48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Blasta

Te gizdulsz itt és én vagyok szánalmas... :DDDDD
    Fingod nincs róla mit jelent a fotópuska és vagizol a 70-300-zal és körédgyűlnek... Apám, nem csalódtam benned...
    Autogrammot azért még kérnék egyet!!!

Keep it up! UP!!!!
  • Lateralus
    Itt mindenki azzal kenegeti odahaza.
    Mindennapos.
  • Loál János #34892
    Köszi verimács. :O)
  • Timber
    ok... ma mar szebb ido van szoval majd kiviszem egy kis vadaszatra :D szokasos PEF lesz majd es most nem a lanyomrol! :D
  • Timber
    amugy azt hittem a 'mez az obiban' tobb reakciot fog kivaltani :D
  • Timber
    Hogy a méltán népszerű ős-magyar előadóművészt, Fekete Pákót idézzem: Hüjá kocsog! :D
  • G_ArchAngel #34888
    oh bazzz...
    (szégyeli magát, javíthatott volna, de nem nézte meg...:((()
  • Loál János #34887
    Pláne nem ly-nal. :-( :O)))
  • Loál János #34886
    :-D! Tesztképet majd nyomatsz légyszi? Kíváncsi vagyok a russzise legendre. :O)
  • Aspyrin
    Világos, én csak az emberek érdekes reakciójáról írtam pár sort a saját tapasztalataim által.. De kár volt.
  • G_ArchAngel #34884
    Nem akarlak letörni, de azért egy fotópuska ilyesztőbben néz ki, főleg válltámasszal:)
  • Aspyrin
    Most mi a szarért köcsögösködsz?!
    Mondta valaki, hogy az objektív típusa miatt néznek, vagy egyáltalán a cucc miatt???
    Mennyire degenerált vagy öregem és mennyire szánalmas...
  • Blasta
    Fúúúúúúúúúúúúú, aztaku!!!
    Nemsemmi érzés lehet!!!!!
    És a kis csoport csak Téged figyel?
    Hogy mivan a kezedben????
    Hogy milyen übercucc?
    Azta!
    Bárcsak énis átélhetném ezt egyszer!!!
    Most nagyon írigy vagyok!!!
    És egyben fel is nézek rád!
    Ráadásul mindezt egy 70-300 tamronnal!!!
    Mennyibe kerül az?
    Nekem is olyan kell!!!!
    Jönnek rá a csajok is mi? Mint a legyek!!!
    Azbiztossss....
    Fú....
  • Aspyrin
    :))))
    Ismerős helyzet, amikor előrántom a kistatyómból a 70-300-as tamronnal megnehezített masinám vagy szétszéled hitrelen mindenki a környéken vagy kis csoport gyűlik körém és együtt nézik mit csinálok.
  • Timber
    Na ma sikeresen riogattam egy kisiskolas csoportot (az a 12 vagyok es mar cigizek verzioju nagycsavok...) a Moriczon :D elovettem a fotopuskam markolatat akkor mar neztek nagyokat... aztan raszereltem a Tair 300-ast (mogotte a K10D szinte nem is latszott) akkor mar paran kimentek a latomezobol (1 v 2 maradt ott.. a tobbiekbol csak a "gyertek mar" hallatszott :D :D :D) amikor a valltamasz is felkerult es felemeltem, hogy csinaljak par kepet akkor hirtelen egyikojuk se maradt ott :D :D :D

Amugy ha ez az obi meselni tudna... Na jo O nem de en igen :D Szoval a blende ugy be volt allva ahogy annak lennie kell :D az objektiven tobb ujjlenyomat volt mint egy kisvarosi rendorseg aktai kozt... Szoval tegnap nekiugrottam es szetkaptam az utolso csavarig :D Az elso meglepetes az obi szerkezete volt. En meg ennyire hihetetlenul igenytelen kialakitast nem lattam :D tudjatok mi az elessegallito mechanika? Egy muanyag fogaslec amit a fokusztekerentyu egy kupos fogaskerekkel mozgat. Ennyi. A blendebehuzo reszleg a masik vicc kategorias versenyzo volt. Van benne osszesen 3 lencse :D Szoval maga a szerkentyu az orosz 'precizitas' es 'igenyesseg' mintapeldaja.

