48078
-
#32653 Netszerte egymásnak ellenkező paramétereket találni, de 99%-ra állítom, hogy mind az s5700, mind az s5800 tud középre súlyozva és spotban is mérni (ahogy eddig az összes kezemen átfutott fuji ultrazoom tudott, jelen pillanatban egy s8000fd van nálam, szintén tud.)
Az amit te és a pixinfo csak multi zónás fénymérésnek írt, az csak annyit jelent, hogy automata módban a fénymérő 256 zónára képes felosztani a képet.
A szűrő témához pedig:
Lens thread: Yes
Dpreview szerint legalábbis, én pedig inkább onnan tájékozódom... -
#32652 Asszem Corában volt eléggé akciós az S6500, én azt próbálnám felkutatni. Ha használt is jó, akkor elég sok típusból válogathatsz. -
Aspyrin #32651 Persze-persze, az nem számít, hogy mit olvashatunk a hivatalos honlapokon(mert azok féligazságok!), csak az, hogy ti mit láttok és gondoltok.
Ja, és az is az én hibám, ha ezeket az infókat esetleg belinkelem! :D
G.ci vagyok megint :DDD
Mesterek ~~
-
batairoland #32650 Ilyen féle megközelítést vártam :) THX.
Már csak az a kérdés, beszerezhető e kézi zoom-os gép beszükite mondjuk 75.000 forintos költségvetésbe? -
#32649 A vita (ha nevezhetjuk annak) meg nem miattad alakult ki :D Aspyrin altal adott informaciok voltak 'feligazsagok' amin Blasta (foto-náci :D) fennakadt :P -
#32648 En mindenkepp a Fuji S6500-at ajanlanam neked. Picit a 60e forint fole kerul ugyan az arkategoria, de hidd el, hogy tobbszorosen megeri. -
#32647 jol erted. Es hidd el nincs is ra szukseged :D Sokkal gyorsabb/pontosabb a mechanikus, analog zoom mint a "digitalis" vezerlesu zoom. Ott tulajdonkepp meg vannak adva, hogy hol alljon meg a zoom (pl. 10x zoomnal van mondjuk 10 lepes 1x, 2x, 3x etc.) ami igencsak bekorlatozza a lehetosegeidet. Ezzel szemben a tekerosnel vegtelen szamu lehetoseged van.
Arrol nem is beszelve, hogy a gombnyomos (en ugy hivom nyenyenye-zoom :D) eseteben egy motor vezerli a zoomot ami:
- lassabb mintha kezzel tekersz egy nagyot (es itt most nem a spanglira gondolok :D :D :D)
- hangosabb! ami egy vadasznak igencsak sokat szamithat. -
Aspyrin #32646 Neked még válaszolnod kellene az előző hszemre, mielőtt elmélyednél a nyelvtan rejtelmeibe. -
batairoland #32645 Hopp úgy látom nemkívánt vita alakult ki miattam.
Végülis az eredeti kérdés mit ajánlanátok, már felmerültek közül.
s5700
s5800
SP510
s6500
TZ2
? -
#32644 akkor innentol minden gep amin van Auto ISO az kepstabis :D -
#32643 Masik: S5700/5800on akkor csak viccbol raktak 45os (ha jol latom) filtermenetet a lencse elejere?
Csak egy par jotanacs:
- ha tanacsokat adsz nezz utana, nehogy hibas dolgot mondj
- ha valaki kijavit akkor nezz utana meg egyszer, alaposan
- ha pedig vitaba szallsz azzal aki kijavit akkor nezd at elotte meg egyszer, a leheto legtobb forrast igenybeveve
:D -
#32642 Lehet, hogy nálatok így hívják, a fotósok körében NEM. -
batairoland #32641 Tehát ha jól értem aminek a lencséjénél lehet tekergetni a zoomot azt gomnyomssal nem is lehet zoomolni. vagy tévedek? -
#32640 Ha a Fujira tehető előtét, akkor filter is szvsz -
Aspyrin #32639 Baszod, az attól azt még képstabinak híjják :) -
#32638 "Digitális képstabilizáló üzemmód"
LOL ... azaz felkurja magasra az ISO-t ... ez nem kepstabi ... ez parasztvakitas. -
Aspyrin #32637 Mester, van digitális képstabi benne:
kukk
"-fénymérésben is erősebb (+szpot+dig. esp) "
Ugyan dehogy erősebb, mindegyik masina tudd multi szegmenses, középre súlyozott illetve spot mérést...
