48078
-
#45785 Hm, szoval a d90 nem jo sotetben valo fenykepezesre? Marmint szurkulethez sem, meg buliba?
A D5000 nagyon gatya, akkor mar tenyleg a d5100 vagy az 550d v 600d canon, viszont ezek mar nagyon dragak, eredetileg Pentax K-r volt a terv. :)
Amirol megtudtam, hogy a keresoje szar. Abban nem szeretnek kompromisszumot, hogy hat kicsit sotet, meg nem nagyon latszik... akkor elcseszodik minden. :(
Szoval tegnapig tudtam mi legyen, ma mar teljesen tanacstalan vagyok. -
#45784 Na de melyik EVIL-t ajanlanad?
Sony NEX: tetszik de nekem kicsi, nem tudok ra vakut rakni csak azt az egyet amit kiadtak hozza. Nincs EVF (szemhez emelos vagyok... sorry). Ellenben van Tiltes adapter hozza :)
M4/3: 4/3... zajos tucsok... Nekem a 4/3 mint rendszer sosem jott be a kisebb szenzorral... (DOF, dinamika es zaj...)
Samsung NX: K20D szenzoraval... Ezert a penzert mar sokkal jobb kepminoseget kapni.
Anno karacsonykor en is nagyon hezitaltam egy NEX-5 es a K-r kozott... De nekem a NEX-t mar tul sok kompromisszummal jar. -
G_ArchAngel #45783 No offense de én ezeket a belépő gépeket már nem erőltetném egy APS-C MILC/EVIL-lel szemben. -
#45782 Amugy en a D90 elleneben meg a D5000-t is megfontolnam. Igaz tukros a keresoje, de ha sosem volt prizmasod akkor ez nem gond :) -
#45781 Pont azert mert D90-nel az ISO800 ami hasznalhato, D5100-nal (vagy K-rnel) ez akar ISO3200 is lehet :) En pl. mikor elmentunk bulizni/rendezvenyre ex-ceggel akkor ISO3200 es nem kellett vaku (rendezvenyen nem is hasznalhattam). Siman jok lettek a kepek :P Ugyanezt K20D-vel mar nem tudtam volna megcsinalni es a D90 gyengebb magas ISOban mint a K20D... De megnezted mar amit linkeltem ISO teszt a K-rhez? -
G_ArchAngel #45780 http://camerapricebuster.co.uk/ -
#45779 Na igen, Currys tenyleg fura, mint Ángliaban minden. :) Nincs logika semmiben. Szurrealis az egesz.
Altalaban a Jessops arai korrektek, meg orszagos halozat ugye, vagy tudsz jobb boltot?
A D5100 mar draga nekem es a D90 valahogy jobbasn tetszik, a nagyobb akksijaval, pentaprizmaval (aminek utanaolvastam es mar nagyon felek a sotet pentamirrortol :), a video jo nekem 720p-vel is.
Az ISO-rol viszont nemtom, miert kell a nagyobb, mikor max 800, ami hasznalato ranezesre. :S Minek 32ezer meg ilyenek?
-
#45778 Camera Kft? Valoszinuleg egy uj gep aranak a tobbszoroseert :) -
#45777 Egy teljes szenzorcsere kivitelezhető egyébként 20D-n?
Ha igen mennyibe kerül?
Camera Hungariánál (ha van ilyen?) megcsinálják? -
#45776 Extreme Digitalban vette meg a párom a lenti darabot.
Gondolom az kifejezetten tiszta.. elég hülyeség lenne a gyártó részéről porosan csomagolni.
