48078
-
#31933 nekem volt olyan gépem, aminek a képzaja normál méretben is überdurva volt, igaz az kb. 3 éve volt :) -
#31932 de, csak mostanában mindig erről szól a topik, de ettől függetlenül eléggé szétszórtan az oldalakon.
külön topikban meg rákereshetne a kedves user, átláthatóbb lenne, stb.
de mindegy. :C -
Gabo #31931 Azt hiszem félreértettél egy kicsit.
A mondandóm lényege annyi lett volna, hogy a képzaj probléma messze nem egy akkor dolog, mint amekkora feneket kerítenek neki. (Ha valaki a pixel kukkolásra izgul, akkor persze igen...)
A kompakt gépek kategóriájában egyszerűen alig találsz olyan gépet, ahol ez ne jelentkezne. Vagy zajosak a képek, vagy a zajszűrés miatt részlettelenek és agyon vannak mosva. (Ez van akkor, ha túl kis helyre túl sok érzékelőt próbálnak bezsúfolni.)
A saját kompromisszumom az volt, hogy inkább legyen egy jól kezelhető gépem, ami a képzaj ellenére is elég részletes képet ad, minthogy a képek részletei teljesen elvesszenek a szűrés miatt.
10 Mpixeles képeket úgysem pakol fel sehova se az ember utómunka nélkül. A gépből kikerülő képek még akkor is csak nyersanyagnak tekintendők, ha nem raw formátumban készültek. (Csak ezt sokan hajlamosak elfelejteni...)
Ha netre kell kép, akkor 800x600 vagy 1024x768 méretre le lesznek méretezve. (Ennél nagyobbat értelmetlen feltenni.) Ha nyomtatni kell, akkor pedig a végső papír kép mérete és minősége (ez alatt értsd azt, hogy hány dpi-s legyen a nyomtatott kép) határozza meg azt, hogy mennyire kell méretezni a képet. Namost, ha leméretezel, akkor előtte úgy is érdemes elvégezni néhány finom beállítás, hogy a végeredmény tetszetősebb legyen, ebbe pedig a zajszűrés is bőven belefér.
A lényeg tehát az, hogy ne kezd el veszettül átméretezni a képeket, csak ezért "mert az úgy jó". Az eredeti kész képeket mindig módosítatlanul tárold el. Elég ha csak a "publikálásra", nyomtatásra szánt képeidet dolgozod meg. -
#31930 használom. de eddig batchban csak konvertáltam.. nem tudtma lehet méretezni is benne automatán.. mer azt tudom hogy manuálisan lehet. azt abba szoktam. :D
köszi az infót.. akkor turkálok benne. -
Cat #31929 "mindet egyesével átméretezni más dolog"
Irfanview, egy katt batchban, és alig párszáz kbyte: www.irfanview.com -
#31928 igen igen. énsem azt montam hogy ez nem létezik. csak más gépekkel szemben nem látszik másoknál ez ennyire.
de mondom, én sem azértm ondom most hogy becsméreljem meg ilyenek.
meg igen köszönöm, olvastam a feldolgozós dolgot és teljesen igaz, hogy ha leveszem a felbontást 1024x768-ra pl (ha pl igy nyomtatom ki) akkor teljesen jól látszik minden.
csak.. ismét felmerül egy dolog:
ha fényképezek és 100 képet csinálok mindet egyesével átméretezni más dolog.. már kerestme neten olyan programot ami több kép átméretezését is megoldja automatán.. már találtam is azthiszem :P
de fz50 akkor is nagyon zajos de ez van. akkor is ilyen fogog venni azt hiszem, mert tetszetettek a normális teszt képek (amik ne mvotlak zajosak) meg a fogása meg a kezelése számomra kielégítő és jól használható
meg maga a gép is tetszik :D
csak még barátkozom vele meg pénzt gyűjtök :D bár lehet mire oda kerülök hogy vegyek gépet akkor már mást fogok venni de nem hiszem.
sry megin a kisregényért. :D -
Gabo #31927 Flammer:
A galériámban lévő képek a Critical Mass fotók kivételével FZ50-nel készültek.
Külön zajszűrés nem volt rajtuk, csak színkorrekció, méretezés, vágás és élesítés. Ezért is mondtam azt, hogy lehet, hogy 100%-on nézve látszik a zaj, de ha egészében nézed a képet, vagy feldolgozod képszerkesztővel, akkor ez messze nem olyan zavaró a végeredményen. Nyomtatásban pedig még kevésbé.
Szerintem hobbi használatra árát és tudását nézve az egyik legjobb kamera amit kapni lehet. Ha valakinek ennél többre van szüksége, az vegyen DSLR-t.
Képzaj, pontosabban szemcsézettség filmes gépeknél is létezett. Ott is, ahogy egyre érzékenyebb filmeket választott valaki, úgy lett a végeredmény is egyre szemcsésebb. Csak ezeket a képeket senki nem vizsgálgatta 100%-os nagyításon egymáshoz hasonlítgatva. (Legalábbis az amatőr fotósoknak ez eszébe sem jutott...) Ezeket a képeket sem lehetett a végtelenségig nagyítani, hiszen úgy egyre inkább kiütköztek a "hibák".
