Digitális és analóg fényképezőgépek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

miért unszimpatikus neked az fz20? én sztm következõnek azt veszem (mondjuk fél év mulva)

FREAK
ehh, megszoktam.... 😊

a drumandbass-t is én találtam fel, erre 2 évvel késõbb megtudtam, hogy már külön stílus 😄

Riszpekk

Dzsini
minden csillagász és éccakai fotós álma 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

FREAK
igen, egy rendes B záridõvel még finom is lehetne 😊

10mpx foveon huhuuuu

Riszpekk

Dzsini
" ami voltaképpen egy cserélhetõ objektíves kompakt lesz "
figyeled? lopják az ötletedet 😄

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

FREAK
"Érik gyümölcs" - mondta Miagi mester <#alien>

Riszpekk

Dzsini
az SD11 nagyon finoman hangzik 😊

Na, akkor tippjeim, innen-onnan felszedett pletykáim és jóslataim 2005-re. Csak röviden 😊

A megapixel háború pár éve egyre jobban kifullad. A 8 megapixeles kompaktok nem hoztak látványos javulást, ellenben sok zajt igen. Jelenleg nem tudok 8 megapixelnél nagyobb (2/3"-os) képérzékelõrõl, így kétséges, hogy a következõ év elsõdlegesen a megapixel növelés jegyében telne. Szerintem a képminõség és a sebesség javítására helyezik majd a hangsúlyt a kompaktoknál. A kisebb felbontású kompaktok persze felzárkóznak a "nagyok" mögé. Egyre több 5-8 megapixeles zsebgép is megjelenik.
Az elõzõ év egyértelmûen az ultrazoomos gépek és a stabilizátor éve volt és úgy néz ki népszerû dolgok ezek (miért ne lennének), tehát 2005-ben még további nagy zoomos kompakt modellek, és több stabilizátoros gép várható. Az árak persze esnek.
Jelenleg holt szezon van, komolyabb bejelentések február-márc és szept-október környékén, a nagy fotós szakkiállítások elõtt és idején várhatóak.

Canon:

- Az A sorozat folyamatosan 1-2 jól sikerült, népszerû ötlet gyúrása volt. Kicsit kifulladóban van. a legnagyobb tagja már 5 megapixel, de túl sok elõrelépés sosincs, a "bevált recepten ne változtass" jegyében. Mivel kisméretû érzékelõ létezik már 7 megapixelesben is ezért talán látunk jövõre 7 megapixeles 'A' gépet, csak mi lesz a neve ? Ugyanaz a külalak, a "csúcsmodell" kihajtható LCD-vel, teljes manualitás, stb.

- Az S sorozat már 7 megapixelnél jár. A 8 megapixel nem lenne egy nagy ugrás, amiért mindenki cserélne. A 2/3"-os érzékelõ kicsit nagy is ennek a gépnek. Kérdéses a sorsa, de egy ráncfelvart kamuváltozat biztos kijön, pl. marad a felbontás, de Digic2 procival, meg ilyesmi. Az S2 IS talán tényleg kijön, nagyobb felbontással, pár dologot kijavítva.

- G sorozat. A G6 nem lett rossz idén. Nem tudom mivel tudnák átugorni. Szerintem nem lesz jövõre folytatása, vagy ha lesz év végére, akkor egy olyan mondvacsinált újdonság, mint a G3 volt.

- A Pro 1 nem szólt olyan nagyot, mint kellett volna, úgy érzem. Lehet, hogy idén hanyagolva lesz a Pro széria, mint ahogy pár évre hibernálva volt, de lehetséges egy olyan húzás, mint a Nikon Coolpix 8700-8800 esetében, hogy nagyjából ugyanazt kiadják stabilizátorral, pár fejlesztéssel.

