Digitális és analóg fényképezőgépek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Loál János
htx, ezt láttam, de igazság szerint fogalmam sincs mitévõ legyek.
Asszem marad az S5500 - amint kiedrül, hogy miként alakul anyagi helyzetem.

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

The Garrett
akkor miért adod el?<#ravasz1><#rolleyes><#miaz>

I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.

Blasta
Esetleg tudnék ajánlani egy remek kis Mobil HDD-t! ;-)
Ugyan annyiba fáj mint egy 1GB-os CF, csak 20x annyi fér rá! ;-)))

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

The Garrett
jaja enis kezdek rajönni hogy kell egy gigas CF kari, aztan mehet minden rawban, most a 256+128 ra nem ferek mindig ki 😛

Blasta
Fõleg ha RAW-ba fotózok
(ami mostantól alap...)

Blasta
Asszem ja.

The Garrett
2.2 vel lehet nézni tesztképet?

The Garrett
szvsz ezen meg ps ben is siman lehet korrigalni, (es nem levagni a sarkait ) 😛

Blasta

Blasta
Jahát naná! :-)

Hatalmas sztori következik!!!!

Beszélgettem egy csávóval a neten, szintén A2 tulaj.
Van neki egy Raynox 2.2x elõtéte.
Azt mondta, hogy vignettál csúnyán.
Megnéztük a raynoxnál és tényleg.

Hatalmas sztori vége!!!!
<#idiota>

Blasta
A Jánosnak:
Kodak 7590
"
Elõnyök:

-Nagyon szép LCD
-Gyönyörû, masszív kivitel (többek közt ezen két ok miatt nem vettem Konica Minolta Z3-mast...)
-Sok manuális állítási lehetõség
-az akkumulátor a gyári töltéssel is 4 óra nyomkodást és 50 vakus képet bírt, tehát valóban jó. Elsõ töltéssel most járok 150 képnél, fele vakus, és pár óra nyomkodásnál. Még nem jelez. 😊
-AF gyors és pontos
-zoom nagyon precízen kezelhetõ (gomb elfordításával változik a sebesség, több fokozatban)

HÁTRÁNYOK:
-manuális fókusz hiánya
-nincs feszültség jelzés, csak ha már merül az akksi. Ez kicsit olyan, mint a trabantba tankolni, kilóméteróra alapján... Ha már megjelenik a jel, kb 10-15 vakus kép, aztán kikapcsol
-rosszul kalkulálja a memória kapacitását. A beépített memóriát maximális képméret esetén 8 képre saccolja. Ez 4 MB-ot jelentene képenként, ami szerintem irreális, tömörített kép esetén (itt csak az van). Kattintgatás közben, miután már 5-öt írt ki, minden második, vagy harmadik kép után ugrott egyet a számláló, és végül ráfért 18 fotó. Persze nem mindegyik fénykép egyforma méretû, sok mindentõl függ, de a Minolta Z3-mas mégis ki tudja pontosan számolni...
-a zoom mechanika valóban zajos, de videó közben úgysem lehet használni
-LCD-n visszajelzéskor nem lehet képet forgatni
-nem tudom miért, de a színt mindig visszaállítja "Natural color"-ba "High color"-ról, minden kikapcsolás után "

The Garrett
annyibajlegyen, legalabb nem fog januartol mindenki a2 vel a kezeben rohangalni 😊

Blasta
Index gépajánló
Kihagyták a zákettõt :-/

modellmaker
Óóóó. NAgyon szépen köszönöm!

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Ha a makróképességre vagy kíváncsi, akkor a Dpreview, vagy még inkább az Imaging Resource tesztoldalakat nézd, fõleg az utóbbit, mert ott szinte változatlan évek óta a tesztmódszer és több gép van tesztelve.

A Z2-nél pl. azt írja, hogy 36*27mm-es területet képes befogni. Ez kíváló makróteljesítmény, szinte megegyezik egy tükörreflexes gép 1:1 makróleképezésével. Viszont az is látszik, hogy nagyon közel kell menni a tárgyhoz és ezért a beépített vaku villanásába erõsen beleárnyékol a közeltolt objektív.

Nagyjából az oldal 2/3-nál van a mekróteszt.

Komoly makróobjektíveknél az obi makróképességét az úgynevezett leképezési aránnyal adják meg, például így > 1:1. Ez azt jelenti, hogy például a filmen, ami kb. 36*24mm-es téglalap egy 36*24mm-es makrózandó tárgy pont teljesen kitölti majd a képkockát (egy az egyben). Az ilyen (1:1) makróleképezés tehát azt jelenti, hogy az objektívvel 36*24mm a legkisebb terület, amit még élesen be tud fogni az objektív. Vannak olyan makró teleobjektívek, amik mondjuk fél méterrõl is befognak ilyen kis területet, tehát teljesen esetükben lényegtelen, hogy csupán 50 cm-rõl tudnak makrózni.