Ezért is volt szükség nagyformátumú gépekre a kényesebb, igényesebb munkákhoz. -
#31926 szerintem tök jó hogy tanácsokat adtok. és simán idefér. nem kell ennek másik topik.
#31922: a lencséket nem tudtam meg szűrőket, de végülis igen, a kezembe vettem meg minden és nagyon egyszerű meg könnyű volt.
meg igen tetszik hogy manuálisan lehet tekergetni :D
csak.. tényleg néztem tesztképeket és brutál zajos :| még olvasgatok róla. de szerintem akkor is ilyet fogok venni :D vagyis olyat :D -
DecenS #31925 miért? nem fér el itt..?
-
#31924 kéne egy milyen fényképezőgépet vegyek topik. :c -
#31923 Császtok!
Nem akarok jópofizni meg történeteket mesélgetni, úgyhogy a lényegre térek Mék a jobb? Egy Canon A560 vagy egy Nikon L5? Vagy hasonló árban van jobb gép is? -
#31922 jo valasztas! :D Nekem is az van (igaz nekem modositva full spektrumra). Szep kepeket lehet vele csinalni es kezbefogni is jo. Raadasul az obi allando meretu igy nincs az, hogy a taskaban megno a gep es letorod az elejet (extrem eset :D). Szuroket is konnyu talalni hozza (standard 55 mm-es szuro kell ra) ajanlom egy UV szuro beszerzeset (par ezer forint) ami vedi az objektivet (igy ha valami szmotyi froccsen a gep fele akkor inkabb a konnyen cserelheto szurot kelljen lecserelni es nem a frontlencset kell megdolgozni smirglivel :D -
#31921 beszteszt koNpakt ever:
"Eladó egy Minolta Dimage A1. Tipushiba miatt a CCD csere megvolt rajta, így az most új benne. UV szűrő, 2 pótakksi, töltő, papirok, doboz. 55eFt.
Üdv.: Dani
20/3816185"
neménvoltam -
G_ArchAngel #31920 megnézzük... -
gabatika #31919 ez van, ha kell -
#31918 na. kéremszépen voltam megnézni hogy működuik az fz50-es, és ki is próbáltam, persze csak ott helybe meg csak a boltba tudtam fotózni kis téren, de nekem nagyon bejött, szóval majd valszeg ezt fogom venni. :D
köszi mindenkinek aki segített. -
G_ArchAngel #31917 ilyen van-e valakinek? -
#31916 Megy valaki a ma esti CTF-re? :D -
#31915 kiveve amikor a lassu AF miatt nem jon ossze eleted nagy fotoja :D Akkor igen hangossa valik az AF-motor :D :D -
#31914 na azis igaz :) -
#31913 viszont halk :D -
#31912 szép, szép, csak tuti lassú az AF-je -
#31911 Azért a fronttakaró, meg a hátsó sapka közti elég nagy méretkülönbség már árulkodik valamiről. :D Szép szál obi lehet élőben. :O) -
#31910 igy nem is tunik olyan nagynak :D pedig kb 30 centi magas es 10-12 centi szeles :D Es van vagy masfel kilo. Hetvegen lehet fater Nikon D70s-evel csinalok egy ket kepet ... persze a P6-Nikon az mar megjott :D -
#31909 Nájzos. -
#31908 Olyasmi ^.^
-
#31907 a vasakat visszaadhatná -
#31906 nem -
#31905 egy elektrotanárt nem is tudok elképzelni barátságosnak
mit eszik? -
#31904 kingstron xDDD
nem Kingstone? -
#31903 Nem igazán barátságos elektrotanárunk a Tungsramot rendre Tunsgramnak mondta.
Senki sem szólt neki. -.- -
G_ArchAngel #31902 nehogy azt hidd, hogy PS, otthon fotózta a hálójában...
-
#31901 nálunk van, aki kingstron-nak mondja/írja...
-
#31900 Direkt volt :P -
#31899 Akarod mondani Kingston. -
#31898 scandisk
-
#31897 Kingtone, ez még jobb :) Kingstone az igazi :) -
#31896 sundisc -
#31895 hehe :) Kingtone :) -
#31894 "A restaurálásra és nagy felbontású fényképekre szakosodott HAL9000 csoport idén február 15-én tizennégy óra leforgása alatt készítette el a végső kép összerakásához szükséges 1188 fotót. A rendkívül hosszú fotózásban a csoport három tagja, név szerint Mauro Gavinelli, Vincenzo Mirarchi, és Agostino Temporelli vett részt.
A képek rögzítéséhez egy Nikon D2X típusú tükörreflexes kamerát használtak egy 80-400 milliméter átfogású Nikkor stabilizátoros lencsével. Az adatfeldolgozásról egy négy darab AMD Opteron kétmagos processzort használó gép gondoskodott, amelybe 16 gigabájt memóriát, illetve 1,8 terabájt kapacitású merevlemezt szereltek."