1135
border=0>

Vissza a jövőbe
  • IStexI
    Szentem tejjesen kultúrált hangnemben megy itt az eszmecsere, az sg-hez képest meg szinte költői hangnemben:) 1ébként most heggesztek éppen 1 hozzászólást:) Reszkessetek:)) Ölég hosszú lesz és mindig van valami ami miatt abba kell hagynom szal lassan készül...
  • BONO
    Jólenne ha civilizáltan dumálnánk a filmben sajnos vannak hibák ezt szem elött kell tartani ugyanis egy nagyon nehéz témát "dolgoz fel" az időutazást! Egyébként ebben a filmben elvétve lehet a történeti síkba hibát találni tehát ebből a szempontból is egy tökéletes alkotás és igazából ez is teszi olyan naggyá is!
  • B0B0
    Azért mert nő és fel van nagyítva a meglepettsége. Igen! Ez egy geg
  • Bandew
    Arról meg nem is beszélve, hogy azért nem hiszem, hogy éveken keresztül várja ezt a pillanatot és tökéletesen fel van rá készülve.
  • Bandew
    Ez csupán egy filmbéli gegg.
  • Quantumleap
    Akkor arra válaszolj:

A felnőtt Jennifer miért ájul el a fiatal Jenniferrel való összetalálkozáskor? Hiszen az általad említett logika szerint az már átélte egyszer, ígyhát semmi oka meglepődni.
  • B0B0
    Jóvannaaaaaaa! Kötekeggyé mááán teee!
  • Bandew
    Nem is kell ehhez diplomás villamosmérnöknek lenni. :-)
  • Carlos
    És kezd kialakulni a káosz...
  • B0B0
    Ajjaj :)
  • IStexI
    Visszavonulok pár napra:) Már tudom mit fogok mondani de jól meg kell fogalmazni és ábra is kell:)))))
  • B0B0
    Kicsit próbálj konstruktívabban gondolkodni. Én ugyan villamosmérnök vagyok és lehet, hogy emiatt kicsit jobban látok a témába (félre ne érts, nem akarok itt izomzni a diplomámra, csak mi tanultunk kvantumfizikát meg atomtechnológiát). Nem kell az ember részecskéit egy űrhajóban "berakni", ahhoz, hogy fénysebességre gyorsítsuk. Szét is lehet bombázni, és a részecskéket külön külön is fel lehet gyorsítani.

Einstein mondatát rosszul tudod. Nem azt mondta, hogy tömeggel rendelkező testet nem lehet fénysebességre felgyorsítani, hisz akkor maga a fény sem menne fénysebességgel, hisz van anyagi tulajdonsága, ergó tömege. Einstein azt mondta, hogy minnél nagyobb egy test tömege, annál kevésbé tudja megközelíteni a fénysebességet. Tehát nagy tárgyakat "szétszedve" lehet időutaztatni. Svájc területén van egy 27 km átmérőjű részecskegyorsító. Ez a berendezés is igazolja.

Ja És mégvalami! Nem kell ahhoz fénysebesség, hogy gyorsabban teljen az idő! Elég a fele.
  • B0B0
    Hát pont eza lényeg! Amit lehagytál!! Hát ezért tud találkozni a másik énjével, mert visszatér és él tovább! De ez a visszatérés az fiatalkori életében hiába van később mint az öreg énjével való találkozás, a téridőkontinuumban pont fordítva van! És ez a lényeg!!
  • B0B0
    Az a baj, hogy az egész időutazást nem tudod felfogni. Hát könyörgöm! Értsd már meg, hogy én hiába megyek el a jövőbe x évvel előre! Ha 1 perccel későbbre állítom a visszaérkezésem akkor az otthon maradottaknak 1 percig hiányoztam csak!!!!! De ennek függvényében nekem nem 1 perc időm van a jövőben. Annyi ideig maradok ott ameddig akarok. Ha 10 évig maradok a jövőben és utána megyek haza, akkor az otthoniaknak úgy tűnik, hogy 1 perc alatt 10 évet öregedtem. Nézd csak meg ezt az ábrát, mert ennél jobban már tényleg nem lehet elmagyarázni:

