356
Mit lehet ellene tenni ? Kinek hogyan jelentkezik ? Mi is valójában ?
 • Kepek
  #356
  Javítanának a depresszió felismerésén és kezelésén
  "a depresszió világszerte több mint 300 millió embert érint és évente közel egymillió öngyilkosságot eredményez"
  "A szakemberek a szükséges vizsgálatok elvégzéséhez többek között iPhone készülékeket, Apple Watch okosórákat és Beddit alvásellenőrző eszközöket fognak alkalmazni"
  "jelenleg alkalmazott módszerek szinte kivétel nélkül az érintett betegek szubjektív emlékein alapulnak"
 • martonangelika
  #355
  Én mindenkinek azt javaslom, hogy ha van rá lehetőség, egy ilyen helyzetben mindenképp forduljon az ember orvoshoz. Ne halogassuk a problémákat, hisz azok idővel csak nagyobbak lehetnek.

  Én évekkel ezelőtt éltem meg egy mélypontot, egy hosszú kapcsolat lezárásával. Éjszakánként nem aludtam, ha mégis elbóbiskoltam, riadva, légszomjjal, remegve és izzadva ébredtem, folyton rémálmok gyötörtek, nappal pedig csak bóklásztam, mint egy zombi. A saját barátaim, a családtagok idegesítettek, alig bírtam emberek között maradni, folyton csak a párom járt a fejemben és nem értettem, hogy jutottunk el odáig és miért velem történt már megint ez. Miért én nem találom a helyem, a párom, a világban. Aztán egy nap úgy döntöttem, hogy ez így nem élet, nem mehet tovább. Találtam egy nagyon jófej, nagy szaktudással rendelkező pszichiátert, akihez fél évig jártam. Ma már teljesen másképp kezelném a helyzetet és azt a kapcsolatot is. Sokat tanultam és a mélyponton, ezen a válságon is sikerült túllendülnöm.

  Ha nincs az embernek lehetősége orvos fordulni, akkor legalább a szorongok.hu online oldalán kérdezzen, kérjen segítséget. Vagy ha már túl van a problémán, akkor írja meg a történetét, ahogy tettem én is. Remélem hamarosan kikerül a történetem. Hátha segít másnak is.. És a legtanulságosabb történetet könyvutalvánnyal jutalmazzák.
 • FrezeR
  #354
  Azért azt is tegyük hozzá, hogy nem minden "csodadoktor" sarlatán, mert igen is vannak komoly szakemberek akik gyógynövényekkel, teákkal tudnak segíteni akár a depresszión és egyéb más lelki bajokon is. A gyógyszerekkel sokszor az a baj, hogy az igazi okát nem szünteti meg a problémának csak elnyomja azt. Persze ettől még lehet hatásos sok esetben de nem csak ez az egyetlen megoldás van.
 • Zero 7th
  #353
  Ja, igen, azt mondják is, hogy nem árt ám hamar felismerni a dolgot, úgy egy picit könnyebb tenni ellene.
 • Zero 7th
  #352
  A bipoláris zavaron kívül az enyhébb fajták amúgy sem tartanak örökké, de pozitív gondolkodással, életmódváltással leküzdhetőek, vagy ha nem megy egyedül, akkor ugye ott vannak a pszichológusok, pszichiáterek, és az antidepresszánsok. Amíg öngyilkossági szándék nem jelentkezik, addig nem igazán kell megijedni. Ha jelentkezik, akkor kell az antidepresszáns, hogy segítsen átvészelni a legmélyebb időszakot.

  Tél folyamán voltam úgy majd egy hónapig, hogy baromira semmihez nem volt kedvem, nem mentem sehová, ültem a gép előtt, de nem csináltam igazán semmit, meg aludtam 10-12 órákat, mert inkább lefeküdtem a francba, mint hogy csináljam a semmit. Így utólag belegondolva simán lehetett egy enyhébb depi. Aztán elmúlt. Pedig nem kezeltem sehogy.
 • jolanerika85
  #351
  De hosszú idő alatt ez gyógyítható nem?
  Csak nem 1-2 hét alatt hanem hónapok, esetleg évek alatt. Természetesen ez alatt az "egyszerűbb" depressziós betegségekre gondolok és nem a bipoláris zavarra és hasonlókra.
 • Zero 7th
  #350
  Nem is mondja egyik antidepresszáns sem, hogy gyógyít. Csak kezel. A varázslók(homeopátia, kínai hagyományos orvoslás, meg a hasonló kamuterápiák) állítják ezt, aztán meg annyit sem érnek a valóságban, mint a köpködött tüneti kezelés.

