48078
-
#38817 "Az alsó vonal: A Kánon EOS Lázadj XTi maradvány egy igazi jó elsõ dSLR, de végül egy kellemetlen követ -hoz XT, melyik átenged -a vezet…" -
G_ArchAngel #38816 makroban es filmplakat montazsokban meg sem kozelitelek, Mester:-)
mindenesetre Dani cipotalpaig egyikonk sem er fel... -
#38815 Hülyeséget mondtam. 30k expón vagyok túl :D
Attól még persze Te vagy az ász :D -
G_ArchAngel #38814 en mar a 2. 5D-vel is tulvagyok a 20k-n -
#38813 Nnnna, túlvagyok a 20D-vel a 20k expón :) Ennek örömére és tiszteletére legyen a mai nap m.szüneti nap ezentúl! És ugyan így legyen minden vasárnap is!!! :D -
Gabo #38812 A Nat. Geo. Tippek Trükkök könyvében az itt is említett alap fogások a könyvnek nagyjából 1/6-1/8-ad részét teszik ki. A könyv többi része arról szól, hogyan kell ezeket a fogásokat a gyakorlatban hasznosítani.
Szóval nem kell pánikolni, az alapok elsajátítása lesz a könnyebb része a dolognak. Hogy ezek után a felszedett tudás segítségével jó képek készüljenek egy sokkal-sokkal hosszabb folyamat. Hónapok, évek, egy egész élet... -
#38811 Jó topikban vagy, a fotográfiás topik konkrétan a képekkel foglalkozik, ez itt a fototechnikás szakasz ;) -
EK1TEP #38810
Köszönök minden segítséget! -
#38809 köszi, de nem annyira, mint az itteni profibb társaság - ez olyan "alaptudás", amit nagyon gyorsan összeszedsz, ha fotózgatsz egy kicsit, meg majd utánaolvasol egyik-másik ajánlott könyvben. -
EK1TEP #38808 Kezdem kapisgálni :)
Te am nagyon vágod ezt a témát úgylátom! -
#38807 Itt is a fotózandó témán múlik a dolog - az ilyen kompaktok élességállítása úgy működik, hogy az 1 vagy 5 ponton próbál egy kontrasztos vonalat találni, és azt élesre állítani. Ha 1 pont van középen, akkor ez egyértelmű, vagy sikerül, vagy nem :) Sokkal könnyebb dolga van, ha van elég fény, és a mérés pontján valami éles vonalhatár van, szürkületben, sötétben esetleg nem is sikerül.
5 pontnál ezt megpróbálja még 4 ponton, és oda állítja a fókusztávolságot, ahol ez az 5 pont a lehető legélesebb.
Ha segíteni akarsz az AF-nek, akkor a kép közepére állíts be egy olyan részét a képnek, ahol éles határ van, fókuszálj (nyomd be félig az exponálógombot), majd fordítsd a gépet az eredetileg eltervezett képre, és nyomd be teljesen. Mivel a fénymérés is ekkor történik, így vigyázz, hogy ne forgass túl sokat a témán.
Egyébként itt jön elő a mélységélesség - a beállított fókusz távolságában lesz teljesen éles a kép. A fényképezőgép felé, és onnan távolabb még van egy tartomány, amiben éles lesz a kép, azon túl egyre életlenebb. A rekesz értékének növelésével ezt a mélységet tudod egyre inkább növelni, viszont egyre kevesebb fényt engedsz az érzékelőre -> nagyobb záridő vagy érzékenység kell, ami bemozduláshoz, vagy zajhoz vezet.
-
EK1TEP #38806 Élesség beállításról tudnál még pár szót mondani?(AF mod)Lehet nálam középre(1 fókuszpont) és 5 fókuszpontosra álíltani -
#38805 Később, ha kicsit komolyabban is szeretnél belefolyni a fotózásba, akkor mindenképpen a (legalább részben) kézi beállításokat fogod használni. -
EK1TEP #38804 Eztjól megaszontad :D
Jah am valahogy énis ígygondtolam... -
#38803 jó, mert valamelyest leegyszerűsíti a dolgodat, nem kell állítgatni, a gép megpróbálja az adott helyzetből kihozni a szerinte legjobbat.
