ami visszarakja a sidebart, én is így használom. Több méterről olvasni szerintem baromi kényelmetlen. -
#4092 Dear Dzsini és Penge!
Eszem ágában sincs a Ti Opera-s tudásotokat kétségbe vonni, az Enyém ahhoz képest a jéghegy csúcsának is a csúcsa!
DE!
A wide monitort messzebbről nézni nem ugyanaz, mint használni pl. egy notit az ágyban. Van, de mégis ritkán használom erre. Ui. az egy dolog, hogy 24"-os monitor-on játszani nem ajánlott karnyújtásnyi távolságra a monitortól, az ember már csak olyan ha szgépet használ, hogy mivel nem = konzol ezért 1ik pillanatban még játszik, másikban már net-ezni támad kedve, filmet nézni, stb...
Az esetem nem biztos, hogy szűk halmaz. Egyre több wide monitor kerül a piacra nem beszélve azokról, akik pl. 37" és fölötte LCD, vagy Plazma kijelzőket használnak és/vagy monitor helyett(mellett).
Talán szűk halmaz az, aki nem tudja, hogy pl. egy weboldalt nem csak 100%-on lehet nézni, ahogyan a Windows-ban is lehet DPI-t állítani. Azonban aki tudja, vagy aki nem és ilyen készülékekkel rendelkeznek felmerül Bennük a kérdés, hogy ezt biztos csak ilyen apró betűkkel lehet nézni?! Néma embernek meg a jó édes anyjának a kínját.
Több embert is ismerek, akik rájöttek, hogy bizony lehet DPI-t állítani, lehet addon-t használni, stb... A képek, grafikai elemek annyira nem torzulnak, mint amekkora pluszt és kényelmet jelent a jobb olvashatóság.
A Windows Sidebar és egyéb cuccok oldalra pakolása, vagy bármi azért sem nyerő, mert Windows 7-től nincs sidebar. És pl. Nekem több oldalt (fórumot) sokkal kényelmesebb, praktikusabb, szem kímélőbb akár 200%-on olvasgatni, mint sasolni a fontokat.
Az Opera + addon-ok azért lesz érdekes innentől, mert: mennyire fognak élni majd vele az add-on fejlesztők, mennyire lesz rá igény, s ha igen, akkor mennyiben fogja elveszíteni az Opera pl. "gyorsaságát" és "stabilitását".
Penge: Most nem tudom, hogy a fikázást szót azt kinek szántad?! Ez részemről nem fikázás. Viszont ahogy Dzsini is írta nagyon sokan azt sem tudják, hogy mi az a böngésző. Ezek a júzerek fognak pl. tudomást szerezni arról, hogy az Opera-ban lehet addon-okat is használni. Felnéznek az addon oldalra. Találnak per-pillanat cca. 200-at?! Ráböknek a NoAds-re. Várják, hogy működjön. De baxik, még utána is, hogy pl.: átírják azt a változót amit a fejlesztő ír. De a többség még ennyit sem fog elolvasni. Mármint ezen júzerek többsége.
No, ez már picit OFF, amit nem szeretnék. Bízom benne, hogy előbb-utóbb lesz pl. olyan add-on is, ami Nekem kellene, ill. bővülni fog az add-on-ok sora és az addon-ok használata az Opera-ban nem fog a stbailitás és gyorsaság rovására menni.
Mivel a FF-ban 21db addon-t használok így most nem tudom bizonyossággal írni, hogy alapból ne jegyezné-e meg a nagyítási beállításokat minden kieg. nélkül.
A nagyító elhelyezése az eszköztárra annyiban rossz megoldás Opera-ban, hogy böngészőt bezárva ugyanúgy elveszik a beállítás.
Nem hiszem, hogy a megjegyzés beállítása (főleg ha opcionális lenne, akár oldalra) több erőforrást igényelne, mint az addon-ok használata. -
#4091 "Az ember általában azért vesz 23 és 24"-os monitort, mert közelebbről akarja nézni a monitort."
Olyan monitort vagy filmek miatt vesz, mert azon nézi, vagy grafikai munkákra.
A legkompromisszumosabb megoldás az oldalsáv bekapcsolása és esetleg még a másik oldalra Windows oldalsáv. Esetleg a füleket is valamelyik oldalra rendezni.
De most komolyan. Az még hagyján, hogy 1024-re vannak tervezve, de mivel a képek nem SVG-k és még sokszor olyan is kép, amire CSS-t kéne használni, így ezek szép homályosak lesznek. Például most nézem 140-150%-on, az alsó gombok (szmájlik, markók, stb.) tiszta homályosak, az SG.hu logó is (mert ugye az se lehet mondjuk egy narancssárga nonfiguratív kép és fölötte z-index-szel szöveggel az SG.hu felirat), valamint az avatarok, meg a többi...
