48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • DoctorJohnson
    miért, a konkurencia divat-megakicsi-ultradizájn gépei tán vmi másra valók?
  • Dzsini
    itt az árkategóriájában szinte mindig az elsőre ajánlott gép a 6500, jó választás.
  • WhiteEagle
    Igen, végigolvasva néhány értékelést már nem tetszik annyira. Főgépnek nem elég jó, utazógépnek meg nagy és drága.

Ami most szimpatikus utazógépnek: Fujifilm FinePix S6500FD Ezzel csak - tesztek szerint - két dolog van, hogy a jpg tömörítése nem a legjobb (de raw-ba kapcsolva nincs gond, csak nagyobb memóriakártya kell), és hogy nincs benne stabilizátor. De mindegy, mert úgyis veszek hozzá egy kis állványt, szóval ez kevesebb mint 70 ezer forintért igen jónak tűnik. És a fenti két dolgon kívül szinte minden mást nagyon dícsérnek, pl. hogy a széleslátószögtől (28mm-ről indul) teléig végig minmális, hogy nagyon szép élesek és részletgazdagok a képek stb. Egy kis lila kromatikus aberráció is van, de minimálisnak írják, szóval szerintem az se vészes, meg ekkora zoomátfogásnál már szokott lenni. Szóval ez most nálam a nyerő utazógép (mit gondoltok róla?) főgépnek meg valami cserélhetőobjektíveset veszek majd ősszel vagy jövőre üdülés előtt.
  • 400Dani
    bannerban egy rakat tesztoldal, olvass
  • BiG G
    nekem az :) haverom W100-asát nézegettem múltkor, de valahogy nem fogott meg a kütyü... lehet el lettem kényeztetve a volt A610-esemmel :) de a W sorozat még hagyján, a T sorozatban vannak ám az igazi divatfényképezőgépek, vagy plázakütyük vagy nemtudom hogy mondjam :) persze élményfotózásra lehet hogy tökéletesek, és csak én vagyok túl vonalas.
  • WhiteEagle
    Na, találtam egy gépet, amibe beleszerettem. Kérlek írjátok meg, hogy mi vele a gond, mert ez így túl szép, hogy igaz legyen. Szóval, a neve: Samsung Digimax Pro815 Itt az adatlapja (görgess lefelé az oldalon): http://www.depo.hu/samsung/digimax_pro815#rinfo Amik tetszenek nagyon benne:

8,31 MPixel
    2/3" Sony érzékelő
    Schneider optika
    Tud 800-as érzékenységet is
    28-420 mm zoomtartomány (15x)
    Kézi színhőmérséklet állítás
    Szűrő tehető rá
    Tud videót is rögzíteni
    Tud sorozatképet is rögzíteni
    Van tömörítetlen képformátum
    3.5"-os (!) LCD kijelző
    USB 2.0 csatlakozófelület
    1900 mAh-s (!) akksi
    10 kép/mp-es ultra-gyors sorozat

Szóval, szerintetek ez tényleg király gép, vagy van vele valami gond?
  • GregSB
    "de a Sony-nak egyetlen épkézláb ultrakompaktja sincsen"

Már hogy ne lenne? T vagy W sorozat az smafu neked? :)
  • andrewhouse
    Sziasztok!

Az lenne a kérdésem van nekem egy Samsung digimax 370 dig fényképezőm, és hogy ebbe bele lehet tenni 2 gb sd kártyát?...nemtom tudja e valaki de azért valakki remélem tud valamit mondani.....

Üdv
  • szacsi
    arrol megfeledkeztem. (:
  • DoctorJohnson
    "a komolyabb kepekhez, mint mondjuk ellenfenyben naplemente a tenger felett, tengerbe buko nappal..."

szvsz ezeket a témákat lazán megcsinálja bármelyik komolyabb kompakt, persze kinek mi számít "komlynak" ;)
  • KBB
    Jah, igen, de ultra kompaktot keresek, R1 mintha nem az volna :)
  • WhiteEagle
    Köszi az infot az akkuról!
  • szacsi
    a magas iso értékekre gondoltam.
  • KBB
    RICOH Caplio R6 -ról valakinek valami véleménye?
    Egész jónak tűnik ez is utánaolvasva.
  • Dzsini
    nem kell aggódni az alacsony mAh-k miatt: az FZ50-ről tudom mondani tapasztalatból (bátyám használja pár hónapja), hogy az aksija könnyen hozza a 300 körüli utcai fotót, a zoom optikát kézzel tekered, úgyhogy az nem fogyaszt, viszont a stabilizátor igen (amit ki lehet kapcsolni, vagy átállítani, hogy csak exponáláskor kapcsoljon be). A töltője külső alapból, úgyhogy a befektetés maximum a pótaksi, ami 5-20 ezer forint közötti (utángyártott-panasonic), erről nem tudok semmit, nincs hozzá.
    nem kell félni az egyedi aksiktól, ezek az új gépek már elég korrekt eredményeket hoznak velük, szerintem a többi is könnyedén végigfotóz neked 1-2 napot, éjszaka meg töltheted.
  • WhiteEagle
    Koszi nagyon mindenkinek a valaszt. Egyelore gondolkodom a Sony R1, a Fuji S9600 es a Pana FZ50-rol (foleg). Lehet, hogy ezek valamelyike lesz.

