48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Blasta
    Muhhaha, méghogy nem lehet vele szitakötőzni, akár még ilyet is lehet vele szitakötőzés mellett (persze nem azt mondom, hogy könnyű :DDD):

EF 28-135mm plusz teljes sor közgyűrű
  • Blasta
    "a közgyűrűsor ront a minőségen..."

Természetesen a kolléga úr FÉNYERŐT akart írni, a közgyűrű a minőségen nem ront semmit :)
  • Garf
    eladósorba került a 85mm 1.8as obim ha valakit érdekelne akkor privi!köszibocsi
  • DecenS
    na, ez fasza.
    eszembe nem jutott volna, hogy egy ilyen régi obiba műanyag lenne - azt hittem ez újabb keletű divat...
    no mindegy, pudLing próbája az evés; 6e-t kér érte a tulaj, ennyiért bármikor tovább tudom adni (ha tényleg olyan jó kondiban van, mint a képeken látszik.)
  • DirtyGab3sz
    Ahogy eszpirájn írta, a közgyűrűsor ront a minőségen...elemenként 1 blendényit ha jól emléxem!
    Én fordítógyűrűt használok (házigyártás) és bővenjó,viszont rettenet közel kell menni vele a fotózandó tárgyhoz...ez behatárolja a felhasználást!
    Tehát szitakötőt nem tudsz vele fotózni....(hacsak agyon nem ütöd előtte)
  • DirtyGab3sz
    Nekem Pentax van...1.7-es....
    Mindenki óvott a chinontól akivel beszéltem, állítólag (többen is erre hivatkoztak) nem üveglencsék vannak benne, hanem valami bóvlibb műanyagból csiszoltak...emiatt legnagyobb-legkisebb blendén nem szép a képe...
    Mondom...többen mondák...Pihe,Timber,más Pentaxosok is...
    Ha veszel (bármilyet) nagyon nézd meg a gombásodást a lencsék között...márhogy ne legyen!
  • Aspyrin
    Ha közgyűrű kell, írj privátban, van egy felesleges sorom, ami átvisz elektronikát is manuálfókusz mellett. A gyűrű előnye, hogy nem ront a képminőségen, mivel nincs benne optikai elem, fényerőn természetesen igen. Lencsét nem használnék tükrös gépen, bár vannak, akik örömmel tetszik mindezt.
  • repvez
    Szeretnék egy kis tanácsot kérni:
    Ha egy ilyen közgyürüsort beteszek a gép és az obi közé akkor mennyivel javul a macrozás, tehát hogy mennyivel nagyitja fel a képet vagy lehet közelebbi képeket késziteni mintha egy kimondottan macro obit vennék illetve mennyivel ad jobb megoldást ha egy ilyet használnék?

a másik kérdés ,hogy egy ilyen telekonvertellel megduplázodik a zomm érték tehát a 200-as tele az 400-asnak megfelelö értékre nagyit majd ?Az ebbol adodo fényértékromlást hogyan lehet kompenzálni ill. minden értéket tudok majd automatán állitani vagy csak manuálisan ?
    Ha kérhetnék egy leirást hogy ez hogyan
  • DecenS
    ez érdekes. első kézből a tapasztalat?
    nem kötekedésből kérdem, csak mivel mostanság készülök vásárolni egyet, utánaolvastam, és a használók túlnyomó többsége épp a képminőségtől, élességétől van hanyatt esve - ezzel együtt persze találkoztam ellenvéleménnyel is, de elenyészően kevéssel...
  • Timber
    szerintem csak priviben kikosarazott Blasta... :)
  • Timber
    Ugyanmar... vegtelen. Megoldjuk :) Egy kis esztergamelo es maris ott a vegtelen :) csak 1mm-tol kell megszabadulni. PSix obikkal meg van vegtelen, sot meg tilt meg shift is :)
  • DirtyGab3sz
    Csak simán hetero....
  • Aspyrin
    Féltékeny-e vagy?
  • DirtyGab3sz