Ellenben nézd meg például az itteni Opera logót a fejlécben.
1.) Nem lesz érdekes, mert a funkcionális analfabétizmus akkor is jelen lesz, amikor már klikkelni sem kell, csak rágondolni arra a valamire és települ. :D
Továbbá: Megint megy a mindenféle hátteret nélkülöző hasonlítgatás, amit aztán fikázás követ.
Mint mikor a valódi téglát hasonlítod a legóhoz. Utóbbiból nem építesz olyan házat, amiben lakni tudsz, de előbbihez jobban kell szakértelem és nagyobb kárt tud okozni a hozzáértés hiánya, vagy a hanyagság.
Az Operában és a Chrome-ban soha nem lesznek olyan erős kiegészítők, mint Firefoxhoz például a FireFTP.
Nem lehet bővíteni az M2-t, az IRC klienst és a böngésző nem dedikált részeit.
A JavaScript, HTML és a CSS erre nem képes. A FileAPI annyiból jó lesz, hogy legalább már a fájlrendszerbe tud majd írni, tehát lehet majd automatikus letöltéses kiegészítőket csinálni, vagy a meglévők tudják majd magukat automatikusan backupolni.
Az Operában a kiegészítőkkel lényegében semmi nem változott, csak azt fogták össze (tették egyszerűbbé), amire már eddig is volt lehetőség.
Nem mások, mint "Next Next Finish UserJS-ek"
Most talán már megértik páran, hogy az Operások nem azért nem akartak kiegészítőket, mert hülyék vagy igénytelenek lettek volna, hanem azért, mert a mag már eddig is benne volt, a felesleges sallang meg csak azoknak jó, akik nem szeretnek a dolgok mögé nézni, nem érdekli őket mi hogyan működik és alapból mindent leszarnak, csak elvárják, hogy működjön. A többiek régebben is nagyon jól elvoltak a userJS-ekkel.
A fent említett típusnak meg a kiegészítőkkel is csak a problémáik vannak és csak fikázni tudnak. Csak tudnám, hogy az ilyen emberekben miért nincs annyi önkritika, hogy ne használjon olyasmit, amihez nem akar érteni. És ez alatt a számítógépet értem, nem pedig bizonyos szoftvereket. -
#4090 1: Miért lenne érdekes? Olyan mértékű masszív reklámozásra úgyse lesz pénze, mint amit a Google belepumpált először a Mozillába aztán a saját böngészőjébe, tehát nem fog komolyan növekedni a részesedésük attól, hogy van ilyen lehetőség. A böngészőket a felhasználók elsöprő többsége nem funkcionalitás meg tudás alapján választja (ha egyáltalán választ, sokan azt se tudják, hogy böngészőnek hívják azt az izét amivel a facebookot nézegeti), hanem ráklikkel az e betűre vagy a rókás földgömbre, vagy amikor a tecsövön látja, hogy neki biztos jobb lesz guglikrómmal, akkor rányom arra (bár nem tudja miért is jobb). Ezekkel nem lehet felvenni a versenyt, még az EU-ban kötelező böngészőválasztóval sem.
2: Igen, erre a célra vannak a tabletek, kézigépek, mobiltelefonok (wifivel), ahol piacvezető az Opera - és ott a keskenyebb képernyőre átrendezés a fontos, amiben megintcsak az Opera a legjobb. Ha nálad szempont, hogy 4 méterről nézz fél méteres képernyőt, akkor rakj ki egy sajátgombot a böngészőre, ami rögtön olyan nagyítást állít be, ami neked tetszik. (persze, abban igazad van, hogy jó lenne, ha lenne lehetőség a nagyítás megjegyeztetésére, de eléggé ritka a te eseted) -
#4089 1.) Innentől lesz majd érdekes az Opera további sorsa.
2.) Hát biztos, hogy nem azért mert weblapokat nézegetek. De az sem elhanyagolható, hogy ágyból lehet olvasni a weblapokat. -
#4088 hát igen, Operára már vagy 1 hónapja vannak addonok, Firefoxra meg hány éve is?
minek a 23-24es monitor, ha azzal használod ki, hogy 180%-on nézegeted a weboldalakat, amelyeket túlnyomó többségben maximum 1024-es szélességre készítettek? -
#4087 Jajj, ne vicceljünk már!