Namost a kisfilmkocka mérete egy elég elterjedt szabvány tehát az 1:1 leképezési arány jól mutatja egy objektív makróképességét, mert tudjuk, hogy az mekkora területet fog be. Viszont a digitális fényképezõgépek nem használnak egységes érzékelõméretet, vagy egy tucatnyi különbözõ méret van használatban, így az arányszám itt is kiszámolható, de két különféle digigép esetében már nem lehet õket egymáshoz mérni mert lehet, hogy más méretû az érzékelõjük. Pl. ha egy gép 8*6mm képérzékelõt használ és tudná az 1:1 leképezést, akkor 8*6mm-es területet lehetne vele makrózni, viszont egy 4*3mm-es érzékelõjû gépen az 1:1 már 4*3mm területet jelent, tehát nem ugyanazt. Így arányszám helyett érdemes csupán a terület nagyságát alapul venni. Ezt sajnos legtöbbször csak tesztekbõl, vagy otthoni próbálgatásból szûrhetjük le, mert a hivatalos adatokban nincs feltüntetve. Helyette használják a gyártók a legkisebb közelpont értéket, ami ha nagyon kicsi, valóban utalhat arra, hogy jól makrózik a gép, de önmagában semmit nem jelent. 3cm ? És akkor mi van ? Mit tudunk meg belõle ? Hogy marha közel bújhatunk a makrózandó tárgyhoz, de hogy az mekkora lesz a fotón, az nem derül ki. Lehet, hogy egy 5 cm-rõl makrózó gép kisebb területet fog be, azaz nagyobb lesz a tárgy a képen, mint egy 3 cm-re makrózó. Ráadásul a makrózáshoz általában sok fény is kell, ha belebújunk a tárgyba, akkor az objektív és a gép árnyéka nagyon sok fényt elvesz a vaku pedig nem tud kellõen szép megvilágítást adni.

Blasta
Dete!

Loál János
Neménírtam, haggy!

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

Blasta
Hmm, kecsegtetõ ajánlatok!

Senkitöbbet harmaccor???

Placebó
5000.00000001 másoccor

Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/

Galy
ötezer elõször!
Blasta
Elfelejtettem leírni a részleteket.

Szal 20GB-os disk van benne.
Olvas minden kártyát.
A kezelése rém eccerû és lecsupaszított.
Nem tud MP3-at lejátszani, nem tud az ég világon semmi mást, csak kártyáról HDD-re másolni majd a HDD-rõl a PC-re. Semmi extra fícsör.
A cucc zsír új, használva nem volt, csak feltöltöttem az aksit, hogy megnézzem müxik-e.
Hordtáska, usb kábel, akkutöltõ.

Hát ennyi.

Blasta
Maketthez nem kell olyan durva makró képesség, lévén elég nagyok a modellek, nem?
Hacsak nem ilyen májkro modelleket csinálsz/fotózol :-)

Blasta
Hmmm, ez olyan szép :-)
Kiccsaládom ilyen lesz, az HÓTZIHER :-D

FREAK
Dzsini már leírta a lényeget

akinél van net, annak egyikre sincs szüksége, akinél meg nincs, az eddig is mindent megkapott a piacon lévõ 4-5 fotós magazintól, most ez az új "színfolt" nem tudom, mennyit segít szegény életmód-fotósokon....

amúgy gondolkoztam ezen a kifejezésen, és beugrott egy tipikus reklámfotó az Életmód családról 😊

Papa, mama, kisfiú, kislány talpig fehér gyapjúban és lenben ülnek a tóparton (vagy a stégen), háttérben a virágokkal díszített faház, mellette parkol a frissen vásárolt hobbiterepjáró, épp naplemente van. Kislány kezében egy IXUS rózsaszín tokkal, kissrácnál egy Sony T1, anyuka amúgy régimódi, de igényesen érzékeny stílusban egy teleobival szerelt F100-at szorongat (fõleg virágokra megy), a papa pedig lezser büszkeséggel lógatja vadiúj 20D-jét (kitobival, mert neki nincs konkrét témája, csak egyszerûen a vizualitás elkötelezett szerelmese)... Mindegyikük mutat valamire, miközben üres mûvigyorral "szeretik egymást", és az elõtérben csak úgy hanyagul leejtve fekszik egy ZOOM magazin. Alul a szöveg "ZOOM - Ha stílusra vágysz"....

Riszpekk

FREAK
nem hiszem, 300D-nél is ugyanannyi idõ

Riszpekk

modellmaker
"A makróképességet a leképezési arány határozza meg, amely digitális fényképezõgépek esetében könnyebben jellemezhetõ a képen élesen rögzíthetõ legkisebb terület nagyságával." Ezt magyarázzátok el mert <#lama> vagyok aztán kis agyam nem tudja fel fogni.