A piros a normális életvonalat jelenti. A kék időugrás. A zöld az olyan élet, amit úgymond nem megfelelő időben él

Lássuk Marty életét ebben az esetben:

Az egy dolog, hogy valaki 1985-ben elmegy 2015-be, miután elment, 1 perc múlva visszatér, és éli tovább az életét egészen 2015-ig, amikor is megjelenik x időre az 1985-ben elutazott énje

Én mostmár tényleg feladom
  • B0B0
    Nem. 20 év alatt 20 fényévet tesz meg a fénysebességgel repülő űrhajó de ez a húsz év az ürhajóban telik el. Egy álló inerciarendszerben ez már több száz év
  • IStexI
    Őőőő igen... Gondoltam, hogy a vissza nyíl lesz a problémás! De 1 fontos dolgot tisztázzunk most amit ez előbb elfelejtettem: nekem az egész filmben csak a 1985-ből 2015-be való utazásssal van problémám. Szal vonatkoztassunk már el a 2015-ból való hazzautazástól és mindentől. Nem kell itt semmit kiegészíteni, meg nyilazgatni, csak egy 1xerű utazásról van szó a jövőbe:) 1985-ből 2015-be... Csak ezt az 1 ugrást magyarázzátok meg nekem.

Bandew te is azt csináltad a #476ban mint Bobo. Leírtad mi történt a filmben... Ebből sajan nemtok levonni semmit. A filmet meg láttam:)

"Igen arra az időre valóban eltűnt Marty, de az mondjuk legyen 1 nap, nem tart 2015-ig a távolléte"

A többiek számára, a saját elete, az egész világ szempontjából már, hogyne tartana 2015ig a távolléte. Legyen mondjuk 1 nap... tehát szerinted a többiek 1 napnak élték meg Marty 30 évig tartó távollétét?

Még 1 kis okfejtés... A doki az 1. rész végén elmegy a jövőbe és szembesül azzal, hogy mi lesz Marty gyerekeivel stb stb... Ezzel minden rendben, hisz a dokit Martyn kívül nem ismeri senki, nincs családja, tehát nem is érdekel senkit, hogy eltűnt, kivéve Martyt de ő meg tudja mi a pálya... Na most Marty éli tovább az életét aminek van is eredménye a jövőbe (ami végül is a többi cselekményhez vezet...). De amikor visszajön a doki, hogy mindezt rendbehozzák és elmegy vele Marty meg Jennifer akkor már nem marad ott helyettük senki a jelenbe, hogy megalapozzák azt a jövőt amit 2015ben láthatnának. Emiatt nincs is ki gyereket csináljon ergo mikor megérkeznek már az a probléma sem létezik amiért elindultak, mivel gyerekeik sincsenek! És ez csak 1 dolog ami emiatt logikailag nem jöhet össze...

Namost ha a filben leklónozodik aki a jövőbe utazik akkor nem szólnék 1 szót se mert akkor meg van magyarázva a dolog, de így nem... Ettől még hibátlan a film...
  • Bandew
    "Úr isten akkor hol van Marty??? SEHOL BAZZEG ELTŰNT A JÖVŐBE!!!!!! VÁGÁSI?:))))"

Igen arra az időre valóban eltűnt Marty, de az mondjuk legyen 1 nap, nem tart 2015-ig a távolléte, utána visszatér és éli tovább életét (Ha Zemeckis nem küldi el a vadnyugatra).
  • Bandew
    Nem nem! :-D
    Rossz az ábrád sajna azt kell, hogy mondjam. Az első ábrát ki kell egészítened, egy "vissza" nyíllal (valahogy úgy, mint a #431-ben), mert ha nem mész vissza a múltba, nem lesz ott középen az a szürke emberke, így valóban csak egy éned lesz a jövőben. De mivel Marty visszamegy a múltba, ezért időgép nélkül is eljut a jövőbe, ahol találkozhat az időgépes fiatal énjével, aki majd visszamegy a múltba, hogy később ő maga is találkozzon.... és így tovább, és így tovább.
  • IStexI
    A képet természetesen elqrtam:)
  • IStexI
    Na akkor itt az okfejtésem és az ábrám! Végig olvassátok el... Vonatkoztassunk el most a filmtől. Itt 1 egyszerű történés: kívácsni vagyok a karácsonyi ajándékomra:) ezért bepattanok az időgépbe és elmegyek karácsony másnapjára, hogy megkérdezzem magamat, mit kaptam!