Na de akkor nezzuk mit is lehet kezdeni a blendevel. Kiszedtem a lamellakat amik szepen egyben jottek ki mert ugy ossze voltak ragadva. Na most ekkor egy fura illatot ereztem. Eloszor azt hittem mashonnan jon, de kozelebb hajolva ert a legnagyobb meglepetes. Nem, ez a szag bizony a lamellakrol jon. Akar hiszitek akar nem... mez illata volt. Az a jofajta viragmez, enyhe gepolaj szaggal vegyulve. Komolyan nem hittem az orromnak. Na egybol telo felkap, tarcsaztam az urge szamat akivel boltoltam es tole megtudtam, hogy bizony jol ereztem. Ugyanis az tortent, hogy a blende lamellak eleg rendesen be-beragadtak ezert szetkapta, hogy megtisztitsa. Eddig okes is volt a dolog de a 16 lamellat visszarakni nem gyerekjatek (nekem tisztogatassal egyutt laza 4 oramba telt :D) es amig csak rakod oket korbe addig sima ugy. Na de amikor beraktad kb. a felet akkor a luk mar egy bentlevo lamella alatt van ezert valahogy ala kell csusztatni. Ezzel nem is lenne gond csak, hogy a tobbi ilyenkor hajlanos volt osszevissza ugralni. Ezert emberunk bekente oket mezzel. Igy egyben is maradtak es sikerult mind a 16ot a helyere rakni. Utana mikor egyben volt az egesz akkor csapvizzel lemosta majd, hogy jobban csusszon megolajozta.

Na most ha az obi kesobb kerul hozzam akkor a beleragadt mez megkot es a nincsisten se takaritja ki belole tobbet. Szerintem abban az esetben ez az obi Darvin-dijat kaphatott volna.

Ui.: Az obi el es virul, kisebb hibaval de kitunoen hasznalhato :D es mar most imadom! :D A fotopuska ha masra nem, de mokazasra kivalo :D De szerintem a kepminosege sem olyan rossz. Csak hat baromi nehez elesre allitani a csucstechnologias fokusz-mechanikajaval :D :D :D
  • Gabo
    DSLR-nél a használt gépeknél elég nagy rizikó a zárszerkezet állapota.
    Szóval lehet, hogy csábító egy alacsony ár, de gondolom ismered a mondást az olcsó húsról.
    Szóval csak ésszel.
  • Z
    Köszi a tanácsokat!

Annyira nem akarom ám lebeszélni. :D Csak a Gabo által felvetett dolgokból indultam ki én is (hogy az obik miatt lehet esetleg gondban az SLR-rel. Egy jó csőrössel szerintem is nagyon sok dolgot tanulhat, azon kiderítheti több objektív használata nélkül, hogy mi az, ami számára a leginkább vonzó terület a fotózásban). Pont azért kérdeztem tőletek, hogy mik a vélemények, mert sejtettem, hogy az önkényes lebeszélésem nem biztos, hogy jót tenne neki hosszú távon. De akkor inkább nem fogom lebeszélni. Döntse el ő.

A srác Írországban dolgozik, és íbélyen nézett magának egy használt d100-at (nevetséges, elsőre hihetetlen összeget mondott, 185$).

Höhö, a Pentax-szal én is ki vagyok ám békülve. Olyan jó kis sunyi márka, ami az egyes pályán előz, mint Czene az Olimpián! Majdnem mindig velem van egy régi Optio 33L. Imádom a kis tragacsot. :D
  • Gabo
    Csak megerősíteni tudom az előttem szólókat. Ha van rá keret, akkor érdemes egy belépő szintű DSLR-rel kezdeni. Csak arra kell odafigyelni, hogy DSLR gép esetében könnyű anyagilag elszállni az obikat és a kiegészítőket hajszolva.
    Kezdéshez jó alternatíva lehet a DSLR gépekkel szemben egy csúcs kompakt is. Ebben az esetben a Panasonic DMC FZ-50 még mindig az egyik legjobb, ha nem a legjobb választás.