  Keress rá gúgliban, hogy 'depresszió gyógyítása'. Az orvosi oldalakon MIND azt láthatod a találatok közt, hogy 'depresszió kezelése'. Ami a találatok közt 'depresszió gyógyítása', az vagy fórum, vagy valami balfasz női oldal, vagy csodadoktor.
 • creamway
  #349
  Ha tudományosan nem tiszta, mi is okozza a depressziót, hogy lehet bármelyik gyógyszerre is azt mondani, hogy megszünteti annak okát? Márpedig mindenhol ezt nyomatják, ettől meggyógyulsz, de valójában azt se tudják mitől..
 • kincsanna
  #348
  így van...ők sem tudják megmondani hogy mi is okozza pontosan a problémát...magyarul konkrétan gyógyítani sem tudják...én egyáltalán nem vagyok gyógyszerpári de ha egy orvos felírja akkor valószínűleg szükség is van rá...legalábbis gondolom nem írnak fel csak úgy embereknek mindenféle antidepresszánsokat
 • Zero 7th
  #347
  Van ez az ezoterikus/összeesküvés-elméletes barom nézet, hogy a gyógyszeripar direkte betegen tart, és nem gyógyít meg, ezért menj csak a mindenféle csodadoktorokhoz, mert azok meg igen.

  Faszság a téma, nem kell vele komolyan foglalkozni. Marketinghúzás, hogy legyen páciensük a csodadoktoroknak is. Nekik persze szükségszerű, hogy ilyen ostobaságokat hitessenek el a néppel, mert ha a hatékonyságot vennék alapul, akkor egész pontosan nulla kezelést tudnának eladni. Így hát terjesztik a hitet.

  Antidepresszáns antikampánnyal pont könnyű dolguk van, mert egyrészt tudományosan sem teljesen tiszta, mi okozza a depressziót(például hogy a szterotonin-rendszer felborulása az egy ok, vagy egy tünet), másrészt az antidepresszánsok elég komoly drogok, sok mellékhatással, úgyhogy könnyű őket szapulni.

  Nem kell komolyan venni az ilyen véleményeket, nem tudják miről beszélnek, csak a szájuk jár.
 • jolanerika85
  #346
  Nem vagyok szakember és nem is értek hozzá olyan szinten, ezért nem is megyek bele jobban a dologba. De a lényeg hogy akinek ez a szakmája az meg tudja állapítani, felveszi a diagnózist és segít, meggyógyít. Csak önmagunkban is el kell határozni hogy én most meg akarok gyógyulni és tenni is akarok érte, még ha az kizökkent a komfortzónámból.
 • kincsanna
  #345
  azt a részt igazából én sem értettem hogy miért lennének hatástalanok...még a nevében is benne van hogy antidepresszáns, viszont annyit hozzáfűznék h nem minden depressziós emberen látszanak egyértelműen a jelek...van egy ismerősöm akiről nem rég tudtam meg h depresszióban szenved pedig sosem látszott rajta h annyira maga alatt lenne...csak kicsit visszahúzódó volt de ezenkívül semmi nem látszott rajta és tök normálisnak tűnt...
 • jolanerika85
  #344
  Több dolgot is hozzáfűznék az eddigi hozzászólásokhoz.
  Egyrészt a depresszió nem feltétlenül fizikai bántalmazás következménye lehet, természetesen ott gyakoribb, de lehet egy szerető családban is depressziós gyerek. Például egy hozzátartozó elvesztése, aminek következményére esetleg nem fordítanak elég figyelmet.
  Emellett igen, valóban divatos szó a depresszió, és kifogás lehet néhány helyzetben, de aki csak tetteti azon látszik hogy nem valódi a folyamatos feszültség, a fizikai jelek, a folyamatos passzív hozzáállás, rossz hangulat.
  Egyébként meg az antidepresszánsokat nem véletlenül találták ki. Nem értem hogy miért lenne hatástalan. Akkor nyilván a dokik se ajánlanák. Egy jó diagnózisnál, megfelelő gyógyszerrel gyorsabb a gyógyulás.
  Az emberek érzései is az agyban, fizikailag meghatározott elemek következtében vannak. Ennek működését korrigálja többé-kevésbé az antidepresszáns.
  Ja és végül pedig a kiváltó ok megszüntetése nem pontos megfogalmazás, mivel mivan akkor ha pont valaminek az elvesztése okozza a depressziót?
 • Zero 7th
  #343
  Mi ez a hozzáállás, hogy nem pszichológus, "csak" pszichiáter? Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy "nem segédmunkás, csak építésvezető"...

