15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
ambasa #6378 OFF
Nem értem a problémádat? Miből gondolod, hogy megváltoztattam az álláspontomat? Nem tetszik, hogy NoBear és én normálisan beszélgetünk és nem hülyézzük egymást? Hiányzik a gyíkháború, ami itt eléggé megszokott? Tudom, hogy szokatlan, de ha esetleg valaki számomra megfelelően igazolja az álláspontját akkor is körömszakadtáig ragaszkodnom kell az eredetihez, és természetesen a beszélgetőpartneremnek is az övéhez? Vagy csak egyszerűen szokatlan, hogy a névtelenségünket nem használjuk ki és arctalanul is úgy viselkedünk, mintha ezt szemtől szembe tennénk? Szokatlan, hogy hagyunk egymásnak kiutat és nem döngöljük agyagba egymást, és nem kényszerítjük egymást olyan helyzetbe, hogyha már saját magunk sem értünk egyet a korábbi véleményünkkel akkor is ragaszkodnunk kelljen hozzá, mert ha esetleg visszakozunk akkor kitudja mi történik velünk?
Egyébként nem véletlenül fogalmazok úgy ahogy, pl én nem írtam azt, hogy "teljesen hülyeség" azt írtam "tűnik" (az egy hangsúlyos szó ott) remélem érzed a különbséget. NoBear érezte.
Tudod NoBear és én ismerjük egymást más fórumról, ahol az ittenitől eltérően, még a legkeményebb vitákban is szokás megadni a másiknak a kötelező tiszteletet, tehát itt is megtesszük egymásnak (és szerintem másnak is). Tudod az a probléma ezen a fórumon is, hogy nem hagytok kiutat az elegáns távozáshoz, és ezért durvul el a legtöbb vita a legpitibb dologból.
Természetesen írhattam volna azt is, hogy na ugye, akkor nem is volt gyakorlat, pár eset nem a világ, mire NoBear visszaírhatta, volna hogy csak a szavakon lovagolok, de akkor is úgy van. Ezt szeretted volna inkább?
TG -
SZU #6377 Mármint hogy maga az alap elképzelés teljesen hülyeség eljutottál odáig, hogy rendben van, dokumentáltan csináltak ilyet, de nem napi szinten. -
ambasa #6376 ? -
SZU #6375 Azért te sem vagy semmi, a képtelen hülyeségtől eljutottál odáig, hogy nem volt napi szinten bevett gyakorlat! -
Freeda Krueger #6374 Valahol elemezték ezt is kockánként,és kiderül hogy 3 találat kellett a Párduc elintézéséhez,és a személyzet nagyobb része így is megúszta. -
NorBear #6373 M26-os csatázik egy Panther tankal a Kölni dóm elött 1945 március 6-án:
http://www.youtube.com/watch?v=o2JY5xfBx8A&feature=related
Úgy látom azért bátran használták a Pershingeket beépített területeken is.Ez viszont elméletileg a németeknek is jelentett némi előnyt hiszen a nyersanyaghiány miatt a páncéltörő lövedékek és a páncélzat minősége is rosszabb lett.Tehát nagyobb távolságban vívott harcokban szvsz kisebb esélyel vehették fel a harcot a tigris I és párduc tankok az M26-al szemben. -
NorBear #6372 De jogosan teszed mivel a két állításom tartalma erősen elüt -
ambasa #6371 Akkor, most a "gyakrantól" eljutottunk a "a nem volt minden napos gyakorlatig"? Nyugi csak kötekedek.
TG -
NorBear #6370 Valóban nem volt mindennapos gyakorlat de amíg a németeknek nem állt rendelkezésre az erősebb Panzer III és IV variánsból addig bizony nagyságrendekkel több kockázatot kellett bevállalniuk hogyha harcképtelenné akarták tenni a T-34-es és KV1-es harckocsikat.Annak viszont örülhettek hogy a hadjárat kezdeti szakaszában az oroszok még viszonylag kevés ilyen típusú tankal rendelkeztek. -
Freeda Krueger #6369 Túl elterjedt akkor mégsem lehetett.Itt ott egykét ilyen,de nagyon nem lehetett jellemző. -
NorBear #6368 A keleti fronton a német személyzet többször is ehez a módszerhez fordult
(kb 50-30m-re megközelítették az ellenséges hk-t és ellőtték a lövegcsövet).A KV és T-34-es tankok ellen ez nem bizonyult lőszerpocsékolásnak ugyanis a rövidcsövű Panzer III és IV-es harckocsik az imént említett orosz tankok páncéltestére lőve nem sok sikert tudtak elérni.Sokkal jobb ötletnek tűnt hogyha inkább a lánctalpakat és a lövegcsövet lövik szét.Ez utóbbi elég veszélyes volt magára a támadóra is mivel elég közel kellett kerülni ahoz hogy a lövegcsövet el tudják lőni.
