15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#3651 "tudtok" ezt most hogy erted...
Leszarom igazabol a herce-hurcat a dolog korul. Engem csak az bosszant, hogy torvenyben akarjak szabalyozni, hogy mi legyen a velemenyed bizonyos dolgokrol. Ez szerintem baromira nem normalis, es az egyik legalapabb alkotmanyos jogot serti.
Addig amig nem artasz vele senkinek, nem mindegy, hogy mit gondolsz/mi a velemenyed egy dologrol?
Ezt az egeszet politikai fegyverkent hasznaljak fel azok a politikai korok, akiknek nem tesz jot egy masik politikai kor erosodese, jelen esetben egy olyan ellenfel politikai tarsulas ellen kituno fegyver, akik koreben magasabb a tagadok szama. Igy ezt a politikai csoportosulast mar torvenyekkel is vissza lehet szoritani. -
#3650 ha az unió megszavazta, nem tudtok mit csinálni. -
#3649 Pont hogy nem. Mert hidd el siman megszavazzak ezt a torvenyt is, mert aki nem szavazza meg az "mas nem lehet csak naci", az meg senki nem akar lenni. -
Kurfürst #3648 Teljesen mindegy mit javasol, hálistennek van még AB a világon, úgy fog visszarepülni az arcába, hogy öröm lesz nézni. Sima aktuálpolitika, ha nagy a szar, mindig náciveszélyt kiabálnak az et.-ak.. -
#3647 Mit szerző?Plagizátor inkább:-) -
#3646 A töritanárnak még időben kellett volna szólnia hogy Földit mellőzni kéne,mert szakmai szempontból finoman szólva nem kompetens szerző. -
harcu #3645 Azért ezek a huszárok is gépesítettek voltak, hiszen könnyű páncélgépkocsik (Csabák?) voltak velük. -
harcu #3644 Hát aki ezt a "pályázatot" összehozta, az se ment át az érettségin magyar nyelvtanból. Ilyen egy csapnivaló helyesírást... Ráadásul a végén köszönetet mond Földi Pálnak a remek könyvéért... Szerencsétlen.
Na mindegy, a szöveget én az egyik könyvben olvastam, ahol Számvéber Norbert is szerző volt. -
#3643 én úgy ismerem ezt a történetet hogy a ruszkikat a régi kozákokra emlékeztette a dolog ezért futamodtak meg. -
#3642 nincs kedvem ilyesmi miatt börtönbe vonulni
egyébként se gondoltam komolyan, amiket eddig írtam:) -
Solt #3641 Én csak bemásoltam egy részt egy dolgozatból, ami a huszársággal foglalkozik. A leírás állítólag egy német katona leírása... semmit nem akarok bizonyítani vele, egyszerűen jó érzés elolvasni... engem végig rázott a hideg... ennyi! :)
Ott a forrás, érdemes végig olvasni az egészet... ;) -
horthy #3640 Sima szovjet puskás gyalogság ellen sikeresek voltak néha az tény , de azért ne feledjük el hogy a lengyelek is intéztek lovasrohamot a német harckocsik ellen és a lánctalpasok nyertek ! Voltak oriási kozák lovasrohamok is szovjet részről de általában sulyos veszteségekkel . A lovat azért már érezhetően kiszoritotta a harckocsi és a II. vh-ban egyre jobban elterjedő páncélozott szállitó harcjármüvek . Viszont gépjármüvel járhatatlan terepen még a mai napig jó szolgálatot tesz . -
horthy #3639 Mi az tán téged is maga alá gyalult Izrael propaganda uthengere ? -
#3638 hiszek a holocaustban, visszavonom minden eddigi kijelentésemet, elhatárolódom magamtól. -
#3637 humor -
Lacusch69 #3636 Semmivel sem rosszabb, mint az állítólagos kutnói lengyel lovasroham legendája... -
Cnut #3635 Nem gúnyolódtam, ez a véleményem.
Eredetileg ez Erich Kern: Der grosse Rausch -ában jelent meg ami hát minden csak nem hiteles. -
Solt #3634 Ne haragudj, hogy el kellett olvasnod, bocsánat, nem akartam egy ilyen látnok zseninek az idejét rabolni! -
Cnut #3633 Ilyen silány propaganda anyagot... -
gyuri12 #3632 Hm, erről a szamurájok jutottak eszembe. Szép dolog,az egyszer biztos. -
Solt #3631 Befejezésként, itt leírom a világ utolsó igazi lovasrohamát, amit persze a magyar huszárok hajtottak végre
1941. Augusztus 15.-én az orosz hadsereg ellen, íme. Egy német katona beszámolója alapján: „Reggel
óta kemény harcban álltunk egy magas vasúti töltés oldalába beásott és szívósan védekező ellenséggel
szemben. A nap folyamán már négyszer támadtuk őket, de mind a négyszer visszavertek bennünket. A
zászlóaljparancsnok minden hangnemben ordítozott, a század parancsnokok tehetetlen voltak. A sürgős
tüzérségi tűz támogatást hiába kértük, az egyre késett. És ekkor egyszer csak megjelent a színen egy
magyar huszárezred, lóháton. Mind nevetünk. Ugyan, mit akarnak itt ezek a magyarok? Kár lesz azokért
a pompás, elegáns lovakért. Ekkor szinte kővé meredtünk. Ezek a fickók megőrültek. Huszárszázad
huszárszázad után robogott felénk. Elhangzott a vezény szó. A barnára sült arcú, karcsú lovasok úgy
ültek a nyeregben, mintha belenőttek volna. Parancsnokuk, egy magas, fénylő aranygalléros huszár
ezredes kirántotta a kardját. Négy öt könnyű páncélgépkocsi kanyarodott ellő a szárnyakra, és már
vágtatott is a sík mezőn a huszárezred, kivont kardjuk csillogott a lemenő nap fénylő sugaraiban. Talán
Seydlitz rohamozott így egykoron. Minden elővigyázatról megfeledkezve ugrottunk fel állásainkból.