Az is lehet, hogy hogy igazabol ket fenykepezogepre lenne szuksegem. Egy kompakt(abb), 1/1.7"-es erzekelo koruli, 5-6x zoomos, videot is rogzito (ha nincs eppen keznel a videokamera) egyszerubb gepre, "kattintgatni", mondjuk 70.000 forint korul PLUSZ egy tukorreflexes cserelheto objektivos komolyabbra, NAGY erzekelovel, kepstabilizatorral, objektivekkel, alvannyal stb. a komolyabb kepekhez, mint mondjuk ellenfenyben naplemente a tenger felett, tengerbe buko nappal...

Meg egy kerdesem lenne, az aramellatas problemaja. Szoval, nekem a mostani kis Sony-m ket AA NiMH elemmel megy, amik 2500 mAh-sok. Ezzel ki is bir ugy 250 kepet, vakuzva 100-at. Namarmost, nezem, hogy a legtobb egyedi aksis (azaz nem ceruzaaksis) gep meg csak 700-1000 mAh-s. Es persze nem 1.5-os hanem 2.5-os vagy neha akar 3.0 atmeroju kijelzovel, ami megint csak tobbetfogyasztas, plusz ugye a zoom optika (enyemben nincs optikai zoom). Szoval ezek mennyit birnak? 30 kep es vege? Vagy ilyen sokat szamitana, hogy ezek Li-Ionosak? Es akkor meg nem is beszeltem arrol, hogy a ceruzaaksikat felevente-evente cserelnem kell, mert a vegen mar 20 kattintastol kifogynak... Magyaran tehat, meg szabad/erdemes venni 700-1100 mAh-s egyedi aksis gepet? (es altalaban van hozzajuk potakksi kulso halozati toltovel?) Mi a velemenyetek? Koszi elore is
  • KBB
    Eztmost magyarul is légyszi :)
  • szacsi
    az r1-ben szerintem teljesen hasznalhato. :)
  • KBB
    Noh, mostmár csak azt kéne eldönteni e közül a két gép közül melyiekt válasszam:
    Fujifilm FinePix F40fd
    Pentax Optio A30

A fuji mellett szól:
    - Jó(bb) képminőség magasabb ISO beállítások mellett is
    - Hosszabb akumulátor használati idő

A Pentax meleltt szól:
    - Van képstabilizátor
    - Gyorsabb működés
  • Dzsini
    blind photography-ra keresve lehet jópár szép galériát találni... úgyhogy annyira nem is hülyeség
  • Dzsini
    (a worth1000 egy photoshop-versenyeket szervező oldal, oda készült, mint pályamű)
  • Jano
    Ez aljas.
  • Dzsini
    Canon talált egy kiaknázatlan fogyasztói réteget:
  • KBB
    Noh, kicsit utánanéztem a témának, úgynézki van egy fuji gép ami egész jól teljesít magasabb ISO beállításoknál:
    FUJI FinePix F40fd
    A többi kompakt gépben mintha csak disznek lenne ISO 800 vagy még felette is...