- EOS. A Canon jól láthatóan kettéválasztotta az EOS családot. A profi gépei 1,3-1 szorzóval jönnek ki, a félprofi, belépõ modellek az EF-S 1,6x-ot viszik tovább. Ez már biztos. Új EF-S lencsék lesznek ez tutira lenyilatkozták a Canontól, mégpedig L-es minõségben is. Idén kijött a 10D, az 1D és az 1Ds utódja is. Jövõre inkább pihi lesz szerintem, de a 300D már közel 1,5 éves, szóval várható valami utód. Szerintem a 20D egyszerûsített változata lesz, feketében. Olcsóbb anyagokból, néhány butított funkcióval, ugyanazzal a 8 megás érzékelõvel. A Canon gõzerõvel fejleszti a saját ultrahangos érzékelõtisztítását is (lásd. Olympus) és ez biztos titkos hír.

Nikon:

- A Coolpix sorozatnak sosincs vége, már évek óta ontja magából a Nikon, bár néhány modellnek nem sok köze van a másikhoz. Az alsóbb kategóriában szintén várhatóak az automata 6-7 megás kompaktok, kattintgatni. A 8800-tól nincs nagyon följebb, ebben már minden van, ami kell. Kétséges, hogy megfejelik. De alatta ki fog jönni szerintem több stabilizátoros Nikon ultrazoom.

- Sokan várják a DSLR kategóriában a D100 utódját, ami betölthetné a belépõ árú D70 és a profi D2H/D2X közötti ûrt. Semmi konkrét hír még a D200-ról (pletykanév). Ugyanúgy rebesgetik a D70 utódját, sõt egy sokkal olcsóbb, egyszerûbb verzióról (D50) is szó volt, de ezzel szerintem elkéstek, már nem lenne idõszerû, inkább fejleszteni kéne a D70-et. Kisebb az esélye, hogy D70-utód jön ki jövõre, mint a Canon 300D-nél,de nem lehetetlen. Optikákban a Nikon a saját digitális szabványában nagyon elkötelezett.

Fuji:

- Amilyen szuper gépekkel jött ki pár éve, annyira megfeneklett kicsit ez a cég. Legalábbis úgy érzem. A Super CCD új verziója nem durrant akkorát, mint anno a bejelentése és a következõ generációi. Az S5500 egy jó javítása az S5000-nek, ami igazából csak külalakjával és nagy zoomjával volt nyerõ, de sokat elmond, hogy hagyományos CCD került bele a korábbi próbálkozás után. Az S7000 még tartotta magát, de fõleg tudásához képest olcsóbb ára miatt. Nagyon sokan húzták. Szerintem a Super CCD SR-t fogja jobban erõltetni a cég, bár fanyalgások ezzel kapcsolatban is vannak. Az S20 Pro kijön esetleg nagyobb felbontásban, ha lesz ilyen Super CCD, és a cég ideje, hogy erõltesse a stabilizátort is, hogy haladjon a divattal. Szerintem jövõre meglépik.

- Pár napja a Luminous Landscape pl. majdhogynem lehúzta az S3-as érzékelõjét, hogy nem akkora durranás, mint várni lehetett. Látható a dinamika elõny, de gondos RAW utómunkával pl. egy 20D-bõl is könnyen kinyerhetõ ez a többlet. 2005 az S3 Pro éve lesz abban az értelemben, hogy mennyire válik majd be. A márka elkötelezettjei biztos megveszik, de a konkurenciához képest magas ára nem biztos, hogy túl elterjedté teszik.
A Fuji viszont benne van az Olyval együtt a 4/3-os szabványban, így nem csodálkoznék, ha kijönne csendben egy 4/3-os DSLR-el is. Az sem kizárt, hogy az S7000 utódja egy hasonló gép lehetne, mint az Oly E-300 mostanában, de ez csak tipp.

Kodak:

- Kompakt téren szerintem idén is a szokásos Kodak gépeket kapjuk, csak ngyobb felbontással. Ultrazoomban 1-2 újabb változata a DX szériának, esetleg stabilizátoros változatokban is.

- Amilyen úttörõ volt a Kodak a DSLR-ek terén annyira le van mostanában maradva. Jó ötlet volt a profi gépeit több bajonettel kihozni és a gépen csiszolni, de nem lenne egy rossz húzás az olycsóbb DSLR-ek irányába sem elmozdulni. Az sem túl kizárt, hogy 4/3-os olcsóbb gépet fejleszt és ha a Fuji is meglépné, akkor egy valóban masszív szabvánnyá válhatna.