A felső ábra szerint ahogy a filmben is van ma dec. 20.án bepattanok az időgépbe és pillanat alatt ott leszek 25.én! Az időutazott énemet a zöld emberke jelzi most tekintsetek el a kezdetleges ábrától:)))) aki találkozik az életét folytató énemmel aki közben telezabálja magát mákos kaláccsal és megkapja az ajándékát! Na ez az ami nem lehetséges!!!!

Középső ábra, ahogy valóban történne az idutazás: a zöld időutazó énem bepattan a kocsiba, ugrik 25.ére, bekopog magunkhoz de nem találja ott magát, hanem csak 1 sík ideg családot aki nem érti, hova tűntem pont karácsonkor az elmúlt pár napban. Azt hitték valami bajom esett már értesítették a rendőrséget és válaszra várva néznek rám!

Vagy... a legalsó ábra szerint ahogy hagyományos módon:)) juthatok el az 25.ére, nem csinálok semmit csak folytatom az életem...

Ami jól láccik az ábrákon: az első esetben, ahogy szerintetek és ahogy a filmben is van, KETTŐ VAN BELŐLEM miközben telik az idő dec 20-25-ig, csak az 1iknek 1 pillnat műve az egész a másiknak meg végig le kell élni és ez lehetetlen, a filmben nem térnek ki rá és nem magyarázzák meg!!! A múltba utazva (erre még kitérek) lehetséges de a jövőbe nem! Amikor beülök az időgépbe és elmegyek nem marad ott belőlem még 1, hogy folytassa az életem addig amíg megérkezem! Ez csak úgy jöhetne össze ha hirtelen teremne a helyembe 1 másolat aki folytaja az én életem, vagy a másolat megy el helyettem!!!

Ha a múltba megyek akkor lehetséges, hogy találkozzak magammal mert már az eddig eltelt idő megtötént és léteztem benne! De ha elmegyek a jelenből akkor a tovább nem létezek csak attól az időponttól kezdve ahová megérkezem a jövőbe.

Nekem ez az 1ik kedvenc filmem, ha nem így lenne akkor nem írogatnék ide és nem pazarolnám az időmet. Szal Bobo ezt ne személyes támadásnak vedd nem fikázni akarom a filmet. Épp ezért ilye jó mert megmozgatja a fantáziámat! Én értem amit te mondasz csak szerintem hibás az elmélet. Én most leírtam mi benne a hiba és, hogy az enyém mért jó! Ha le tudod írni, hogy enyémbe mi a hiba és ezzel szemben a tiéd mért jó akkor és helyes akkor természetesen elfogadom de abból nem értek, hogy: ennél jobban nemtom elmagyarázni és leírod mi történt a filmben amit itt mindenki tud...

