Digitális és analóg fényképezőgépek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

szvsz az egész vita hülyeség...

mi ez a reciprokszabály? egy unatkozó optikus/fizikus agyszüleménye, a fotósnak nem kell ezzel foglalkoznia, hanem az általa és a témának kívánatos idõ/rekesz párost kell megtalálni...

ha fényes nappal nekem a téma miatt f/16 kell és -3 expókorrekció, akkoris megpróbálom a 200mm-es telét kitartani, ha csak 1/30 marad...
legfeljebb lövök egy 5-6 képes sorozatot, mert akkor biztos lesz egy ami éles...

reciprokszabály amúgyis hülyeség, mert a fotós kezébõl/légzésébõl adódó remegés, illetve az apró billentés, amit a gomb nyomásakor a vázra gyakorol megkívánják az 1/120-ot, mégha az 14mm-es objektív is, ez az egész szabály egy idealizált hülyeség, a 300mm-es telét is belehet mozdítani 1/800-nál és a 200-ast is kilehet tartani 1/15-del...

http://gaborszantai.co.uk/

Loál János
Mitloptá, kékledet. <#gonosz1>

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

Galy
magyarázatot követelünk! 😊
DoctorJohnson
ha valaki talál errõl a reciprok vs. aps-c dologról vmi infót, linkelje izibe! 😊

...::S.T.A.L.K.E.R 4ever::...

Akarsz beszélni róla!

Canon - Nikoff ahah

Még egy strigula a "kell vele számolni" csapatnak.

Legyártottam loál. Egyet barkácsoltam.
Blaszat szerint tolvajként emlegetnek a boltban.

Canon - Nikoff ahah

Galy
hányat gyártottál már le?
Loál János
Loál, mét, nemakarnak pénzt keresni Veled. 😄

Jópénzért bármit megteszek, de szerintem a Conradból ki vagyok tiltva 😄

Canon - Nikoff ahah

Galy
csinálhatnál nekem egyet, jópénzé'
Loálfénycsáp™-t kell használni.

Canon - Nikoff ahah

DoctorJohnson
máméne 😊))

Loál János
Hááááátö...

Nem. 😄

DoctorJohnson
viszont akár f11-ig rekeszelheted, fényerõ az van dögivel 😊

Loál János
Arra számíts, hogy a mélységélesség kb. egy bolhapéniszre lesz elég, minél nagyobb nagyítást akarsz elérni.
Nem fenékig tejföl ez a megoldás sem. -.-

Galy
szépen fogalmazva
DoctorJohnson
én mostmár hajlok mindkét verzió felé, le kéne tesztelni

tessar<#zavart1>

én úgy tudom, hogy akár crop akár fullframe váz, a gyutáv ugyanaz marad, csak a látószög változik. hiszen az apsc-re vetülõ kép mindkét esetben ugyanaz, csak cropos obi kisebb képkört vetít, ff obi nagyobbat...

DoctorJohnson
na ezis igaz, régen fotóztam már elõtéttel 😊

Loál János
Elõtétlencsével mindenképpen kell a telébe húzás, különben egy szép karika lesz a kép, nullához konvergáló nagyítással, szal ez természetes.

DoctorJohnson
de nem, nem, nem és nem 😊

Galy
na ezaz, a "látvány" szó a kulcs, a gyután ugyanaz, ergo a reciprokszabály úgy jó, ahogy van 😊

<örök másodick :C>

Canon - Nikoff ahah

DoctorJohnson
te nem vótá az? 😊

Igaz amit írtam, csak cropos gépen ugye rövidebb obival éred el az adott látványt. Elméletileg nem kellene számolni a croppal, de mégis kb így mûködik a reciprok. Majd jön a színjeles tanuló és megmondja a frankót 😄

Canon - Nikoff ahah

DoctorJohnson
le kéne tesztelni vhogy

Galy
jah
ok
Galy
szerintem ez nem így van, a gyutáv nem változik.
csak a képméret, a crop miatt.
DoctorJohnson
nem is állítottam, hogy nem kell.
de nem szupermakróban kell fotózni, hanem telemakróval kell próbálkozni, amennyire lehetséges

