15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • ximix #14358
    Orr átültetés :D
    pdf
  • ManoNegra
    Nem kéne áldozat szerepet itten előadni

Az áldozati szerep természetesen nem nekünk jár. Mi bűnösök vagyunk, hetedíziglen és tovább.
  • ManoNegra
    Senki nem engedett volna egy centit sem, ezért hívták a kefebajszos bácsit és nyalták a seggét.

Vagy tévedsz, vagy hazudsz. Nem tudom melyik a jobb. A magyar érdekek mellett Ciano gróf állt ki, nem a "kefebajszos". Ha nyaltuk volna a seggét, akkor a németekkel karöltve megtámadjuk Csehszlovákiát.
  • molnibalage83
    Maga az egész indexes cikk annak fényében muris, hogy ebben a 9 éves videóban már elmondta... A 6. perctől.
  • Renegade
    nyaltuk mi a hosszúbaszjú bácsiét is, majd aztán sok másét is, aztán innen már csak értelmezés kérdése: azért olyan amilyen, a magyar, mert hülye, vagy azért mert soha nem volt lehetőségünk teljes fájdalmában feldolgoznunk a múltunkat és ez borzasztó torzulásokat okoz az identitástudatunkon?

Ha téged, mint egyént ér egy trauma, akkor szerencsés esetben eljársz pszichológushoz és ha kellően érett vagy, akkor feldolgozod a múltad, ha nem akkor szopó van. Átrakva ezt egy nemzetre: volt nekünk valaha olyan politikai elitünk, aki azért küzdött, hogy a magyarok megismerjék, feldolgozzák a saját múltjuk keserűségét, vagy pillanatnyi haszonlesők tettek meg mindent azért, hogy a nekik tetsző sebekbe nyúljanak be csuklóig?
    Utoljára szerkesztette: Renegade, 2019.03.19. 13:04:57
  • molnibalage83
    Mármint kik között? Sajnos kb. annyira volt meg a békés barátság jegyében együttélés képe a Mo. és szomszédos államok között akkoriban, mint ma sok turbó fejében. Senki nem engedett volna egy centit sem, ezért hívták a kefebajszos bácsit és nyalták a seggét.

És a legszomorúbb az, hogy sokak fejben még mindig itt tartanak.
  • PrasCo
    Írsz a cikkről, amiről szót sem ejtettem. Írsz Hitlerről, amit _egyetlen_ példában vetettem fel.
    Abban látom a problémát, a nyelvedre lefordítva, hogy fogod a folyamatot, és a modellezésénél kivágod az ablakon a lényeg 60%-át, majd a fent maradó paramétert egyetlen potméterrel beállítod, hogy "ilyen egyszerű, tessék". Azért beszélünk el egymás mellett, mert két külön műszerfalat látunk.
    Mondjuk negyedórás YT-videók máshogy nem is igazán magyarázzák ezt el.
  • Renegade
    mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy milyen háttérbeszélgetések zajlottak akkoriban, tuti volt olyan forgatókönyv, hogy diplomáciai útán kérjük már vissza Munkácsig a felvidéket, esetleg milyen lehetőségek vannak a délvidégre (a Status quo meglett volna).
    Illetve mi zajlott le a lengyeleknél, gondolom náluk is felmerült, hogy a volt Szovjet tagálamokból mintha járna nekik valami.
  • molnibalage83
    Tudod, ez pont olyan, amikor a '90-es években egyesek verték azt asztalt, hogy 'akkor most lehetne visszafoglalni a Vajdaságot'. Hála istennek ennél több realitás érzéke volt egyeseknek, de kb. ilyen szinten "gondolkodott" az akkori politikai vezetés.

Lásd itt. Az "after that" résznél. Hát kb. annyira gondolták ezt végig, majd kitalálunk valamit. Hát kurva jó... Fél év után már hátra arcot akartak tolni. Vastaps...

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.03.19. 12:35:17
  • molnibalage83
    Akkor azt hiszen nem fejtettem ki. A te második részed arról szólt, mi lett volna, ha nincs Hitler. Ez lényegtelen. Volt.
    Az egész cikk narratívája arról szól, hogy ennek fényében milyen mozgásterünk és lehetőségünk lett volna, hogy valóban áldozatok legyünk.

A peremfeltételről van szó. Az idézett cikk kapcsán teljesen lényegtelen odáig visszamenni, hogy mi lett volna, ha nincs Hitler. Irreleváns. Volt.
  • Renegade
    "Ehhez mennyire kell hülyének lenni...? Nem tudok kellően nagy facepalmot rakni ide."