rossz, mert a gép megpróbálja az adott helyzetből kihozni a szerinte legjobbat, nem engedi, hogy te esetleg felülbíráld a döntéseit.
rossz, mert nem kapsz szabad kezet a komponáláshoz, nem tudod "akarattal" valamilyen irányban módosítani a képet.
jó, mert nem kapsz szabad kezet a komponáláshoz, nem tudod "akarattal" elrontani a képet ;) -
EK1TEP #38802 Aha csak aztnéztem hogy ha ilyen módok közül választok akkor autómaikusan állítja a dolgokat.Ez jó vagy rossz nekem?Szal az ilyen ISO értéket meg ilyeneket autómatikusan beálíltja.Am van sokféle mód... -
#38801 ha jól látom a leírást amit találtam neten, akkor nálad erre nincs közvetlen lehetőség. a módok között válogatva kell megnézni, hogy melyiket mire használja - a sport módot választva például valószínűleg megpróbálja az időzárat minél gyorsabbra venni, stb... -
#38800 a makrónak van egy "minimum" távolsága, aminél hiába rakod közelebb a tárgyat, amit fotózni akarsz - ez az ilyen kompakt gépeknél 30-50 cm szokott lenni, próbálj ilyen távolra célozni. -
EK1TEP #38799 Ezt a záridős dolgot meg a rekesz méretet is keresem félórája de nemtom hol lehet beállítni :S
ISO-s dolog megvan azt lehet 400,800 és 1250-re állítani azt már vágom mikor melyik értékre tegyem. -
#38798 ajánlom, hogy fotózgass úgy, hogy egy választott témát lefotózol sokféleképpen - például beállítod, hogy a záridő legyen 1:200, 1:50, 1:10, aztán a rekeszt állítsd 3,5-re, 6-ra, 11-re, az ISO-t 100-ra, 200-ra, stb... (persze ezeket aszerint, hogy milyen értékeket engedélyez a gép) - próbáld ki, hogy milyen beállításokkal milyen eredményeket hoz, aztán otthon a gépre áttöltve meg tudod nézni, hogy azokhoz, amiket te beállítottál mit választott a többi fő értékből (záridő, rekesz, ISO), és hogy melyik kép lesz olyan, ami megfelel...
előzetesen:
a záridő az az idő, amennyi alatt mozdulatlannak kell maradnia a gépnek - ez alatt gyűjti a fényt az érzékelő, ebből kb. az emberi kéz rázkódás nélkül 1:50-1:60 másodpercet tud megtartani
a rekesz annak a lyuknak a mérete, amin a fény bejut az érzékelőre - ez a szám minél nagyobb, annál kisebb a lyuk, annál kevesebb fény jut be egyszerre az érzékelőre, viszont annál nagyobb mélység lesz éles a képen (ez a mélységélesség)
az ISO pedig az az érzékenység, hogy milyen kevés fény elég a gépnek, hogy értékelhetően világos képet csináljon - ez minél nagyobb, annál "zajosabb", koszosabb lesz a kép, cserében csökkenhet a záridő. -
EK1TEP #38797 Am jó topicba teszem fel a kérdéseimet?
Mert láttam hogy van "Digitális és analóg fotográfia" topic is.Itt vagy ott kérdezzek gépbeállítással kapcsolatban?
Mert lenne még kérdésem:
A macro.Miért van az hogy nem működik rendesen vagy legalábbis úgynézki mintha nemjó lenne!Nem akarja kiélesíteni a közeli tárgyat hanem pont fordítva lesz a kép hogy a háttér éles és a közeli dolog homályos!Miért? -
EK1TEP #38796 Mindkettőtöknek köszönöm a válaszát!
Most egy fokkal okosabb lettem.Holnap lehet megyek próbálgatok fotózgatni :) -
Gabo #38795 Mindig érdemes a legnagyobb felbontásban, a legjobb képminőségben dolgozni.
