48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • stain
    Ja, és a válasz persze az, hogy a 300-as élesebb lesz 8-as blendénél. De az ránézésre is egy jóval újabb konstrukció, van benne IS stb. A 400-ast szerintem már csak állványról lehet használni.
  • stain
    azok a számok semmit nem mondanak az élességről...

Itt vannak az MTF grafikonok.

EF 400mm f/5.6L USM

EF 300mm f/4L IS USM

Ezt úgy kell nézni, hogy a vékony vonal 100 vonal/mm, a vastag 50 vonal/mm-re vonatkozik, a kék 8-as blendére, a fekete pedig teljesen nyitott blendére. A folytonos vonal a képkocka átlójára, a szaggatott pedig arra merőleges irányra vonatkozik. A vízszintes tengelyen az optikai tengelytől mért sugár van mm-ben, a függőlegesen pedig a kontraszt. Ezeket a görbéket elvileg ki lehet mérni úgy, hogy adott távolságban letesznek az objektív elé egy fekete-fehér csíkos céltárgyat, de azt hiszem a canon szimulált adatokat ad meg. Az élesség itt vonalélességet jelent, vagyis azt, hogy a fekete-fehér céltárgy milyen kontraszttal jelenik meg a leképezéskor.

Minél vízszintesebbek a vonalak, annál inkább egyforma a kép középen és a széleken. Minél feljebb futnak, annál jobb a vonalélesség. Minél inkább együtt megy a vastag és a vékony, annál jobb a feloldóképesség, minél jobban együtt meg a folytonos és a szagatott, annál szebb a háttér elmosása nyitott blendénél, és minél inkább együtt megy a kék és a fekete, annál szebb az objektív rajza nyitott blendénél. Általában úgy készülnek az objektívek, hogy 8-as blendére optimalizálják őket, úgyhogy általában ott lesz a legszebb a rajz.
  • Tetsuo
    tudod mi az, hogy 300? meg f-ertek? esetleg, hogy is? :) mert akkor tudod a valaszt is.. ;)
  • oneal1
    hello!

egy olyan kérdésem volna hogy melyik objektív csinál élesebb fotókat?
    canon 300 f4 IS L vagy canon 400 L 5.6

köszönöm!
  • Higany
    Köszi!
  • DJ RX7
    ha jön új modell biztos lemegy az elődnek az ára. egyébként a review meg éppen azért van, hogy elolvasd a tapasztalatokat és a vélemény nyilvánítást. itt egy angol review. itt több gép is van a tesztben szóval ez segít a választásban.
  • Higany
    Sziasztok! Erről a gépről mi a véleményetek/tapasztalatotok? Szerintetek érdemes jelenleg megvenni, vagy mivele nem egy új modellről van szó, érdemes talán év végéig várni vagy valameddig, mert esetleg jön újabb és akkor leviszik ennek az árát? Előre is köszi a hozzászólásokat, infókat! Üdv és jó hétvégét mindenkinek!
  • BiG G
    D:
  • 5Dani
    Ahogy egy liter 95-ös is annyiba kerül mint egy tábla étcsoki.
  • Cowboy03
    közben eszembe jutott egy tipp--> talán azért több a 105ös, mert nagyobb a látószöge?
  • Cowboy03
    Az hogy lehet, hogy ez és ez ugyanannyiba kerülnek?
  • HTS s3rg1nh00
    a holdfotó csak egy példa volt,de gyengébb fényviszonyok közt akadt már eset amikor nem találta a fényképező a fókuszt és nekem kellett megkeresni-és kicsit bajban voltam a szokatlan helyzettel:)
  • 5Dani
    Jobb.
    Töltőnek IPC-1L, akkunak alacsony önkisülésű, ahogy már említettem -.-
    Minden más csak önszopatás.
  • Breki33
    Ez esetben a 7-8 ezer a IPC-1L, nem a Lidls pont az volt a kérdés hogy egy 7-8 ezres töltő annyival jobb-e a pl általad is vettnél
  • Lateralus
    AF-S-ként jelöli a Nikon, a sima AF jelölésűben nincs. Ahogy írták csak AF motoros vázakkal működik együtt.

A Canon EOS rendszer több mint 20 éve az objektívbe épített fókuszmotorokon alapul. Egyik vázában sincs, tehát nem fontos.

A Nikon az utóbbi időkig kitartott a vázba épített megoldás mellett, de pár éve gőzerővel adják ki az AF-S objektíveket. Ami megjelenik tőlük, már mind obiba épített motoros.

A gyakorlatban nem sok a hátránya már a Nikonnak. Legalább 20-30 ilyen objektívet kínál és a külső gyártók is egyre több ilyet kínálnak. Több tucatról van szó. Akadhat néhány régebbi típus, amit nem tudsz AF-fel használni.
  • auto6
    Nem igaz. Az AF azt jelenti, hogy van AF csatlakozójuk, a vázban lévő motorhoz. (tehát nem full manuális objektívek)
  • Cowboy03
    mondjuk amiket eddig találtam nikon obik mind AF-es (gondolom az auto focus rövidítése, magyarán obiba van a focusmotor, jól mondom?)
  • Cowboy03
    magyarán kell az a fókuszmotor a gépbe... ohyea
  • 5Dani
    És a képeid hány százaléka holdfotó? Még egy 5D-n sem öröm manuálisan fókuszálni, hát még egy cropos gépen.
  • HTS s3rg1nh00
    akkor állítasz fókuszt manuálisan
    egyébként is elő fog fordulni,pl.Holdat fényképezni én eddig csak úgy tudtam rendesen,AF-el nem(de ez lehet azért is,mert én vagyok balfasz)
  • Cowboy03
    Köszi szépen!

na, következő ravasz kérdés: mennyire fontos az, hogy maga a vázban legyen az automata fókuszmotor? Mert azt tudom, h ha a vázban van ez a szerkezet, meg az obi is olyan, akkor a fókusz az attól függetlenül működik, de ha olyan vázam van, amiben nincs ez a motor (D5000), meg az obiban sincs ilyen ketyere, na akkor mi van? akkor magyarán b***hatom a tudományomat?