Pentax:

- Ultrakompaktjai népszerûek. A recept jövõre is ugyanaz lesz, csak nagyobb megapixel számmal. Átütõ, ultrazoomos gépet nem hiszem, hogy kihoz végre, de semmi sem lehetetlen.

- DSLR-ben ugyebár kijött az istDs nemrég. Jövõre nem lesz ereje a Pentaxnak új DSLR-re.
Összességében néhány új modell és kész, sokat nem várok.

Olympus:

- Az UZ gépek nagy öregje, akit idén aztán kicsit leköröztek ezen a téren. Szerintem 2005-ben stabilizátorral hozza ki a 700-as széria új modelljeit, hasonló kivitelben, nagyobb felbontással. Õk már évekkel ezelõtt hoztak ki stabilizátoros gépet, de gondolom költségcsökkentésbõl leszoktak róla. Várhatóak a szokásos dizájnos és kevésbé dizájnos kompaktjai és ultrakompaktjai is, na meg a 2005-ös Ferrari modell.

- A nagyobb kompaktjait jövõre az E-300 váltja fel, ami olyan szempontból jó választás vol, hogy még több vevõt csábít a 4/3 rendszerhez, akik persze beruháznak objektívekbe, vakukba, stb. Az Oly fejleszti a saját stabilizátorát is, egyelõre az optikait, és jövõre sok új objektívet is megjelentet, így az új rendszer objektív száma megduplázódik. Ez biztos hír.
Várható talán az E2-is (lehet, hogy E3 lesz a neve), aminél a gyoraságot és a képminõséget helyezték elõtérbe.

Minolta:

- Az A sorozat elég jól sikerült, de szintén kérdéses, hogy innen hova tovább. Nincs megfelelõ érzékelõ tudtommal, amivel 8 megapixel fölé lehetne menni, meg amúgy is minek. Az A2-ben majdnem minden megvan, ami a kompaktban lehet. A Z sorozattal ellesznek még 1-2 évet, lehet még rajta csiszolgatni. A kis Minolta kompaktok pedig jövõre is jöhetnek nagyobb felbontásban.
A Minolta talán inkább a DSLR piacra fekszik majd rá, bár nem fog túl nagy szeletet kihasítani. Állítólag a piac több mint 90%-át a Canon-Nikon páros tartja markában. Új optikák DSLR-ekhez fejlesztve, és talán év végén egy belépõ szintû gép (a pletykák szerint) a D5D.

Sigma:

- Pletyka, hogy jön az SD11, valódi 10megapixeles Foveonnal (reklámértékben 30 megapixellel !!!), bár az sem lenne egy nagy baj, ha az SD sorozat még mindig élõ gyermekbetegségei elünnének végre egy új modellel.

Sony:

- A királyt idén úgy néz ki trónfosztja a Canon.
Kompaktban nem tudom hová terjeszkedhetne. A P sorozat nyilvánvaló, de már ott is van 7 megapixeles gép, nem tudom hová fejleszteni. A V sorozat most egész erõs, ezt fejlesztik szerintem 2005-ben is. Az F828-nál nincs nagyon feljebb, illetve van egy olyan félig pletyka, hogy a Sony jövõre DSLR-t hoz ki, ami voltaképpen egy cserélhetõ objektíves kompakt lesz EVF-el. Ez félig pletyka, félig igaz, mert az Olympus fejlesztési vezetõi hintették el egy interjúban nemrég. Konkrétumok még nincsenek. Az biztos, hogy a Sony új fejlesztési részleget hozott létre a CMOS érzékelõk kutatására, tehát nem lehetetlen, hogy CMOS lesz az új gépben. Az objektívekrõl még nincs hír.

Panasonic:

- Hát korábban nem volt egy nagy szám cég ilyen téren, de az FZ sorozattal fölszívta magát szépen. AZ FZ20 nagyon jó, bár személyesen nagyon unszipatikus volt nekem. A fenti forrásból való hír úgyszintén, hogy a Panasonic is kacsingat a DSLR világ irányába. Konkrétumok itt sincsenek.

