48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Dzsini
    Vizuális művészet (a fényképezéshez sem kell fényképezőgép, egy fényérzékeny felület kell hozzá) :)

A besorolások egy idő után feleslegesek, olyan átfedés van köztük.
  • Tetsuo
    Ok, de lassan mar fenykepezogep sem kell hozza. Maya, Poser, PS, 3DSM... szerintem ez mas muveszet es mas szakma.
  • 5Dani
    sőt, már a jelenléteddel manipulálsz
  • Dzsini
    Annyi, hogy a fotók manipulálása egyidős a fotózással, csak régen sötétkamrában történt, ma pedig monitor előtt. Nem ördögtől való :)
  • Tetsuo
    Az utolso mondatot nem vilagos szamomra. Ironia vagy mi?
  • Tetsuo
    Errol hallottam, jol meg is szivta a fotos. Remelem.
  • 5Dani
    Reutersnél a fotós felel a drámai effektekért.

• G_ArchAngel #45899
    lapozz vissza 2006-ig es olvasd ki a topicot, meg a testvertopicot:)

(ha meg ugy is lesz kerdesed a csalassal, manipulalassal kapcsolatban, akkor valaszolunk)

(hint: laborban mindent meg tudtak csinalni, a gepben allitasz valamit, az mar manipulalas, kompozicioval, gyujtotavolsaggal manipulalhatsz..stb...)
  • Tetsuo
    Koszonom az eddigieket.

Uj tema (nekem uj):
    Milyen szoftvert hasznaltok a kepek szerkesztesere, katalogizalasara?
    PS, lightroom v mas?
    Illetve mit gondoltok arrol, hogy a fotografia es a kepszerkesztes az ket kulon "szakma", tehat a fotos az fotozzon, a magazinban majd szerkesztik a kepeit ha kell... a fotonak utolagos szerkesztes NELKUL kell ugy kineznie, ahogy a fotos elkepzelte?
    Megmondom oszinten, kicsit csalasnak is erzem a szerkesztoprogramokat, az mar a nem a fotomuveszet eszkoze.

Szoval? :)
  • 89
    "Sot a multkor egy csaj a varosban a nyakamba ugrott mert latta, hogy feher a gepem (ergo Pentax) aztan meg ott lebegtette a metalkek K-x-et nagy mosoly es PENTAAAX felkialtassal"

na most akkor kik a fanatikusok? :P:D
  • Timber
    \o/ new logo! :P

Ps.: amugy lehet nekem se sokaig lesz Pentaxom :) Kaptam egy szep nagy szamlat amit egyelore nem tudom hogy mibol es hogyan :P
  • Timber
    Ez olyan "miattad iszom te allat" szeru lett :P

Amugy Gangyal tenyleg sokkal jobban vonzodik a filmes gepekhez (majd jol meglepem a szulinapjara egy Pentax 67-el... famarkolattal!) mostanaban :)
  • G_ArchAngel #45894
    Akkor elarulok valamit, mert mar nagyon nem erdekel ez az egesz:

Ez az alantas pentaxos kert meg, hogy rage-eljek, mert unatkozik, holott tudja, hogy en mindent leszarok, ami digitalis, csak lusta vagyok uj logot csinalni:D
  • Timber
    En is a fanatikusokrol beszelek es nem az atlag felhasznalokrol... Szerencsere ebbe a forumba is csak 1 van beloluk :P
  • morcosqtya
    Ehhez ráadásul nem kell állvány sem... :)

OFF: van kb 2 és fél db Canon-os ismerősöm összesen, ebből egyik sem elvakult sznob. (egyikük esküszik rá, de nem fikázza a többit, Nikon-okkal kapcsolatban az összehasonlításnál kifejezetten tárgyilagos és semleges. A másikuk meg bár Canonja van, leszarja mivel fotóz.. :)) nem érdeklik a márkák.)
  • G_ArchAngel #45891
    Okamit hagyjuk, b_szott valaszolni a leveleimre, mielott Londonba jott:/
  • Timber
    A szemem nyitva... a penztarcam nincs :) Anno en igencsak akartam venni egy 645n2-t... De csak Pentacon Six lett belole. :)
  • Timber
    En pl. imadom, hogy feher a Pentaxom. Sot a multkor egy csaj a varosban a nyakamba ugrott mert latta, hogy feher a gepem (ergo Pentax) aztan meg ott lebegtette a metalkek K-x-et nagy mosoly es PENTAAAX felkialtassal :) (nagyjabol pont SilentOkamira emlekeztetett :P)

