15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Lacusch69
    Hitler nem teremtette meg a fajelméletet. Az angol "találmány"...
  • Ulvar
    ez olyan kérdés hogy mi lett volna ha Amerika nem segíti a Lend Lease-el a Szövetségeseket valamint nem száll be gyakorlatilag a háborúba.

Valszeg ugyanúgy jártak volna, csak nem lettek volna internáló táborok. Hiszen így is úgyis megtámadta volna a Szovjeteket, Franciákat, Lengyeleket...
  • robgros
    Kissé történelmietlen a kérdés, de ha Hitler nem teremti meg a fajelméletet, vagy ha meg is teremti, de magasról sz*rnak a végrehajtására, akkor vajon hogy alakul Németország sorsa?
  • Willenbrock
    Reischtag=Reichstag
  • Willenbrock
    1930-33 körül azért a többség még támogatta az látszik az elsöprő szavazati győzelmeken.Tudom hogy volt egy kis terror és biztos nem volt minden tiszta de azért olyan többségeket produkálni(fejből most %-ot nem mondok de 1930 óta több választáson is verték a mezőnyt,terrorral sem hinném hogy ilyet el lehet érni)A Reischtagtűz után már nem mérvadó persze egy szavazás sem mert onnantól kezdve végképp nem lehet demokratikus választásokról beszélni.Aztán a háború kitörése után a maradék népszerűségük is elment.
  • Freeda Krueger
    Reméltem/sejtettem
  • degenerator
    nem is rád gondoltam a gyenge szövegértés alatt:)
  • Freeda Krueger
    Korán reggel van még,tiszta sor volt,csak pont az esetleges kötekedők miatt nem árt egy számadat.
  • degenerator
    költői kérdés volt, erre reagálva: "Meg mert szerintem a németek is emberek voltak."

hogy azok is megértsék, akik gyengébb szövegértési képességekkel rendelkeznek: arra akartam utalni, hogy a németek túlnyomó része nem támogatta hitler politikáját.
  • Freeda Krueger
    18 késöbb 38 százalékkal.
  • degenerator
    hány százalékkal is nyerte hitler a választást?:)
  • Lacusch69
    Hamar nyomtam Entert...

Engem utál, mert a drezdás topikban leírtam, hogy azért a bombázásárt pár emberkének ott kellett volna ülnie a vádlottak padján Nürnbergben.
    Meg mert szerintem a németek is emberek voltak.
  • Lacusch69
    Egy szerencsétlen hülye.

Szerencsétlen, mert az apja családját elvitték Auschwitzba, és senki sem jött haza közülük az apján kívül. (Vagy valami ilyesmi.)

Hülye, mert szerinte mindenki rasszistafasisztatömeggyilkosnáciivadék, aki szerint nem minden volt teljesen úgy, ahogy dogmaként próbálták(ják) belénk verni.
    Remekül tudja sajnáltatni a zsidókat meg a cigányokat, de a magyarok halálára sz@rik...
    Fürdősqrvaként rinyál, amikor (elég gyakran) a családját hozza elő példának.
    Kedvem lenne egyszer visszaszólni neki, hogy apámnak két nagybátyja halt meg a keleti fronton, anyámnak meg két bátyját lőttek le Titóék, mert magyarok voltak...
    Persze előre tudnám a választ: horthystafasiszták voltak, és megérdemelték...
  • Lacusch69
    Jaja, ő az...
  • Freeda Krueger
    OFF:Ki az a PVCpadló?
  • Kurfürst
    PVCpadló bácsi!? Mekkora flash, azzal az idiótával még én is összefutottam... :D
  • Solt
    Már mentem is le... köszi! :)
  • degenerator
    szerinted érdekelne?:)
  • Freeda Krueger
    Érdemes a Roncskutató oldalon is érdeklődni,van megye szerinti fórum.
  • Lacusch69
    Mindjárt jön Runstedt, meg pvcpadló (és csatolt hülye társai) az Indexről, hogy mekkora aljasnácistafasisztatömeggyilkos imádó vagy...
  • degenerator
    egy ritka plakátsorozat a kormányzóról
  • Kisendre
    Szerintem itt érdemesebb próbálkozni!
  • Ulvar
    hejho. Segítséget szeretnék kérni.

