II. világháború
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kedvenc tankjaim egyike a T-35, csak felismerem!
What you want? Total War! Yes we want: Total War! What we want: Fucking War!
De egy finn honlapon megtaláltam, hogy 1940. február 11-én V. Hämäläinen hadnagy és csapata lõtte ki egy Finnországban gyártott 37mm-es Bofors páncéltörõ ágyúval. Ami természetesen löveg volt, de azon belül ágyú...
Egy finn honlapon találtam ezt az infót... 😊
Pl. a Brit 25 Fontos ágyútarack esetében...
De nekünk is volt ilyen kategóriájú fegyverünk, de mégis csak tarack volt pl. a 14M 10 cm-es tábori tarack: -8-+70 fok volt a magassági irányhatára...
Ezért írtam, hogy a "T-34-es ágyúja" mert abban bizony ágyú volt...
A lövegen belül legfõképpen az különbözteti meg a kategóriákat, hogy hányszorosa a lövegcsõ hossza a kaliberének!
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Jogos az 5 pont, az ágyú tüzel alsó szögtartományban, a tarack felsõben, az ágyútarack mindkettõben.
Ettõl függetlenül lehet, hogy elkalapáltak volna a románok...
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
\"If the Tiger does not stop fighting the Elephant, the Elephant will die of exhaustion\" Ho Chi Minh
forrás: Kurt Rieder Hitler titkos fegyverei
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
Végre találtam infót: a Vyx jegyzék szerint a Tiszáig román terület lett volna. Nah ez ellen harcoltak a vörösök.
Az egy másik kérdés, hogy ez vajon mennyire befolyásolta a határokat. Ezzel kapcsolatban nem találtam semmit. De a lényeg a lényeg, nem azért támadtak mert a komcsik hatalomra jutottak. Pontosabban igen, a kérdés, az hogy te hogy értetted. A lényeg az volt hogy ellenálltunk, ha nem õk hanem más, akkor is ez lett volna.
HunBütyök nem tudom milyen forrásokat olvasol, de sûrgõsen kezd el keresni más szakirodalmat, mert azokat az adatokat amiket leírsz még sehol sem láttam, de még csak hallani sem hallottam róla.
Azért mert valamit te úgy nevezel, attól azt annak még más a neve, akár tetszik akár nem. Én amúgy nem venném a bátorságot, hogy Számvéber Norbert által leírt adatokat megkérdõjelezek, annál õ sokkal precízebb ember.
Természetesen azt hiszel amit akarsz, és ezen nem is akarok változatni, de azt hogy te ezt tudod az nem egy érv. Ha elfogadsz tõlem egy tanácsot, akkor továbra is a "tankokkal" foglalkozol és nem a történelemmel és akkor Te is és Mi is sokkal jobban járunk.
karosszéktábornok.blog.hu
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ahol nem ágyú volt ott úgyis megkülönböztetem....
Amúgy meg két szó: mozsárágyú, tarackágyú. Mindkettõ létezõ fogalmak. Amúgy meg minden löveg ágyú is egyben. A harckocsikba harckocsilöveget szerelnek, akár tetszik neked, akár nem. A tarack egyébként nem más, mint felsõ szögtartományban is tüzelni képes löveg / ágyú. Az L-11-es löveg szögtartománya -4° -25°, tehát nem volt tarack . Az F-32-es szintúgy. Egyedül a KV-2-esbe szereltek tarackot.
Az alap M3 gyártása 1941 márciusában indult meg minden forrás szerint, amit megnéztem.
Mindenesetre kíváncsian várom a forrásaid megjelölését.
Zárásként idézet:
Bean-Fowler: Russian tanks of World War II: "A T-35-ösöket nem vetették az 1939-40-es szovjet-finn háborúban." Amivel kevered, az 1939 dec. 19-én Szummánál egy SzMK, egy T-100-as és 5 T-28-as akciója, amit az SzMK és a T-100-as kipróbálására hajtottak végre.
Valóban: a szovjetek 4 emberrel kezelték a T-34-eseket. Csak a T-34/85-ben lett már 5 fõs a személyzet.
http://news.webshots.com/photo/1081745022047950442yiUNLz
Az SMK-ból lett végül is a KV-1... csak lekicsinyítették és egy tornyot hagytak meg rajta... Egy SMK Finnország határán is harcolt!
http://news.webshots.com/photo/1081744843047950442sxPsSx
Az én forrásaim szerint az M3-asok már igencsak gyártásnak indultak 1941-ben, olyannyira, hogy szinte pár hónap múlva már utaztatták is õket a szövetségeseiknek...
Én továbbra is tartom a véleményemet a 10ezer és 11ezer közötti harckocsiszámról a ruszkikat illetõen...
Én jobban szeretem az ágyú szót használni... Mivel löveg lehet tarack és mozsár is...
Harckocsik különbözõ típusain lövegbõl mindhárom (plusz egyéb) löveg is elõfordultak...
Pl. sokan a KV-es lövegét emlegetik, pedig tarackja volt... 😊
Úgyhogy ha T-34-esrõl beszélünk, nyugodtan használjuk az ágyú szót!