Na de akkor most arrol beszelunk, hogy mikepp nez ki? Mert akkor ez az elfogadhato teleobjektiv :)
  • G_ArchAngel #45888
    20 perces mese a DOF-rol.
  • G_ArchAngel #45887
    Latod, ha kinyitnad a szemed, latnad, hogy van elet a Pentax DIGITAL-on tul is.
  • Timber
    Posh vagy nem Posh... ez a Nikon Store kuvva szep. Ha ezt fel eve tudom a faterom tuti elvittem volna ide :) O mar par ezer eve Nikonos :P
  • G_ArchAngel #45885
    Mondanam, hogy szar, de az kemeny lenne.

Inkabb fos:D

Pentax az ez es a tesoi:

Ez nem Pentax, ez szegyen (18+)
  • Timber
    ilyet ok sosem tesznek! Igaz Angel? Milyen is a Kr kepminosege a sajat tapasztalataid alapjan? :)
  • Timber
    Erdekes en rengeteg Canon reklamot lattam. Samsungtol foleg telot es Nikont meg hebe hoba.

Nekem megmondom oszinten 2 dolog nem tetszik a Canonban:
    1. a formaja: Nem tetszik ez a lekerekitett minden stilus. Nekem a K-7/K-5 ami a legjobban bejon formara (es szerencsere a Kr is ezt a stilust koveti). Olyan mintha az egesz gepet egy darab fabol 10 baltacsapassal terveztek volna meg. Mint regen amikor vonalzot hasznaltak es nem ZBrusht :) Meg a Nikon D7000 is tetszik ugyanezert.
    2. a fanatikusai: A legnagyobb trollok, elfogultak es habzoszajuak. En abszolut nem akarok veluk semmilyen formaban kozosseget vallalni :) Anno ezert is jatszottam WoWot Alli oldalon mert az UD nem tetszett... hiaba voltak az orkok a kedvenceim :P Amugy ugyanugy vannak fanatikusok a Nikonnal is, de azok inkabb csak konzervativak, a Pentax fanatikusok meg barkacsmesterek :P

Mint mondtam korabban nekem szinte mindegy melyik ceg gepevel csinalok kepet, az hogy jo lesz vagy sem csakis rajtam mulik. De...
    ... a Canont mint fent lathato ruhellem :P
    ... a Nikonnak a flange tavja miatt nem tudok M42-esek rarakni es van par kedvenc M42es (most mar K-s): Sonnar 135, Jupiter 85...
    ... a 4/3 szenzort en mar tul kicsinek tartom
    ... a Samsung NX nagyon tetszik csak nem kene eroltetni mar azt a szenzort annyira... par eve a K20Dben jo volt. A K7-ben es az NXekben mar nem...
    ... Sony nem fog mar rendes tukros gepet csinalni csak ezt az SLT baromsagot. Nekem az, hogy a gep alapbol 1/3 FE-t vesz a kepekbol... koszonom nem. Arrol nem is beszelve, hogy hosszutavon nem igazan lehet tudni mennyire lesz 'kornyezetallo' ez a tukor, mivel konyebben eljut ra a por mint a szenzorra nem beszelve a fenytol valo elszinezodes lehetoseget...
    ... Leica. Majd ha lesz ra penz :)
    ... Sigma: majd ha kiadnak uj gepet elfogadhato arban (SD1 tervezett ara 10K GBP koruli)