Az ember általában azért vesz 23 és 24"-os monitort, mert közelebbről akarja nézni a monitort.
Ez hiányosság. Lehetne egy opció, ami megjegyzi egy oldal beállításait pl. nagyítás minden addon nélkül. Ezt nem kell túlragozni...
Beállítasz egy session-t, hogy pl. gyorshívóról egy oldalt, fórumot pl. 170%-os nagyítással nyisson meg. Ez működik is. Utána ha megnyitsz bármi oldalt ebben a tab-ban ugyanúgy érvényes lesz rá a 170%-os nagyítás. Ha viszont becsukod ezt a session-t (jelen esetben tab-ot) és újra megnyitnád ezt az oldalt, akkor marad a default beállítás pl.: 150% (mert 150 és 180 között nem lehet defaults értéket módosítani)
Windows-ban nincs értelme nagyobb fontokat használni. Ez még egyelőre hiányosság. Pedig egyre több a wide kijelző.
Ofkórz, FF addon-ok terén bőségesebb és kiforrottabb már. -
#4086 lehet még feljebb menni, van custom DPI :) (vagy ne használd teljes képernyőn a böngészőt és ülj közelebb - egy olyan teljesítményű gépen bőven van mivel kitölteni a maradék felületet) -
#4085 Windows-ban már régóta a 125%-os DPI-t használom. :)
Sajnálom, hogy Opera-val ezt még matyizgatni kell. :(
De azért köszi!
Notice: Noti-n nincs gond, természetesen. :) -
#4084 Akkor én vagyok a másik véglet. :)
Laptopról netezek 14'-es képátlója van. Ezen annyira nem férnek el a nagy betűk. -
#4083 állítsd át a monitor beállításaiban az alap betűméreteket (DPI, Linuxokban, Vista felett már szabadon módosíthatod), jobban jársz, mintha az Operát terhelnéd az állandó nagyítással, az oprendszer alapú nagyítás szinte biztosan nem akad össze semmivel.
van egy bonyolultabb, userjs-es megoldás is Operán belül: http://magyaropera.blog.hu/2010/07/05/gyorstipp_oldalspecifikus_zoom -
#4082 Mekkora a monitorod?!?!
Van amikor messzebbről nézem a monitort és sokkal kényelmesebb, szemnek kevésbé fárasztó ha szép nagyon a betűk.
Bizony-bizony, 170%-on némelyik weblap sokkal barátibb. Ill. 23"-on elférnek a nagyobb betűk is. ;)
Ami még lehetne menüből a 180%, ami meg alapértelmezettnek túl nagy. :(
A session-el meg olyan gond van, hogy akkor az abban megnyitott egyéb oldalra is élni fognak a session beállítások. De ha később nyitom meg újra ugyanezt az oldalt - másik tab-on, akkor meg már elvesztek a beállítások.
Pl. olyan megoldás lenne jó, mint amit ez a FF addon is tud:
Default FullZoom Level 4.3 -
#4081 150%-nál nagyobb nagyítás??
Ilyen rosszul látsz, vagy minek kell ez?
Amúgy nekem jó a szemem, nagyítani is csak nagyon ritkán szoktam. -
#4080 Szia Mindenki!
No most már, hogy van végre addon kezelés s vele NoAds ill. AdSweep újra felraktam az Opera-t, pontosabban a 11-es végleges verziót.
Amit még hiányolok, vagy nem jó helyen keresem(!), hogy egy adott oldal nagyítását megjegyezné. :(
Alapból használom a 150%-ost, amit a beállításoknál meg lehet adni. Azonban sok oldalnál ennél nagyobb nagyítást használok FF-ban. Abban van rá addon. Eddig még Opera-hoz ilyet nem találtam. :(
Még mindig csak Session-ökkel lehetne ezt orvosolni?!
-
#4079 még nincs. -
#4078 Köszi a segítséget, habár addig még mindig nem jutottam el hogy be is állítsam bevallom.
