Digitális és analóg fényképezőgépek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

FREAK
"fejet engedély nélkül fotózni amúgy se illik"

Fotózni illik, publikálni rázósabb 😊

Riszpekk

FREAK
a lényeg tényleg az, hogy elõre fókuszálj be, hogy akármelyik pillanatban el tudd lõni

Riszpekk

Dzsini
fejet engedély nélkül fotózni amúgy se illik, akkor meg úgyse fordul el 😄

vagy tényleg az van, hogy becéloz távra, benyom félig elsütõ, aztán füttyentesz, és katt 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Blasta
Hülye!
Azt olvasok és abból idézek! :-D

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

FREAK
valld be, fotós könyvet írsz 😄

Riszpekk

Az ok, hogy követem a mozgótémát. De pl amikor valaki fejét fényképezed, és az elfordul. Ezt nehéz követni.

Blasta
Gyertyaelfújás nagy vonalakban:

Lámpa lekapcs, gyertya ég. Ha van manuális záridõ, akkor azt állítsd gyosra.
Vaku fel.
Élességmérés a gyertya fényére, gomb nyomvatart.
És a megfleelõ pillanatban KATT!

FREAK
sok fény, és kövesd a mozgó témát

ami meg logikus, hogy a gép árával nõ a fókuszálás, fénymérés gyorsasága

Riszpekk

Az áruházban, mikor kipróbáltam, rákerestem egy kocsit toló illetõre. Nem fókuszáltam elõre, csak lenyomtam a gombot. A képen pedig már csak a háttér látszott, ember nélkül. Beállított képeknél prsze rendeben van, de mikor a gyerek mondjuk elfújja nagy nehezen agyertyát, akkor jó lenne nem lekésni. De majd csak megtalálom a legoptimálisabb megoldást.....

FREAK
a kemény férj (vazzeg) 😄

Riszpekk

Blasta
2 pofon aztán nem problémázik többet! :-)

😄DD.Komolyan mondtam. De komolyan érdekel a téma, sõt inkább a feleségem problémázik rajta.

FREAK
figyi én azt hittem, baromkodsz, ilyet még nem hallottam 😄

Riszpekk

Nem olyan egetverõen lassú a konkurenciához képest a Fuji S3000, belenéztem az Imaging Resources tesztjébe, ahol az elõdjét tesztelik (nincs sok változás). Autofókusszal a késés nagylátószögnél az átlagtól picit jobb, tele tartományban picit rosszabb, tehát vehetjük a kategóriájában átlagosnak. Elõre rögzített fókusznál a késlekedés az átlagtól jobb. Nem maga a zárkésleltetés a lassú tehát, hanem viszonylag az autofókusz. Arra vár a gép, amíg be nem áll élesre.

Egyébként ez az utóbbi lehet megoldás. Kinézel egy tereptárgyat kb. olyan messze mint a várható mozgó témád lesz és arra beállított az automata élességet a gomb félig nyomásával, aztán úgy hagyod és vársz. Mikor a mozgó téma abba a távolságba ér a félig nyomott expo gombot teljesen benyomod. Így akár 10x gyorsabban reagál a gép, mint amúgy. Manuális fókusszal sem lenne gyorsabb valószínû.

Blasta
Mellesleg valaki kérdezte a minap, hogy az észídíszí tud-e keretet!
Hát a képnézõ -hapci- része nem tudja, de van neki egy Photo Canvas Lite nevü része és abban van keret.

Biboldeaux
Nem kell ilyen érzékenynek lenned, a kérdésed meg tényleg vicces volt 😄
Elhiszem hogy lassú a géped, de biztos hogy nem annyira hogy közben a fotózandó alany hazamegy.
Próbáld meg pontosabban körülírni a problémádat és akkor nagyobb eséllyel fogunk tudni segíteni.

hegyeSHALOM

Az a helyzet, hogy 3 géppel próbáltam: 2 HP val és ezzel a fujival. A manuális fotózást még csak kóstolgattam, meglátom van e változás, bár ennél az s3000 nél a manuálisban is max. blende méretet lehet változtatni, zársebesség auto marad asszem. De van sport állás is de az is lassúnak tûnik. hmmm

Blasta
A gond azzal van, hogy nem minden digitális fényképezõ lassú.
Ez a mondat nem igaz általánosságban. Max a Te géped lassú meg úgy az alsókategóriás kompaktok cuzámmen (de van megoldás: a manuális fotózás).

