Gothic 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

CarajoEsp
Köszönöm. Leszedem, remélve, hogy ezzel sikerül megörökítenem a játékot😊

D.B.U.T.T...Don\'t Break Up The Team.

Broafka
nem feltétlenül, van úgy hogy nem is írja ki hogy lámpa, csak egyszerûen odamész és meghúzod, pl: halls of Irdorath, tolvaj céh barlangja, vagy az egyik blood chailec megszerzésénél

- éppen d[-_-]b - hogy csinálod ezt a fordított \"b\" bet?t? - ööö, mind1...

Pl.: PrintScreen 😊, esetleg a SnagIt.

"A jó szándék is: gazdagság, az önzetlenség: szép S a tisztességet díjazzák: egy mosoly a tiéd!"

CarajoEsp
Frapssal nem tudok képet kimenteni a Gothic 1-bõl. Tudtok valami programot ajánlani?

D.B.U.T.T...Don\'t Break Up The Team.

tibor16
az nem lehet, hogy nem jó lámpát nyomigálsz? én már jártam így - ha a lámpánál amikor ránézel megjelenik felirat, bármi, pl lámpa, akkor lehet vele vmit kezdeni...

http://kreativ.try.hu/ - alkalmazott grafika, fotó http://tilos-az-a.hu/ - közösségi szabadidő magazin - művelődés, művészet, játék, utazás, fotó, család...

Igen az emeleten, a lépcsõvel szembeni lámpa (ez az egyetlen a felsõ szinten). Így nyomtam meg a pajzsot a bírónál, és a kincses szigeten a fáklyát is. Megpróbálom azért távolabbról is.
A megverés sajnos már rég megtörtént. Még a legelején (pénzszûke) vertem meg és szedtem el mindenét.
A lámpa az emeleten van, remélem jót rángatsz. Nem mindegy az sem, hogy hova helyezkedsz, nem kell közvetlenül eléállni. Kulcs megszerzéséhez nincs köze a dolognak.
Duzsuki
Hát lehet hogy azt hogy nem kell megverni hanem csak ellopni tõle a kulcsot.
Ezt csak akkor tudod megtenni ha már elsajátítottad a lopás tudományát és a lopáshoz elegendõ ügyességgel rendelkezel. Ellenkezõ esetben a beszélgetéskor hiányzik a zsebmeccés opció.

Sziasztok.
Egy kis segitséget kérnék.
Az alap G2-vel játszom (1.31v) + magyarítás.
Valentínót még a játék elején vertem meg, és szedtem el tõle a kulcsát. Most (kb +10 szint, 32 ügyesség) próbálom meg kinyitni a titkos ajót az emeleten a lépcsõvel szemben lévõ (sötét) lámpával. Próbáltam szembõl, oldalról. Próbáltam úgy, hogy Valentínó nics otthon, és úgy is, hogy alszik. Próbáltam ismét megverni. Az ajtó nem nyílik. Korábban (27 ügyesség) próbáltam a magyarítást is eltávolítani, de akkor sem sukerült.
Mit rontok el?
Esrohnoil
Pár dolgot szeretnék tisztázni. 😊
Elõször is, a fõhõs elvileg ártatlanul kerül a börtönkolóniába.
Aztán a királynak ugyebár annyira kellett az érc, h. a legkisebb ürüggyel is a kupola alá küldözgette az embereket. (Azt döntse el mindenki maga h. ez jó tett-e, v. sem. Annyiból jó h. az orkok ellen úgy gondolta, másként nem lenne esélye. De bennem ez akkor sem kelt túl jó benyomást.) Szóval voltak a kupola alatt olyanok is, akik mindvégig kitartottak az elveik és becsületük mellett.
A szektásokat meg sztem túlzás drogosnak nevezni, hisz ez a tevékenységük pusztán a füves cigi elszívásából adódik, és ahogy észrevettem, a manát lehet vele feltölteni... Ezen kívül más mellékhatásáról nem tudok. 😊 Szóval ilyen alapon akár még egyfajta gyógyfûnek is nevezhetném. 😊 Az már más kérdés, h. náluk is voltak jók és kevésbé "jók", de ez ugyanúgy jellemzõ a többi táborra is.