Talán nem jövõre, de az elkövetkezendõ pár év nagy digitális felfedezettje szerintem a Samsung lesz. Most még kevés érzõdik ebbõl de elõjelek már vannak. A Samsung összértékesítéseit tekintve a világ legnagyobb elektronikai cégei közé zárkózott és csak néhány százalékkal van a Sony mögött. Most év végén a Sony és a Samsung megállapodtak, hogy több ezer digitális fotózással kapcsolatos amerikai bejegyzésû szabadalmukat megosztják egymással. Érik gyümölcs.

Dzsini
ez nem is hülyeség próbafelvételeket csinálni - nem kell a nagy cuccost pakolászni, csak a kis vacakot rakod rá az obigyûjteményre, és amelyikkel értelmes képet alkot arra ráteszed a rendes vázat 😄

FREAK
még jobb jutott eszembe

EOS OBIRA SZERELHETÕ KOMPAKT DIGITÁLIS HÁTFAL!! Felejtsd el a nagy, cigisdoboz méretû otromba gépeket! Ezt csak felkattintod az obi végére, és egyetlen kezelõgombbal már exponálhatsz is! Beépített 1G memória, USB 2-3-4 kompatibilis, és mindössze 35 gramm! A világ legkisebb 20mpx-es CCD-je!!

Riszpekk

Dzsini
1/2,5"-es CMOS, integrált memória, webkamera képességek. (trust licenc alapján)

FREAK
nanáhogy

600mm ekvivalens (mindössze 12 cm hosszú) obi, 20x digizoommal

kész a 12.000mm-es fókusztáv kizárólag igényes természetfotósoknak és csillagászoknak

Riszpekk

Dzsini
akkor lenne hozzá fixfókuszos objektív.. digitális zoommal?

FREAK
nana, azzal elveszne a koNpakt jelleg!!! <#ejnye1>

Riszpekk

Dzsini
akkor már tükörreflexes is legyen 😊 egy szebb pentaprizma nagyobb mint a mostani zseb-izék 😊

FREAK
és az elsõ cserélhetõ objektíves kompakt? 😄 lenne annyi értelme, mint a felhúzós Epsonnak 😄

"Igazi SLR feeling a kompakt technológia elõnyeivel" 😄

Riszpekk

Dzsini
s3pro 😊
többi cégek rangefinderes gépei
kompakt téren megapixel mánia
rendes foveonos gép
semmi világrengetõ

FREAK
fotós szakkönyv ajánlotta, és nem én terveztem

Riszpekk

Gyereknek a felfújható medencébe tökéletes pancsolni, úgy is néz ki kb. mint egy bébijáték. Bocs Freak 😊

Amúgy, ha már a következõ évnél tartunk, akkor megtennétek, hogy összefoglaljátok, mit vártok 2005-tõl a digitális fotózás terén ? Mondjuk, milyen újdonságokat, új gépeket, stb ?

FREAK
nem hiszem, hogy annál mélyebbre akarnék merülni 😊 pipával a felszín közelében, van ott bõven látnivaló

Riszpekk

Dzsini
pofás kis szerkezet 😊 bár az 5méteres merülés elég könnyûbúvár érzést enged csak

Amúgy tényleg titok, de ahogy Dzsini írta, pl. külföldi fórumokat vagy cikkeket kutatva le lehet szûrni pár morzsát. Ezek egy része kacsa de van, hogy beválik, más része tényleg igaz, csak sokszor nehéz megállapítani, hogy melyik micsoda.
Vagy ha esetleg sokáig követed egy márka alakulását, akkor lehet következtetni, hogy talán mi várható, de ez persze lutri.

A Canon és az Olympus egy-két DSLR fejlesztési tervét ismerem, amit interjúkban elárultak a fejeseik.

Dzsini
hát pont TE ne tudnád?

Honnan tudnám, ha titok ? 😊

modellmaker
bocs tudom ez nem olyan topik de beléptem, megláttam és magával ragadott a hév.

