48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Lateralus
    Ezek közül a Slik 340DX. Kisebbre összecsukható, könnyebb, nagyobb teherbírású és titán merevítésű (AMT). Egyes vélemények szerint stabilabbak az Slik AMT állványok, mint a hasonló tulajdonságú Manfrottok.

Annyi a hátránya a Valbonnal szemben, hogy nem nyitható olyan magasra (bár ez csak 7 cm) és olyan alacsonyra. Ha tényleg az a Velbon van a képen (Edigitalnáál ugye nem lehet tudni), akkor ez inkább videófej rajta. Ezzel együtt adják? Ha házi "stúdióhoz" kell, akkor kényelmesebb a tekerőkaros magasságállítás. De csak 3,5 kilóig terhelhető. A terhelhetőség amúgy elég sokat elmond egy állvány stabilitásáról.
  • DoctorJohnson
    szvsz egy fz50 alá akármelyik olcsóbb állvány megteszi, nincs annak akkora súlya, hogy komolyabb állvány kéne (tükör sincs ami berázná a fejet), persze a minél stabilabb állvány csak jó, nembaj ha többet szánsz rá. Velbonok és a Slik-ek tökjók, ha esetleg szokol túrázni figyelj a méretükre és a súlyukra, az már nem mind1 olyankor.
  • DoctorJohnson
    ez nem marketing, mind a négy gépben valódi, optikai képstabi van
    (de az már marketing, hogy ezzel a szerkezettel nem lehet bemozdult/életlen képeket csinálni)
  • Flamer
    köszönöm szépen. neked is Gabo
  • Gabo
    No, akkor én is véleményeket kérnék. Szeretnék venni egy állványt az FZ50-es alá. Hosszú záridős tájfotózáshoz és makrózáshoz kellene leginkább.
    A ráfordítható összeg 25000 értékálló magyar Forint. Ebből kellene az elérhető legstabilabb megoldást összehozni, állvánnyal és fejjel együtt.
    Amiket eddig kinéztem:
    Velbon Sherpa 750R/F
    Esetleg Slik Pro330DX/Pro340DX + SH-705E fej.

Melyik márkákat lenne még érdemes mérlegelni és melyik boltoknál lenne érdemes nézelődni? Tartok attól, hogy Manfrotto esetében ebben a kategóriában leginkább a márkanevet kellene megfizetni...
  • Gabo
    A képstabi és a rázkódás védelem ugyan azt takarja. A lényege az, hogy a kéz remegéséből adódó bemozdulásokat csökkenti. Nagyobb fókusztávok illetve lassabb záridők esetén (pl. rosszabb fényviszonyok mellett) kisebb lesz a bemozdulása esélye. De a képstabi nem csodaszer. Nem tud minden remegésből adódó bemozdulást megszüntetni, csupán nyersz 1-2 FÉ értéknyi beállítási lehetőséget magadnak. Ez a gyakorlatban annyit eredményez, hogy később kell elővenned az állványt a fotózáshoz.

A Pana és a Canon említett gépeinél lévő optikai képstabi nem csak marketing fogás, hanem valóban használható funkció. Persze egy hepehupás indiai úton robogó motoros riksából, kézből továbbra sem fogsz bezoomolt tűéles képeket lőni. ;o)
    Némelyik gyártó az optikai képstabilizálás helyet inkább az ISO érzékenységet emeli meg, hogy ezzel csökkentse a szükséges záridőt. (Magasabb ISO -> Több képzaj -> Rosszabb képminőség...) Szóval ez már inkább csak marketing fogás. (Mellesleg a Pana ezt is belerakta a gépébe.)
  • Dzsini
    A Canon S3 és a Panasonic FZ50 képstabilizástora jó (valószínű, hogy a többi is, azokat nem volt alkalmam kipróbálni), olyan 2-3 lépéssel "javít" az időzárakon, normál fotózásnál is csökkenti a kézremegést, videófelvételnél még talán látványosabban javítja a kép stabilitását. Csodára ne számíts tőlük, de félhomályos környezetben élvezhetőbb képeket produkál.
    Az S3 (vagy S5, nagyjából mindegy) egy pici, kompakt-jellegű gép, alkalmasabb arra, hogy mindennap magaddal hurcold és fotózgass-videózgass vele kedvedre (nekem S3 van), az FZ50 egy komolyabb, sokkal inkább SLR érzésű gép, a kézzel állítható zoomgyűrű miatt robosztusabb felépítésű masina. Más a viszonyuk a képalkotáshoz, az S3(S5) zajosabb, de részletgazdagabb képeket "ad ki", az FZ50 inkább elkeni a részleteket így kevésbé zajosak a képe - mindkettő (kategóriájában) nagyon szép képet produkál, normál méretű (nem poszter) nyomtatásban bőségesen elegendő mindkettő tudása (sem a zaj sem az elkenés nem számít igazán ilyen méretben), próbáld kézbe venni mindkettőt, és amelyiknek a kezelése, hangulata jobban illik hozzád, azt vedd meg - nem fogod megbánni.
  • Flamer
    ja és lenne egy kérdésem.. (mikor nem volt?:o)
    szóval.. azt látom hogy az fz28, fz50, meg canon s5 meg s3-mon is kivan írva hogy:
    Képstabilizátor: van