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

Köszi a szótisztázást.
Bár a "spoiler" sem volt elsõre világos, de utánanéztem és olyan információ jelent ami elrontja a játékot. Javítsatok ki ha nem így van. Elég régóta hanyagolom a fórumokat, de úgy néz ki kezdek ismét belejönni, és megtanulni a "szakszavakat".

Amit mellesleg írtál az teljesen igaz. Nem is nagyon várhatja el az ember egy rakás elítélttõl aki kiskirályt játszik, hogy szépen viselkedjen. Ám nem Gomez miatt csatlakoztam az Old Camphez, hanem amiatt amit leírtam. A szektások drogosok voltak, a New Campesek meg többségében bûnözõk. Illetve mindenki az volt, beleértve saját "magam" is, igaz sokan megjavultunk a búra alatt. Pl. Gorn. Õ jó fej.
Hihetetlen hogy milyen élettel tudták felruházni a készítõk ezt a játékot! Úgy beszélek a karakterekrõl mintha valódi emberek volnának. Nektek is volt olyan érzésetek, hogy egy teljesen más univerzumban vagytok, és teljesen a játszma része vagytok?
Én volt hogy két napot végignyomtam alvás nélkül - a végén azt sem tudtam ki vagyok. 😊
Semmelyik más játéknál sem tapasztaltam ilyet.
Ezért lesz a Gothic mindörökre a VALAHA LÉTEZETT LEGJOBB JÁTÉK!!!
És ha a készítõk nem változnak meg nagyon, szerintem a 3. rész is nagyon jó lesz, és méltó befejezése névtelen hõsünk történetének.
Június végén. Németül meg vagy két éve.
Sheltem
Mikor jelent ez meg kb?

"Boldogok a lelki szegények,mert övék a mennyek országa." "Sose tedd le a puskád azért, hogy megölelj egy Grizzlyt"

reménytelen
Sheltem
A gothic2 kiegészítõ mikor jelent meg? Csak mert sehol nem látom pl boltban. Ingyenes vagy mi?

"Boldogok a lelki szegények,mert övék a mennyek országa." "Sose tedd le a puskád azért, hogy megölelj egy Grizzlyt"

Hali!
Gothic 1-2 cool! Az egyet csak hétszer nyomtam végig, kétszer templarral, háromszor old campben kezdtem, egyszer mágus, kétszer guard lettem. Így logikusan kétszer nyomtam new campben.
A kettõ is f@sza, de ami azt illteti, az egynek jobb hangulata vót.... eh, a Sect Camp vót a kedvencem, aztán a New, na meg az Old....
Négyszer vittem végig a 2-t, két zsoldos, egy paladin, egy mágus... a NotR sajnos még nincs meg, de reménykedem.... a hangulata a Gothicnak lesöpri a WoW-t, a Morrowindet, grafika és zene totálisan illik hozzá.
Jó újra találkozni a régi arcokkal, látni Lee-t( egyik kedvencem) amint rázza az öklét a király felé, fenyegetõzik. De sajnos két részt végig kellett unatkoznia, csak a tesz igazságot... talán. Milten a legjobb haver, jó hecc vót elszórikázni a vízmágusok ércével<#papakacsint> Jó Cor Angarral újfent találkozni.
A paladinhajó szívmelengetõ, ahogy fennségesen szeli a habokat Torlof keze alatt....
A kettõ mitagadás kissé gyenguc az I-hez képest, de így is bestseller listán van nálam.
Sokan fikázzák a hármat, hogy az sz@r lesz, de sztem maradjanak kussba, még nem lehet semmit tudni, lehet bestseller, de lehet egy szemétkupac is.
Érdekes dolog, hogy a NotR-ben állítólag föltûnik Bloodwyn és Raven, azé hányszor kell má kicsinálni azokat a k@csögöket? Én az egy végén kipucoltam a várat, még Gomezt sem kíméltem, csak Thorust, de õt is csak azé, me halhatatlan vót. De felõlem mondjuk jöhetnek, szívesen legyalulom õket még egynéhányszor <#violent> <#boxer> <#gun>
Olvasva az elébb írtakat, én is kifejtem véleményem. A mágus elején kib@szott egy lúzer, a milicistával elején könnyû, a zsoldos úgy határeset. Bár az lehet, hogy a zsoldos a legszarabb, de nekem a kedvenc kasztom a 2-ben. A páncéljuk tök jó néz ki, és olyan cuki az életformájuk<#buck>
Mindegyik kaszt tetszik. Ennyit errõl.
Hiba volt ideszólnom, megint elõjött a Gothic-mániám. Talán nyolcadszorra végiviszem az 1-et....
Összegzés:
Cool történet
Cool hangulat
Megfelelõ grafika
Megfelelõ zene
Megfelelõ kasztkreálás