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

FREAK
grat 😊

Riszpekk

modellmaker
ték 😊

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Dzsini
ami kiszivárog az a dpreview és hasonló oldalakra elkeveredik pár napon belül... még a vad találgatások is. de sanda gyanúm, hogy azok szándékkal kiszivárogtatott infok 😊

FREAK
nemtom, de Lateralus biztos tudja

(szerintem titok)

Riszpekk

Hangianix
Kar, hogy EU-ban euroban kerulnek annyiba a cumok, mint USA-ban dollarban. Egyebkent van olyan oldal, ahol a cegek tervezett modelljeirol lehet olvasni, vagy az a hetpecsetes titok kategoriaba esik (marmint a cegek reszerol 😊 )?

Az alkoholmentes sör az első lépés a guminők felé.

FREAK
tökmindegy, csak egy példa volt, a németeknél is ugyannyi, onnan meg csak eljön idáig 😊

Riszpekk

Dzsini
csomó mindent igen, de ez alapján fotóscuccokat nem 😞

Hangianix
amazon.co.uk mar szallit ide is? Legutobb amikor rendeltem valamit (mar EU tagok voltunk), Brusszelbe kertem eloszor es onnan hozta at a haver. De akkor nem volt vam.

Amcsik meg nem szallitanak foto cuccokat ide :<

Dzsini
ha az áru tõlük postázódik akkor vámmentesnek kell lennie. ha írják, hogy amerikából rendelik, akkor ráteszik a vámot.

FREAK
az jó

nekem minimum 1500 EUR lenne 😄D

de asszony ékszerdobozához is csak 200 USD körül van, talán ahhoz beszerzek egyet

ha most amazon.co.uk-rõl rendelek, az vámmentes ugye? elvileg el sem jut a vámhivatalba, vagy tévedek?

Riszpekk

modellmaker
Én is azon gondolkodom.

Hangianix
Kint 35, itthon 53.

FREAK
mennyi hozzá a tok?

Riszpekk

Hangianix
Csak ha hozol nekem nyuszira egy S1 IS-t, vizallo tokkal. 😄 Tenyleg, kijon jovore az S2 IS? Mondjuk 4-5 mp-vel, RAW formatum tamogatassal, vakupapuccsal es tovabbra is olcso tokkal. 😄

FREAK
legyen "SG: Canon connection" és társai topikok? 😄

Riszpekk

I.C.ram
Canon Pro1
Hangianix
Lehet kellene penzt kernem toluk reklamra. 😊

-->Modellmaker
S5500, ha vegre eljutok a botba. 😉

Hangianix
En nem mondtam rola rosszat. 😄 Sot, 3 !-lel nyomatekositottam az elkotelezettsegemet. 😄

Kotsog xD ??!
Ez a cég többféle memóriát is gyárt, de csak rosszat hallottam róla.

"Kotsog CF !"
"Kotsog SD !"
"Kotsog MMC !"

Ez mindenkinek legyen okulás ! Ne vegyetek Kotsog márkájú kártyát !

modellmaker
😄 Szabad megkérdezni KInek milyen gépe van?

Hangianix
Nekem meg azzal se. Kotsog XD kartya!!! 😄

FREAK
nyilván nem leguánra gondoltam, hanem egyszerû állatokra, amiket akár szabadon is engedhetsz, maga a terrárium meg aprópénz, a kellékek nagy része ingyen van, a többit meg megveszed piacon olcsón (meg vannak az embernek ismerõsei is)

csak egy alternatíva a semmittevés mellett azoknak, akik fotózni akarnak, de nincs mit

befektetés, ráfordítás, munka, ötletek nélkül nem lesz tele jó képekkel a CF kártya....

Riszpekk

Blasta
Az egyik rokonunknál voltunk szenteste.
Mesélte a srác, hogy a házukban (az oktogon és a nyugati között) lakik egy farok, akinek legalább 20k képe van már a házról.
Minden egyes szögletét lefotózta már.

Ha történik valami a házban vagy elõtte, azt megy és lefotózza.
Macskák, balesetek, akármi, a faszi fotóz.

Betegsrác az ilyen is :-DDD

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"