Remélem nem kell előtte kimosni.. :) -
DecenS #45775 ha patikában veszel körtepuNpát, használat előtt mosd ki jó alaposan, langyos, tisztítószeres vízzel. (és utána szárítsd ki ofkoz)
néha a puNpák belsejében van valami fehér por (hintőpor?), gondolom a gyártáskor kenik a nyomóforma felszínét, hogy na ragadjon rá a gumi (vagy mittomén mi okból, de nem is ez a lényeg). nem feltétlenül lesz őszinte a mosolyod, ha teledurrantod a gép belsejét azzal a fehér szarral az első pöffentéskor :) -
#45774 ja es amit meg erdemes megcsinalni az az erintkezok tisztitasa valamivel... neha az is okozhat hibat (bar ez az M42es obiknal nem lehetne gond... hacsak nem chipes az adaptered) -
#45773 Azzal nem. En meg amit hasznaltam az egy OBIs pumpalos locsolo (meg nem mondom a szaknevet... faterom kerti cuccaibol nyultam le anno). Azzal lehetett durvan pucolni :) Csak azt elotte jol ki kellett szaritani, hogy nehogy vizcseppeket fujjon a szenzorra (mert ugye fater elotte locsolni hasznalta... utana meg kereste :D) -
#45772 Ha mar Nikon akkor D5100 :) A D90 is jo persze :) de az 5100-ban ujabb szenzor van es sokkal jobb magas ISOn meg dinamikaban... a kihajthato LCDrol nem is beszelve.
Curry's-nel most tenyleg jo aron van (ami meglepett mert ok altalaban akciosan is dragabbak mint az atlag...) -
#45771 Köszönöm! Körtepumpa berendelve.
:)
Azzal nem vághatom agyon? Azaz ha porszegény (mert mentes nincs) helyiségben leszedem az optikát és átfujkálom a szenzort, az leviszi a porszemcséket?
Látni nem igazán fogom, csak utólag az eredményt, ha fehér papíron lövök egyet. -
#45770 Ahogy Decens irta azzal a cuccal bizony csunyan hazavaghatod a szenzort, rosszabb esetben annyira lehutheti, hogy elpattanhat az UVIR filter...
Legolcsobb megoldas bemenni a patikaba es ott kortepumpat venni... csak lehetoleg ne a helyibe menj mert utana furan neznek majd rad az utcan :) -
#45769 A currys-ben van most leaarazva. De arra gondoltam, hogy inkabb Nikon D90? :S Nemtom mar vegkepp! -
DecenS #45768 nehogy belefújj a magasnyomásúval a géped belsejébe!!
a külsejét pucoltathatod vele, ha nagyon muszáj, de igazából ott sem ajánlanám (én legalábbis a saját gépem biztosan nem fújkálnám ezzel).
fújkálás közben a sűrített levegő cseppfolyósodhat - ha telebaszod apró cseppecskékkel a szenzort, az utána nem köszönöd meg. akkor tutkó a szakszervizes tisztítás, vagy valami méregdrága otthoni motyó.
szerintem cseréltesd vissza. a körtepumpa jó megoldás... -
#45767 értem értem. köszi szépen :) csak mert találtam jó áron nd8-at csak még nincs készleten de akkor majd rendelek sztem aztán próbálkozok. -
#45766 20D
Ma "err99" hibakóddal megállt.
Exponálás után kiakad. Csak kikapcsolásra reagál, majd bekapcs után az új, első exponálásnál megint ugyanaz.
Objektívet levettem, feltettem. Nélküle, vele, másikkal (M42 adapteres kisfilmes Zeiss) detto ugyanez.
CF kártya ki / be. Ugyanaz.
CF kártya kiolvasható? - igen.
Törölhető/formázható? - igen.
Aksik, ki / be.
Pihentetés.
Végül nyomtam menüből egy sensor clean-t, hagytam, de nem tisztítottam ki, le sem szedtem az optikát...
Majd kikapcsoltam és vissza.
Azóta megy.
Viszont f29-en derült égről lőttem egy üreset, kb 6 új porszemcse van a szenzoron.
Ezúttal nem a prizmán (szöszök), hanem a szenzoron amit látok keresőből is nagyon világos háttérnél és a fotókon is megjelenik.