Ez utóbbi talán abból a szempontból jobb megoldás, hogy egyben nyújt egy csomó olyan funkciót, amit DSLR gépeknél sokszor csak a kiegészítőkkel együtt kapsz meg. A nagyobb zoomátfogásnak és a manuális módoknak köszönhetően ki lehet próbálni minden olyan fogást, amit a komolyabb gépek is tudnak. El lehet dönteni, hogy mi az a téma, melyik a fotózásnak az a területe, ami leginkább vonzó számára. (Makró, tájfotó, elkapott pillanatok, portré, természet fotózás...)
    Persze ha valakinek vannak határozott elképzelései, akkor egy DSLR megvásárlásakor már elve annak megfelelően lehet a felszerelést is megválasztani. Viszont határozott elképzelések nélkül a kísérletezés sokba kerülhet.

Mikor hasonló helyzetben voltam, én a Pana FZ-50 mellett tettem le a voksom. Tudtam, hogy milyen kompromisszumot vállalok, de nem bántam meg. Egy meglehetősen sokrétű gépet kaptam, amivel öröm fotózni. A galériámban lévő képek is ezzel készültek.
  • 30Dani
    túlteng a pentaxofília
    amúgy énis azt mondom hogy belépő tükröst kell venni
  • Timber
    Nikon D100? De hat az egy oskovulet :D (G_AA figyelmebe. Ott a smiley! :D es itt is :D)

Szoval ha mindenaron DSLR-t akar akkor erdemes valamelyik beleposzintut vennie. Ezek nagyjabol tudasban / arban is egy kategoria ugyhogy tok mindegy melyiket valasztja (szerintem... aztan mindjart kapom az oltast :D)

Ezek nagyjabol a kovetkezok (es egy kis szemelyes velemeny roluk :D):
    Olympus E410 v 510 - van kepstabi a gepben, az egyik legjobb adapterezesi lehetoseg (azaz fillerekert vasarolhato, regi, kezi-fokuszos objektivek rakhatoak ra szinte barmilyen rendszerbol) es viszonylag kicsi es konnyu.
    Canon EOS 400D - magas ISOn ezen a szinten itt a legkevesebb a kepzaj. Szinten nagyon jo az adapterezesi lehetosege.
    Nikon D40x - semmi kulonos, de attol meg jo gep :D
    Pentax K100D Super - szinten kepstabis es ami mellette szol az a K bajonett amihez igen jo regebbi (nem csak manual fokuszos) optikakat lehet kapni igen sok gyartotol.

De ha belefer a keretbe akkor en a Pentax K10D-t ajanlanam. A kit (18-55os obival) most 169e forint ami pl. alig egy 10essel dragabb mint a Canon EOS 400D kit. Ezert a penzert cserebe igen sok szolgaltatast nyujt. Az igazat megvallva nem egy tanulo gep, de hamar hozza lehet szokni a gephez es nekem pl. a menuje ennek a gepnek volt a leglogikusabban es legerthetobben felepitve. A Nikon-t pl. ezert sem ajanlom mint tanulo gep mert szerintem iszonyat idiota es kenyelmetlen menuje van. A K10D emellett meg kepstabilizatort is ad, ami egy kezdonek szinten elony lehet, hiszen kiabrandito mikor a kezunk 'remegese' miatt meghiusul egy foto. A regi manualis obikat is szerintem a Pentax tamogatja a legjobban, aminek koszonhetoen viszonylag olcson hozza lehet jutni egy nagyon jo objektiv parkhoz. En a lanyomat (9 eves) egy Pentax ME-n (filmes gep :D) tanitgatom a fotozasra es pik-pak elsajatitotta a kezeleset. Valamelyik nap odaadtam neki a K10D-t is par perc magyarazat utan mindent tudott hol mi es mit csinal.