Mert am. it én néztem a kínálatot, egy váz amibe van fókuszmotor az a D90-nél kezdődik, az meg nem occó...
  • DirtyGab3sz
    Bakker....én 5 rugóért vettem a digitcamban eneloop-ot..töltőt+4 akksit...:D
  • Breki33
    most akkor ha van egy ilyen a képhez hasonló töltőm amihez nincs ilyen mint amit a Lidl-nél írnak, hogy inteligens töltésvezérlés, kisütés, automatizált akkufelismerés stb attól még nem rosszabb sőt ha jól értem jobb?

Tehát akkor csak ilyen 7-8 ezrest éri meg venni a Lidl-ben kaphatót nem?
  • Bruk
    Bár most olvasom hogy a töltőkről kérdeztél...
  • Bruk
    A Lidl-ös nem fogja sokáig bírni, szerintem. Nekem van 2 kodak, 2 panasonic és egy noname. A kodak és a panasonic egész jól bírja, de a másik kb 10-20 kép (vagy lehet kicsivel több) után lemerül.
  • Dzsini
    ja, és biztosan lekapcsol, így nem tölti/melegíti túl az akkumulátorokat.
  • Dzsini
    ez esetleg azért jobb a lidl-féléknél, hogy (valószínűleg) 4 ágon tölt, vagyis tud egyesével, kettesével tölteni, míg az egyszerűbbek csak mind a négyet.
  • Breki33
    Egy ilyen töltő amiről írtok látom 7-8 ezer forint.

A Lidl 4000 forintos ezekhez képest sokkal gagyibb lehet?

Vagy ilyen olcsóbb esetleg elemekkel együtt kapható töltőnél mint pl ez azért jobb?

• 5Dani
    IPC-1L, az általánosan ismert über-töltő, aztán mégis leállt elég hamar a töltéssel ezeknél a Lidl-s akukknál (216 és 342 mA közötti értékre töltötte őlet, aztán miután egy bő fél napra beraktam a primkó töltőbe, mind 2000 mA felett teljesített). Formázást természetesen tud, jó néhány régi akkut hozott vissza a halálból.
  • Dzsini
    ha formázatlan az (NiMH) akkumulátor, akkor elsőre tényleg alacsony töltőárammal kell (a névleges Ah kb. 1/10-e, minimum 10 órán át), de ez fura, hogy egy modern eszköz nem tud ilyesmit... nincs "formázás" beállítása?
  • 5Dani
    Komoly töltőm van, változtatható töltőárammal, ennek ellenére nem tudta rendesen feltölteni, csak legprimitívebb töltőm. Utána már ment a "profi" töltőben is, csak elsőre kell neki olyan, amiben semmi elektronika nincs, ami lekapcsolna, hanem te téped ki a falból.
  • Dzsini
    nem komoly/nemkomoly, hanem lassú (alacsony töltőáramú) meg gyors (magas töltőáramú) töltők.

Az új (6-8 éves) akkumulátoroknak már mindegy, ez is a voodoo kategóriája - egy normális NiMH akkumulátort nyugodtan lehet gyorstölteni, nem lesz rövidebb az élettartama és kisebb a névleges teljesítménye, nem kell teljesen lemeríteni a feltöltés előtt, a memóriaeffektust már gyakorlatilag kizárták, észrevehetetlen.

A régebbi akkumulátoroknak tényleg nem tett jót a turbótöltés, de ezen már sok éve túllépett a technológia, ahogy a mobiltelefonok Lítiumos akkumulátorának formázásán is, bár azt is többen reklámozzák még, mint kötelező gyakorlat.
  • Tetsuo
    Ugy erted, alacsony feszultsegut? A komoly tolto nem jo formazni? :-?
  • Breki33
    Igazából nekem nem fényképezőgépbe kéne, csak gondoltam itt vannak hozzáértők.
  • 5Dani
    Vakuba én már csak alacsony önkisülésűt vennék, de van ilyenem is, távirányítóba, órába hibátlan ennyiért. Primitív töltővel megformázva majdnem tudja a névleges teljesítményét.
  • Breki33
    Ezekről az aksikról illetve a hozzá külön kapható akkutöltőről van valakinek tapasztalata?

* 4db AA (ceruza) 2500mAh vagy
    * 4db AAA (mikro) 900mAh vagy
    * 2db C (bébi) 4000mAh vagy
    * 2db D (mono) 4500mAh vagy
    * 1db 9V blokk-akkumulátor
    * 899/4db 225/db, 899/2db 450/db

Mindegyik 899

Ismertető video
  • Zoli007
    Nem lehet felcsapatni a tükröt manuálisan. Ez azért fontos néha, mert bemozdulhat a gép közepes záridőknél, főleg, ha kézből lősz.
  • Me Ga
    Erre: MLU
  • HTS s3rg1nh00
    nem tudom,nem értek a lovakhoz:)
  • Cowboy03
    aha, és a tükörfelcsapás?