Ha a képeken bármilyen utómunkára van szükség, így az "alapanyag" bőven lehetőséget ad rá. -
#38794 Kicsinyíteni mindig tudsz a képen utólag, nagyítani (több adatot visszahozni) nem. Ha elég nagy a memóriakártyád, akkor nyugodtan fotózz teljes mérettel, ha lejjebb veszed csak a fényképezőgép végzi el helyetted ezt a kicsinyítést. -
EK1TEP #38793 Jah vágom...erre eddig hogynemjöttem rá :|
Kérdés:
Képméretet milyenre ajánlatos állítani?Jobb a nagyobb 2816x2112 (gépemnél ez a max) vagy inkább tegyem valami kisebb felbontásra?Mennyit számít ez minőségben? -
#38792 A digitális fényképezőgépek a képfile-ba elmentenek egy csomó adatot a készítés pillanatában, ezek az EXIF információk. Ma már általában a böngészőprogramoknak sem okoz gondot (jobbgomb - kép tulajdonságai), de lementve szinte bármelyik képnéző program meg tudja ezeket jeleníteni. A második kép (ami szerintem nagyon jól néz ki) EXIF-je részben ilyen (zárójelben a megjegyzéseim):
Image input equipment manufacturer: Panasonic
Image input equipment model: DMC-LS60 (a fényképezőgép típusa)
Software used: Adobe Photoshop CS4 Windows
Exposure time: 0,005 (ez a záridő, 0,005 másodperc, 1/200-ad)
F number: 2,8 (rekeszérték)
ISO speed rating: 100 (ISO érték - ez a "fényérzékenység", amit Gabo emlegetett)
Exposure bias: 1
Maximum lens aperture: 3
Metering mode: 5
Light source: 9
...
és így tovább -
EK1TEP #38791 Huh nagyon szépen köszönöm ezt a hasznos elemzést!
Am ezeket az adatokat honnan szedted? -
Gabo #38790 A felső kép 1250-es ISO értékkel, míg az alsó 100-as ISO értékkel készült.
Röviden az ISO érték a gép érzékenységét jelöli. Minél magasabb, annál kevesebb fény mellett lehet fotózni. Ez viszont fokozott képzaj képződéssel jár, pláne kompakt gépek esetében. Kompakt gép esetében 100 vagy 200 ISO értékig még valószínűleg gond nélkül el lehet menni, de ettől feljebb már erősen zajosodni fognak a képek, vagy a zajszűréstől elmosottá válnak. (A képzaj önmagában még nem biztos, hogy probléma, hiszen egy jó kép mondani valójából nem hinném, hogy bármit elvenne...)
Kevés fény esetén egyik géppel sem fogsz tudni jó képet készíteni, megfelelő felkészülés nélkül.
Kevés fény esetén két dolgot tehetsz. Emeled az érzékenységet, ami fokozott képzajjal jár. Vagy hosszabb záridőt választasz, ami fokozza a kép kézremegésből adódó bemozdulásának esélyét.
A felső képet 2008:10:19 16:12:07-kor készítetted. Késő ősszel ilyenkor már kevés a fény. Valószínűleg ezért tekerte fel a gép automatikája az érzékenységet. Ráadásul a záridő is meglehetősen rövid, 1/250 volt. Érdemes lett volna 1/60-1/100 záridővel próbálkozni. Ezt még kézből is ki lehet tartani. Vagy ha ennél hosszabb záridő szükséges, akkor érdemes állványt vagy legalább valami stabil támasztékot használni. Ha a gépen van képstabilizátor, az is segíthet ilyen esetekben. (De csodát az sem tud tenni.)
Az alsó kép 2008:10:19 14:55:20-kor készül. Ekkor még elég fény volt, illetve eleve nappal szemben készült a fotó. Ezért csak 100-as ISO-t választott a gép. Illetve a záridőből az 1/200 is elég volt a megfelelő képhez.
A felső kép életlenségét talán az okozta, hogy a gép autofókusz rendszere nem tudott élesre állni vagy nem kapott erre elég időt. Kevés fény esetén az autofókusz rendszernek is több idő szükséges az élesség megtalálásához, ha egyáltalán sikerül. Ilyenkor érdemes esetleg kézi élesség állítással próbálkozni, ha a gép rendelkezik ilyen lehetőségekkel. Az állvány használata is sokat segíthet.
De valószínűleg az erős zajszűrés is rontott a képen.