Zala megyéről vannak valakinek írásos feljegyzései a háborúból? Honvédség, bevetések, hadifogság, hányan tértek haza akik ebből a megyéből indultak el, az olaj ipar a közigazgatás, az oroszok mit műveltek itt, kórházak, valamint az elcsatolt terület(ek)ről...már próbáltam keresgélni de nem sok sikerrel, és amit találtam sem biztos hogy jó...

aki tud segíteni az privátban vagy simán itt is megírhatja. Előre is köszönöm.
  • Freeda Krueger
    ferdinand
    Jó képek...
  • Freeda Krueger
    Részt vettek azt hiszem a Margarethe ben is,illik ismerni a történelmet szeretőknek.
  • Pluskast
    Az biztos, hogy nem volt egy mindenapi alakulat. Az érdekessége az alakulat tagjainak története a háború után. Nagyon sokan nem voltak képesek visszailleszkedni a civil életbe és sokan mentek el harcolni pl az idegen légióba. Az indokínai háborúban sok ex barndenburgi katona szolgált. Ha jól tudom (nem akarok baromságot mondani) a Dien Bien Phu-i csatában is sok ex brandeburgi vett részt, sőt az oroszok is alkalmazták őket mint "biztonsági tanácsadókat".
  • Zsolo007
    Sziasztok!

Tudnátok olyan weboldalt/könyvet/akármit ajánlani ahol meg tudnám találni, hogy japán mennyi repülőgépet épített és vesztett hónapokra lebontva a háború alatt (tipusonként)?

Köszi!
  • [NST]Cifu
    Gyakorlatilag a két oldal fordítottan reagált a változásokra. Az angolok, amerikaiak és később a szovjetek is tanultak a hibáikból, rugalmasabban kezelték a taktikai döntéseket, és teret engedtek a merész újításoknak. A németeknél fordítva történt, illogikusan kezdtek el reagálni a megváltozott helyzetekre, és a logikus továbblépések, taktikai megoldások helyett az elhibázottak kezdtek teret nyerni (V1, V2 programok, Guderian harckocsikra vonatkozó elképzeléseinek figyelmen kívűl hagyása és vele szemben a Porsche-féle elképzelések támogatása, stb.).
  • NorBear
    A Skorzeny féle kommandó messze elmaradt a szintén német Brandenburg ezredtől.Fogadni mernék hogy az imént említett ezredet csak kevesen ismerik pedig a németek talán legjobb II. világháborús különleges egységéről van szó.
    Ez az igen sikeres de annál kevésbé ismert speciális egység számos sikeres akciót hajtott végre.Pl: a brit SAS több akcióját is megakadályozták....
  • boomsly
    A Hajja és Fia gondozásában jelentek meg a legjobb könyvek a témáról: Páncélosok a háborúban és a Harckocsi-hadviselés címmel.
    Ezekben szót ejtenek B. L. Hart munkásságáról is. Leírva azt is, hogy milyen nehezen tudta elképzeléseit elfogadtatni a katonai felsőbb vezetéssel. Később a teljes projektét törölték. Ugyanez N.O.-ban teljes pénzügyi és katonai támogatást kapott.
    Főleg nem lehet elfelejteni a szovjet segítséget is ehhez.