Es ezzel ki is merult a sor es maradt a Pentax. :) Tetszik a formaja, tudok vele M42-zni (mi az hogy! kepstabizva!), kepminosegben semmivel nem rosszabb mint a tobbi (meg ha Angel azt is szajkozza) es meg is tudom fizetni. :)
  • Tetsuo
    :))
    Mondjuk en a canonfanok szakadatlan aradozasairol beszeltem. Akik siman leszolnak ugy rivalisokat, hogy ki sem probaltak soha. ;)
  • G_ArchAngel #45881
    Jo dolog lehet Canon reklamot latni, talan majd egyszer nekem is sikerulhet:(
    Amivel rogyasig vannak az angol fotos magazinok az a Samsung es a Nikon. De ha buszmegalloban latok reklamot az is 5-bol negy esetben Nikon, ha tukros geprol szol.
    Nikonnak sajat posh uzletei vannak Londonban, mint az Apple-nek, pl. a Grays of Westminster olyan, hogy en be sem mernek menni, amig meg nem aldott egy pap.

Ehhez kepest az Apple store nagy es evilagi:)
  • Tetsuo
    Igy van, az eloitelet pedig altalanossagban igaz. Mert valojaban egy csoport utoiteleten alapszik, viszont altalanosit, ami nem mindig helyenvalo.
    Persze vannak teves eloiteletek is, de a legtobb igaz.- ill. fugg attol ki es mit mond persze/mekkora hulyeseget, de nem az urban legendekbol kell kiindulni vagy hogy mit mondanak a helyi kocsmaban..
    Pl. a svedek szokek, a spanyolok temperamentumosak.

A baj az szokott lenni, amikor ez valamilyen iranyban negativ vagy serto az adott csoportra. Tehat ha igaz is a csoport legtobb egyedere, a kiveteleket is "megpecsetelik". De attol meg az "eloitelet" altalanossagban igaz marad.

Hm. Ne vedd mar magadra! :) Meg eletemben nem volt gepem, csak tanacstalan vagyok.
    Hallok mindefelet, netrol probalok tajekozodni... es ebben a koszos kisvarosban meg a currysben sem allitjak ki a gepeket. En csak kerdeztem na.
    A Cannon tetszik legkevesbe. A reklamot en is erzem korulotte, kb mint az Apple-nel.
  • Timber
    A sztereotipia az egyfajta eloitelet. Igaz a kifejezes leginkabb embercsoportokra hasznalhato. Mint pl. mikor azt mondjak, hogy a fekaknak nagyobb a farkuk, vagy a szokek butak... stb. Ez teljesen igaz a fotos vilagban is. Mint peldaul a Canonsok sznobok (mint Angel...). A Pentaxok meg fuj fuj es csak az jo bennuk, hogy szinesek (amitol a Canonosok okadnak).

nekem mindenesetre tokmindegy, hogy ki mivel fotozik... felolem vegyel Canont mert az istencsaszar es hu de sok obi van hozza es a tobbi ugyis szar de nem annyira mint a Pentax mert az annyira szar, hogy a szar skalara se fert mar ra... Ha jo kepeket akarsz akkor csakis Canont vegyel, avval tok mindegy mit csinalsz ugyis jo lesz a kep. En is eladom a Kr-t (bar nem tudom hol mert meg a hulladekgyujto se vesz be Pentaxot) es veszek Canont. Es akkor vegre jo kepeket fogok csinalni! :)
  • Tetsuo
    Lehet, az lesz. :)
  • Tetsuo
    Ez hogy jonide? :) A szterotipia az egy jellegzetesseg, ami altalaban igaz.
  • G_ArchAngel #45876
    Ez rulez, a tobbi kispalyas:

(csak kellene egy szkenner)
  • Timber
    Ugyanmar... a transzculens tukrokkel mar a 60as evekben lealltak :)