Ezennel zárom soraimat, akit nem érdekel ne olvassa el, egy jó tanács azoknak, akik beleõrülnek a Gothic3 megjelenésének saccolgatásába:
!DONT PANIC!

<#eljen> Gothic <#eljen>
Esrohnoil
sry=sorry=sajnálom
ban=kitiltás
Bocsi, ez SPOILER!!!! annak aki nem játszotta végig az egyet, ezért ne olvassa:
Mellesleg a régi tábor katonái az elsõ részben mind árulókká válnak mikor lemészároltatja Gomez a varázslókat, ezáltal késõbb lehet az Új táborhoz is csatlakozni.

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

Még valami. Mit jelent az, hogy "ban"?
Sokszor használjátok azt a szót, hogy "sry". Elmondaná nekem valaki, hogy mit jelent?
Amúgy én a Gothic I-et a régi tábor dicsõ harcosaként nyomtam végig, a II-ben pedig Innos szent híveként szórom az áldást az Orkok fejére. 😊
Milten mindig is a haverom volt, gondoltam csatlakozom hozzá, a valós életben is igen közel állok a kolostori élethez.
A zsoldosokhoz elvi alapon nem csatlakoztam az I. részben, nem jött be az a dolog hogy levelet hamisítsak Diego barátomnak - vagy hogy is volt. Azért ott is vannak jó srácok.
Ámen.
Duzsuki
Hát igen pontosan szerintem ez okozza a nehézséget és a könnyebbséget.
Mivel zsoldossal (kardossa) a játék végéig csak karddal és akratlanul is belejössz a játékba és míg a többiek a játék elején szenvednek addig a kardos gyakorlatilag mindenkit letud verni elsõ körben. Én levertem a két árnyékharcost is igaz vagy 10. próbálkozásra.
Íjjásznál és mágusnál pedig az elején nem elég jó a saját képesség még, de mivel én legalábbis spóroltam nem költünk kardos karcra.

Egyébbként én még csak az alap G2-vel játszottam és a G1-el mind kettõt 3x vittem végig.

Broafka
hát, majd meglátjuk hogy milyen lesz a 3 <#wink>

Valami rúna alapú mágiát, aminek a sebzése kb. megfelel a karddal/íjjal elérhetõ sebzésnek. A másik két buildfajtánál gyakorlatilag a játék egészében használható az elsõdlegesen kiválasztott gyilkolási mód, varázslónál sajnos nem.
Ottto
Nagyjából, bár szerintem a zsoldos is van annyira problémás mint a paladin (gondolj csak a hajó megszerzésére. Az nem egy perc, míg lovagnál még annyi sincs)
Namost, annyit magyarázz el nekem, miért baj az ha valaki milicista révén kardra gyúr, és miért baj az, hogy így nem tud íjat használni? (vagy félreértem? szóljrám ha hülyeséget mondtam)
Még annyi hogy íjászat közelharcban nem über, hát igen. De én addonban voltam íjász, és ha odaáig értek az orkok hogy az orrom hegyét vagdosták, nem tettem el az íjjam. Mert bár nem tudtam védekezni, az erõs páncél védett (paladin/milica) és kardal rettentõ kicsit sebeztem. És hiába az okos védekezés, nem tudtam volna annyi idõt nyerni, míg leölöm õket. Így továbbpengettem a húrt, és hamarabb végük lett mielõtt elfogyott volna az orrom.....

\"Say goodbye to your nails!\" ottto.gportal.hu

Broafka
ahham értem, de miért? mit akarnál kezdésnek?
paladin armort xardas ládájában? 😊

A karddal/nyíllal való szenvedésre gondoltam az elején.
Ottto
Mágussal a végén a legkönnyebb (full táp! Yo! Ez tetszik 😄), ezzel én nem vitatkozok, igazat adok (a firerain nálam is tarolt) De el is kell jutni a végéig! Sokan mondjátok (énis), "mágussal a végén a legkönnyebb" hát persze hogy az, de ha te leakadsz a chapter 3ban (akár az elsõ seekernél) akkor sosem jutsz a végére.