Kérdés: Mi ez a ERR99??
Neten mindent mondanak róla, 600-an 601 félét.
(aksi, objektív, CF kártya, érintkezési hiba, stb stb)
Most csak időlegesen oldódott meg, visszatér, vagy remélhetem, hogy ennyi volt csak és kész?
2. kérdés: szenzort kifújni merjem -e?
Párom most vett egy ilyet (telefonos segítséget kértem):
Ednet powercleaner
Ez nekem nagyon pc-hez valónak tűnik, de a flakonon ott a kép állítólag a fényképezőgépről is. Az eladó is ezt bólogatta, hogy jó szenzortisztításhoz.
Én csak egy körtepumpás tisztítót akartam.. ilyesmit:
Most cseréltessem vissza?
.
-
#45765 amugy a hegesztopajzs uveggel is el lehet mokazni. Sokan a zoldes szinezes miatt nem szeretik de ha csinalsz egy profilt (custom white balance) a gepedben es utana azt DNG Exporttal elmented akkor onnantol barmilyen white balance-al lott zoldes kepet szinte szinhelyesse tudsz tenni. En most egy DIN11-es uveggel szorakoztam (egyszeruen fekete szigszallaggal raraktam egy Cokin szurotartonak az 55mm-es adapterere). Igy 15 es 2/3 FE-t erek el. Majd kesobb rakok fel kepeket is (csak elobb meg kell oket csinalni :D) de egyelore csak tesztkepek vannak. -
#45764 az ND utani szam azt mutatja, hogy a feny hanyad resze megy at rajta (ND2 = 1/2, ND4 = 1/4) es ha a Log2-es erteket veszed akkor megkapod hany fenyerteket csokkent. Ergo ND2 - 1FE, ND4 - 2FE, ND8 - 3FE. Ha egymas moge teszed oket akkor az ND erteket szorozni kell Pl. ND8+ND4 = ND32 azaz 5FE.
De ahogy Dani irta az ND utani szammal kell szorozni a zaridot. Szoval ha 1/640-ed a szuro nelkul akkor ND8 szurovel akkor (1/640)*8 azaz 1/80-ad kell. Ha 1 masodperc a szuro nelkul akkor ND8-al 8 masodperc... stb :)
-
#45763 hol veszed? En anno pirosat akartam venni mert a vegen IR gep lesz... :) -
#45762 en nem ezt tapasztaltam... nekem a 4db 2000-es aksit leette eleg hamar... Enelooppal allitolag tovabb birja. Az adapter nem art ha van 'emergency' helyzetekre... de en azert az arert potaksit vennek :) -
#45761 Allitolag tobb kep keszulhet a 4AA-val, mint az akksival. -
#45760 Azért kíváncsi lennék hány perc alatt zabálja meg a 4 AA-t :) -
#45759 :) Ja a szin, az csak fekete lehet, ebben az arban :( En is feheret vettem volna.
Potakksi helyett pedig ceruzaakksit is rakhatsz bele ezzel. -
#45758 Hat epp ez az! :) Nem tudhatom mi lesz. Azert kezdek el egy hobbit, hogy ha tetszik, akkor a szakmam legyen. ;) -
#45757 Az karcsú lesz.
ND-vel egybe írt szám mutatja, hogy hányszorosa lesz az expo. -
#45756 nemrégiben kérdeztem ugye a nappal hosszú záridővel készített képek hogyanját, egy ND8 szűrő jó hozzá? Vagy a számok mit jelentenek? -
#45755 Ahhh ez a nagyobb obi valasztek ez mindig megorjit :) Ha nem fotozasbol akarsz megelni akkor ez soha semmiben nem fog korlatozni :) Ellenben minden kompromisszum nelkul tudod hasznalni az osszes obit 1975 ota amit K bajonetthez gyartottak. Van fenymeres, fokuszvisszajelzes es kepstabi is. Mindegyiken :D
En RAWban fotozom. Szinte mindig. Nekem egy 8 gigas Sandisk van. Kék. Asszem Class 4-es. Egyebet nem tudok elmondani rola :) Videozni tovabbra sem szoktam szoval arrol meg mindig nem tudok nyilatkozni.