Olyan volt az egész, mint egy nagyszerűen megrendezett lovasfilm. Eldördültek az első lövések a töltés
felől, aztán mind ritkábban hallottuk őket. Azután szinte kidülledt szemmel, hitetlenkedve néztük, amit
láttunk, hogy a szovjet ezredkatonái akik a mi századaink támadásait olyan hevesen és elkeseredett
ellenállással verték vissza, most sorra ugrálnak fel és szinte eszelősen futnak, menekülnek a diadalmasan
száguldó magyarok pedig űzik, hajtják maguk ellőtt az oroszokat, és fénylő kardjaikkal gazdag, nagyon
gazdag aratást végeznek köztük.”
A huszárságnak nem is lehetett volna ennél szebb hattyúdala és a gépek korábban is be tudták
bizonyítani, hogy a magyar huszár több ezer éves fája talán nem nőtt ki hiába.
Forrás -
#3630 Hasonló volt a mienkéhez a felszerelésük.Korszerűbb felszereléseiket főleg Németországból vették mint mi.De ők gyártottak saját tervezésű vadászgépeket is az IAR-okat.Ezek harcértéke persze csekély volt végig.Mi meg német gépeket gyártottunk licensz alapján amiknek a kisebb része a Magyar Légierőé lett. -
robgros #3629 Nem tartom valószínűnek.Úgy tudom, az olaszok mellett a románok felkészültsége volt a második legröhejesebb.Azért lehet, hogy én tévedek, de én így ismerem őket. -
Fasiszta #3628 a román sereg jóban fel voltak készülve mint a magyar sereg? -
Kurfürst #3627 A Dél hadseregcsoportot támogatta, többek között Sztálingrádnál nekik kellett volna biztosítani a német szárnyakat. Előbb őket és az olaszokat verték le a ruszkik, a következő körben jöttünk mi a Don kanyarban.. -
Fasiszta #3626 Egy kérdés a román sereg hol harcolt a keleti-fronton? -
robgros #3625 A He 162-höz is nagy reményeket fűztek, mégis egy "összecsapott" munkának bizonyult. Azt viszont elismerték, ha kicsit több energiát áldoznak rá, még fejlesztik,igen jó ellenféllel találja magát szembe a RAF és a USAF.Csak hát az idő tényező, mint tudjuk, igen nagy befolyással bír. -
robgros #3624 A 163-ast is tervezték továbbfejleszteni a 263-ban, ami már rendes futóművet kapott és nem kellett izgulni, hogy a pilóta össze-vissza töri magát, mikor landol, ráadásul 2 tankot is betoldottak. Az elsővel gyorsul be, majd kikapcsol, a haladáshoz pedig a másikat használják. Az természetesen megint más, hogy mire eljutottak ide, már lecsengett a háború, így max. a szovjetek hasznosíthatták. Bár nem tudok róla, hogy jobban járt volna-e vele a légierő. -
#3623 Olyannyira nem egy emberes a feltalálás, hogy a Me-163-ashoz Lippisch "csak" a sárkányt tervezte, de ugye a hajtómű már Walter-féle... -
#3622 Kedvelem a 88ast is. Igaz lövegben is :) Neked mint messzeresnek melyik a kedvenc típusod a 109eskből? Tudom a K :) Irnál pár sort róla? Tudom hogy az egyik utolsó variáns volt és ha jól emlékszem mintha "magassági" vadász lett volna. Mennyire volt sikeres? Persze az adott 10:1es légifölény hozzáállásban :) -
Kurfürst #3621 A wiki szerint a Schraege Musikkal 1941-ben kísérletezett néhány egység, az első lelövés majd az azt követő rendszeresítés 1943 közepén történt meg.
http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%A4ge_Musik
Az Uhu amúgy nem volt olyan nagy szám, a könyvek alapján, ahol a DB 603G-s verziót írják le többnyire, nagyon impresszív, de amit megtudtam róla az alapján kevésbé. Előszőr is a DB 603G nem került gyártásra, ilyen motort nem szereltek bele, csak asszem a gyengébb 603A ill. 603E típusokat, amivel már nem volt impresszív.