Lóf.szt, az 5800 csak multiban mér.
"-a Fujira nem tudsz szűrőket rakni"
Igen? És miért nem???
Mert nem helyezhető rá szűrő
kukk
Szóval mielőtt okoskodsz nem ártana a saját házad körül sepregetned, Mester. -
batairoland #32636 És hol lelhető fel ez a 6500, mert nem találom a neten. Kifutott darab már? -
#32635 Hat a Fuji S9500/9600? :D De az S6500fd-ben egyetertunk ... nem ertem miert nem forgalmazzak ... tul jo volt es nem vittek mast? :D -
#32634 A Fuji S6500fd a legolcsobb (es szerintem tudas/ar aranya nagyon jo). Depo szerint 75e a legolcsobb. -
#32633 jav: Pana FZ50 -
#32632 Volt ebből a "tekergetős" fókuszosból egy igen jó példány, Fuji s6500fd-nek hívták, de immár a nagyobb kereskedésekben nem látom a palettán, ezek szerint immár kifutott modell. Ez a gép olyan br 70e körül volt kapható.
A következő lépcső viszont már jóval drágább, és lényegében nincs más gép a
Pana ZF50-en kívül aminek tekerős fókusza/zúmja lenne. -
#32631 Mester úr, most komolyan: nem először adsz olyan "segítséget" másoknak, aminek a fele sem fedi a valóságot. Legközelebb sztem immáron végy egy nagy levegőt mielőtt vásárlási tanácsokkal látsz el vkit.
"-fénymérésben is erősebb (+szpot+dig. esp) "
Ugyan dehogy erősebb, mindegyik masina tudd multi szegmenses, középre súlyozott illetve spot mérést...
"-a Fujira nem tudsz szűrőket rakni"
Igen? És miért nem??? -
batairoland #32630 és milyen árkategoriába esik egy ilyen tekergetős fokuszos zoomos gép? -
#32629 egyertelmuen a tekergetos (abbol is van tobb verzio).
Ugyanugy ahogy a zoomnal is sokkal finomabban lehet allitani egy gyuru segitsegevel, a fokusznal is pontosabban es kenyelmesebben hasznalhato a gyurus megoldas. Nekem az Pana FZ50 fokuszallitasa pl. kimondottan tetszik, a Fuji S9500-e se volt rossz de ott volt egy kis idobeli elteres (lagg) a gyuru tekerese es a fokusz allitasa kozott. -
#32628 Má bocs, de az Olympus sem képstabis, ahogy a Fujik sem... -
batairoland #32627 Mondjuk fogalmam sincs mi a kóülömbség a tekergetős meg ez a megoldás között. Melyik a jobb? -
#32626 ha 'tekergetos' manual fokusz kell akkor Fuji S9500/9600 vagy Panasonic FZ-50. Bar mind a ketto 80+ ...
Erdemes korulnezni hasznaltpiacon is, sokszor ki lehet fogni jo aron olcsot. -
Aspyrin #32625 Van manuális fókusz, de valóban nem a gyűrűt kell tekergetni, hanem a gép vázán találsz majd gombokat a zoomoláshoz. -
batairoland #32624 Köszönöm a válaszokat. A fokuszálás az automatikus mindegyiknél, vagy hogy megy ez? Mert nem lehet tekergetni az elejét igy ránézésre mint a régebbi modellekét. -
Aspyrin #32623 Szia!
