15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Rundstedt17
    Aha persze már megint az oroszok...
  • Molnibalage
    És mi ebben az új? Már Gorvacsov elismerte (asszem bocsánatot is kért) és Jelcin is.
  • Ulvar
    Abszolut félreértettél totál nem azt mondtam amire válaszoltál de mind1.
  • Pares
    Ajánlom figyelmetetkbe:

Janek István: Csatározások a magyar - szlovák diplomáciai kapcsolatokban 1940 - 1941 között
  • Pares
    "Az első és második bécsi döntés meg igen is helyes volt. Nagyon könnyű okosnak lenni így utólag, hogy így meg úgy kellett volna cselekedni. De kérdem én mit kellett volna tenni? Csatlakoznunk kellett volna a szövetségesekhez 1939-ben??? Úgy lerohannak minket mint a szart és lehet, hogy annyi magyar sem marad ebben az országban, hogy képes legyen létezni. Trianon igen is egy igazságtalan béke volt és ebben mindenki egyet értett. Még az 1919-es tanácsköztársaság is mit gondolsz miért harcolt? Ők sem ismerték el Trianont. És, hogy a magyaroknak köszönhető az Ivh kirobbanás az kérlek egy nagy adag hazugság és bolond vagy ha ezt elhiszed. A ruszki titkos szolgálatnak kőkeményen benne volt a keze Ferenc Ferdinánd kinyírásában."

Ez így van!
  • Pares
    Egypár korabeli vélemény:

„Felbontották Ausztriát, hogy ne tűrjenek Európában sok nemzet felett zsarnokoskodó egy államot. És egy Ausztria helyett csináltak csehekből, morvákból, szlovákokból, lengyelekből, magyarokból, németekből, kisoroszokból álló Csehszlovákiát; csináltak románokból, németekből, szerbekből, bulgárokból, törökökből, tatárokból, cigányokból álló Romániát; csináltak szerbekből, bosnyákokból, horvátokból, szlovénekből, törökökből, montenegróiakból, vendekből, románokból, albánokból, olaszokból, cincárokból álló Jugoszláviát. Vagyis csináltak egy Ausztria helyett négyet.”

„... Megnyomorították a németet, a bolgárt és törököt is. De... azoknak levágták egy-egy ujját, a magyarnak pedig kezét, lábát.” -Horthy Miklós

"Ily nehéz és különös helyzet előtt állva, kérdezzük, hogy a fent említett elvek és érdekek mely szempontja váltotta ki ezt a különös szigorúságot Magyarországgal szemben? Talán az ítélkezés ténye lenne ez Magyarországgal szemben? Önök, Uraim, akiket a gyõzelem a bírói székhez juttatott, Önök kimondották egykori ellenségeiknek, a Központi Hatalmaknak bûnösségét és elhatározták, hogy a háború következményeit a felelõsökre hárítják. Legyen így; de akkor, azt hiszem, hogy a fokozat megállapításánál a bűnösség fokával arányban kellene eljárni, és mivel Magyarországot sújtják a legszigorúbb és létét leginkább veszélyeztető feltételekkel, úgy azt lehetne hinni, hogy éppen õ az, aki az összes nemzetek közül a legbûnösebb. Uraim! Anélkül, hogy e kérdés részleteibe bocsátkoznék, hiszen ezt benyújtandó okmányaink fogják megtenni, ki kell jelentenem, hogy ezt az ítéletet nem lehet kimondani oly nemzet fölött, amely abban a pillanatban, amidõn a háború kitört, nem bírt teljes függetlenséggel és legfeljebb csak befolyást gyakorolhatott az Osztrák-Magyar Monarchia ügyeire és amely nemzet ezt, mint a legutóbb nyilvánosságra hozott okmányok bizonyítják, fel is használta arra, hogy helytelenítse azokat a lépéseket, amelyeknek a háborút elő kellett idézniök." - gróf Apponyi Albert
  • Pluskast
    Csak, hogy tisztázva legyen néhány dolog. IV. "Kun" László magyar árpád házi király volt. Az anyja volt kun. A kunokkal való problémák a 13. századra tehetőek, a törökök meg a 16. században foglalták el az országot. Szóval a kunoknak köze nincs a törökökhöz! Nem kellene keverni a dolgokat, max a tatárok bejövetelére gondolhattál de az is hibás, mivel a kunokat IV Béla a tatár járás után vissza hívta és határőr védelmi feladatokkal bízta meg őket. Hozzá teszem sikeresen mivel a tatárok (akkor már arany horda néven) 1241 után még egyszer megpróbáltak betörni az országba, sikertelenül köszönhetően a kunoknak.