nade ez nem egyenlő a rázkódásos védelemmel mi?
    meg mennyit számít az a rázkódásos védelem? vagy csak egy marketing cucc?
  • Flamer
    na. nézegettem tesztképeket egyenlőre ahogy mondtátok, és hát erre jutottam most eddig:
    canon s5is - iso400
    panasonic fz50 - iso400

ezen úgy tűnik hogy az fz50 jobb.
  • biomage
    oksa :)

ja és szfváron csak MMvan meg auchan meg tesco, az utobbi kettönél nem igazán fogom megnézni
  • biomage
    kösz a jó tanácsokat, és megnézem az oldalakat, amugy ezeket a digi fényképezö gépeket pont a depon néztem ki :)
  • Timber
    egy kicsit tobbert kapsz mar Kingstont. Az a biztos. Ne pont a legjobb kepnel deruljon ki az iras/olvasashiba :D
  • BiG G
    lapozz vissza 2 oldalt és látod a különbséget C:
  • Timber
    A 30-40e koruli kategoriaban a Canon nagyon jo kis gepeket dobott piacra. De ne zarkozz el a Nikon, Pentax, Fujifilm es a Panasonic gepektol sem. A www.depo.hu oldalon tudsz kinezni arakat es a dpreview.com oldalon meg tudsz olvasni teszteket. A http://www.pbase.com/cameras oldalon meg tudsz nezni kepeket amit nem profi fotosok csinaltak. Ezek utan meg jobban fogsz gyotrodni, hogy melyiket valaszd mert kb. ugyanolyan teljesitmenyu/tudasu gepekrol van szo :D Igy amit ajanlani tudok: Menj a Media Marktba/Extreme Digital Mammutba/Saturnba es ott vedd kezbe oket. Nezd meg melyik all kezre, melyik fogasa, kinezete tetszik. Ezek utan a Depon nezd meg hol a legolcsobb es vedd meg. De a 30ezres kategoriatol ne varj csodakat. Ha esetleg nem felsz hasznalt cuccot venni akkor a vateran nezz korul.
  • Timber
    Zarjuk mar le a dolgot. Szerintem a srac a leheto legjobb dontest hozta a bekes topic erdekeben. Ha ir akkor itt odafigyel es akkor nem lesz gondja azon kukacoskodoknak sem mint pl en.
  • G_ArchAngel #31838
    kezdem azt hinni, hogy ez egy Grétsy-fantopic...
  • szacsi
    mint pl a #31823-ban? :C

efem: ekezetekkel (vagy inkabb a hianyukkal) nekem is eleg gyakran van problemam...de azert meg mindig kisebb hiba...
  • 30Dani
    Samshung az tuti hamisítvány -.-
  • biomage
    ha ez nekem ment :), melyik canont vegyem meg?
    Ja és volna itt mégegy kérdés, kb 4000FT lehet venni 1 GB SDt az jó hozá? úgy értem az ilyen olcso memoria kártya elég lesz a géphez?
  • DecenS
    canont
  • biomage
    Hali