A felsoroltak közül az Olypmus nagyobb tudással bír:
-Fényereje(rekesztartomány) jobb, mint a Fujiké(f2,8 vs. f3.7)
-fénymérésben is erősebb (+szpot+dig. esp)
-az oly képstabis!
-a Fujira nem tudsz szűrőket rakni
Egy megapixellel gyengébb az Oly, de ez igazán nem nyomós érv szvsz.
-
#32622 Én a felsoroltak közül egyiket se venném meg.
Spórolsz egy kicsit és következő hónapban kiegészíted a pénzed és veszel egy Pana TZ2 masinát, jobban jársz vele mint az említett gépekkel. De ha ez nem jön be, akkor a két fuji közül választanám valamelyiket. -
batairoland #32621 Sziasztok! Én vásárlás elött állok. Kezdő vagyok ezért a segítségeteket kérem a választásba. 60.000Ft-ot szánnék rá. Elvárás a 10X optikai zoom.
Vadász vagyok és természetet szeretném fotózni valamint alkalmas legyen összejövetelekkor megörökiteni a jó pillanaatkat :).
Nézelődtem kicsit és találtam eddig 3 készüléket ami megfelelne.
-Fuji s5700
-Fuji s5800
-Olympus SP510
Melyiket ajánlanátok? Esetleg tudtok ilyen árfekvésbe jobbat?
A válaszokat előre is köszönöm. Sokat segítenétek vele.
Egy kezdő -
#32620 #32610
Köszi! Gimp-et ismerem, de a Photoshopban előrébb járok. A képrendszerezőt megnézem! -
Lateralus #32619 Igen, az a három jel a fénymérési módokat jelöli.
Átlagoló - a teljes képmezőben mér.
Középre súlyozott - középen és ettől kifelé haladva is mér, de a középpontot nagyobb súllyal veszi figyelembe.
Szpot - csak a középső mezőben mér.
A +/-2 dolog az expozíciós skála. Azt látod rajta, hogy a gép fénymérőjéhez képest mennyire fogod alá vagy fölé exponálni a képet. Néha kell. Ezen állítod az expozíció kompenzációt, a vakuteljesítményt, az automata expo sorozatot, stb. -
Mityu91 #32618 Értem akkor utánanézek, h raw-ba hogy is működik érdekel ez a téma, de ha vannak még ilyen különleges lehetőségek pár szóban segíthetnétek legalább a nevüket elmondani majd utánna nézek én. -
Mityu91 #32617 Még 1 kérdés és aztán már nyugi:)
nem tudnátok segíteni abban, h EOS 30d-n a felső kijelzőn balról a 3. rublikában ami nem teljesen ér össze, lehet állítani, h "zárójel", "zárójel" és a közepén egy pont, vagy semmi.
Ezek mit jelentenek és mikor, h kell alkalmazni ha jól gondolom fénymérés stb lehet...
A másik meg alúl kb középen van egy csúszka -2..1..X..1..+2 ig és ezzel mit állítok?
Bocs tudom, h nagyon láma kérdés de nem találtam kézikönyvet...
Előre is THX -
DecenS #32616 sajnos többnyire csak giccs készül hdr-rel, mivel jellemzően őrült módon túlszaturálják a képeket a hdr használók. sztem azoknak lehet hasznos, akiknek a gépe nem tud rawba menteni (igy egy expo sorozatból szép, dinamikus hatású képeket lehetne készíteni, amire a ccd-k zöme nem igazán képes) - ellenben rawból jobbára elő lehet csalogatni olyan alkotást, hogy az kellő dinamika-átfogású, szép kontrasztos legyen... és még ne menjen el émelyítőbe.
de persze vannak itt nálam szakavatottabbak is hdr ügyben. a téma nagy mágusai :) -
#32615 Hát próbáld ki, csak ne erőltesd. -
Mityu91 #32614 Sziasztok most bukkantam rá az úgynevezett HDR technikára, gondolom Ti már ismeritek.
Mi erről a véleményetek és mennyire alkalmazható?