A lényeg annyi, hogy fény nélkül egyik géppel sem lehet jó fényképet készíteni. A fotózás alapjait egy kompakt géppel is el lehet sajátítani, csak tisztában kell lenni a gép korlátaival és azzal, hogyan lehet azokat megkerülni.
Szerintem nézz szét a neten néhány fotós oldalon, esetleg vegyél egy-két fotós könyvet, amiből az alapokat el lehet sajátítani. (A National Geographic fotó iskola sorozata melegen ajánlott. Illetve a topik fejlécében találhatsz hasznos linkeket.) Jobb gépet ráérsz akkor venni, ha az alapozáson túl vagy. -
EK1TEP #38789 Aha...értem akkor téll nagyon kezdő lehetek
Kis segítséget kérnék:
Mitől ilyen zajos a kép?Olvasgattam a használati útmutatót próbáltam beállítgatni a gépet...szinte mindíg ilyen zajos és bemozdult képek sikerednek!
kb 20 képből ez az egy ami jónak mondható:
-
CUCLI #38788 ha minden igaz, akkor ebayről lesz (uk) és használt lesz. fohászkodok... -
G_ArchAngel #38787 egy lenyeges dolgot kisporoltak: a garanciat
ha nem europai szarmazasut veszel, akkor imadkozz hibatlan peldanyert, mert egyik szervizben sem fognak veled szobaallni a kontinensen - legalabbis ingyen nem... -
CUCLI #38786 ja. digital kiss, meg kiss2 (ezekre emlékszem). tehát semmi lényeges difi nincs köztük. ez megnyugtatott (:
azt hittem valami koppintás, vagy valami lényeges dolog kivan spórolva belőle :DDD -
G_ArchAngel #38785 Rebel az USA verzio, 450D pedig minden mas, talan Japanban van vmi mas neve - Digital Kiss? -
CUCLI #38784 Valaki eltudná magyarázni, hogy mi a diferencia a Canon 450D és 450D Rebel verziók között? mert erősen hajlok a 450d felé, és a sima 450D 130-140k körül van ebayen, viszont a Rebel verzikók 80körül már kaphatóak.
Első ránézésre ugyanaz mindkét model, és a paraméterek is egyeznek. De nem tudok rájönni, hogy a rebel mért olcsóbb. -
#38783 Viccelsz?
Az az ótvaros LS60 pontosan arra való, amire Neked kell, ahogy írod.
Egyrészt az a gép alig lehet 1 éves, másrészt mindent tud amit egy kezdő gépnek tudnia kell.
Ha 40e-ért veszel most egy gépet (plusz memkártya, plusz tok mondjuk, meg pótakksi pölö már simán 50e-nél vagy) az sem fog többet tudni annál az LS60-nál.
De ha magadnak szeretnél új gépet, hogy ne a tesódét használd, akkor is jó lesz egy ilyen vagy egy ilyet. -
EK1TEP #38782 Kis pontosítás:
40.000Ft körüli gépet szeretnék(ennyi pénzem lenne rá)Canon vagy Nikon márkák közül.Inkább tájfotózásra,macro a közeli képekhez stb. (nemnagyonértekhozzá) -
EK1TEP #38781 Sziasztok!
Én szeretnék fotózgatni van egy ótvaras Panasonic DMC-LS60 (tesómé) Nem egy profi gép és hát nem is tudok vele rendes képeket csinálni (fókusza nem a legjobb) és kérdeznni szeretném hogy valami kezdő gépet tudtok e nekem ajánlani? -
G_ArchAngel #38780 Canon 5D mk II - zenei videoklipp (klikk a high quality-re) -
#38779 köszönöm a segítséget! körülnézek. -
mukika36 #38778 Üdv!
Van egy Samsung S760-asom. Most vettem hozzá aksit, csináltam pár képet és usb-n keresztül szerettem volna összekötni a géppel, de a fényképező egyszerűen lefagy, kiírja hogy csatlakoztatva a számítógéppel és ennyi, se kép, se hang tovább. Csak úgy tudom működésre bírni, ha kiveszem az elemet és visszarakom. /kártyaolvasóm meg nincs, és usb-n keresztül szeretném megoldani/
Valakinek valamilyen tipp, hogy mi okozhatja, vagy/és hogy lehetne ellene tenni??
Köszönöm