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

modellmaker
Fenyõ, bejgli, megapixel - karácsonyi tippkupac <-ezt?

Dzsini
második cikk elejét olvassátok el, nem a centi számít, hanem a minimális befoglalt terület makrónál - az mindegy, hogy mennyirõl csinálja a képet.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

modellmaker
ok

Galy
most így hirtelen nem jut eszembe semmi
ami látszik 5 centirõl, az látszik 10rõl is

majd úgy komponálsz, hogy látszódjon
modellmaker
Azé'... nem tom. Jó mondjuk ha megnézek egy makettet akkor nem 1 cm-rõl fogom nézegetni, mert azt már a szemem nem tudja. 😊 Olyan lehet, h van valami kis részlet ami 10 cm-rõl nem de 5-rõl már látszik?

Galy
10 cm vagy 5 cm, tökmindegy
én gépem 1 centirõl tud makrózni, mégse használom
helyette van elõtétlencse, de az már modellfotózáshoz nem jó
modellmaker
Frankó makro: Minolta Z2 <-- ja Az télleg jó lehet.
S5500-at én is tudom ajánlani, jól fox vele járni sztem. <-- csak ennek meg a makró 10 cm-nekvan írva. Jobb lenne egy picit közelebbi. Mondjuk ezek a gyári adatok olyanok amilyenek. Legtöbbször ok, de pl, ismerõsöm A75-ösének a gyár valami 5 cm-es makrót írt. és 3cs-rõl simán éles képet csinált. szal...

Galy
mé nem mondod akkor ecsém??!?!?
Placebó
Reggelt!!!

Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/

Blasta
Van egy ilyenem, eladó féláron.
Akit érdekel, az privizzen!
Info: www.disk2go.com

Dzsini
egy könyvet én is szívesebben olvasok papíron, de pár cikk miatt (amik a nyomda, a tervezés meg egyebek miatt bõségesen outdated-ek lehetnek) nem látom szükségét rengeteg papír elõállításának (persze valamibõl a dtp-seknek is élniük kell)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Blasta
Ez egy olyan dolog, hogy nekem sokat jelent, ha a kezemben foghatom az újságot és lapozgatnhatom. Szaga van neki, össze lehet gyûrni (és tekerni is lehet rajta :-DDD)

Dzsini
perpillanat kicsit többet fizetek a net-elõfizetésért, és naponta elolvashatok bármennyi ilyen cikket, tesztet, leírást, bármit - és egy fórumon ki is tárgyalhatom 😊 egyetlen hátrány itthon, hogy nem laptopom van wi-fivel, így a fürdõszobában és a magányos szobácskában nem tudom élvezni a dolgot. innentõl én a fotós- számítógépes- stb magazonokat feleslegesnek tartom. természetesen aki nincs netközelben hetente kb 1x annak még megérheti. viszont akkor nem egy ilyen magazint vesz meg, hanem az összeset hiszen egy hírforrás nem hírforrás. (fõleg egy olyan magazinban ami egyértelmûen a reklámokból kell, hogy fenntartsa magát)

Blasta

Én nem tudom, hogy kinek mennyire van rá szüksége, de azt tudom, hogy informatív, érdekes (nemcsak reklám és géptesztek vannak benne, 6-8 oldalas írországi túráról van cikk, aztán fotósoknak igen elõnyös magyar természetvédelmi parkokról, erdõkrõl, és konkrétan a DIVATFOTÓZÁSRÓL is, hamár meglett említve :-DDD) és per pillanat HACCÁZÉ nem drága. :-)

Freak nem bírja a divat-fotósokat én meg nem bírom a divat-fikázókat...

Dzsini
természetesen szükség van rá, ha nincs, akkor megpróbálnak igényt ébreszteni rá reklámozással, és akik vásárolják el se fogják tudni képzelni, hogy milyen is lehetett az élet egy ilyen magazin nélkül 😊

Blasta
Nem lehet, hogy a 20D power safe-bõl gyorsabban éled fel mint full offline-ból? Sztem tuti gyorsabb lehet.

Blasta

Blasta
"egy a sok közül, amire igazán senkinek nem volt szüksége"

Tecsak tudod, Te képviseled a MINDENKIT, rájt?

Dzsini
ha idetalálsz, próbálkozhatsz 😊 de vigyázz, Efreet vigyáz rám 😄

Blasta
Megöllek :-)

Blasta
"A számítógépes szoftver már szinte fárasztóan igyekszik, ha csatlakoztatom a fotómasinát. "

BROÁÁÁF :-)))

Dzsini
asszed érdekel? 😄

Blasta
Asszed bele lett olvasva?