15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Pares
    Kb. 9 éves korom óta Metallicás vagyok, ugyanis akkor hallgattam meg először a MoP-ról az Oriont... :)

• Freeda Krueger
    Tényleg nem hallgatok...
    Alvinos vagyok.
    viszont a "Fegyverszünet karácsonyra" tényleg jó sztori.
  • Ulvar
    Ja és az alap I. vh-s film...ezt mindenkinek meg kell néznie aki imádja a XX. század történelmét.

• Ulvar
    Látszik nem hallgattok Metallicát! :) Hiba!

Amúgy van még pár I. vh.s amcsi film aminek tömkelege propaganda film, de vannak nagyon jó I. vh-s filmek. Ajánlom a Fegyverszünet Karácsonyra c. filmet...igaz ott pont nincsenek amcsik.

Ja még valami. Akikért a harang szól c. könyvet vagy filmet ki látta? Amit Ernest Hemingway írt. Azt is Metallica miatt ismertem meg. For Whom the bell tolls...:).
  • Freeda Krueger
    Érdekesnek tűnik.
    Amerikaiak az első világháborúban amúgy is ritka filmtéma.
  • Frayer
    Johnny háborúba megy
    (Johnny Got His Gun)

Johnny, annyi kortársához hasonlóan, önkéntesként jelentkezik a Nagy Háborúba. És a harcmezőn, mint megannyi sorstársa, az ellenséges tűzben borzalmasan megsebesül. Szerencse, vagy inkább balszerencse, hogy életben marad, holott keze-lába és arca nagy része odaveszett. Így egy külön kórteremben, vakon-némán-süketen tengeti napjait. Az orvosok meggyőződése, hogy nincs magánál, így az emberi test működését illusztráló, amolyan bemutató "mintadarabként" tartják mesterségesen életben. Johnny azonban öntudatra ébred, s végletesen korlátozott eszközeivel, kétségbeesetten próbál kapcsolatba lépni a külvilággal, miközben agyában újra és újra, egyre vadabb fordulatokkal tarkítva, leperegnek életének eseményei.

Gránátsüvítés és katarzis - filmvásznon és könyvben

Joe elvesztette mindkét kezét és lábát, de emellett az arcát is, csak fekszik, bezárva a testébe. Nem tehet semmit, kommunikálni nem tud a külvilággal, csak a gondolatai maradtak meg.

'Daddy, what is Democracy?' he asks, wide-eyed.
    'I don't know, son. It seems to have something to do with young men having to go out and kill each other.'
    'But Daddy, what if I don't want to go?'
    'Son, any man would be proud to give up his child's life for democracy.'
  • Freeda Krueger
    Fejből sajnos nem tudok,de utánanézek.
    Az igazság relatív...
  • Pares
    Így van.
  • Zsolo007
    Csak 2 dolog wikiről:
    The club was founded 19 December 1909
    The name Borussia is Latin for Prussia
  • MaSzKa
    Borussia Dortmund

nekem ez nagyon furcsa
  • Ulvar
    Az elég érdekes lenne ugyanis Dortmund az szinte teljesen Nyugat Németország míg Berlin Kelet Németországban van. Mármint... érted :) Tájegységileg :).
  • MaSzKa
    Németország újjáépítéséről nincs valami részletes cikk ami az igazságot írja le?

Szemben három szovjet front sorakozott: Zsukov marsall 1. Belorusz frontja,

már sejtem innen eredhet a Borussia Dortmund
    maradhattak oroszok Németországban?

• Freeda Krueger
    Berlin 1945
    Ez is mostanában történt
  • Freeda Krueger
    Mussolini
    Napi halálozás
  • ambasa
    Üdv!

lonesentry.com/ talán itt találsz olyat amit keresel.
  • NorBear
    Üdv mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni....Főként a brit,amerikai és német páncélos legénység kiképzési anyaga érdekelne nagy vonalakban... de erről sajnos még nem igazán találtam hasznos forrást.

A segítségeteket előre is köszönöm!
  • Freeda Krueger
    kisbarátok
    Érdekes oldal,hátha valaki nem ismeri.
  • MaSzKa
  • MaSzKa
    The German Panzer: " Tiger Tank "
    6 részes
  • Ulvar
  • Freeda Krueger
    Másik évforduló
  • Freeda Krueger
    Talán egyszer...
  • Molnibalage
    Természettudományos és egyéb topikikon nehéz a "kreatívabb" és vicces oldalát mutatni az embernek. Csak látnál röplabdázni... :)
  • Freeda Krueger
    Nem is tudom,komolyabbnak tűnsz néha,földhözragadtabbnak,de ezt ezután majd másképp látom...
    Vagy csak nekem újdonság a líraibb oldalad?
    Lépésekre vagy a saját versektől...
  • Molnibalage
    Náhát. Miért? :)
  • Freeda Krueger
    Érdekes,nem is gondoltam volna rólad
  • Molnibalage
    Aham.
  • Freeda Krueger
    Ezt a cikket te írtad?Vagy félreértek valamit?
  • Molnibalage
    Ha már a költészet napja szóba került. :)
  • Freeda Krueger
    Sőt a Muhi csata is aznap volt...
  • Ulvar
    Furcsa ez az április 11. József Attila születés napja, ezáltal a költészet napja, és ugye bár a Délvidék visszaszerzése. Szép.
  • Freeda Krueger
    évfordulós
    Hétvégén volt az évfordulója...
  • harcu
    Erre a megfelelő forrás szerintem a Hadtörténeti levéltár lehet, zaklasd ezzel Számvéber Norbertet, tippem szerint neki van ilyen tekintetben a legnagyobb ismeretanyaga ma Magyarországon, mint az intézet levéltárosának. Ha jól sejtem, segíteni fog.
  • Zsolo007
    Köszi az infót!