Ja igen... az egyetlen amin elgondolkoztam, hogy egy potaksit lehet be kellene szerezni. Ha sokat hasznalom a Live View-t vagy sokat hosszuexpozok akkor azert le le merulok.
Viszont ha kozos hasznalatra lesz akkor lehet lesz egy aprobb gond... hogy fogtok megegyezni abban, hogy milyen szinu legyen? Rozsaszin vagy metalkek? :D (nekem feher van :D Stormtroopers rulez) -
#45754 Elso gepnek vennem, igazabol nem is tudom meg pontosan mire, mivel baratnom is hasznalni fogja igy gondolom egy univerzalisabb felhasznalas jon szoba, ami persze kompromisszumokkal jar.
Sok penzzel sem akarok kezdeni, mert mi van, ha nem jon be ugye.. viszont dul bennem a kreativitas. :)
Felek, hogy rosszul valasztok, persze. mert ha meg fejleszteni akarom a rendszert, tovabblepni, akkor valszeg mar markat kell valtanom, a nagyobb obi-valasztek es a hatter miatt.
RAW vagy JPEG kepeket csinalsz? Milyen memokartyad van? Tenyleg kell a class 10?
A videorol azt rebesgetik, hogy regi formatum es nagyon nagy fajlokat csinal. :( Vagyis oriasi memoria kell hozza.
A tukros vs prizmas lehet h problema lesz, meg nem lattam soha egyiket sem. :)
-
#45753 Altalaban ez van ha megkerdezed, hogy a, vagy b, obi a jobb. Donteni nem segitenek de kapsz meg egy c, d, es e, verziot is amin aztan agyalhatsz :D -
#45752 Nem gond :)
En szimpla kitobis verziot vettem meg (akkoriban az volt a keretbe beillesztheto). Videot nem igazan hasznalom, ha megirod konkretan mire vagy kivancsi akkor holnap csinalok neked olyan videot :)
A Kitobi nem rossz, de... ez az L-es verzio ami az olcso muanyag verzio. Optikai minosegre nincs vele gond (az uveg) de maga a tudat, hogy muanyag az egesz engem nem gyoz meg arrol, hogy igazan massziv darab. De ez inkabb tudatalatti mint barmi valos alapu :) Epp ezert a duplakitet en nem vennem meg, mivel mind a ket optika L-es...
Allvanyt hasznalok. Az szerintem nem gepfuggo :) Ellenben a kepstabi ami van benne az egesz jo. 2 efmegallj meg siman koNpenzal, de ha eleg stabilan tudod tartani akkor ez lehet sokkal tobb is :) Eddigi rekordom 1/5 135mm-en. Az majdnem 5 efmegallj.
Keresot. Szinte csak a keresot hasznalom. Nem azert mert a live view-ja szar, csak en szemhezemelos tipus vagyok. A PanaFZ50-et is az EVFel hasznalom nem LCDvel...
Mi a jo es mi a rossz? Kezdem a rosszal. Van par butitas benne. Olyan dolgok mint pl. a zsinoros tavkioldo luk. Nincs hozza portremarkolat. Prizmas kereso utan a tukros kereso egy picit kicsi es sotet. De ez barmelyik tukros keresore igaz. Egy ket dolog a menuben szerintem szar helyre lett rakva (pl. expo sorozat...). Aztan johetnek meg a sulyosabb gondok amiket neten is sokan emlitenek. Sokan kritizaljak a tungsten fenyneli AF-et. Nekem eddig nem volt vele gondom. Amivel viszont igen, hogy regi manualis obikkal a fenymeres sokszor alulexponal. Nem kicsit. Pl a Sonnarnal tudom, hogy mindig +2 EV Comp. kell. Anno K20D-vel nem volt ilyen gondom csak f8 utan. Tulkepp ez a legnagyobb gondom vele... Studioban nem hasznalom de allitolag a P-TTL nem az igazi.