Az első és második bécsi döntés meg igen is helyes volt. Nagyon könnyű okosnak lenni így utólag, hogy így meg úgy kellett volna cselekedni. De kérdem én mit kellett volna tenni? Csatlakoznunk kellett volna a szövetségesekhez 1939-ben??? Úgy lerohannak minket mint a szart és lehet, hogy annyi magyar sem marad ebben az országban, hogy képes legyen létezni. Trianon igen is egy igazságtalan béke volt és ebben mindenki egyet értett. Még az 1919-es tanácsköztársaság is mit gondolsz miért harcolt? Ők sem ismerték el Trianont. És, hogy a magyaroknak köszönhető az Ivh kirobbanás az kérlek egy nagy adag hazugság és bolond vagy ha ezt elhiszed. A ruszki titkos szolgálatnak kőkeményen benne volt a keze Ferenc Ferdinánd kinyírásában.
  • Lacusch69
    Az SS-t meg nem katonai alapon szervezték, ugye?

(Amit leírtam, az nemcsak a hadseregre, hanem az összes fegyveres testületre igaz. De még a civil bürokráciára is.)
  • Ulvar
    Új korszak kezdőthet Európában mától?
  • Ulvar
    Gratulálok, szerintetek békésen éltek a magyarok a többi nemzetiséggel együtt??? Ugye most vicceltek...Menjünk vissza az Árpádházi királyok idejébe. Hogy is volt a Kun magyar "barátság" amikor befogadtuk őket? Fosztottak, nőket erőszakoltak és még nekik állt feljebb miután kinyírták királyukat így nem tudtuk a törökök ellen felvenni a harcot. Valószínű a magyarok kurva jó barátságba voltak a törökökkel 150 évig majd az osztrákokkal azért volt a forradalom és szabadságharc mi? Az utána következő évek elnyomás alatt is biztos nagyon jók lehettek, végül is nem hiába mentek már akkor és a forradalom idején ki Amerikába, mert hú de kurva jól éltek. (És nem csak vezetők mint Kossuth-ra gondolok itt). Az első világháborúba való belépés hogy is volt? Kiket és miért támadtuk meg? Aztán miért lett volna jó ha nem jön Trianon? Aztán miért is léptünk be a II. világháborúba? I. és II. bécsi döntés...Tulajdon képpen feltehetnénk a kérdést, mikor volt nekünk jó?. A boldog 1920-40 ig? Biztos jó volt?