T-35-ösbõl 5 darab volt szolgálatban. A Finn-Szovjet háborúban is használták ezt a típust. A finnek szereztek is egyet. Leningrád védelmében szintén 1 darab vett részt...
Hitler és a pribékjei nem pazaroltak el 2-3 millió lõszert a hadifogjokra...
A legtöbb történelmi forrás ~15000 harckocsit említ a szovjetunió nyugati határainál a Barbarossa hadmûvelet kezdetekor.
T-35 (5 darab)
A többi 56db merre kószált? A T-35A-ból összesen 61db gyártottak, a Finn-Szovjet háborúban nem vettek részt, és aktív szolgálatban voltak német támadás idején.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Bombay-Gyarmati-Turcsányi: Harckocsik 1916-tól napjainkig
"A harckocsitermelés felfuttatása az 1940-es évet követõen rendkívüli mértéket öltött, míg 1940-ben 330 harckocsit készítettek, 1941-ben már 4052 került ki a gyárakból, az 1942 évi termelés 24997 volt, ami meghaladta a német ipar teljes II. világháborús termelését."
3398 darab, ebbõl
Pz.I: 298
Pz.II:743
Pz.38(t): 157 (ez szerintem elírás nála, ez a cseh T-35 lenne, avagy Pz.35)
Pz.38(t): 651
Pz.III: 979
Pz.IV: 444
Parancsnoki harckocsi: 143
"A szovjetek harckocsi-állománya 1941. június 22-én 23 ezer 572 páncélosból állt: 625 KV, 1225 T-34, 500 elavult T-28, 6000 BT és 11 ezer T-26 könnyûharckocsi, valakint 4222 T-37, T38 és T-40 felderítõ harckocsi. Ezeket 4819 páncélgépkocsi egészítette ki, melyek jelentõs részét löveggel is felszerelték. A nyugaton felvonultatott erõk 14 ezer 200 páncélossal, ezen belül 12 ezer 400 könnyû, vagy elavult, valamint 1800 közepes és nehézharckocsival rendelkeztek."
Ezzel a dokumentumal majdnem romba dönötték a Nürenbergi pert, mert hát ugye egy agresszor is ült az ítélkezõ hatalmak között, a SZU! Nekik SEMMI keresnivalójuk nem lett vonla ott..
A német páncélosállomány a Panzer címû könyvem szerint a támadás kezdetekor 3332 harckocsiból állt és ebbõl 1156 PzI. vagy Pz.II-es volt.
772 Pz38(t) volt, ami kb. a T-26-tal van egy súlycsoprtban.
AZ IGAZI ütõerõt az 1404 PzIII. és Pz.IV adta, de még ebbõl is a régebbi szériák domináltak. PzIII.E és G PzIVE verziók. Ezek még rövidcsövûek voltak.
"Nagyobb méretû tankgyártás max a BT szériákból volt, de az sem haladta meg a 3000 darabot!"
Azért ne sajnáld le a T-26-ost a maga 12000 darabjával. Amúgy BT-2 500, BT-5 1900, BT-7 5300, T-40 1500, T-28 500 darab.
"Az M2 és M3 könnyûpáncélosok "
Az M3 (General Stuart) gyártása 1941 márciusában indult, az M3A1 1942. januárjában. M2-bõl a legtöbb forrás szerint 696 db került legyártásra, ebbõl 1941 december 7-n 375 db volt szolgálatban. Ergo 1941 január és márciusa között nem igazán lehetett több, mint 696 db (elavult) M2 harckocsija az amerikaiaknak.
"Tehát ne tévesszen ..., hogy a T-34-es 1940-ben került tervezésre és 1941-ben jött ki az elsõ modell, még nem volt igazán tömegtank egészen 42/43 teléig."
Mindenesetre a német támadásig már bõven kijött a T-34/40, ami már az elsõ szériás 76.2 mm löveggel (és nem ágyúval, ha már korrektek akarunk lenni) volt felszerelve.
"Amcsiknál a helyzet hasonló, de az amerikai hadsereg kb. 6000 páncélossal rendelkezett, hiszen a közismert Christie tankok világszerte keresett hasznosságok voltak már 1921-tõl kezdve."
Azért sorold már fel ezeket a tömegyártású Christie tankokat, mert érdekelne!
Segítek egy kicsit:
M1919: 1 db
M1921: 1 db
M1928: 1 db
M1931: 9 db
M1935A/ B: 2 db
M1936: 1 db
M1937: 1 db
M1938: 1 db
M1941: 1 db.
Ha ezekre alapozták az USA páncélos haderõt, akkor jobb, ha elásták magukat.
"A szovejt páncélosok létszáma kb. 7-8 ezer darab volt"
A szovjet határra összevont csapatok összes harckocsi létszáma kb. 10500 volt, amelybõl kb. 7-8000 darab tartozott a BT szériába, jellemzõen BT-7-es. A harckocsik fele volt csak a csapatoknál, a másik fele a hátországban javításon vagy kiképzésre vezérelve.