http://www.youtube.com/watch?v=o0v1zTsuXDI -
Freeda Krueger #6367 Az első lövés a coax géppuskánál csapódott be,a második vitte a löveget,a harmadaik érte a tornyot,ha jól olvastam a leírást.
-
#6366 Szerintem egyszerűen mázlijuk volt. Ennyi. -
ambasa #6365 Ha figyelmesebben megnézed a képeket, nem a csőszájfékre céloztak hanem a toronyra szemből, egyszerűen az egyik gránát elkapta és letépte a felét, és valószínűleg ez volt az amelyik utána végigvájta a tetőpáncélt. Nem gondolom, hogy akár ma, akár akkor olyan jók lennének/lettek volna az optikai eszközök és a lövegek, hogy kb. 15x30cm tárgyra célozgassanak (szemből 15x15cm). Nem tudom, hogy ezt hol olvastad (megvallom én még nem hallottam róla), de számomra elég nagy hülyeségnek tűnik, hogy erre időt és lőszert pazaroltak volna, ennyi erővel célozhattak volna a célzótávcsőre, ahol gyengébb a páncél, vagy lőhettek volna először repeszgránátot pont ugyan ilyen okból, hogy rombolják az optikákat.
TG -
#6364 faaaantasztikus! -
NorBear #6363 Hmm egész jó állapotban van ahoz képest hogy fejjel lefelé volt egy sárkupacban több évtizeden keresztül ;) -
Freeda Krueger #6362 Tank a föld alól
ez is érdekes,érdemes végignézni -
Freeda Krueger #6361 A tankok nagyobb része amivel a németek találkoztak nem is volt csőszájfékes,persze attól még jó módszer ha ilyennel találkoznak,de nagy szerencse is kell hozzá.
De bevallom őszintén én ritkán látok így kilőtt tankot -
NorBear #6360 Persze lehet véletlen is de a németek ezt a taktikát gyakran allkalmazták a keleti fronton ezért nem merült fel bennem az álltalad említett lehetőség :) -
Freeda Krueger #6359 Lehetett véletlen is.Mint egy FPS ben,vagy szimulátorban :) -
NorBear #6358 Azért egy lövegcsövet/csőszájféket még 90m-ről sem könnyű átlőni mert a felülete elég csekély.De ismerve a tigris célzó optikáját no meg a pontos löveget ez a találat még bőven bele fér akár 90m-ről is...
-
Freeda Krueger #6357 90 méterről állitólag.3 találatot ért el a Tigris,de a Pershing javítható maradt. -
NorBear #6356 Elég közelről löhetett ha el tudta trafálni a csőszájféket... -
Freeda Krueger #6355
Az első kilőtt Pershing Európában,T26e3 változat,FireBall néven.
Érdekesség,semmi több. -
ambasa #6354 Meg előtte egy évvel, pont 1940. június 22-én írták alá a compiègnei erdőben a franciák és a németek a fegyverszüneti egyezményt amely lezárta a franciaországi hadjáratot.
TG -
Freeda Krueger #6353 Szintén Júniusban volt egy másik nagy hadművelet évfordulója is,pár évvel késöbb. -
harcu #6352 off
Most nagyképű leszek, de igazából baromira nem érdekelt, mit kapok történelemből, mindent tudtam. :) Aztán belenyúltam az angol polgári forradalomba, elmondtam, ötös. A történelemtanárral voltak súrlódásaink, mert mindketten szerettük az Nagy háború és a 2. világháború történelmét. Csak egy negyedik éveleji,szerintem jogtalan négyesért berágtam, és úgy döntöttem, hogy kötözködni fogok az óráin. Na, ez meg is történt. Ennek ellenére máig tisztelem és becsülöm, mint tanárt, még ha ezt nem is hitte volna, a legkorrektebb tanáraink egyike volt. Történt minden 1993-ban, és a tanárunk Baltás Dániel volt. -
SZU #6351 Naja, én csakazért imádkoztam, hogy ne húzzam ki a frankokat és a török hódoltságot Magyarországon. A többi jöhetett, de ezekre nem fordítottam időt. (értsd, kb. 1x olvastam el a tételt)
Kihúztam A-tételnek a törököket, B-nek meg egy szabadon választott történelmi költő-politikus-hadvezér életrajzát.