Szoval ar/ertek/tudas szempontbol szerintem a K10D a legjobb valasztas, ha meg tudja fizetni. Ha nem akkor erdemes egy Canon EOS 350D-t keresni hasznaltan. De ha var egy picit akkor lesz jopar Pentax K10D eladosorban (koztuk az enyem is :D) mert jon az utod a K20D, es eleg sok K10D tulajrol tudom, hogy igen vonzonak talalja a tovabblepest K10D-rol K20D-re. No nem azert mert a K10D annyira rossz lenne :D hanem azert mert a K20D annyival jobb(an lazba hozta oket). :D

Ja es ha megvette a gepet akkor sok szeretettel varjuk itt a Lapulo Pentaxos Mozgalom berkeiben :D :D :D
  • Blasta
    Nincs a világon semmi baj azzal, ha dslr-en szeretne tanulni.
    Viszont arra a D100-ra nincs szükség szvsz.
    Nemtom mennyiért akar olyan gépet venni, de mindenképpe érdemes egy belépő géppel kezdenie (én nem támogatom a kompkton tanulást).
    Vegyen vmi belépő gépet, Nikon D80-at, esetleg D40x-et, vagy válogasson a többi gyártó gépei közül.

De ha már nagyon le akarod beszélni róla, akkor is minimum Pana FZ50.
    Azzal fog tán a legközelebb kerülni egy dslr-hez.
  • DJ RX7
    400D-nek mennyit eshet még az ára miután a 450D a piacra kerül?
  • Z
    Egy kis segítséget kérnék...a történek dióhéjban: van egy ismerősöm, aki a közeli jövőben fog elkezdeni fényképezni, de olyan lelkes, hogy egyből egy Nikon d100-as géppel akar kezdeni...mert nem akar többször gépet venni, meg nem akar kompakton tanulni, meg ha lesz később pénze, akkor vesz majd hozzá még további obikat, meg neki tükörreflexes kell, stb.

Na most én picit próbáltam visszafogni, hogy talán inkább próbáljon ki egy csőrös gépet, mint a Sony DSC H9, Fuji ötezer/hétezer sorozat, Canon Sx IS sorozat, Panasonic DMC-FZ sorozat, stb. (nem tudom, mik vannak még).

A probléma: véleményeket kérek, hogy volt-e valaki hasonló cipőben, illetőleg ki mit gondol arról, hogy megpróbálom lebeszélni a tükörreflexes gépekről (olyan kezdeti belelkesedésnek tűnik, azért teszem). Továbbá, ha van javaslat arra, hogy milyen gépet ajánlanátok tanulásra, azt is szívesen meghallgatom. Köszi!
  • Garf
    nem tud valaki véletlenül egy elado canon 550ex vakut használtan? egy nagyon jo barátomnak kéne, ma már 2 úszott el neki, mindekettő kb 1-2 óra miatt :S léciléci ha valaki tud írja meg. köszi
  • Timber
    Nemtudom. Talan egy picit de.
  • G_ArchAngel #34869
    lehet már Pentax-fóbiám van, de ezek nem alexpósak megint?
  • Timber
    big hümmz: Pentax K20D? Szamplék
  • Lateralus
    1300 dollár
  • Garf
    szerintetek milyen árban lesz a K20D nagyjából? volt már valami bejelentés az árról egyáltalán?
  • Aspyrin
    Mekkora baki: kilóméter :D
  • DJ RX7
    Válaszom: ez
  • Dzsini
    R.I.P. Polaroid
  • Blasta
    "A Fuji dSLRek is szerintem csak ezert kepesek megmaradni, mert Nikon bajonettesek es igy egy valaszthato alternativa a mar Nikont hasznaloknak."

Ráadásul azok a Fujik is 80%-ban Nikonok, én nem is értem kinek jelentenek alternatívát még :D
  • G_ArchAngel #34861
    Leica interJUH (fullframe, M9?)
  • Timber
    Szerintem a Sigma egy dolgot kurt el de nagyon. Sajat bajonett. A Fujinak is volt sajat bajonettje megis a Nikonet hasznalja. Ugyanigy a Sigmanak is valamelyik elterjettebb bajonettet kellett volna valasztani (mondjuk PK :D :D :D) es akkor sokkal jobb eladasai lennenek az SLRjeiknek. A Fuji dSLRek is szerintem csak ezert kepesek megmaradni, mert Nikon bajonettesek es igy egy valaszthato alternativa a mar Nikont hasznaloknak. Az SCCD is egy jo otlet foleg az SR verzio (a nagyobb dinamikas... mondhatni HDR szenzor :D) de koNpaktokon kivul a Fuji se lett volna eletkepes ha a sajat bajonettjet erolteti.