Broafka
mit mondjak, félhetsz tovább 😄
sztem csak az a 10 van, és olyan 90%-ig biztos is vagyok benne 😊

Hi!

Lenne egy kérdésem a kiegészítõvel kapcsolatban:
Quarhodron sírján van egy igencsak erõs mágikus számszeríj (200 dmg + 75 str), de sajna mágigus bolt-k kellenek hozzá, s a sir körül csak 10 van! Ilyen mágikus nyilakat nem lehet szerezni/venni/készíteni valahogy? Végigolvastam a leirást is hátha benne van, de még csak utalás sem volt a erre a fegyverre.
Már végigtoltam egyszer a kiegészítõt, s nem találtam hozzá lõszert, szal félek csak az a 10 nyil van hozzá 😞

Broafka
alternatyv baromságok? tekercsekre gondolsz?
hát nem tudom, majd meglátjuk mi lesz, biztos xardas ellen kell valamit ügyködni, mert mintha valami olyasmit zagyvált volna hogy a csontsárkány szellemét magábaszívva most õ lett Beliar kiválasztotja, vagy valami hasonlót 😊

Azért jó lenne, ha a 3-ban már alapból lehetne valami varázslat féléket sütögetni, nem kéne mindenféle alternatív megoldásokkal baromkodni az elején.
Broafka
hát valahogy úgy 😊

Takanohana
Ezen nem is kell, én is azt írtam, hogy a mágus az elején szív, és csak a végére erõsödik meg brutálisan. Ha harmadokra osztanánk a játékot, akkor az elsõ harmadban a vari csúnyán le van maradva a másik kettõtõl, a másodikban kb. egy szinten vannak, míg a harmadik harmadban messze elhagyja õket.

Broafka
ööö, igazad van, ezzel nem vitatkozom, mert kicsit rosszúl fejeztem ki magam, kb arra az idõre gondolok, amikor még nincsen 500-600 manád, és nincs meg a nagy villámcsapásod, mondjuk kb errõl, de most nincs olyan kedvem hogy most errõl vitatkozzunk

Takanohana
Vitatkozzunk.

Full táp mágus, emlékszel?

method 1. Messzirõl megdobja az egyik orkot bármivel, a rá rohanó tömeget egy jéghullámmal befagyasztja, majd két tûzesõ, és az orkoknak végük.

method 2. Idéz annyi démont, amennyit tud, majd iszik egy kortyot, megdobja az egyik orkot, és a démonok mögé húzodva végignézi, hogy pusztulnak el az orkok.

Lehet további módszereket is alkalmazni, alényeg, hogy full táp mágus ellen az orkok esélytelenek.

Broafka
részben veled is egyet értek, de hogy a varázsló írt az orkok között, nah, errõl is vitatkozhatnánk!

Broafka
érdekes nézõpont, megkell hagyni
én valahogy úgy voltam vele hogy:

Milicista, paladin:
ezzel a legkönnyebb végigmenni, mert bejutni a városba nem nehéz, de a városon túl (legalábbis a kiegben) elég kemény kis szörnyikék vannak, és a városban sok xpt lehet gyûjteni, ezálltal tanulni is gyorsabban lehet, és ha csatlakozol a milíciához akkor már egy olyan normálisabb páncél is van rajtad, én úgy voltam vele, hogy ameddig nem csatlakozol egyik kaszthoz sem addig minek rád armor, úgy értem, minek költeni pénzt, na mind1, ez egyéni dolog

zsoldos, sárkányvadász:
hát kinek hogy, szerintem ez egy elég kiegyensújozott karakter, úgy értem se nem nehéz vele játszani se nem könnyû (bár az igazat megvalva ha már megvan a Claw of Beliar akkor már se zsoldossal se paladinnal nem nehéz játszani), nekem a bejutás okozott egy kis nehézséget a kiegben, leginkább Jarvis tesztje, mert Rodot nem nehéz leverni miután elvettük a kardját, és Festert sem nehéz megverni, de a többi az már kemény dió, én úgy voltam vele hogy belelõttem egy nyilat Roul-ba (így nem szólt szentenzának) és õt vertem meg, onnantól már nem volt vészes a tovább menet