  A pszichiáter a "magasabb rang", a több tudás. A pszichiáter orvos. A pszichológus meg (tarisznyás :P ) bölcsész.
 • kincsanna
  #342
  nem hiszem hogy lekicsinylés akart lenni...egyébként az ajándék olyan szempontból lehet hogy motiváló hogy egyébként valaki nem írná nem írná meg a történetét...
 • grrrrr
  #341
  "...nem pszichológus, de ez bőven elég..." most lekicsinyled a pszichiátereket?
  egyébként a "drága"annával érek egyet plusz motivációnak nem rossz a ajándék, de az is kellő motiváló erőnek kellene hogy legyen hogy segíthetsz a többieken a történeteddel. +még te is megkönnyebbülsz attól hogy kiadod magadból azt ami a pici lelked nyomja.
 • kincsanna
  #340
  hát sztem ilyen szempontból nem az ajándék a legfontosabb...az a lényeg hogy ha problémád van akkor van egy ilyen megoldás is, hogy fordulhatsz online is segítségért...és ami mégjobb hogy szakérői választ kapsz
 • yugoslave
  #339
  A honlapon annyi van, hogy a 'Pszichiáter válaszol'. Szóval nem pszichológus, de ez bőven elég, ha támaszra, irányadásra van szükséged, mert rossz periódusban vagy.
  Van egy olyan részlegük is, ahol másoknak segíthetsz olyan történeteddel, ami szorongással kapcsolatosé és mégis tanulságos, a saját storyt beküldők közt kisorsolnak ajándékokat.
 • kincsanna
  #338
  a szakértelemmel biztos nincs gond ha tényleg olyan az oldal hogy egy rendes praktizáló pszichológus válaszol az üzenetekre...és nagy segítség lehet ez is bizonyos szempontból
 • grrrrr
  #337
  Szerintem nem a legoptimálisabb a "netenkeresztüli kezelés", de kezdetnek jó, ill. ha nincs rá mód hogy személyesen találkozzanak. Itt tudtok kérdezni egy képzet pszichiátertől aki szakszerű választ ad a kérdéseitekre.
 • kincsanna
  #336
  valóban sokan nem tehetik meg hogy pszichológushoz járjanak. Illetve a nem megfelelő családi körülmények között nevelkedő gyerekek számára nem is igazán van megoldás (gondolok itt pl.: szülei bántalmazásra, erőszakra). Egy olyan szülő aki bántalmazza gyermekét nem fogja pszichológushoz vinni gyermekét, pedig ez a gyerek felnőtt korára is kihathat. Nekik tényleg megoldást nyújthat ha neten keresnek megoldást a problémáikra...de én konkrétan nem tudok olyan oldal ami kifejezetten ezzel foglalkozna...de valószínűleg ha rákeresel találsz majd párat
 • yugoslave
  #335
  "Az a gond hogy manapság olyan divatos lett a depresszió szó használata" -igen, egyre több az emós is ebből kifolyólag, valahogy divatba jött a depizés. Persze ők a lázadó korukat élő tinik, elnézzük nekik. Viszont sok olyan gyermek van, akit ténylegesen depressziósak, verik őket, esetleg szexuális zaklatás áldozatai gyermekként, alkoholista szülők nevelése alatt élnek stb. Akik igazán megterhelő körülmények közt élnek, rajtuk úgy sem látod, mert a legtöbb esetben magukba fojtják és sajnos sokan nem jutnak hozzáértő segítségéhez, illetve az is probléma, hogy egy pszicohológus órabére sokak számár megfizethetetlen. Van, akit ajánlanátok és megfizethető? Illetve olvastam, hogy van online tanácsadás. Ez használható? Van olyan oldal, amit "teszteltetek"?
 • grrrrr
  #334
  Az a gond hogy manapság olyan divatos lett a depresszió szó használata, ha valaki már egy kicsit lehangolt/rossz kedve van akkor már rögtön depressziós! holott egy kicsivel komolyabb dologról van szerintem szó.
  Ha valaki depressziós annak tényleg nem árt ha szakemberhez fordul.
 • kincsanna
  #333
  az sztem általános tévedés hogy ha valaki pszichológushoz jár az vmilyen negatívummal jár...mentálisan teljesen egészséges emberek is járnak pszichológushoz..és sztem ők is jobban érzik magukat...szóval sztem nem kell attól tartani h ha szakemberhez fordulsz akkor "dilisnek" fognak nézni
 • lovassyluca
  #332
  Ez teljesen igaz, ám én úgy gondolom a külső okokat könnyebb kezelni és egyben azokkal is kell kezdeni, mert azok csak fokozzák azt ami belül van. Tegyük fel önértékelési gondjaid vannak, ráadásul kívülről kapod még a negatív megerősítéseket. Nem feltétlenül kell pszichológussal beszélgetni, ha nem akar valaki, de egy próbát megér interneten keresztül, ez jó ötlet, ő mégiscsak okosabb nálam/nálunk.
 • fonak
  #331
  Nem mindig külső okok váltják ki a depressziót.
 • creamway
  #330
  Szerintem pont az, hogy észrevehetően tesznek tönkre, látszik az emberen ha belülről őrlődik, még akkor is ha nem gondolná hogy látszik rajta. Abban egyetértek hogy az antidepresszáns nem gyógyít meg, sőt, kifejezetten 'viccesnek' találom hogy mindegyik antidepresszánsnál feltüntetik lehetséges mellékhatásként hogy nőhet az öngyilkosság esélye... Az a baj hogy az emberek nem akarnak küzdeni saját magukért, egyszerűbb beszedni egy tablettát mint szembenézni a dolgokkal, pedig szerintem a sikeres, boldog emberek pont azok, akik bizonyos értelemben már erősebbek voltak önmaguknál... Szerintem érdemes szakemberhez fordulni, ha meg nincs rá keret, az interneten is lehet segítséget kapni már pusztán azzal is, ha utánanézünk alaposan hogy mi is a bajunk, vagy mit vélünk bajunknak
 • lovassyluca
  #329
  Az antidepresszánsok nem gyógyítanak meg. Az gyógyít általában meg, ha a közvetlen depressziót kiváltó ok megszűnik létezni, de az is csak idővel. Sokan azt hiszik ez olyan betegség mint pl az influenza: ki lehet gyógyulni belőle. De abba nem gondolnak bele, hogy ami(k) kiváltja(ák) a depressziót, milyen súlyos események/folyamatok stb, amiket hihetetlen nehéz kiheverni. Sokat segít már csak az is, ha tud az illető beszélni valakivel a problémáiról. Nagyon sokat, mert, ha elnyomjuk a problémákat, akkor azok belülről őrölnek fel minket és szép lassan, észrevétlenül tönkre tesznek.
 • Wolfsnack
  #328
  azért többet ér mint a pszichológussal való beszélgetés
 • Wolfsnack
  #327
  én szedek, könnyebb tőle az emberekkel kapcsolatot teremteni, jó hogy szedem, de csodát ne várj tőle
 • Shep
  #326
  Szerintem jobb ha nem így próbálod a problémát orvosolni.
 • ahti
  #325
  Sziasztok, van itt olyan aki antidepresszánsokat szedett vagy szed? En most kezdtem, erdekelnenek a tapasztalatok stb... Koszi!
 • Desiderata #324
  A depressziós felnőttek többet dohányoznak
  ez sajnos rám is áll
 • Vass Gábor
  #323
 • Vass Gábor
  #322
  Valaki volt már depressziós?
 • makrancs
  #321
  Sziasztok!

