II. világháború
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ez tényleg ilyen szintû dolog.... <#wow3>#wow3>
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ha kizárólag a nyers katonai erõrõl beszélünk 1941-ben, még többé-kevésbé egyet is értek. Csakhogy egy hadsereg erejét nem csak a nyers erõ adja meg, de a vezetése és a logisztikai háttere is. A német hadsereg úgy vonult a Szovjetúnió ellen, hogy nem volt megfelelõ az utánpótlása, és egy alapvetõen elbizakodott haditervet próbált véghez vinni. Az, hogy a Szovjetúnióban nem voltak megfelelõek az utak, illetve hogy kõkemény tél jött el, nem lehet mentség, hanem egyszerûen egy állapot, amivel vagy meg tud bírkózni, vagy nem. Rommel-t is nagy harcmûvésznek tartják, ami jogos is, ám az, hogy nem vette figyelembe az erõsen korlátozott logisztikai hátterét, egyben meg is pecséltelte a sorsát - akkor viszont ez kinek a hibája?
Én ezt a térképpel próbáltam meg bizonyítani, hiszen õk haladtak a legtöbbet. Ez tény. (Taibi)
A hadseregek erejénél én kétségbe vonom, hogy az a mérce, hogy mennyit sikerült menetelniük. Akkor az Angoloknál talán bele kéne számítani az Észak-Afrikai és a Norvég, sõt az Ázsiai hadmûveleteket is tán? Ez badarság....
Mindezt úgy, hogy a 3(+francia) nagyhatalom hosszú évek alatt kimerítette a németeket.
VS
A LEGERÕSEBBEK A NÉMETEK VOLTAK! (Marseille)
Akkor összefoglalom ezt: erõsek voltak - csapnivaló felsõ vezetéssel...
Szvsz a német vezérkar kontójára lehet azt is írni, hogy nem tudták érvényesíteni 1941/42-ben a katonai ésszerûséget.
Mondd el, hogy is volt valójában!<#puszi>#puszi>
értsd: nah húzzál már aludni
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
MAGELLAN Cycles www.alphateam.hu
\"History is always written by the victor and the histories of the losing parties belong to the shrinking circle of those who were there\" Jochen Peiper
De intelligenciában, taktikában, minõségben sehol sem voltak. A légierõ és haditengerészetrõl nem is beszélve. De hangsúlyozom ez csak a háború végére igaz. Mindezt úgy, hogy a 3(+francia) nagyhatalom hosszú évek alatt kimerítette a németeket.
A LEGERÕSEBBEK A NÉMETEK VOLTAK!
\"History is always written by the victor and the histories of the losing parties belong to the shrinking circle of those who were there\" Jochen Peiper
Én ezt a térképpel próbáltam meg bizonyítani, hiszen õk haladtak a legtöbbet. Ez tény. Ti meg próbáltatok meggyõzni arról hogy hülye vagyok(nem sok sikerrel).
ez olyan mintha én azt mondanám cifunak, hogy biztos romboló a prinz eugen, és azt a hajóbesorolást tuti valami brazil szappanopera hatása miatt hordta össze <#idiota>#idiota>
(amúgy cifu thx a választ a hajókra)
Admiral Scheer
Deutschland
Az amerikai filmek nem túl meglepõ módon leginkább az amerikaiak harcairól szólnak, ez szerintem nem jelenti azt, hogy feltétlenül eltúlozzák az erejüket, de nyilván ettõl függetlenül szórakoztatóipari termékként kell kezelni õket, semmi többként.
Az amerikaiak a háború alatt elképszetõ mértékben felfuttatták a hadigazdaságukat, pl a háború végén csak repülõgéphordozóból több tucat állt építés alatt.
Szerintem az amerikaiak haditengerészete és legíereje jóval erõsebb volt a szovjetekénél (1945-ben), (pl az oroszoknak nem volt rendes stratégiai bombázójuk sem, a Tu-4 a B-29 másolata), a szárazföldi haderõ már jobb kérdés. 1945-ben, a gyõztes Vörös Hadsereget valószínüleg nem lett volna egyszerû lenyomni, de pl. a légifölény elég komoly tényezõ és akkor az atombomba még szóba sem került.
Szerintem inkább pontosítsd a kérdést és akkor lehet érdemben beszélni róla.
A hajóosztályok a második VH-ban kb. így néztek ki:
Korvett: 500-1000 tonnás, általában civil hajókból átalakított konvojkisérõ hajók 1-2 kisebb ágyúval, néhány légvédelmi géppuskával és mélységi bombákkal.
Fregatt: 1000-2000 tonnás konvojkisérõ hadihajó, már komolyabb fegyverzettel, mint a korvett, de ugyanakkor általában lassabb, mint a rombolók.
Romboló: 1000-3000 tonnás gyors (akár 30-40 csomós végsebesség) hadihajó, 2-8 kisebb ágyúval, torpedóvetõ csövekkel, légvédelmi gépágyúkkal és géppuskákkal, továbbá mélységi bombákkal.
Könnyû Cirkáló: 3000-7000 tonnás közepes hadihajó, fõleg a nagyobb hadihajók kiséretét adták, kis vagy közepes hajóágyúkkal (6-12db), légvédelmi tüzérséggel, stb.
Nehéz Cirkáló: 7000-10000 tonnás közepes hadihajó, erõs, közepes ûrméretû tüzérséggel (6-12db).
Csatacirkáló: 10000+ tonnás gyors, nehéz hadihajó, erõs, nagy ûrméretû tüzérséggel, de viszonylag vékonyabb páncélzattal (cserébe nagyobb sebességel).
Csatahajó: 10000+ tonnás nehéz hadihajó, erõs, nagy ûrméretû tûzérséggel és erõs páncélzattal.
ezért most kaptok egy rajzolt képet a bismarck-ról (mert olyan cép 😊):
nah legalább errõl tudom, hogy csatahajó (volt) 😊
Csak aztán faszságra csak faszsággal tudtam felelni...
Prinz Eugen:
Prince of Wales:

(ezen már én is csak röhögni tudok...)
A különféle nemzetek alá tartozó hadtestek álltalában külön-külön harcoltak, lásd például a partraszállást is...
Az, hogy az Amerikaiak kevés veszteséget szenvedtek, inkább annak tudható be, hogy ügyeltek az embereikre, igyekezték elkerülni a nagy vérveszteséggel járó harcokat, ha kellett, megálltak, és inkább elõre küldték a légierõt, hogy gyalulja le a térséget. Ez egyszerû és nagyon is bölcs gondolkodásmód, talán Patton tábornok fogalmazta meg tökéletesen:
"No bastard ever won a war by dying for his country. He won it by making the other poor dumb bastard die for his country."
"Egyetlen vadbarom* sem gyõzõtt még háborút úgy, hogy meghalt a hazájáért. Úgy nyerheti meg a háborút, ha a ráveszi a másik ostoba vadbarmot, hogy haljon meg õ a saját hazájáért."
* A "bastard" kb. köcsögöt, fattyút, korcsot jelent.
A Szovjet felsõ vezetésnél ez a szemlélet teljesen ismeretlen volt, emiatt is szenvedett el akkora emberáldozatott...
Nem tud valaki nekem képeket WWII romboló ill. cirkáló hajókról?
köszi