novícius, varázsló:
azzal egyet értek hogy az egyik leg szórakoztatób kaszt, de nagyon nehéz, már a bejutás is combos (1000 arany+bárány össz: 1100) bár hallottam hogy a kiegben nem kerül duplaannyiba minden mint a normálban, de megölni valakit varázslóval, hááát, elég nehéz
legalábbis addig amig nincs meg a nagy villámlás, azzal tényleg könnyebb valamivel, bár mondjuk én nekem a démon idézés tetszett még, az is nagyon kedves kis varázslat, csinálni kell belõle rúnát, megidézni, aztán már jöhetnek a szörnyek, csak emberek közé ne kerüljön <#smile>

bocs hogy hosszúra fogtam, nekem ez a meglátásom

Takanohana
Elmondanám én is a véleményemet.

Szerintem sem az alap G2-ben, sem a kieg-ben nincs rendesen kiegyensúlyozva a három karakter, bár a kieg közelebb áll hozzá.

Az alapban a paladin végig elõnyben van a zsoldossal szemben, (lehet vitatkozni, majd megvédem az álláspontomat). Csak néhány példa ehhez: végig jobb páncél, sebzõdés veszélye nélküli irtás, támadó varázslatok. A mágus viszont az elején szív rendesen, a végére meg túl erõs is lesz.
Aki mást gondol, az képzelje el, hogy mindhárom full táp karakterrel, (persze a fullt a kaszthoz illõ tulajdonságokra és képzettségekre értem) sorban neki kell menni egy komolyabb ork csapatnak, mondjuk 3-4 elit, 5-6 sima, meg 2-3 sámán. Hát a zsoldos nekikront a kardjával, aprít, aztán széztszedik. Esélye sincs. A lovag dob 1-2 varázslatot, aztán számszeríj, végül kard, ha szerencséje van, elfogynak, mire lecsapnák. Az esély kb. 50-50%. Mágust nem is kell ragozni, az orkoknak esélyük sincs ellene.

Az addonban a zsoldos megerõsödött, köszönhetõen a számszeríj használatnak, meg annak, hogy a lovagnak sincs már annyi pontja, hogy több felé is fejlesszen (íj, kard, mana). Beliar karma is õket segíti, a mágus a helyette kapott rúnákkal nincs kisegítve. Plusz õk tekercsrõl olcsón nyomhatják vész esetén az erõs varázslatokat, míg a mágus egy jobb rúnájához rengeteg mana kell. Szóval a varázslót az addonban visszavették kissé, a zsoldost meg elõrenyomták, így már közelebb állnak egymáshoz. De szerintem a fenti sorrend még mindig megmaradt.

Duzsuki
Nah!

Elolvastam mindenki véleményét.
Otttó valóban igazadvan, de mégsincs igazad. A zsoldossal tényleg egyszerû végigjátszani és pont ezért könnyû is.

(szeintem)
Zsoldos:
Szerintem ez az a karakter amelyel elösször kellene végig tolni a játékot. (sajnos én sem vele toltam elösször) A zsoldos az a karakter amelyik a legjobban van kiegyensúlyozva, értem ezalatt azt, hogy kb. a játék elejétõl ugyan olyan könnyû vele játszani mint a végén.

Ijjász (milicista paladin):
Na ez az a karakter amelyik tele van ellentétekkel mert tulajdonképpen vele a legnehezebb is meg a legkönnyebbis játszani, mért mondom ezt, mert nagyon egyszerû lenyilazni az ellenfeleket, de ha szinte csak ijjra gyúrsz akkor közelharcban van gond, ha meg nem gyúrsz ijjra jó a közelharcban de már nem übertáp az ijjászat. Énnekem az alapban a 6. fejezetben nagyon könnyû volt, nem nem is túl könnyû volt vele játszani. És egyben a hirtelen megjelenõ ellenfelek miatt nehéz is.

Mágus:
Hát ezzel a karakterrel volt a legnagyobb élmény játszani nekem. Az elején mondjuk sok a szöszmötölés és nagyon sokat kell menekülni, de ha megvan a villámcsapás és sikerült a mannát feltonázni ugy 500-600 közé már semmi nem állhat az utjába legyen az élõ vagy holt.