És akkor kanyarodjuk vissza a filmhez és képzeljük el amikor a doki elviszi Martyt és Jennifert a jövőbe és maradjunk ott gondolatban nem kövessük a őket a jövőbe ahogy a film! Látjuk ahogy elhúzza a csíkot a Delorean, jön Biff: "Repülő Delorean! Ilyet még életemben nem pipáltam!"
    Na most jön a lényeg: Biff csodálkozik még 1 darabig elpakolja a tisztítószereket és hazamegy emészteni:) Kezd esteledni... George hazatér a munkából, beáll a garázsba. Jé itt van a Toyota! Marty nem azt mondta, hogy elmennek kirándulni? Na mind1 bemegy. Megjönnek a többiek is. Készülődnek a vacsorához. Lorean megterít majdpeig közben mondja: Martyék biztos jól érzik magukat. De hát itt van a kocsi a garázsba - monya George... Az aggódó szülők felhivják Jenniferéket akik elmonyák, hogy egész nap nem látták Jennifert! Úr isten akkor hol van Marty??? SEHOL BAZZEG ELTŰNT A JÖVŐBE!!!!!! VÁGÁSI?:))))
  • Bandew
    Na ezt nem értem, hogy ha te vagy az aki utazik, akkor neked mihez kell viszonyítanod az időt, ami alatt utazol. Mert ha egy fényévet a fény egy év alatt tesz meg, akkor ez "földi" szemszögből van? MErt ha igen akkor a "fény" szemszögéből ez mennyi idő? Már persze ha létezik ez a jelenség egyáltalán.
  • Bandew
    "Einstein azt is monta, hogy tömeggel rendelkező tárgy nem érheti el a fénysebességet"

Magának a fénynek is van tömege. :-)
  • IStexI
    Nem... 1 fényév az akkora táv amekkorát a fény egy év alatt megtesz! Ez pontosan így van! De nemcsak a sebességet hanem az időt is viszonyítani kell valamihez! Ha a földi időt és teret tekintjük az alap inerciarencernek akkor ahhoz képest számoljuk a többit. Tehét a földi rencerben közlekecc fénysebességgel de eközben a földi időhöz képest nálad gyorsabban telik az idő! Viszont ettől még te folyamatosan fénysebességgel halacc a földhöz képest. Csak az idő telik gyorsabban.

Amit te mondasz az akkor lenne igaz, ha te inerciarenceredben (ami a földhöz képest fénysebességgel halad) lenne valaki más aki fénysebeséggel menne... Akkor ő hozzád képest fénysebesség közlekedi de a földhöz képest 2xers fénysebességgel! Namost emiatt nála tehozzád képest még gyorsabban telik az idő és innentől kezdve rá igaz amit írtál...
  • IStexI
    Amit Quantumleap mond az pontosan ugyanaz amit én is állítok! Köszi Quantumleap:) Még 1 támogató!

A fénysebességgel történő utazáshoz: én is olvastam, hogy ha fénysebességgel közlekedünk vagy közel kerülünk 1 fekelyukhoz akkor gyorsabban telik az idő. Csak 1 gáz van: Einstein azt is monta, hogy tömeggel rendelkező tárgy nem érheti el a fénysebességet... Sőt, a töredékére gyorsulni is lehetetlen! Mivel az ember maximum 6g-t bír ki huzamosan (javítsatok ki ha tévedek) ezért ennél gyorsabban nem gyorsul6tunk különben megmurdan a páciens! Namármost ezzel a gyorsulással több emberöltőbe telne felgyorsulni a fénysebesség 1000redére. És akkor ez még csak az elméleti akadály... nem beszéltünk arról, hogy nincs olyan technika ami ezt a sebességet megközelítse.
  • Bandew
    Ha nem, félreértesz. :-) Ugyebár 1 fényév az akkora táv amekkorát a fény egy év alatt megtesz. De ha fénysebességnél gyorsabban múlik az idő, akkor ha te magad vagy az aki utazik, nem telik egy évbe míg megteszed az egy fényévet, nem? Tehát ha 20 fényévet akarsz utazni, az neked fénysebességgel megvan 3 év alatt. Ezt csak kérdezem, mert érdekel.
  • B0B0
    Egy kis ajándék: :)
  • B0B0
    Na most kaptad el a film hibáját. A film egyetlen hibája, hogy az újságok, a ki van rúgva papír, a gyufásskatulya és a sírkő-fénykép átváltozik. Ez az egy a bibi! Az IStexI-féle dilemma nem probléma. Te kaptad el a lényeget. Csak nem akartam ezt elmondani, mert sajna ez ugye ront a film színvonalán. Remélem azért emiatt még senki sem fogja elvetni.