Kulonben is... Sigma SD1 rulez :P
  • G_ArchAngel #45874
    Sony A55
  • Timber
    Tetsuo... tudod mit. Vedd meg a D90-t. Es akkor en is meg Angel is bekussolhatunk :D :D :D :D
  • Timber
    Milyen hatalmas hatranyrol beszelsz? Hanyszor fotoztal Kr-el? Szidod jobbra balra de szerintem meg egy fotot nem neztel meg vele...
  • Timber
    Ugyanmar Gabor... Manapsag egy hobbifotosnak mikor van tobb a kitobi+tele+makro kombonal. Jobb esetben meg van egy vakuja. Ha fel ev, 1 ev utan kb 20% veszteseggel adsz el egy gepet / obit akkor se buktal olyan sokat (de annal imho kevesebbet buksz ha jol marketingelsz :D). Itt most ne arrol beszeljunk, hogy anno 5 eve tobbszazezerert vett 5D-t manapsag mar csak "fillerekert" lehet eladni. Itt most szo sincs az MF obikrol vagy mi...
  • G_ArchAngel #45870
    Azért akinek fontos minden részlet az a két gyenge váz közül a kevésbé gyengét fogja választani és ez az 550D. (600D már kicsit jobb)
    Nem olyan meggyőző a Pentax előnye magas ISO-n, mint amilyen hatalmas a hátránya elég fény mellett.
  • G_ArchAngel #45869
    "Manapsag valtani egy rendszerrol szerintem pillanatok alatt lehet. Ha akarnek 2-3 het mulva mar Nikonos lennek" - Ez a tortenet a Te esetedben mukodik, mert veszel egy masik atalakitot az MF objektivjeidhez es kesz, amiert reszpekt, de ezt itt nem fogjak megerteni, legkevesbe csinalni.

"A szenzor meg nagyjabol mindenhol Sony." - Sony, Pentax, Nikon

"Full Frame az egyelore gond a Pentaxnal es mivel ok inkabb a 645D fele mentek el valoszinuleg egyelore nem lesz naluk." - De állítólag jön most a Royal Wedding Collection!

• Timber
    Mar miert ne? En fotoztam mar vele itt is ott is amott is. Nagyon keves fenynel (rendezveny), tuzo napsutes stb stb... Mindenhol jo volt. Itt megint sztereotipiakrol beszelunk...
  • Timber
    A masik... milyen innovaciokrol beszelunk? A DSLRek eseteben a legnagyobb innovaciot a szenzor-technika nyujtja. Nagyobb felbontas, magasabb ISO, nagyobb dinamika. A szenzor meg nagyjabol mindenhol Sony.

Full Frame az egyelore gond a Pentaxnal es mivel ok inkabb a 645D fele mentek el valoszinuleg egyelore nem lesz naluk. De ez valoszinuleg igaz lesz mindenki masra is mert uj FF szenzort mostanaban ha jol tudom senki nem fejleszt. Ergo 5D, 5D MkII vagy D700. A tobbi gondolom megfizethetetlen. Aztan majd ha meg mar nagyon nem tudsz mire kolteni akkor mindig ott a Leica M9 :)

Viszont... mikor akarsz FF-re valtani? 2 honap mulva? 1 ev mulva? 5 ev mulva? Valoszinuleg nem hamar. Akkor meg ertelmesebb azt nezni, hogy most a penzedert mi az ami a legtobbet adja. A Pentax Kr eseteben ez nagyobb atfogas a 2 obival es meg marad is penzed taskara meg miegymasra, a Nikon D90 eseteben meg jobb kereso...

Manapsag valtani egy rendszerrol szerintem pillanatok alatt lehet. Ha akarnek 2-3 het mulva mar Nikonos lennek :) Szerintem egyikonk sem olyan szinten fotozik _jelenleg_, hogy annyira fontos lenne a rendszer. Szerintem neked is lesz kb. kitobi, teleobi meg talan egy makro. Ez kb. az atlagos fotos obipark. En anno a D5000-t kb. 70 font vesztesseggel adtam el fel ev hasznalat utan. Szerintem az nem akkora bukas. Ha most eladnam a Kr-t akkor azon is kb. 30-40 fontot buknek (430-ert vettem es kb. 400-ert el lehet adni). Lehet el is adom es kiprobalom a Nikon D5100/D7000-t... vagy a Sony NEX-3/5-t. Mert en nem vagyok azon a szinten amikor a felszereles fontos es mar nem vagyok azon a szinten, hogy a felszereles szamitson. Vagy eladok mindent es bemegyek a kinai negyedbe es szetmassziroztatom magam az arabol! :D