Aztan a koNpaktok teren is egy abszolut balfek a Sigma. Hiaba egy brutalisan jo gep a DP1 ha par fanatikuson kivul senki nem veszi meg. Lehet hirdetni azzal, hogy milyen szep a kepek es mennyire nem zajosodik stb., de az atlagvasarlonal ott el fog bukni, hogy nincs benne zoom. Es tetszik vagy sem a koNpakt piacon az atlagember a celkozonseg nem pedig a profik, de meg nem is a hobbifotosok. Manapsag mar a 3x zoomokat se lehet igazan eladni mert ott vannak mellette a polcon 18x zoomok de mar szappantarto kategoriaban is ott a TZ sorozat a Panatol ami 10x zoom.

Szoval nem ertem en a Sigmat... siman megrengethetne a piacot egy utos koNpakttal (SLR-like 12x zoom, APSC meret, 14 mpix pl. vagy szappantarto 6x zoommal) ami egy nagyon nagy lokest adna a Foveon szenzornak. SLR oldalon amig S bayonett van addig minimalis jovot josolok a Sigma SLReknek...
  • Lateralus
    Nem ismerem pontosan a Sigma anyagi helyzetét, de az fényképezőgépeinek árai nem azt mutatják, hogy a piac alá tudna licitálni. Azt is el tudom képzelni, hogy az SD14-et vagy DP1-et veszteséggel adja és a plusz eladott objektívekből próbálja kipótolni. Szerintem a Foveon szenzor drágább előállítási költségű a Bayernél, így nagyban megemeli a gép árát is. A DP1-ben mégis mi kerül 800 dollárba? Hasonló gépet 1/1,8"-as szenzorral feléből kihoznának. Csak a szenzor drágíthatja.
    A Canon-Nikonnnak nem éri meg még foveonozni amikor töredékáron gyárthat-vehet Bayer érzékelőt és így is milliókat ad el belőle.

De nem csodálkoznék, ha már rég csiszolgatnák a saját "foveonjukat", csak arra várnak, hogy a piacnak szüksége legyen rá és olcsóbban lehessen gyártani. Még potenciál van a fulfrémes Bayerben is, amibe beszállt a Nikon és nemsokára a Sony is.

A Sigmának ebben a játékban csak az úttörő szerep juthat, piaci részesedés nem nagyon.

És követeljük Szőke kapitányt, hogy jóárasítsa a foveont!!
  • G_ArchAngel #34858
    Nem lehet, hogy arra megy ki a játék, hogy elbukjon és akkor jóárasítva megveheti valamelyik nagyobb gyártó?
    Mert a piac a Nikon/Canon után lohol, hiába jó a Foveon, addig nem kell senkinek, amíg valamelyik japán óriás nem mondja, hogy "ez a király, gyerekek..."
    Fényképezőgép gyártásban kicsi hal, de az objektívekben a legnagyobb - így sem bírná el a rizikót?
    A nagy fényképezőgép gyártóknak is a kompaktokból, belépő dslr-ekből és objektívekből van pénze. 40D/D300-tól felfelé inkább csak presztízscsata folyik. Alulról kell kezdeni, mint a Pentax, ők is okosak voltak, mégha Samsung mellett is, de sikerült a felszínen maradni. Igaz, őket a név is húzta.

Számomra az Olympus is egy élőhalott technológiát képvisel. Az E-3 képminőségre nem közelíti meg szerintem a D300/K20D/A700/40D szintjét és hiába jók a 4/3-ra fejlesztett Zuiko-k, ha a szenzor határait elérték. (vagy csak rosszul látom?)
  • Lateralus
    Lehet, hogy nem a szenzor a hibás, de az is biztos, hogy csak az eddig egy ilyen gépet sem vitt el a hátán.