DoctorJohnson
igen, de a gyutáv a crop miatt "megváltozik", nagyobbat nagyít a vázad, így rövidebb záridõk kellenek ugyan annak a bemozdulásnak a megszüntetésére, mint fullframe-en, sztem

Galy
ha felcsavarod a dcr-250-et, akkor közelebb kell menni a témához

ugye
DoctorJohnson
a makrózás nem azon múlik, hogy milyen közlerõl tudsz fotózni az adott objektívvel!
az objektív makro leképezési arányából lehet megállapítani, hogy milyen teljesítményre képes az objektív, sajnos a kompakt gépeknél ez csesznek a gyártók feltûntetni, így minden kezdõ vásárló -tévesen- a "dugjuk minél közelebb a gépet a tárgyhoz, az a fasza makró" verziót ismeri.

a jó makrófelvételek titka: tele állásban fotózni messzirõl, a nagyításon pedig segít a dcr-250

Roger6
Ez jó téma, érdekel engem is? Akkor mi van a reciprokszabállyal?

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

Galy
sure?
cropos vázon csak a felvételezett kép mérete változik.
igazad van doki,elõtét lencse csak én mindig objektivnak hivom nah😛amugy sztem egy FZ50es mellett döntök és egy dcr 250 mekro elõtét lencsén😊Ezzle milyen közelrõl is lehet fényképezni 10mm a minimum,csak mert hiábal google a barátom nem találtam errõl adatot
Megközelítés kérdése. Cropos gépnél fullframehez képest jobban nagyítod a képet hogy ugyanazt a méretet kapd, tehát a bemozdulás is pont ennyivel jobban látszik.

Canon - Nikoff ahah

Galy
nem kell vele számolni szerintem, mert csrop faktor ide-oda, a gyutáv az ugyanaz.
DoctorJohnson
digin meg meg a cropfaktorral felszorzott értékkel kell számolni, legalábbis sztem.

Még nem volt stabilizátoros gépem/objektívem 😊
Egyébként a reciprokszabály a stabilizátor nélküli vasakra érvényes filmesen is. 😊

... az optimista azt hiszi, a létező világok legjobbikában élünk. A pesszimista attól tart, hogy ez így van...

HBD Gabo

Loál János
BSzN Gabo. <#smile>

DoctorJohnson
kis kijavítás:
az a DCR-250 nem OBJEKTÍV!!!
azt hivatalosan Makró elõtétlencsének hívják.
😉

DoctorJohnson
ez a felszereléseden múlik, és a tûrõképességeden, ugyanis lényegében majdnem minden obihoz vehetsz illetve csináltathatsz átalakítót amit valószíbnüleg rácsavarhatsz az új dslr-edre, de ez az olcsóság mellett kompromisszumokkar jár.
objektívtõl függõen képminõségbeli illetve AF-beli kompromisszumokat kell tenned.
egyrészt régen is gyártottak már gagyit, és egy gagyi objektív gyenge képminõségét a digitális vázak csak felerõsítik.
a jó, híres, minõségi objektívek persze nagy eséllyel frankón fognak muzsikálni a dslr vázon is.
másrészt pedig a régi obikon nagyrészt nem volt autofókusz, tehát ha szeretsz manuálisan fókuszálni, akkor használj ilyen obit, de bizonyos témáknál elég macerás a manuális fókusz használata, bizonyos témáknál pedig szinte kötelezõen ajánlott, tehát ez a dolog is fémafüggõ sztem (bár van olyan aki minden helyzetben utál AF-et használni).

mármitn 40 rugó

miért nem lehet régi, még a filmes idõszakból való objektívokat használni ha az embernek szoros a költségvetése? A legolcsóbb 50-200-as tele 40 körûl van, míg a 80-as évek top cuccai 20 dollárért mennek ebayen.

igazából mind2 pocsék darab, de legalább olcsóak voltak😛

Doki:nah nekem pont a makro kell!!!FZ30as dcr250es makro objektivvel olyan képet csinál😊Egyik honlapon láttam😊
*laox*bocs az elírásért😊