Nem katona, inkább alakulatszinten keresek egy ilyen oldalt, egyrészt hogy lássam milyen egységek voltak akkor és hol és hogy azoknak mi lett a sorsuk. A nevek láttán lehet Anyámnak beugrik valami, mert tipp az van :).
  • TakyL
    Konkrétan olyan oldal, ahol katonaszinten le van írva ki hol szolgált nem igazán van.
    Inkább itt érdeklődj:HM levéltár

ha valahol van adat róla akkor ott...
  • Zsolo007
    Sziasztok!

Tudtok olyan oldalról ahol részletesen le van írva, hogy a keleti fronton mikor, hol, mely magyar egységek voltak kint? Specifikusan 1944. június eleje érdekelne.

Azért kérdezem, mert szeretném kideríteni hogy Anyukám nagybátyja melyik egységnél szolgált ekkoriban. Van kemény egy darab levelezőlapom 1944.06.09-es dátummal, V/254 tábori posta számmal. Mit gondoltok hogyan lehet ebbe belevágni? Elég információ ez vajon (van persze név meg rang is, de több nincs)?

Köszönöm!
  • [NST]Cifu
    A saját nézőpontom:

-A személyes pártállást, véleményt egy típusismertetőben nem igazán bölcs dolog belekeverni. Tényszerűség...
    -Tetszik vagy sem, de egy háborúban a vesztes fél általában szív. Nagyon. Az I. világháborút a központi hatalmak elvesztették. A szerencséjük az volt, hogy az antant is kivérzett rendesen, és már ők is vágytak a békére, különben akár az is megtörténhetett volna, hogy az antant betör a központi hatalmak területére, és egyszerűen felosztják azokat egymás között. Amíg az antant húzhatta volna még a háborút, a központi hatalmak már nem. A németeknek és a monarchiának nem volt választása, meg kellett egyék amit kifőztek ellenük. Tök mindegy, hogy milyen igazságtalannak vagy aljasságnak tűnik...
    -A Zumwalt osztályra vonatkozó megjegyzése elég méretes baklövés. A Zumwalt ugyanis drasztikusan túlköltekező, az eredeti elképzelésekben túlságosan is nagyravágyó (elektromagnetikus ágyúk, forradalmi állómágneses meghajtás, stb.) programok egyik mintapéldánya, és még így is jobban járt, mint az US ARMY gigászi FCS programja, és hasonlatos a USAF F-22A programjához. Mert azt, amire a Zumwalt jelenleg képes lesz, azt többé kevésbé tudja a fele akkora vízkiszorítású Francia-Olasz FREMM fregatt, természetesen kisebb fegyvermennyiséggel, de egy Zumwalt árából hat FREMM-et lehet vásárolni, és mellesleg sokkal alkalmasabb is a partközeli műveletekre, mint az amerikai szuperromboló.
    -Azt sem értem, miért kell azon lovagolni, hogy elavultak a csatahajók. Egy rakétás gyorsnaszád pitiáner pénzből kijön, 4 fejlett hajó elleni robotrepülőgépe pedig komoly veszélyt jelent bármilyen felszíni egységre. A kínaiak inkább erre fekszenek most rá, szemben az amerikai haditengerészettel. Mert a Zumwalt pont olyasminek tekinthető, mint egyfajta "modern" csatahajó, csak éppen az US NAVY-n kívűl senki sem akar ilyen célú monstrumokat. Még Kína vagy Oroszország sem.

Ettől függetlenül abban azért Ollienak adnék igazat, hogy a német csatahajókat talán kissé igazságtalanul támadják Okunék. Csak ezt nem ilyen fröcsögő hangnemben kellene azért előadni...
  • Freeda Krueger
    Nyilván még hosszú ideig lesz vita tárgya hogy melyik páncélelrendezés volt a jobb.
    Ennek csak örülhetünk hiszen így jelennek meg a legjobb könyvek ,cikkek,diagramok,stb.
  • Molnibalage
    Én nem erre gondoltam. Nagyon sok dologban igaza van, csak nagyon vad dolgokat jelent ki pár példa alapján úgy, hogy a vizsgált környezetet leszűkíti, ergo kiszór mindet, ami neki nem szimpatikus és torzítaná az ő világképét.

Mintha és odamennék egy 14 évese srácokhoz és jól elvernék 10-et zsinórban. Ezek után feltételezni, hogy a világ összes férfiját képes vagyok laposra verni, az elég meredek. Ő pedig lényegében ezt teszi...

A műszaki részével nem tudok vitatkozni. Igazából az ő általa említett szakértők elemzéseit nem nagyon ismerem, de felesleges is. A valóság ismert. A külnöböző páncélelrendezések teljesítményei ismertek. A Tirpizt egy nagyjából 20-25-ször akkora bombától 1/4- akkora kárt szevedett, mint a Yamato vagy más "all or nothing" hajó. Ha azokat kapta el volna a Tallyboy, akkor szerintem azok örültek volna, ha nem süllyednek el ott helyben. Tényleg fel nem fogom, hogy ezek a "szakértők" milyen optikával nézik a világot.

Náha beleolvasok egy-két vadászrepülős youtube video hozzászólásaiba. Hát nehogy azt higyjük, hogy gyökerekkel csak a magyar oldalak vanak tele. Olyan hülyeségeket írnak le sokszor, hogy legszívesebben üvöltene az ember. :)

politikia következtetés és gondolatmenete nem már túlontúl merdek.
  • Lacusch69
    Vagy csak nem egyezik meg a győztesek által írt történelem könyvekkel.