Most arra lennék kíváncsi, ezt az új WebGL szabványt támogatja már valamelyik Opera? -
#4077 na mindegy akkor a lényeg hogy az adsweep-et nem kell bactatni csak feltettem azt kész. -
#4076 ahogy Fatal is írta: a noadson kívül mindegyik kiegészítő telepít-oké-használ szinten működik.
ha pedig egy kiegészítő rosszul van megírva, azért nem az Opera, (és nem a Mozilla és a Google) a hibás, hanem a készítő. Ez együtt jár a milliónyi kiegészítő lehetőségével, hogy lesznek köztük problémásak - használd azt, amire sokan írják hogy rendben működik. -
#4075 Teljesen egyszerű, két click és használhatod a kiegeket. :) Egyedül a noadsnál kell egy db sort beállítani. Ezt a youtube kieget nemtom, hogy működik e én másikat használok. -
#4074 ebbe ne menjünk bele teljesen más téma. Az volt a mondandóm lényege hogy az opera software-nek még 1 ilyen 1szerű dolgot mint a kieg-ek telepítése és használata is sikerült nem 1szerűre megcsinálni amit MINDENKI könnyen használhat szemben a két konkurens 3 clikck és már használhatod is ével szemben. -
#4073 Most az adsweep van fenn akkor az megy meg a bugmenot is. De ezt nem bírtam működésre bírni. link -
#4072 Ja, és még valami: az, hogy mi az anyanyelved, igazából senkit nem érdekel. Lehet (és kell) tanulni idegen nyelveket (többet is), mert azok nélkül nem sokra mégy most már. Nem anyanyelvi szinten kell beszélni vagy olvasni egyiket sem, de kell, hogy ha valami fontosra van szükséged, és más nem fordította le, akkor te el tudd olvasni. Elzárod magad a világ tudásának gyakorlatilag egészétől azzal, ha nem tanulod meg megérteni más népek nyelveit.
Az online fordítómotorok egy-két dologra jók, de nem mindenhatóak. -
#4071 melyik nem működik?
a NoAds-nál ott van az első sorban, hogy mit kell beállítani:
opera:config#PersistentStorage|UserJSStorageQuota
legalább 500 Kb-ra (akár többre is), utána működni fog (be kell lépni utána a beállításaihoz, és letölteni belül egy szűrőlistát). Ezt írták a blogon is többeknek.
Az AdSweepnél nincs ilyen kötelező beállítanivaló. -
#4070 Igen a kieg-eknél van, de ugye magyar anyanyelvű vagyok és nem angol ergó megcseszhetem. A blogon meg nem találtam leírást, -
#4069 másnak működik, úgyhogy valószínűleg van hozzá leírás a kiegészítőnél vagy az operablogon... nekem bőven elég a beépített tartalomszűrő, úgyhogy nem próbáltam ki. -
#4068 amúgy köszi :) -
#4067 És hogyan kell beüzemelni? Mert ahogy olvasgattam a blogot az operához méltóan természetszerüleg nem elég csak feltenni a kieget :D állítgatni is kell. És nekem kb semmilyen kieg nem jó amit használni akartam. (1-2 elindult) -
#4066 nem használom, de a leírás alapján ugyanúgy eszi a filtereket, mint a többi változat. -
#4065 #4057 -
#4064 kiraly vagy, kosz! -
#4063 Egyszerűbb mint gondoltam :D
Menü -> Fülek és ablakok -> Böngészési folyamatok -> Aktív böngészési folyamat mentése
Adj neki egy nevet és pipáld be hogy ezek jelenjenek meg induláskor. -
#4062 meg tudnad nagyjabol mondani, hogy is tudom ezt kivitelezni ?
-
#4061 hattooo... utananezek. -
#4060 Nem próbáltam, de mi van ha elmentesz egy sessiont az összes füllel amit kezdőlapnak akarsz és azt a sessiont állítod be kezdőlapnak?
#4059: A kérdés nem ez volt. -
#4059 Megnyitod az oldalt , majd belekattintasz a cimsorba , a shiftet nyomva tartva odahúzod a többi navigációs gomb mellé . -
#4058 firefox-nal ez ugy oldhato meg, ha a weboldalak cimet egy "|" jellel elvalasztjuk, operaban viszont ez nem mukodik :( -
#4057 Hi boldog karit mindenkinek.
Hogyan kell az adblockot beüzemelni az operán ? Feltettem de semmi nem történt, és még kérdés hogy azok a szűrők amivel a Chrome-s ill Fx-es társai dolgoznakide is betehető, löszi. -
#4056 megoldhato valahogy, hogy a kezdolap 2 lap legyen ?
keresobe neztem a dolgot, de nem nagyon talaltam megoldast, lehet nem a legjobb szavakkal kovettem el a dolgot.
koszi. -
#4055 Ezt hogy lehet megszüntetni? Azóta csinálja hogy egyszer lementettem a könyvjelzóket egy pendrive-ra ami akkor I meghajtó volt. Hiába uninstalláltam és telepítettem újra előjön. Beállításokban nem találtam semmit a könyvjelzőkról.[IMG][/IMG]