SD9, SD10, SD14. Egyik sem rengette meg a piacot. Vagy volt valami komolyabb probléma velük, vagy túl drágán adta őket a gyártó. A Sigma kicsi hal a fényképezőgép gyártásban. Egyszerűen nem tud lejjebb menni. Nem vállalhatja be a rizikót, hogy egy modellel a saját létét veszélyeztesse. Egy minden mai technológiával felszerelt váz 1000 dollárért menne a Canonnak, a Nikonnak, még a Pentaxnak is, de egy Sigmának nem. Neki csak 1500-ért megy és kénytelen a Foveon hírnevére támaszkodni, ami magában nem veteti meg a gépet mindenkivel. Ott a Foveonos kompakt a Polaroid x530 (ha jól emlékszem) csúfos bukta. Folyton halogatott megjelenés, a kutyának sem kellett, minősége nem volt valami fényes.

Amellett a Foveon nem tud annyi és olyan olcsó szenzort legyártani, hogy terítse a piacot. Most úgy néz ki, hogy behal ez a szenzor. Hosszabb távon életképes lehet ez az architektúra, és lehet, hogy a nagyok is rámozdulnak. De amíg olcsón tud jó minőségű bayert ontani, addig nem lesz csere. Ha lesz majd valami hasonló a jövőben, akkor a szenzortisztításhoz hasonlóan mindenki a saját kis verziójával áll elő más néven. Lesz "3Layer", "TrueColor" "RazorSense", vagy mittudomén (a nevekért majd a jogdíjat kérném :)). A Fujifilm már évek óta ügyködik egy hasonló megoldáson. Ez lehet a régóta várt első fecske, de magának a Foveonnak szerintem nincs jövője. Kevesek hozzá.
  • G_ArchAngel #34856
    nem a szenzorral van szerintem baj, hanem amit köré építenek és a szoftverrel, amivel meghajtják...

Sigma bután csinálja, simán lekellene nyúlni a nagy ötleteket, csinálni egy 1000 USD-s vázat, LiveView-val, szigeteléssel, jó keresővel és kifejleszteni pár új objektívet, ami az első 1-2 évben csak Sigma bajonettel elérhető és eléggé vonzó, hogy páran elgondolkodjanak rajta, aztán mikor a piac 4-5%-a megvan, akkor jöhetne egy nagyobb 1500 USD-s és egy belépő 600 USD-s váz, ezzel már stabilan lehetne a Pentax/Olympus szintjén maradni eladásokban.
    Mellette pedig tolni kellene a hasonló kompaktokat, lenne piaca, de akkor legyen drágább IS-sel, 2.8-cal, meg olcsóbb vmi zoom-mal.
    Azt meg végképp nem értem, hogy miért kell erőltetni az olyan objektíveket, amit 100 ember/ügynökség vesz meg világszerte, de az is inkább Canon-tól/Nikontól (lásd 3 kommenttel lentebb).
    Inkább figyelne a minőségre, sokan szeretik a Sigma fixeket, de abból kevés van fullframe-re, a zoomok pedig hiába EX felépítésűek/ilyen-olyan bevonatos, lencsetagos anyámkínják mégis elvéreznek az összeszerelésen/fókuszhibán/szalagszakadáson. Persze, lesz*rhatják, mert így is a Sigma adja el a legtöbb objektívet, de sok ember rossz szájízzel száll ki ezekből a termékből.
    Nem értem, hogy miért vannak olyan objektívjei, amivel felveszik a két legnagyobbal a versenyt (makró fixek, új 70-200/2.8) vagy néha le is körözik őket (120-300/2.8 vagy fullframe-re a legjobb nagylátó, a 12-24), közben a többi meg egy nagyrakás lócitrom.
    Mintha nem ugyanaz a gyár készítené őket.
  • Lateralus
    Szerintem meg egy frappáns sírfelirat kéne a foveonnak.

Szinte napra pontosan 6 éve mutatták be az első Foveonnal szerelt gépet.
    Ez borzasztó nagy idő. Nem állt mögé egy komoly gyártó sem és úgy néz ki nem is fog.
    Minden ilyen szenzorral szerelt gép mérsékelt siker, vagy bukás.