Mozi....virágcsokor....hazakisérés.....remélem dugás nem lesz...
  • Blasta
    Nem beszélek Veled, kérj bocsánatot és hívj el vacsorázni!
  • Lateralus
    A szenzor nem lehet a D300-é. Már a felbontás se stimmel, de hogy több lépcsőben abból fejlesztették az stimmelhet. Bár ezzel az erővel a Sony A700-ét kapta, a Canon 500D meg a D30-ét. Egyébként tényleg mindegy, ez is jó.

M42: egy fotóhippinek meg sem fog kottyanni, hogy nincs végtelen és fénymérés. Van kézi fénymérője, sőt fejben kalkulál, makrót , közeliket fényképez.

A fotóhippi nem gürizik heteket egy 50mm F1,4-re. Tökéletes neki egy olcsó használt 1,8-as is, és kézzel fókuszál a pont erre kitalált D5000 keresőben.

• Aspyrin
    Ték :O
  • Aspyrin
    Oh, én már a K100D-n is csak azt használtam. :)
  • Aspyrin
    Hátéiksz! :)
  • Timber
    Pentax JPG K10D-ben volt uberszax. Ott szoktam ra a RAW-ra :)
  • Timber
    milyen indulatrol beszelsz te bazzeg? MEGIS MI A F**ZROL HADOVALSZ????? HAT BEVERJEM A BUTA ARCODAT???? AZ KELL? A FAJDALOM? :D
  • Timber
    megintcsak egy tulmisztifikalt dolog IMHO! Persze a Pentaprizmas kereso szep vilagos es nagy, de senki nem fog jobb kepet csinalni tole :D (bocsi ha mostanaban tul sokat fotohippiskednek! :D)
  • Timber
    USA-bol.
  • Timber
    En a K bajonettes Takumarokra irtam :) azok a Takumar nev szegyenhozoi :(

Nikon D5000 (ami immaron az enyime :D)
    En ugy olvastam valahol, hogy a D90 is a D300 szenzorat kapta. Amugy meg lenyegtelen mert ketlem, hogy bovli muanyag szenzor lenne manapsag barmelyik DSLR-ben :D

A fogas: K20D utan nagyon pici :) de ez nalam mostanaban elony (nem fogasilag) mert franc se akar tobb szaz kilot cipelni fotozni :D Viszont picit kenyelmetlen a fogasa nekem... de lehet csak ra kell ereznem, hogy mikepp fogjam meg.

A kereso: latom benne amit latni akarok :D nekem ez boven eleg :D

A jpg meg miegymas... RAWban fotozom mar kb masfel eve :)

Video: igen van benne. Nekem aztan nem kell :D De majd egyszer tuti jo lesz az valamire!

M42: nem hasznalok olyan rengeteg M42-est (Sonnar 135 az egyetlen ATM) azt meg majd atalakitom Nikon vegure :) A Sonnarom most Pentax K bajonettes epp de egy kis esztergas melo es maris F bajonettes :D Amugy meg inkabb a PSix obikra bukom (nagyok, nehezek... mint en!) amikor ramjon a mazohizmus :D

50mm: Szerintem 50mm-esbol a legjobbat kell venni. Ez most eleg sznobos, de ugy velem nem olyan nagyon elerhetetlen az 1.4es sem (kb. 2-3 het alatt ossze tudom sporolni az arat 1-2 huzos munkahettel :D) szoval azt palyazom meg.

Kihajthato LCD: ez volt ami nalam a D90-el szemben meggyozott. Nem titkolom, hogy ha egyszer lesz penzem es kedvem upgradere (D700 a tavlati cel... csak, hogy Mr. CanonApple ur is oruljon) akkor ez a gep bizony hotfiltertelen lesz :D Arrol nem is beszelve, hogy igy olyan mintha lenne egy digitalis szogkeresom is... szoval faintos. koNponalni lehet vele... mas meg nem erdekel (es van feeeszdetek-dankeson!)