Én Nyíregyházán élek, minket úgy neveznek hogy tirpákok, pedig mindenki tudja hogy azok Szlovákok akiket betelepítettek ide. Nem hiába miután csitultak a dolgok telepítettek Magyarokat ide, és nem hiába tűntek el innen amikor a Benes dekrétum érvénybe lépett. Tényleg kurva boldogok voltak mindig az emberek egymás mellett. Ez liberális baromság. Folytathatnánk a sort, de te mindenkit lefikázol aki más véleményen vagy, mert te olyan okos vagy. Mondom miért nem mész el Töri tanárnak úgyis hiány van jó tanárból.
  • Pluskast
    Ne feledjétek ma van a 2.vh kitörésének 70. évforulója! Tisztelet a hősöknek!
  • Molnibalage
    A haláltáborokat nem a Wermach felügyelte.
  • Lacusch69
    Ezek szerint fogalmad sincs, hogyan működik a katonai bürokrácia.
    Volt szerencsém(?) fél évig század- és zászlóalj írnokként szolgálni.
    MINDENT dokumentálni kellett.
    Szerintem ez egyik hivatásos/reguláris hadseregben sem volt másképp az utóbbi 200 évben. Társadalmi-gazdasági berendezkedéstől függetlenül.
  • harcu
    Szerintem azok voltak a legjobb évei Magyarországnak. Nem veszekedtek egymással a nemzetiségek, békésen elélt egymás mellett egy faluban mindenki, nem volt cigánykérdés, a zsidók szépen élték az életüket rendszeres, de jelentéktelen atrocitások mellett. Szívesen visszahoznám. Az EU pedig pontosan ezt a társadalmi modellt célozza, miszerint Európa egyetlen nagy közös állam, mint az USA. Csak itt nehezebb lesz megvalósítani, mert itt mindenki azt hiszi, hogy az ő állama a legfőbb kultúrális örökség birtokosa, tehát neki vezető szerepet kell játszania az új közös állam szervezetében.
  • Molnibalage
    Nem. És? Ez az ultima ratio?
  • Lacusch69
    Kérdés az, hogy mennyi hiányzik.
  • Lacusch69
    Nem voltál katona, mi?
  • polarka
    Nincs senki, aki feldobja azt az elméletet, h a nyugati erők vagy a "bankárok" támogatták a Monarchiában a nemzeti törekvéseket, h végleg tönkretegyenek egy egyre erősödő vetélytársat?
    Miért nem sírja vissza senki a régi, soknemzetiségű (de egymás mellett békében élő) királyságot?
  • gyuri12
    Még szép.:)
  • Molnibalage
    A sok hallott. Ja, és hová tűnt az a sok ember, aki hiányzik? Biztos a náciufók vitték őket a Marsra.
  • gyuri12
    Mi az eredmény?:|
  • Molnibalage
    A szóbeli parancs az nem parancs? De. Az eredmény ismert. Nem tudom, hogy mit rugózól még mindig ezen.
  • Lacusch69
    Szerinted egy olyan "poroszos" nép katonája, mint a német bármit is csinál parancs nélkül?
    Szerinted X millió ember kiválogatását, összegyűjtését, elszállítását, táborba zárását, élelmezését, megölését, elhamvasztását meg lehet oldani pusztán szóbeli intézkedések alapján?

Szerintem két dolog lehet:
    -vagy tényleg megoldották az egészet egyetlen írásbeli parancs nélkül,
    -vagy voltak rá parancsok, tervek; amik aztán eltűntek.

Utóbbi esetben megint két eset lehetséges:
    -a németek a háború végén, a legnagyobb káosz közepette valami rendkívüli precizitással megsemmisítették az összes dokumentumot,
    -az iratokat összeszedték a győztesek, de valamiért még Nürnbergben sem használták fel őket.

Hogy melyik az igaz? Nem tudom.
    Láttam vöröskeresztes iratok fényképeit összesen 372ezer halálos áldozatról. Hogy ez eredeti vagy hamisítvány? Nem tudom.
    Láttam egy háború utáni német híradórészletet, ahol szintén 300ezer feletti áldozatról beszéltek. Eredeti? Szerintem igen. Valós szám hangzik el? Nem tudom.