De akkor mi a jo benne? Pici de megis baromi jo a fogasa. En ettol feltem a legjobban mert anno az EOS350D nekem pl. foghatatlan volt portremaki nelkul es a Nikon D5000 is elegge nehezen foghato volt. A K-r viszont nem. Kezre all jol.
Aztan a magas ISO. ISO1600-ig szinte barmikor hasznalhato, de akar ISO 6400 is. Sot meg a 12800 is ha nem akarsz kepeslapnal nagyobb nagyitast (szoval csaladi fotora pl.) Anno mikor meglett csinaltam is Iso tesztet 100%-os croppokal egyutt.
A dinamikaja is jo. Sokszor a tulexpozott kepekbol meg csomo mindent vissza lehet hozni es ugyanez igaz az alulexpozott kepekre. Egy EV4-el alulexpozott kepet meg siman fel lehet huzni normalis szintre es nem lesz zajos.
Ezenkivul meg hat Pentax. Ez az a resz amit nem tudok megmagyarazni... de hozza a Pentax erzest :)
Viszont ha infrafotozni akarsz akkor nem a Kr a legjobb valasztas mert kb. EV20-as filtere van... napfenyel is ISO400 es 30sec...
De ha gondolod ird meg mit szeretnel latni es akkor csinalok kepeket / videokat amit elkuldok aztan te meghozod a magad donteset :) -
#45751 Majd agyalok, de addig is köszönöm a válaszokat, véleményedet! -
#45750 Face your fears, live your dreams :)
Akkor vedd meg ha nagyon erdekel. Eddig is csinaltal kepeket a meglevo kitobiddal nem? Az 50-essel meg melle nem nyulhatsz. Az egy jo obi :) Raadasul meg marad is penzed melle amit beruhazhatsz egy manualis obiba, kicsit hozzarakva egy 55-200asba, vakuba vagy allvanyba. Vagy egy csaladi hetvegebe a Matraban :) -
#45749 A K-r-rol kerdeznelek, ha nemgond. :)
Hasznalsz hozza potakksit vagy eleg a benne levo?
A videojat hasznalod?
Twin kitben (vagyis 2 kitobival) erdemes szerinted megvenni? Most ugy van leaarazva.
Milyen a kitobi minosege?
Allvanyt hasznalsz hozza?
Inkabb a keresojet v az LCD-t hasznalod?
A Te velemenyed szerint mi a jo es rossz benne? Remelem nem bantad meg! :) -
#45748 "az esetek 99%aban nem a felszereles gatolja a fotost hanem a kreativitasa... csak hat konyebb a felszerelesre fogni"
Így van ez más területeken is, ahogyan itt is erre utaltam: #45741.
Fix 50 nagyon érdekel, csak félek tőle..
-
#45747 Dehogy veszek én bridge-et! :))
Nem adnám el soha ezt a 20D vázat, szeretem nagyon. (és 2 hónapig félretettem ezért is, hogy végre meg legyen..)
"..hogy addig nyujtozkodj amig a takarod er."
Pontosan erről van szó! Egyetértünk.
Sajnos az élet sokszor bizonyította ezt már nekem, szeretném hinni, hogy megtanultam a leckét.. csakhogy az ember könnyen elcsábul.. :) -
#45746 Volt egy srac akinek ket obija volt: kitobi es a Sigma 10-20. Es nem is akart semmi mast. :) De johetnek HCBvel is aki nem igazan hasznalt mast mint 50mm-t aztan megis vitte valamire :)
IMHO az esetek 99%aban nem a felszereles gatolja a fotost hanem a kreativitasa... csak hat konyebb a felszerelesre fogni :P