Quantumleap! Le a kalappal előtted! De tényleg!
  • Zsoldos
    A 436 -os abra marty eletenek a hosszat abrazolja, nincs koze a 462-ben leirt problemahoz..

A kerdes az, hogy a jovobeni martynak es jennifernek miert nem volt emlekuk az idoutazasrol. Persze mivel az o vilagukban ez az egesz meg sem tortent. Ha nem tortent meg, akkor viszont nem lehetnenek ott a multbeli jovevenyek.. Mindegy, ezzel a szokasos idoparadoxonba csoppentunk.
  • Quantumleap
    Hanem egy kérdésre még adhatnál magyarázatot:

Vegyük úgy, hogy neked van igazad. De akkor hogy láthatja Jennifer Martyt, mint leendő férjét, és a leendő családját úgy, ahogy látja, amikor nem is olyan jövő vár rájuk? Ráadásul a doki ki is fejti a 3. epizód végén, hogy nincs megírva a jövő.
  • B0B0
    Nem tudom érthetőbben elmagyarázni, hogy nincs igazatok. Nem akarok én senkit sem megsérteni, de nem a filmben van hiba, hanem bennetek. Nem tudjátok értelmezni a filmet és (az egyébként nagyon jó) #436-os ábrát. Én télleg lezártam a vitát, mert érthetőbben nem lehet elmagyarázni.
  • jax
  • Quantumleap
    A jövőbeli én látásának témájához hozzászólva (és evvel ráerősítve arra, hogy a filmben itt baki található):

A 2. rész elején Biff látja eltűnni az időgépet, s meglepve kijelenti, hogy : "Repülő Delorean! Ilyet még életemben nem pipáltam!" Később pedig, a jővőben: "Repülő Delorean! Ilyet se láttam vagy harminc éve!" Vagyis a logika szerint a jövő azon sík közvetlen folytatása, ahol '85-ben Biff látta eltűnni a masinát. És ha közvetlen folytatás, akkor Marty és Jennifer is eltűnt, tehát kizárt, hogy lássák a jövőbeli önmagukat. Vagy talán lehetéges, hogy az eltűnés pillanatában kopírozódott egy másik, alternatív Marty és Jennifer, akik el se mentek a jövőbe a dokival?
  • B0B0
    Na kissé kevered a szezont a fazonnal. A fényév távolság, nem pedig időintervallum!!!

Gondolom ezt akartad mondani: 3 év alat előre mehetünk az időben 20 évet. Na ez így igaz
  • Bandew
    Tehát ha valaki fénysebességgel utazik, az 3 év alatt meg tud tenni 20 fényévet?
  • B0B0
    Einstein elmélete szerint a fénysebességgel haladó űrhajóban sokkal lassabban telik az idő mint álló esetben. Ha jól emlékszem, egy 3 évig tartó fénysebességel utazó űrhajó expedíciója a földön 20 évbe telik. Na de nem ez a lényeg. Ez alapból ugye egy jövőbe utazás, hisz pár perc alatt hónapokat (éveket) utazhatunk. Na de ugye ez eddig elmélet. Lássuk a bizonyítást:
    Vannak ugye rendkívül pontos atomórák, melyek közül felraktak egyet egy 3 mach sebességgel haladó repülőgépre. Földi társával - egy egyszerű elektromos művelettel - rendkívül pontosan szinkronizálták össze. Nyolc órai repülés után eltérést tapasztaltak a két atomóra között. Meg nem mondom a különbséget, talán 0,05 másodperc...
  • jax
    Meséld testvér!
  • IStexI
    Na meséld!
  • B0B0
    Elmeséljem, hogy bizonyították be a jövőbeutazás lehetőségét? :)
  • IStexI
    És ez így van rendjén....
  • BONO
    Természetesen a bejegyzésem poén volt ám de a ti vitátokat a háttérből szeretném tovább követni nem akarok benne részt venni ugyan is mindkét oldalon vannak érvek és ellenérvek...