Digitális fényképezöre adtam a fejem, van rá 30 lepedöm, kerestem pár jó fényképezött, ezeket találtam "Canon PowerShot A430 + Canon PowerShot A450 + Kodak EasyShare C643 + Samshung D60 +", ti mit ajánlanátok?
  • efem
    nyugi, en ekezetekre nem tudok visszaszokni egy roszfeneert se, beletorik az ujjam ha egy hivatalos levelet kell megirnom - ekezettel - :D
  • DoctorJohnson
    Az a baja annak a gépnek, hogy igazából stúdión kívül elég kevés dologra jó igazán. Ha valaki mondjuk csak tájképeket szeretne fotózni, akkor ideális, de azt meglehet oldani egy alap DSLR-rel és egy közepes nagylátóval ennyiért, sőt. Ez tény. Amúgy stúdióban kell azt a gépet tartani, és akkor megszolgálja az árát sztem. Mellesleg 2 éves gép, immár nem is nagyon kapni és amolyan JUNIK példány lett belőle. :)
  • Timber
  • Timber
    Szerintem az tulzas ha valakit tobbszor kernek irjon rendesen es csak azert sem, sot meg neki all feljebb. Lehet a szigoru szulo oldalamat a kelletenel jobban irritalja a dolog ... (vagy csak eleve a tokom tele ezzel a nappal :D)
  • BiG G
    ez mondjuk már túlzás. az elején engem is irritált az "írásképe", de később normalizálta magát teljesen kulturált formára.
  • Flamer
    ahan. értem. amúgy ez nem plusz energia mer hozzászoktam hogy így írok és már arra áll a kezem ha épp fórumozgatok..
    de ok. legyen. normálisan fogok írni ide.

elégedett vagy?
  • Timber
    Amugy meg ... azt hiszem ideje kiosztani neked az ARANKA-DIJAT!!! :D
  • Timber
    njugalom ettsem! senkijtet nem zavar ha seggarc akarsz lenni. ha neked teccik, hogy IQ10-nek teteteteted magad akkor tesseccsatessek! De itt altalaban normalis emberek szottak osszelyonni akik mettisztelik eggyast azza, hogy normalisan ijjak le a mondandolyukat. Pessze lehet ekket hejjesirasi hibat veteni hisz senki nem grecsiprofesszo itt. De benned az a csodas, hogy kulon energilyat olsz bele, hogy pocsnek tunny. Ez azzet dillyazando! Lya csak epp aho te elvarod, hogy mi Lnezzuk neked ezt ugy te is viseld ha ezen paran viccelodnek. Yo?
  • Loál János #31824
    Van a 100D Superből nagykit, 190k.
  • Flamer
    értem. htx. megpróbálom.
    a képeknek meg utánnanézek. htx

#31814, #31816: mielnne ha békénhagynátok már ezzel? én az életbe nem szóltam bele hogy ki hogy ír le valamit.. mert kitérdekell? érthető amit írtam? az. akkor meg? ha nem lenne érthető akkor nyugottan szóljatok, akkor leírom mégeccer.. dehogy mértkell valakit azért b4sztatni ahogy leír valamit egy fórumon vagy cseten.. nem értem..

nyilván való hogy a való életbe egy kézzel írt levelet vagy egy hivatalos dokumentumot nem így írok..
    de tuggyátok mit? nyugottan. legyen minden 10. beszólás azért hogy mert sz4rul írom le a szavakat.. j, ly, y, nem tökmind1? hajrá. (Y)
  • Timber
    Megneztem par R1 kepet ... Haaaaaaaat ... ha 100-120 korul lenne az ara akkor okes. De 174e-t? LOL. Ne vicceskedjunk mar kerem ... Ennyiert inkabb a Pentax K100D Super Dual Kit (ha lesz :D) vagy kicsit tobbert mar K10D kit. Es azert a zajjal es reszletesseggel is van am gondja az R1-nek (persze "sokkal" jobb mint a FZ50 ...). Es akkor kihagyjak belole a video lehetoseget, kepstabit es a Nightshot modot ... amik miatt mondjuk vonzobb lehetne mint egy 350D/D40x/K100D stb ... A Sony ismet megmutatta, hogy a jo otleteket igenis el lehet kurni de rendesen :D
  • Timber
    Szinte a szivembol szoltal :D

Viszont PanaFZ50-el soha nem fogsz olyan reszletes es eles kepeket csinalni mint mondjuk egy Pentax K10D-vel. Es nem kellenek a tobbszazezres obik hozza. Eleg egy 15-20e forintert vasarolt 3.5/135 Sonnar :D De a kompakt gepek teren szerintem keves olyan gep van ami felveszi a kepminosegben a versenyt az FZ50-el ... ha nem zajosodna olyan konnyen es nem lenne benne egy uber konstrukcios balf**zsag ...

Viszont nagyon ritka, hogy valaki A4-ben nyomtasson (megjegyzem szerintem a 150DPI is boven eleg nyomtatni) sot igen keves ember hivat elo most a digigepek koraban.
  • Timber
    Az FZ50-et en is csak amiatt vettem meg, hogy csinaljak egy full-spektrum kamerat :D Egesz jol teljesit ezen a teren az FZ50. Bar a 35mm miatt kicsit nehezkes a tajkep (amire az infrafoto igazan jo lenne).