Hány ember halt meg? Szerintem senki sem tudja. De egy is sok.
  • harcu
    1848-ban is minden nemzet dalolva csatlakozott volna a magyarokhoz, ha pl. megengedték volna nekik a nyelvhasználatot, és ők is elkezdhettek volna nemzetállamhoz hasonló automiában élni. A magyarok ekkor megmondták, hogy magyarországon csak egy nemzet van, a magyar, aminek a nyelve is magyar. A horvátok ezt egy kicsit zokon is vették, mint ismeretes. 1920 után pedig cseppet sem voltak zabosak a környező országok lakói, sőt mind úgy érezték, hogy nekik egy jövőjük van, az Nagy Magyarország. Csak ezek a köcsög franciák ezt is elcseszték, ezért ugrottak egymásnak később. A horvát - szerv háborúk valódi célja ugyanis a Magyarországhoz való csatlakozás volt.
  • harcu
    Ha nem vetted volna észre, a saját szavait idéztem vissza, miszerint 65 évvel ezelőtti dolgokon már túl kell lépni. Eszerint nagyon szelektív ez a 65 év.
    Mondjuk az se hátrány, ha előtte megtanulsz értően olvasni, és végignézed az előzményeket.
  • Lacusch69
    Konkrétan láttam Erich Hartmann eredeti, kézzel írt, német nyelvű (gondolom azért, hogy a "vádlott" is megértse) 25év kényszermunka-ítéletének fényképét a róla szóló könyvben.
  • gyuri12
    Erdélyi és erdélyi között is van különbség,egy erdélyi ismerős szerint.
  • degenerator
    az Őrségben is erdélyiek laknak:)
  • gyuri12
    Azt én is tudnám díjazni. Persze nem az én dolgom,és nekem nincs hozzá közöm,meg az a múlt,meg egyébként is,de nagyon tudnám díjazni,ha a jóféle erdélyi emberek Mo.-n lennének. Nagyon jó emberek azok ott,viszont Erdélyben leszarják őket...
  • degenerator
    nekem tökéletesen megfelelne, ha a 2. bécsi döntés szerinti területeket visszakapnánk. pluszba lakosságcsere, pl a dél erdélyben élő magyarok észak erdélybe költöznének, a románok meg délre.

(nem egyedülálló a történelemben)
  • Molnibalage
    Mi van velük?
  • Molnibalage
    Most akkor én is írjam le, hogy a nagyfater meg Recsken volt török követ? Ő mondta így, török követ. Hát nem mingyen fiam, hogy követ török, vagy török követ? Azért ennyire nem volt vidám...
  • gyuri12
    Úgyis talál valami kifogást.
  • degenerator
    bécsi döntések...
  • degenerator
    auschwitzot nem a szovjetek "szabadították" fel?:)
  • Ulvar
    Ti ezt nem érthetitek nem abban a korban éltetek. Mi akik emellett állunk próbáljuk megérteni. Nézzétek, nekem az anyai ágon lévő nagymamám Kassa mellett lakott kb 15 km-re a mostani határtól. Áttoloncolták egy szál ruhában a magyar határra, aztán csináljon amit akar, majd jött a Kommunizmus akkor is mindent elvettek. És így nevelt fel 3 gyereket. Szerinted mit érezhetett? Hogy minden vagyonát elkobozták majd? Az ilyen nők többsége öngyilkos lett. Nem hagyhatjuk árnyékba veszni a dolgot, emlékeznünk kell rá.
  • Ulvar
    Apai ágon lévő nagyapámat a németek hurcolták ki 16 évesen. Drezdai bombázást túlélve pakolta a hullákat. Utána Amerikai hadifogságba esett ahol kegyetlenül bántak velük. Ha jól emlékszem azt is említette hogy megszökött egy társával de a társát lelőtték, ő pedig túlélte.

Anyai ágon lévő dédnagyapám a Don kanyarban harcolt ahonnan vissza is tért. Orosz hadi fogságban volt jó pár évig, majd amikor visszatért Magyarországra, emléket állított (egy 2 méteres keresztet) bajtársainak. A kereszt ma is megtalálható, Korlát nevű faluban Vizsoly alatt BAZ megyében.
  • Rundstedt17
    Az lett volna a vége évtizedeken belül...
  • Molnibalage
    Ja. Tényleg fasza lett volna egy olyan kis etnikai háború, mint ami Jugoszlávia után következett...
  • gyuri12
    Utólag visszatekintve már csak számadatokat tudunk felhozni,viszont ha az akkori magyarság inkább élt volna egy 50%-os Magyarországban,mint egy kisebb(,de magyarabb) országban akkor csak nem lehetett az az 50% külföldi akkora probléma.
    A sok külföldi lazán megoldható "probléma",de az,hogy az ország nagy részét elveszik... azt nem egyszerű vissza csinálni.