Kedves Freak!
Örülök, hogy ilyen vicces kérdést sikerült írnom, bár a probléma ettõl még valós. Lehet hogy te a National Geographic fotósa vagy, bocs ezt nem tudtam, de ha valami jó ötleted van ezeken kívül, akkor azt is szívesen veszem. Sokszor jó, ha egy érdekes pillanatot el tudunk kapni a géppel, csak ez kicsit így problémás.

Dzsini
nehéz ügy, mert S3000 fix ISO100on fotózgat, így nagy szüksége van vagy a vakura, vagy nagyon fényes környezetre...

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Blasta
A megoldás:

Vagy automata módban fotózod az alanyt, és akkor tuti fényviszonyok szükségesek, hogy az automatika fasza záridõt válasszon (ne 1-2 mp-et) vagy Manuális esetleg Shutter Priority módban csinálod és magad állítod be a zársebességet. Ideális fényviszonyoknál pl. 1/300 - 1/1000 stb. A lényeg, hogy gyorsan exponáljon és akkor az alany láccani fog a képeden. (persze még függ pár dologtól)

Automata módban azért lassú a gép, mert idõ kell neki míg a programautomatika, a témaválasztó szoftver, a fókuszálás megtörténik.

Röviden, tömören ennyi.
Bõvebben lehet még rajta elmélkedni, de nem biztos, hogy érteni fogod.

Biboldeaux
éc ..C

hegyeSHALOM

FREAK
leprás?

Riszpekk

Biboldeaux
fogtam egy kurvajó legyet de lerohadt a szárnya 😞

hegyeSHALOM

FREAK
de várjá, mert konkrétan nem derült ki, mi is lassú 😊

Riszpekk

Dynamic
Egyébként annyira lassú nem lehet.Mondjuk 1 másodperc, ami lassú célpontokhoz(így akár egy sétáló emberhez) bõven elég.
FREAK
annak jó piaca is van manapság 😊

Riszpekk

Galy
megoldás, ha kitömött vagy döglött állatokat fotózol
Dynamic
Kérd meg az alanyt, hogy ne rohangáljon.
FREAK
na térjünk a trágya....

"az alany esetleg nem is látszik rajta, mert idõközben elment....Van valamilyen megoldás erre?"

Van. Szólni kell neki, hogy épp fotózod, és legyen szíves ne ugráljon, mert lassú a digitális géped, és egy exponálás legalább 5-6 perc. Sajnos ez van, ezért nehéz állatokat fotózni digivel, mert nem tudsz velük jól kommunikálni.

Riszpekk

Galy
😄DDDDDDDDDDDDDDDDDD
FREAK
szerintem ezt írd meg a Digifotó magazinnak, tök szívesen olvasnám a válaszukat a levrovban 😄

Riszpekk

Galy
alapbölcsesség! 😊
FREAK
"a digitális gépeknek van egy bosszantó hibája. Nevezetesen az, hogy lassú"

Getszee, ezt be kéne rakni alcímnek, akkora mondat 😄DD

Riszpekk

Galy
hmmm....
ennyire azért nem lassú az s3000 sem 😄DDDD

mit fotózol? puskagolyót?
FREAK
LLLLLLLLLLLLLLLLLLLLOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLLL

ez kurva jó, röhögök 😄DDD

Riszpekk

Sziasztok!
Tök új fotós vagyok, tegnap vettem egy Fuji s3000-t. Szeretnék tanácsot kérni tõletek: a digitális gépeknek van egy bosszantó hibája. Nevezetesen az, hogy lassú, vagyis mikor elkészítem a képet, az alany esetleg nem is látszik rajta, mert idõközben elment....Van valamilyen megoldás erre?