Mondjuk R1 kepeket nem igazan nezegettem meg (de most meg is fogom tenni :P PBase ftw) de amit eddig Sony-tol lattam .. hat hiaba a CZJ-Vario Sonnar ... mert valahol brutalisan elkurjak a kepalkotast (H9 egy hanyadek)

Mindenesetre fotozasra K10D, infra/fullspektrum vicceskedesre PFZ50 :D
  • DoctorJohnson
    Mint mondottam volt: az R1 objektívje önmagában megéri az egész gép árát.
    Persze annak akinek. Egy 2,8-as fényerejű, 24-120mm-es obi mennyibe kerül kb egy APS-C méretű érzékelőhöz? 200-300e?

Megértelek amúgy, nekem sem kéne az a gép egyedüli gépként, de egy FZ50 sem. :)
  • Gladiator
    Szerintem vegyél 80-ért gépet, a maradék harmincból meg annyi "ly"-t, amennyi csak kifutja...
  • Gabo
    Szerintem akkor jársz a legjobban, ha valamelyik színvonalasabb tesztoldalon keresel teljes méretű összehasonlító teszt fotókat. (A topik fejlécében találsz linkeket.) Keress olyat, amit Pana FZ50-nel és olyat amit pl. Canon EOS 350D-vel, Canon S5 IS-sel illetve más egyéb gépekkel készítettek.
    Ezután végezd el a képeken azokat az utómunkákat, amiket szeretnél. (Szín korrekció, leméretezés, élesítés, stb.) A leméretezéskor vedd figyelembe az A4-es papír vagy a kinyomtatandó kép méretét, és ehhez a mérethez válasz 300 dpi-s felbontást. (A4-es képeket nem szoktak közvetlen közelről nézegetni, szóval ez a minőség már több mint túlzás...) Majd nyomtasd ki őket egy jó minőségű (!) fotó nyomtatóval. (Ha a nyomtató minősége nem megfelelő, akkor a képek között úgy se fogod észlelni a különbséget...)
    A képzaj teszthez végezz el egy zajszűrést a kiszemelt FZ50-es képen és hasonlítsd össze a szűretlen nyomattal. A gépek összehasonlításakor ne csak a képzajt vedd figyelembe, hanem az objektívek által okozott anomáliákat is.

Amikor én készültem gépet venni, szét néztem a neten lévő tesz fotókat. Bár engem is zavar a képzaj, de ezt legfeljebb 100%-kos kivágáson, monitoron fogd észrevenni. Ha a képet teljes egészében nézed, kétlem, hogy sok különbséget fogsz találni. Jó fényviszonyok mellett egy FZ50 is tud olyan képminőséget produkálni, mint egy belépő szintű DSLR egy átlagos obival. (Rosszabb fényviszonyok között már változik a helyzet.) De igazából ilyen jellegű összehasonlítgatásnak nincs is sok értelme, mert két teljesen eltérő kategóriáról van szó. Ha összehasonlításokat szeretnél végezni, akkor inkább a többi kompakt géphez viszonyíts.
    Én a magam részéről az FZ50 mellett döntöttem és eddig nem bántam meg. Öröm kézbe venni és élmény vele fotózni.
    Vehettem volna DSLR-t? Persze. Aztán magamat ismerve egy rakat pénzt is elköltöttem volna még a kiegészítőkre. (Főleg obikra.) És persze soha nem használnám ki a gép lehetőségeit...

Bárhogy is döntesz, mindenesetben kompromisszumot kell kötnöd. Neked magadnak kell eldöntened, hogy az igényeid, a lehetőségeid és a gépek által nyújtottak közül melyik mennyire számít. A fényképezőgép csak egy eszköz, a fotós az ami igazán számít. Egy kompakttal is lehet eszement jó képeket készíteni és egy csúcs DSLR-rel is lehet selejtet gyártani.
  • Timber
    Ezen mi mar tul vagyunk :D nem tud, mert O egy hacker akinek kotelezo igy beszelni mert kulonben nem is igazi hacker. Gondolom te is beismered, hogy a mostani 12 eveseknek sokkal nagyobb problemakkal kell megkuzdeniuk mint anno nekunk :D
  • Timber
    Persze mikor en irtam a fotoborzerol akkor ra se hederitettetek :D
  • Laox
    Szerintem először írni és fogalmazni tanulj meg.