Esetleg ezt a tipust ismeri valaki, vélemény?
  • BiG G
    Az Te vagy :) A Pana még hagyján, de a Sony-nak egyetlen épkézláb ultrakompaktja sincsen, azokból pedig amiket felsorolt se a Sony, se a Pana nem ajánlott szvsz a többi ellenében.
  • KBB
    Nem a közvetlenséggel van a baj, de "tápiószecsőn" nincs media markt :)
  • GregSB
    Én a Sony-t meg Panasonicot azért nem kerülném el messzire...
  • BiG G
    Én pedig még azt hittem hogy vidéken közvetlenebbek az emberek mint a fővárosban... amúgy nem rosszak ám a Nikon kompaktok, bár elég jellegtelenek és néhol funkcióhiányosak (pl. kevés kreatív mód).
  • KBB
    Jah, azlesz, ha eljutok olyan helyre. Vidéken az ilyen "beugrok és kipróbálom" nem olyan egyszerű.
    Közben egyik fényképezős haverom azt mondja, hogy a Nikon kicsi gépekben nemtúl jó, szóval akkor marad a Canon a Pentax és az Olympus.
  • BiG G
    Na látod érted te a lényeget :) A gép kipróbálására pedig ajánlható bármelyik Extreme Digital, MediaMarkt ill. Saturn - ezek többségében ki vannak téve a gépek, igaz akksi nélkül, de ha megkérsz egy eladót biztosan kipróbálhatod bármelyiket.
  • KBB
    Aham, kössz szépen, ezzel is segítettél, pár gépet lehúzhatok a listámról.
    Mellesleg erre én is gondoltam, hogy talán a mósógépet is gyártó cég nembiztos hogy a legprofibb ebben a kategóriában. A fülhallgatóm se véletlen Sennheiser és nem sony :)

Tehár akkor marad a:
    CANON Digital Ixus 75
    Pentax Optio A30
    NIKON Coolpix S500
    OLYMPUS mju 780

Még mindig a Pentax a legszimpibb, valahol ezt a gépet be kéne próbálnom...
  • BiG G
    "megköszönném, ha véleményeznétek őket, amennyire ismeritek, mert én csak leírást, teszteket tudtam olvasni róluk, kipróbálni sajnos egyikhez se volt szerencsém"

Mi sem tudunk többet mondani mint egy teszt vagy leírás, szóval én azt ajánlanám hogy menj el egy nagyobb üzletbe, ahol árulják ezeket a gépeket és próbálgasd ki őket Te magad, annál biztosabbra nem mehetsz.

Általános tanácsként pedig annyit fogadj el hogy a "mindentgyártó" gyártókat messze kerüld el (Sony, Samsung, Panasonic, Casio), és inkább tősgyökeres fotós cég kínálatából (Canon, Nikon, Fuji, Pentax) válassz. Később örülni fogsz ennek, mivel az utóbbi cégek kreatív kompaktokat kínálnak javában, ami nem utolsó tanulásra.

A Pentax A30-nál sokat segíthet a stabilizátor, de a 10 megapixel és az iso 1600 erősen parasztvakítás szagú, de javára legyen írva hogy minden más cég ugyanezt csinálja.
  • KBB
    Sziasztok!

Szetenék egy kompakt gépet 50 és 70 e forintos árkategóriában és ehez szeretném a segítségeteket, ötleteiteket kérni.

Kinéztem pár gépet, megköszönném, ha véleményeznétek őket, amennyire ismeritek, mert én csak leírást, teszteket tudtam olvasni róluk, kipróbálni sajnos egyikhez se volt szerencsém:

CANON Digital Ixus 75
    Pentax Optio A30
    SAMSUNG L77
    SONY Cyber-shot DSC-W90
    CASIO Exilim Zoom EX-Z1200
    NIKON Coolpix S500
    OLYMPUS mju 780
    PANASONIC Lumix DMC-FX30EF

Igazából ezek közül a Pentax-al szemezek nagyon, kiemelkedő tulajdonságokkal bír, kérdés hogy valójában jó is ennyire.

Élményfotózásra lesz, de azért ha egyedül vagyok és van időm szeretk babrálni a beállításokkal, szóvan nem hátrány, ha normálisan be lehet állítani, nemcsak 1.0-ás user(automata) mód van.

Válaszotokat előre is köszönöm!
  • 400Dani
    vivitar 105 pl
  • Jano
    Melyikekre mondod: ezt.
  • 400Dani
    A blende nem fog beugrani, mint tette azt a Prakticádon. Kereső meg végképp nem támogatja a manuál fókuszt, nem csak a mérete miatt. Én már lejöttem róla, viszont van egy-két remek M42-es makróobi, annak inkább látom értelmét.
  • BiG G
    [OLYAT vett akcióban, kapott szép táskát is ^^]
  • DoctorJohnson
    "R1 egy nagyon furcsa masina... azt a kinézetet meg kell szokni :)"

azt max 5 perc megszokni, viszont a dslr képminőséget 5mp se :)
  • DoctorJohnson
  • Dzsini
    R1 egy nagyon furcsa masina... azt a kinézetet meg kell szokni :)

én az FZ50-et ajánlanám, egy nagylátószögű konvertert lehet rászerelni a gépre, de stabilizátort nem tudsz utólag belepaszírozni - ha megvagy a stabi nélkül, akkor S9600