Szerencsére az angolok nagyon gyorsan tanultak meg dolgokat. Főleg ha az több száz emberi életbe került, mint Dieppe-nél. Így kaphattak teret Hobart hóbortos találmányai is.
    A másik, amiben élen jártak azok a speciális alakulatok és azok felszerelései. Azt hiszem Skorzeny életrajzában olvastam, hogy irigykedve tanulmányozta a legújabb hangtompítós Sten géppisztolyokat, sőt néhány zsákmányolt darabot saját rendelkezésbe is utalt. Maga is elismerte, hogy van mit tanulnia az ellenségtől.
    Leszámítva ezt, mi "még" csak a 43'-as fordulat előtti évekről beszélünk. A brit stratégiai és taktikai hibák ékesszólója pedig Szingapúr elvesztése, valamint a Repulse és a Price of Wales elsüllyesztése.
  • Willenbrock
    Németország kezdettől fogva igyekezett kijátszani a rá kiszabott kvótákat.Még Stresemann kormányzata alatt is célja volt a politikusoknak a versaillesi rendszer revíziója.1935-ben pedig Hitler már nyilvánosan is bejelentette hogy nem veszi figyelembe a szerződést.
    Tudták az angolok és a Franciák is hogy N.O újrafegyverkezik,sőt a 30-as évek végére még túl is becsülték az erejét.(ennek érdekében Hitler is mindent elkövetett és a Luftwaffe bevetésével burkoltan fenyegetőzött több alkalommal is.Az angolok és franciák leginkább ettől tartottak)
  • NorBear
    Pedig J. F. C. Fuller és Basil Liddell Hart igen jó ötletekkel szolgált a páncélos hadviselés terén.Bár az kissé furcsa hogy a brit hadsereg csak igen lassan alkalmazkodott a modernebb harcászati elvekhez.

Percy Hobart "viccesei" illetve a rugalmasabb 4-8 fős kommandós egységek bevezetése is az angol leleményességet dicsérik.
  • boomsly
    Ez is tipikusan a begyöpösödött korai szövetséges látásmód eredménye.
    Alapvetően egy I. világháborús stratégiát követtek egy téves illúzióban ringatózva, miszerint a németek betartják a rájuk szabott kvótákat.
    Rommel életrajzi könyvében is külön megemlítik a háború kezdeti időszakát taglaló fejezetben, hogy a németeknél akár egy őrmester is kérhetett légicsapást, ha a szituáció úgy hozta. Ezzel szemben a nyugati szövetségeseknél még csak esély sem volt a kommunikáció ilyen fajta közvetlenségére.

Az orosz katona.... legalább olyan ellentmondásos, mint az amerikai.
  • NorBear
    Nem :)
    Manstein néven szoktam tevékenykedni...ezt a nick nevet használom a legtöbb fórumon az SG fórum persze kivétel :-)
  • ambasa
    itt kicsit összeszedettebben évenkénti és tpus szerinti leosztásban a szovjeteknek küldött angol-szász páncélostechnika.

TG
  • ambasa
    Itt érdemes megnézni, a 2. Ukrán front páncélosállományát 1944 októberében (amikor nem) és decemberében (amikor valóban amerikai technikával töltötték fel).

TG
  • ambasa
    Igen szoktam (Hajók 2 és a második világháborút) A legtöbb helyen ezen a néven írok. (Te ki vagy ott talán Mopat?)

TG
  • NorBear
    Úgy tudom hogy az orosz déli front igen erős volt...nem véletlen hogy a németek előrenyomulása itt volt a leglassabb.

Az oroszok nagyon találékonyak voltak a védelem megtervezésében is.A szovjet katonák egy falut rövid idő alatt valóságos erőddé változtattak.A föld szintjére ágyú réseket készítettek, a tetőkben megfigyelő állásokat létesítettek a padlókba pedig jártatokat ástak és össze kötötték őket a többi épülettel.A németek számára a legtöbb ilyen épület üresnek tűnt mivel az oroszok csak sötétedés után mozdultak ki ivóvizet vételezni stb...

Ambasa az RPG fórumot is szoktad látogatni?
    Mert ott is ismerek egy ambasa nick nevű emberkét...
  • ambasa
    A szállítás során elveszett:
    443 Stuarts
    417 M3 & M4
    54 halftracks
    228 Scouts
    320 Valentines
    43 Churchills
    252 Matildas
    224 Carriers.
    forrás

TG