Nagyon, de ez lényegtelen, ez egy görbe végén van, amikor már nem gondolkodsz tisztán, a gond, hogy ebben a tekintetben az emberi tudat olyan mint a béka, a forróvízben, te azt hiszed, hogy ezeket az embereket beledobták, nem pedig a langyos vízben kezdték, ez az amit nem veszel figyelembe, amikor véleményezed a múltat.

• Renegade
    azzal egyetértek, hogy az USA-nak hadüzenet az érthetetlen, mondjuk azt nem tudom, hogy ez mennyire volt kötelező/formalitás, az adott korban. Pl, a románok, bulgárok is hadat üzentek? Ha nem üzenünk hadat, akkor megúsztuk volna a bombázást, vagy simán hadatüzennek nekünk a szövik, amikor már elérhető távolságban vagyunk?

Ki és mire? Hát ott van a cikben, a magyarok arra, hogy ki tudnak ugrani, és talán még egy kis segítséget is kapnak, az angolszászok meg hozták a papirformát, behazudtak valamit (ez a fő gond szerintem), csak hogy kevesebb hadosztállyal keljen szembenézniük, ami stratégiailag egy jó húzás, csak embertelen.

forgatókönyvek:

A: ellenálunk, az ország elesik, minden zsidót elhurcolnak, ugyanolyan véres harcok mint amelyek megtörténtek, jó eséllyel több magyar marad életbe, (persze lettek volna kivégzések, tisztogatások, német féle málenkij robot, de csak nem annyi halott, mint Donnál), Erdélyt bukjuk, talán a románoktól visszakapjuk tiszántúlt (nekik kedvez a bécsi döntés, szövetségesei a németeknek), és talán megkapjuk a felvidéket, a béketárgyaláok után, délvidéki mészárlás elmarad.
    B: ami történt
    C: Szálasi féle bábkormány, zsidók szintén kuka és talán még komolyabb retorziók, mert ha Szálasiék abban a pár hónapban akkora kárt okoztak, akkor mi lett volna, ha erre éveik vannak.

Szerintem az ország közhangulata sem tett mást lehetővé, mint a lavirózást, lehet fújni az akkori rezsimre, de nem nagyon látok szignifikánsan más opciót, tudod, mi innen könnyen okoskodunk.
  • PrasCo
    "A kommented "mi lett volna ha" rész nem érdekes." - A teljes kommented arról szól végeredményben, hogy "mi lett volna, ha", csak nem írod expliciten le. Ezzel szemben én ezt arra használtam fel, hogy azt kommentáljam, ami _volt._ A többire azért nem reagálok, mert tisztában vagyok azzal, hogy ha nem intézed el az elején egy "rgr"-rel, akkor a rohadt életbe' sem fogunk értelmezhető konklúzióra jutni, tehát nincs értelme.
    De fogjuk meg máshonnan a kérdést. Megérkezik a német javaslat, vagy akár már a kérés a részvételre. Te hogyan döntesz?

...oké, hülye kérdés volt, te nyilván rávágod, hogy "nem, és kész." Nem kell túlbonyolítani.
  • molnibalage83
    Lássuk azt, amit 1941-ben is tudtak a hadüzenet előtt.

Alig 20 éve volt a "Nagy Háború", ahol...

1. A németek kétfrontos háborút vívtak...
    2. Az USA beszállt..
    3. Oo-t kiléptették...

És végül mégis Németország (pontosabban császárság) vesztett.

Ezek után ki gondolta azt, hogy akkor jó ötlet a Szovjetuniónak hadat üzenni úgy hogy:

1. Nyugaton nem zárult le a háború...
    2. Akkor már volt balkáni és afrikai front is.
    3. Mi üzenünk hadat az USA-nak...
    4. Amikor a Szu-nak is...

Ehhez mennyire kell hülyének lenni...? Nem tudok kellően nagy facepalmot rakni ide.

Értem én, hogy a revízió ott lebegett mindeni szeme előtt, mint a drog. De az igazi politikus attól az, hogy nem populista és önsorsrontó módon dönt.

Szóval bocsánat, de itt semmi "hindsight is 20/20" nincs.

A kommented "mi lett volna ha" rész nem érdekes. Nem az a kérdés, hogy mi lett volna ha, nincs Hitler, stb.
    Azon lehet lamentálni, hogy az ostoba magyar vezetés hogyan navigálta be magát oda, amiből fél év múlva ki akart lépni. És önként. Ez a lényeg. Minden más csak púder.