Ezzel szemben a késői (1944-es) Ju 88G változatok mindent tudtak amit az Uhu, ráadásul egy kipróbált, eleve tömeggyártásban lévő sárkányban, amit - mármint a legyártott sárkányt - fel lehetett használni többféle géphez (Ju 88 éjszakai vadász, bombázó, felderítő stb.). Szvsz igaza volt Milchnek hogy a Uhu programot kilőtte a francba, minek gyártani még egy típust, ami csak egy célra jó, csak az utánpótlási nehézségeket növeli (külön alkatrészek, földi személyzet átképzése stb.), ráadásul drága.. és van egy már gyártott ami gyakorlatilag ugyanazt tudja. -
#3620 "A Me-109k konkrétan asszem nagy magassában vert szinte minden paraméterben minden szövi gépet, csak mikorra jött már régesrég édesmidegy volt."
Azt még hozzátenném, hogy 1944-ben már nem is tudták kihasználni a gépben rejlő lehetőséget sem mivel a repülőszemélyzet finoman szólva is alkalmatlan volt. Nem voltak már komoly harci tapasztalattal rendelkező vadászpilóták így könnyű célpontok voltak a szövi gépeknek. -
Freeda Krueger #3619 1942-43 ban tünt fel a gépeken.
Talán egy Do-17 éjszakai vadászon. -
#3618 A dolgokat nem csak egy ember szokta feltalálni. Valakinek a nevéhez kötünk ez igaz. Gondolj csak a radarra vagy éppen a sugárhajtóműre amire Whittle kapta meg a szabadalmat, tehát hivatalosan ő "találta fel".
Alexander Lippisch munkássága igen figyelemreméltó ilyen téren. A 163as messzer az ő munkája. Sok előremutató dolgot álmodott meg. Vagy ugye az emlékezetes "Udet első találkozása a Me-163mal " történet :)
Kurfürst, ha már éjszakai vadász akkor Uhu :) Na jó benne vagyok egy wildesau 109esben is :) Egyébként mikor használták először a "Ferde muzsikát"? -
Kurfürst #3617 Ju 88 vs Bf 110 éjszakai vadászként, a 88-asnak az volt a nagy előnye, hogy sokkal több üzemanyagot szállíthatott, egész éjszaka fennt tudott maradni a levegőben és kergetni a brit négymotorosokat. A 110-es hatótávolsága relatíve kicsi volt, sok cumót (külső üzemanyagtartályokat) kellett rá aggatni. A 88-as sárkány is nagyobb volt, jobban elfért a személyzet, és ugye az akkor radartechnika igényelte a külön operátort. A bombatérben továbbra is tudtak bombákat szállítani, ezt néha kihasználták, berepültek az angol éjszakai bombázó bázisokhoz angliában, és ott szórták meg a reptereket ill. vadásztak a leszálló gépekre. Jobb típus volt a célra, a 110-est már csak amúgy is kényszerűségből gyártották a kezdeti 210-es széria kudarca miatt, aztán mert nem volt megfelelő éjszakai vadász.
Teljesítményben szvsz nem volt olyan nagy különbség (legalábbis a kései Ju 88G változatokig, azok nagyon gyorsak voltak, főleg egy ekkora böszme géphez képest, bőven 600 km/h felett), az ellenfelek - a Mosquitokat leszámítva - amúgy is lassú négymotorosok voltak, azokat bármelyik éjszakai vadász könnyen elfogta, a gyakorlatban a bútorszállítók szvsz 250-300 km/h-nál többel nem mentek. -
robgros #3616 És melyiknek jutott volna eszébe a nyilazott szárny? Ugyanis az összes szövis jet a hagyományos, keresztszárnyas profillal rendelkezett még akkor. Lehet, hogy az Aircomet rendelkezett ilyesmivel(nem tudok róla), de az USA-ban még sem voltak vele megelégedve. -
Freeda Krueger #3615 A jó pilóta a mozgót is eltalálta.Volt rá magyar példa is.
-
Freeda Krueger #3614 1944 ben is repült még mint nappali vadász.
Nem volt leterhelve mert a ferde muzsika és a radar miatt le lehetett mondani a bombateherről. -
#3613 Álló hk-t? Mert szerintem max. így igaz. Akkor hogy a jó életbe lehet, hogy hajókat nem voltak képesek a Földközi teneren sokszor eltrafálni? -
#3612 Na, de gyorsulás is létezik könyörgöm... Van egy tippem, hogy melyik gyorsult jobban. Hiába egyforma gyors, ha egy fordulóban a Me-110 jobban lassul. A mérete miatt messzebről látszik a gép. A németek gondolod viccből vonták ki, mint nappali vadászt 1942 végére?
A Bf-109 elavuláson meg csak mosolyogni tudok. Bőven egyszinten volt képességek terén más akkori gépekkel. Voltak vele szemben hátrányai az tény de az kijelentés, hogy elvult finoman szólva is meredek. A Me-109k konkrétan asszem nagy magassában vert szinte minden paraméterben minden szövi gépet, csak mikorra jött már régesrég édesmidegy volt.