Na nekem ez a véleményem.

Broafka
a 3 az olyan január tájt fog kijönni nem?

Ottto
Áhhhh hülyeségeket beszélek pár év múlva már a hármat nyomjuk újra meg újra 😄
Bár megjegyzem, ezek a játékok sosem mennek feledésbe. Az 1et néha még mindig kedvem van végigtolni.

Ottto
Pár év múlva valószínûleg nálam is ez lesz, de én csak most jutottam hozzá a kieghez.

tibor16
Az addon legjobb fegyvere a Beliár kard és kész.

http://kreativ.try.hu/ - alkalmazott grafika, fotó http://tilos-az-a.hu/ - közösségi szabadidő magazin - művelődés, művészet, játék, utazás, fotó, család...

reménytelen
Hát igen, mivel mindig bezárják, ha valaki külön az Addonnak nyit témát, ezért kénytelenek itt beszélni róla természetességgel...
Ottto
õõõõõ.....tárnarákkitin eltávolítás 3lp? Táblák? Hoppá te az addonról beszélsz! Ezzel a vitával várjunk még egy kicsit, addig amíg még kétszer végigtolom....
Megjegyzem, az alapban a berserker axe nemjobb a nehéz érc-sárkányölõnél 😊

Igen, kétkezesben annak van 180-as sebzése, a napkör felé néhány anorexiástól el lehet szedni a 190-es sebzésû dragon slicert, meg ott a 200-as nagybalta. Egykezesnél és hatótávolságban a zsoldos fegyverek vezetnek, az tény.
Páncélnál meg a Tárnarákos gyakorlatilag van olyan jó, mint a Nehéz milicista vért, ha 3 LP-t rá tud áldozni az ember, késõbb meg gyakorlatilag ugyanott van a kettõ, pláne, ha azt is nézzük, hogy a sárkányvadász egyel többször kap páncélt.

Íjászként inkább a sebzéssel vagyok most gondban, mert spórolok a táblicákkal 90-es dexig, oda meg azért nem lehet egyhamar eljutni.
Ottto
Számomra az csak idegesítõbb lenne. Mint a goblincsontik (jajj deutálom mikor néha leviszik a fél életem, oszt a térdemig nem érnek fel)

Ottto
Nem-e? Namegáljcsak! 😄
Nem arról van szó hogy megy-e hozzá, hanem hogy véd! (amúgy megsúgom, nem néz ki olyan rosszul anehéz lovagpáncélon egy sárkányíj, vagy akár egy harci íj) Íjjal nem lehet védekezni, kardal igen, ezért kell a jobb páncél.
Tudtommal az ore dragon slayert csak zsoldosoknak tanítják meg, tévednék?

tibor16
ez tényleg jó - már csak az a kérdés. hogy a tulajdonségai is törpülnek? - mer ha nem, az elit orc az addonban, legalább is a 3-4 részig egy q@rva kemény törpe lenne 😊

reménytelen
Ok, a cheat tényleg rontja a játékélményt, ezért a végigjátszáshoz ne is használjuk! Azonban miután végigvittük a játékot (ajánlott esetben mindhárom kaszttal), elkezdhetjük az úgynevezett "baromkodást" (ahogy én hívom). Szoktam például Marvin módban átírni fegyverek tulajdonságait úgy, hogy mondjuk a Large Ore Dragon Slayer-rel föl tudjam kapálni a kertet, esetleg lantként tudjak használni egy íjat. Még egy dolog, amit érdemes kipróbálni:
Edit focus-szal átírod egy NPC guild-ját 18-ra (birka), és ezután azt az embert le lehet kicsinyíteni úgy, mint egy szörnyet! Utána visszaírod az eredeti guild-ot, és tadamm! Kész a Hüvelyk Matyi! <#vigyor3>
Broafka
egyet értek veled, én is utálok cheattel játszani, elrontja a játékélményt!
1X használtam a játékban cheatet, de akkor muszáj volt mert bugos volt az a rész, és akkor nem tudtam volna tovább menni, BÁR lehet hogy valamit nem csináltam meg vagy nem olvastam el vagy ilyesmi, de a végigjátszás szerint nem kellett semmi ilyesmit csinálni, szóval nem tudom