Az egész cikk gondolatmenete arról szól, hogy itten mi voltunk áldozatok, amin pislogok, hogy Borhi ilyet mond a linkelt videóval szembeállítva. Van egy érzése, hogy az index nem kicsit csavart azon, amit mondott... Vagy B.L. is megváltozott.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.03.19. 11:40:59
  • Renegade
    te nem érted, én az általános világpolitikai játszmáikra utaltam, pl ahogy destabilizálták az arab világot, gyarmatokat, és ebbe a világpolitikai hozzáálásukba remekül beleilledt a magyarokkal való cicázás, ahogy 56-ban is elhúzták a mézesmadzagot.

nem hiszem, hogy nem látod a narratívát.
  • molnibalage83
    Az lehet, hogy nem volt mozgásterünk és a végén ugyanúgy megszállnak, csak nagyon más az olvasta annak, hogy ha 1941-ben sem engedjük át őket, nem megyek a szovjetek ellen és fegyveres ellenállás közben elfoglalják az országot.

A lengyelek is szovjet befolyás alá kerültek 1945 után, de senki nem vesztes és náci csatlós államként kezelte a békekötéseknél tudtommal. Ez orbitális difi.

Ezzel szemben, mint toltuk a kétkulacsos seggnyalós politikát és ellen se állt az ország a német megszállásnak 1944-ben fegyveresen.

Ezek után kérdem én ki és mire számított...?
  • molnibalage83
    Bocsánat, de ugyanazon történelmet nézzük?

A térség destabilizációja azzal kezdődött, hogy a két kisiskolás (Románia és Magyarország), a tanító nénihez ment (Németország), hogy eldöntse a homokozó melyik része kié. (Bécsi döntések.) Ez egyenese következménye volt annak, hogy kefebajszos egyént hagyták békeidőben asztalt verni úgy, hogy megszállhatta München után a cseheket.

Tetszik érteni? Mintha ma Németország fogná magát, megszállja egész Csehországot, németek átveszik az ország bel- és külpolitikája felett az uralmat és ehhez senki nem szól semmit. Aztán felbátorodva a német sikereken és a jugó elleni támadás kiszolgálása és bécsi döntések miatti hűség (?) miatt beleszálltunk nem csak a szovjetekbe, de az USA-ba is. Önként, dalolva.

Ez a destabilizálás.

Kit és mit destabilizált, amikor 3+ éve világháború volt 1944 elején. Miféle "destabilizációról" beszélünk hadviselő államok között...?