A tételnek felfirkáltam valami két sort, a B-nek semmit. Kiálltam és kezdtem a Bvel. Rommelt választottam és kb. elmondtam az első világháborút, a két háború közti részt, a II. VH-t, a merényletet. Majd leállítottak! =) (egy héttel előtte olvastam ki az életrajzát, és pár héttel azelőtt a hegyivadászos könyvét Rommelnek)
Kb. Azt mondta csillogó szemmel a vizsgabiztos, hogy életében nem hallott még ilyen jól kidolgozott B tételt. Biztos az At is ilyen jól tudom, ezért csak pár tőmondatban mondjak valamit. Nos, egy 10 perces burleszkbe illő jelenet után kaptam egy 5öst. De kb. a térképet néztem és leolvastam amit láttam.
Piros kard, török győzelem, dátum, piros csík, II. Szulejmán felirattal megy fel, aztán kék kard, dátum, magyar győzelem, kék csík... =) -
#6350 Együtt röhögtem a tanárral - akivel "osztottuk egymást 3 évig :) - hogy ebből mi lesz. Azok, akiknek kiemelt volt a töri, azok nem szerepeltek olyan szépen, mint én. Az érdeklődési kör már akkor is az volt, ami most... -
Freeda Krueger #6349 mázlista :)
Erről lehet annyit beszélni hogy a tanár mondja azt hogy köszönöm elég. -
#6348 9 éve érettségiztem. Pont ezt húztam töriből és nekem is akkor esett le, hogy jé, pont 60 éve volt. :) -
Freeda Krueger #6347 Tényleg a Német támadás évfordulója,a Szovjetunió ellen. -
ambasa #6346 Esélytelen, a pontos szovjet veszteségeket előbb fogod megtalálni, mint az amerikai páncélos veszteségeket.
Mellesleg június 22. van.
TG -
Freeda Krueger #6345 Azt szeretem ezekben hogy egy kockás képregények,vagy még annyik sem,de mégis a dobozokban van hozzájuk egy jó kis festés.
Az én általam betett képen levő két jármű is ilyen,de biztosan ismeritek őket. -
Lacusch69 #6344 Panther és Tiger tervezett továbbfejlesztések
link -
Freeda Krueger #6343
De itt egy érdekes kép. -
Freeda Krueger #6342 Hát ilyenkor nem irigylem a szakirodalmak szerzőit.
mikor ilyen kérdéseket próbálnak megválaszolni,bizony mindenki nagy fába vágja a fejszéjét.
Pedig egyre több adat van és mégis kevés. -
NorBear #6341 Hát igen....multkor a brit és amerikai páncélos veszteségeket próbáltam kideríteni de még becsült adatokat sem találtam úgyhogy kénytelen voltam az adatok alapján megbecsülni hogy kb mennyi lehetett az össz. veszteség. -
#6340 Németeknél 70 és 100 ezer közötti veszteséget is olvastam. A feljegyzések hiányában miatt ez van... -
NorBear #6339 A wikipédia szerint a német vadászpilóták kb 70000 légigyőzelmet arattak.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_War_II_aces_from_Germany
Az amerikai légierő 18418 repülőgépe veszett oda az Európai légiháborúban, harci cselekményeknek köszönhetően.A Királyi légierő 22010 gépet vesztett.Az orosz légierő kb 80000 gépe került veszteséglistára.Számomra viszont nem elég nyilvánvalóak az adatok.Az amerikai veszteségeken kívül nincsenek pontosan feltüntetve a veszteségek okai.A németek vesztesége kb 70000 repülőgép de hogy ebből mennyi veszett oda balesetekben illetve mennyi semmisült meg a földön az nincs feltüntetve.