Elso benyomas igy a geprol, hogy pici de sokat tud... egy nagy bajom van vele: nem Pentax (csak a nyakpantLYa).
  • The Garrett
    A másik meg, hogy vadász rokon/ismerősök szerint nem lehet úgy elesni puskával, ahogy a spanyol katona elejti - aztán mégis a kezébe kerül. :)
  • DirtyGab3sz
    Drakula..az obihoz mrg pláne!:D
  • DirtyGab3sz
    Messze elmarad a képminősége a Pentax-Takumar párostól!
  • Aspyrin
    Kipróbáltam... Mától boldog tulajdonosa vagyok egy SMC Pentax F1.7/50-nek :)
  • Zoli007
    Aha, vagy úgy.
  • Lateralus
    Akkor nagyíts ki egy fotót a monitorodon úgy, hogy pont betöltse a képernyőt! Ha 1 méterről, vagy 100-ról nézed az mindegy?
    Ugyanakkora a lefedettség mindkét esetben, de nem mindegy, hogy mekkora nagyításban látod.

3 adatból számolható ki a keresőben látott kép mérete:
    - lefedettség
    - nagyítás
    - szenzor mérete
  • Zoli007
    Helló! Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen jelentosége van egy DSLR keresojenel a nagyításnak. Mert azt értem, hogy a lefedettségnek 100%-nak kellene lennie, de nem mindegy mekkora a nagyítás, ha a lefedettség 100%, hisz úgyis azt látom, mint ami a szenzoron van. Valaki pls világosítson fel a témában!
  • DecenS
    miért kell a chinont messziről kerülni?
  • Loál János #41986
    A 38k-s FA 50/1.4 'Tadzsikisztánból' érkezett, ha jól emlékszem, ugye? :O)
    Jómagam az obikkal tisztában voltam, csak az "M50" jelzéssel ÍGY nem tudtam mit kezdeni. :)
    1.4-es Takumar pedig nagyon népszerű mai napig.
  • Aspyrin
    Nikonosan szép, inkább lágy képeket ad vissza JPG-ben. Pentaxnál jobbat.
  • Lateralus
    Itt is válaszolhatok, ha már itt kérdezted.

A D5000 egy kb D90 képességű gép egy D60 szintű vázban. Fogásra, kezelésre D60, valamivel nagyobb, de nem kényelmesebb. A belseje D90, pár butítással, és pár előnnyel. Szarabb kereső, kihajtható LCD pl.

A szenzora nem a D300-é, hanem a D90-ből faragott, kicsit fejlesztett.

A 50mm-es obik pont a problémás kategória, mert AF-os csak drágán van, és nagyon kevés (1, talán 2), százezer felett. Ugyebár ebben sincs AF meghajtás, mint a kicsi Nikonokban. Egy jó árú 50mm F1,8 helyett veheted a százezres F1,4-et, így a D5000 D90 árkülönbséget bukod, bár ha egyébként is ezt tervezted, akkor oké (vagy ha szereted a manuál fókuszt).

M42 is problémás minden Nikonon, ha netán terveznéd.

Képminőségben nekem inkább a D40-D60 színvilága, elég erősen telített alapból is, de ezen lehet segíteni. Nikonosan szép, inkább lágy képeket ad vissza JPG-ben. Pentaxnál jobbat.

A videó jó játék benne. Meg telerakták egy csomó kommersz hülyeséggel, a gépen belüli RAW feldolgozástól, az ál-halszemen át a torzítás csökkentésig. Nagy része szemét, kisebb része használható.