  Én az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért alapítványtól írok nektek.
  Megjelent egy kiadványunk, amihez ingyen hozzájuthattok, csak kérni kell.
  Gondoltam érdekelhet valakit.
  Címe:
  Elmeegészségügy: A pszichiátriai kezelések alternatívái

  Mielőtt valaki gyógyszert kezdene el szedni általában utána jár a dolgoknak. Ez a kiadvány is segíthet a döntéshozásban.

  Megrendelhető:
  e-mailen: [email protected]
  Telefonon: 342-6355
  letölthető: www.emberijogok.hu oldalról

  Remélem tudunk segíteni vele.

  Üdv.
  Évi
 • John Cena
  #320
  DE 3.14 na mit írtam ki?:)
 • Annakin
  #319
  Engem sem fogtok látni jó ideig, vagy még tovább, mert elutazunk. Végre!:) Azért még szeretnék egy utolsó üzenetet feltolni ide Nektek ide is, hiszen ebben a topicban is megfordultam.

  "Meggyőződésem, hogy amit látunk, az csak külső, felületi rétege a léleknek, a központi idegrendszer, az agy működése. A szellem érinthetetlen. Nem csorbítható. Nem károsítható."

  Mindig tisztelettel és szeretettel bánjatok egymással, akármilyen nehéz is sokszor. Minden Jót!
 • Annakin
  #318
  vannak itt úgy látom, gerilla marketingesek is. nem kell bedőlni a marketingnek. van más, aki segíthet. s ez a Hit!
 • hnoemi
  #317
  Hát az utóbbi a baj, nem kéne előjönnie.