FREAK
thx!

Riszpekk

Ugyanott vagy mint a fordított obinál, a mélységélesség nagyon kicsi lesz. Olyan durva nagyítást nem tudsz vele elérni mint azzal, viszont a képminõséged nem lesz rosszabb. Ott ugye mindenképp plussz optikai tagok vannak, tehát még egy jó minõségû obi is ront valamit a képen. Itt nem, viszont itt a fényerõvel kell küzdened, mert az fog csökkenni.
A képlet: leképezési arány=objektív gyújtótávolsága/közgyûrû vastagsága.

Ez azt jelenti, hogy pl. egy 50mm-es obin egy 25mm es közgyûrûvel kb. 1:2 leképezést tudsz elérni. 25-ös közgyûrû emellett kb. 1Fé-vel csökkenti a fényerõt, 12mm-es kb. 1/2-vel. Teljes közgyûrûsornál (67mm brutálisan remegésbiztos állvány és rengeteg fény szükséges, mert 3 blendét szerintem lazán levesz. zoom optikákon kevésbé jó eredményt tapasztaltam, mint pl 50-es, vagy 100-as fix obikon, jobb fényerõvel.
Tuti tipp: Canon 100/2.8 macro obi, közgyûrûvel - kiváló !!!

FREAK
hja, bár nem panaszkodnék, ha figyelne a 300D mellett még egy E1 is, bár pénzt már nem adnék 5mpx-ért, de hátha leesik egy kamionról 😄

Riszpekk

Dzsini
hát igen 😊 cserebere közben meg eldobálod az obikat, belemegy a kosz, stb stb... nehéz a fotósélet mi? 😉

FREAK
és nincs is annál rosszabb, mint mikor eldöntöd, hogy na most telézek, mert sok itt a vadállat stb, erre találsz egy kis mocsarat, ami üvölt a wide obiért, és mehet a cserebere, persze két perc múlva megjelenik a közelben egy 30 centis zöldgyík 😊

sajnos ez a stílus 2-3 géppel kezd el mûködni 😄

Riszpekk

Persze átviszik az obi jeleit a váznak.

Mentem !

Most elhúzok a gennybe, de holnap majd leírom, hogy lehet kiszámolni. A fix obik jobbak a közgyûrûkhöz 50-es, vagy 100-as...

FREAK
ez sajnos igaz

Riszpekk

FREAK
ja, ezek a Soligor gyûrûk ugye rendelkeznek (közvetítõ) elektronikával?

Riszpekk

Dzsini
mennyi baj van ezekkel a cserélhetõ optikás cuccokkal 😊 vegyél egy szuperkompaktot, azzal nem lesz problémád 😄

FREAK
thx!

Riszpekk

FREAK
igen, a canonnál a II széria kell EF-S-hez, szóval van rá esély, hogy a SOligor ahhoz nem jó

akkor most matekozhatok, hogy a 12-25-36 szettel milyen leképezési arány érhetek el a 75-300 obival (meg hogy érdemes-e vele használni, marad-e valami mélységélesség, vagy ugyanott vagyok mint a fordított obinál) :/

Riszpekk

Igen ugyanaz, csak a Canoné az L-es obikhoz is jó, tahát kiváló minõség, míg a Soligor...hmm, gyengécske ebben az esetben.
Közgyûrûnél jó a Soligor, de ebben lencsék vannak, itt már meg sem közelíti a Canont.
Ami érdekes módon alulról súrolja a gyári Canon konverterek minõségét, az a Kenko Pro szériája. Csak dícsérték eddig.
A Sigma, Tamron stb cuccok ettõl elmaradnak, nem is beszélve a Soligor, Vivtar, Cosina és egyéb kétesebb minõségekrõl.