Árban már kezd leszakadni a D90-től, és ha nem kell a jobb kereső, gyorsabb sorozat, meg az AF motor, akkor jobban megéri, mert kb. 40-50 ezret nyersz.
  • Aspyrin
    Ejha, köszi. Idő közben találtam egy jóárasított F50/1.7-et, hamarosan ki is fogom próbálni. ;)
    G@besz: tegnap gyarapodott még egy kockával a galériám! :))))
  • Blasta
    De vazze, hova az indulat, hát én totál fejlehajtva, és helyeslően bólogatva írtam a kommentem, kvázi "így kell ehhez a témához hozzáállni".
  • Timber
    majd lehet egyszer lesz az is :) a D700 viszonylag elerheto es letezo gep. Sajnos (vagy nem) a Pentax nem kivan belepni az FF-be (akarcsak az Oly).

De direkt nem akarok nagy penzt olni felszerelesre hogy ha esetleg a Pentax kijonne egy olyan geppel amibe hudenagyon beleszeretek akkor ne legyen gond visszaterni :P

Ja es a K10D-m megvan meg egy 28-200-assal. Nem is ohajtok megszabadulni tole :P
  • Timber
    nem majsztroskodom. Anno a fotomaratonra is direkt ugy mentem, hogy fekete feher es 50mm. Egyszeruen tobbet szeretnek kihozni a kepekbol mint egy sima elkattintast. Hiszem, hogy egy fix 50essel _mindent_ meg lehet oldani _hobbi_ szinten. Csak annyi kell hozza, hogy az ember ezt az allitast elfogadja. Ha valami nem fer bele az 50mm-be akkor el kell gondolkozni es korbe kell jarni a temat addig mig nem talalsz egy olyan jellegzetes pontot vagy reszletet amit kiragadva 50mm-el is meg tudod mutatni az adott temat.

Csak egy pelda:
    The London Eye - 50mm-el.

Ne mond nekem, hogy ez igy nem mutatja be a London Eye-t. Erzodik a masszivitas, a magassag meg ugy minden. Legalabbis szerintem.

Tul kell lepni azon, hogy az ember a felszereleseben keresi a hibat.

Ui.: Persze a felszereles azert ad korlatokat, sajnos eleg eroteljesen. Peldaul a K20D felrehordo AF-je... ehh ehh
  • Timber
    nem tudom mirol beszelunk. en a Pentax SMC FA 50 f1.4-es obit 38e forintert vettem. Az 1.8-as SMC A-50est meg 15-ert adtam el.

Blasta: Pentaxnal a fenymeres fugg az obitol is. Kozvetve persze.

Pentax elnevezesek:
    SMC - Super Multi Coating - ez jobb bevonat
    Pentax K illetve M obik (pl. Pentax M-50) - Ezeken van aperture ring de nincs rajta elektronika. Mivel a regi filmes gepek egy mechanikus megoldason keresztul kaptak az infot az obitol (hasonlo mint a Nikon nyuszifule... asszem :D) igy a gep nem tudja milyen blendebeallitas van az obin ergo beugro blendesnel nem tud fenyt merni vele. M modba kapcsolva a gepet a zold gombra beugrasztja a blendet es fenyt mer. Manual Fokusz.
    Pentax A obik (pl. Pentax A-50) - Ezeken van aperture ring es elektronika is. Ezeken van az ugynevezett A allas amibe ha rakod az obit akkor a geprol vezerled a blendet -> tud vele fenytmerni a gep.
    Pentax FA obik - mint az A csak mar autofokuszos is
    Pentax DFA obik - mint az A csak makro :)
    Pentax FA J obik - nincs rajta blendegyuru ergo csak a geprol allithato a blendeertek. Autofokusz.
    Pentax DA obik - mint az FA J csak nem adnak full framet (hivatalosan).

Ezenkivul voltak meg a K bajonettes Takumarok -> felejtos. Ez a Pentax olcso lencsei, altalaban lagyabb rajzzal.

Hihetetlen, hogy egy álNikonos mondja meg nektek melyik optika mi :D :D :D