Pislogok, de hatalmasat. Fogalmakat tetszik keverni, összemosni, stb.
  • PrasCo
    Tulajdonképpen egészen egyet is értek, viszont egy dolog:
    "A Magyar Kormány teljesen ostoba, rövidlátó döntéseket hozott." - Igen, és nem. A politika társadalom-, nem reáltudomány. Még ha valaki perfekten le is vezeti a matekot, próbáld meg elmagyarázni az országnak húsz év irredenta propaganda után mondjuk a bécsi döntésekre, hogy "Ööö, szerintem ez rossz ötlet." Tudom, hogy rossz párhuzam, mint ahogy mindegyik az, de hasonló politikai öngyilkosság lehet talán most Ukrajnában azt mondani, hogy "gyerekek, hagyjuk ezt a pár területet, ugrott, hát ugrott, nem? A körülmények nem nekünk fekszenek." Nem beszélve arról, hogy "hindsight is 20/20". Mindenesetre nem hiszem, hogy az első világháború nélkül, kiragadott eseménysorként meg lehetne fogni a másodikat en bloc, illetve - nyilván vitatható, de - nem tulajdonítok mindent eldöntő szerepet az egyes politikusoknak. Kicsit mint az a klasszikus gondolatkísérlet (vagy "baromság", vérmérséklet szerint), hogy visszamegyünk az időbe, Hitler kap egy golyót m'ttomén, '23-ban, akkor mi van? Mi van, semmi, jönnek a kommunisták és esélyesen jön egy újabb Európa-legyalulás. A bizonytalanság, káosz növekszik, a politikai-társadalmi palettán a haranggörbe elhúzódik a két szélre, valahol itt és most is megfigyelhetjük ezt éppen.
    Úgyhogy hiába értek egyet azzal, hogy baromira nem mondhatunk el "nagyobb kaliberű" neveket, illetve azt is valahol jogosnak értem, hogy - fogalmazzunk így - a magyar nép, társadalom, projektíve a mindenkori kormány jellemzően egy vízióktól, jövőn átívelő építkezés gondolatától, ambícióktól mentes, máról holnapra élő csőgörény-életmódot folytat az utóbbi... [évtizedek száma ízlés szerint behelyettesítendő] évben (nem véve túl komolyan az általánosítást, teszem hozzá, inkább úgy értve, hogy mi látszik ebből makroszinten), nem lehet CSAK ezzel leírni azt, ami történt. Időnként az ember, túlegyszerűsítve, a f*sz rosszabbik végére kerül. Ez a felelősség alól nem ment fel, de a körülmények mélyebb vizsgálatának lesöprését is kontraproduktív dolognak tartom azzal, hogy "mi b*sztuk el, mint mindig".
    Utoljára szerkesztette: PrasCo, 2019.03.19. 11:20:45
  • Renegade
    vagy = vagyunk
    helyekkel = hegyekkel (bár ez akár helyekkel is értelmezhető)
    Utoljára szerkesztette: Renegade, 2019.03.19. 10:56:31
  • Renegade
    Amúgy mi lett volna, ha 41-ben SEM engedjük át őket? Megkockáztatták volna, hogy csak Szlovénián és Olaszországon keresztül vigyenek csapatokat a Balkánra? Megszületett volna a II. Bécsi döntés az akkori formájában? Vagy dacból megszálnak minket, kapunk egy bábkormányt, ahogy a szlovákok. Esetleg a románok lettek volna a csendőreink megszálás idején? Vagy már 42-től ment volna a zsidók összefogdosása? Valószínüleg akkor egy sem maradt volna az országban, de valahogy nehéz elképzelni, hogy a háború végén ne lett volna még nagyobb felelőségünk a Holocaustban, ugyanúgy orosz megszálás alá kerültünk volna, Lehet, hogy több magyar élte volna túl, nem lett volna doni csata esetleg délvidéki mészárlás, de az is, hogy nem, mert mondjuk egy Szálasi féle bábkormány által felállított hadsereg ugyanúgy részt vész a harcokban, sőt, még betegebb módon, akár.

Szóval, én nem nagyon látok, olyan forgatókönyvet, ahol mi boldogan élünk, míg meg nem halunk és Ausztiához hasonlóan minimális veszteségekkel, gyors szovjet kivonulással megúsztuk volna, pláne, hogy kvázi mi vagy Közép-Európa, az ideális koridor ország, szép nagy alfölddel a tankcsatákhoz, klasz folyókkal és helyekkel a hidfő harcokhoz.
    Utoljára szerkesztette: Renegade, 2019.03.19. 10:42:45
  • Renegade
    nem értek egyet.

ez a cikk árnyalja a történelmi eseményeket, nem pedig megváltoztatja, ha igaz, akkor újabb ismeretekkel gazdagodunk, meg vérmérséglet függően puffogunk.

sajnos elég jól beleillik abba a narratívába, hogy az angolszászok és a franciák mindent megtesznek azért, hogy destabilizáljanak egy térséget, ha abból előnyük származik. Szóval ez a kiegészítés, nem menti fel a magyarokat, cserébe mégjobban meggyűlöltetheti az imperalista gondolkodást.
  • molnibalage83
    Véleményem.

Nem kéne áldozat szerepet itten előadni, amikor házhoz mentünk a pofonért.
  • Pluskast
    Épp én is ezt akartam belinkelni. Jó kis gyalogok voltunk a nagyhatalmak sakktábláján....
  • Renegade
    érdekes:

kiugrási kísérlet-megszállás
    Utoljára szerkesztette: Renegade, 2019.03.19. 09:13:49
  • RatBaG #14334
    Ripples and waves in the normally flat deck of the USS Wisconsin (BB-64), caused by ramming USS Eaton (DD-510) at 20 knots (23mph/37kph)

• fonak
  • fonak
  • molnibalage83
  • molnibalage83
    A wikis link szerint már az sem biztos, hogy az egész történet igaz és lehet, hogy csak krími tatár vagy más távol keletiesebb szovjet polgárról volt szó.
  • SZUsszan
    Az erősen színezett verziója a történetének a My way.
  • Renegade
    felkerült virágboltba, én nem merem megnézni, majd valaki mesélje el milyen volt
  • molnibalage83
    Vagy a Civil Katonák vagy más Ambrose könnyben esetleg a Liberation trilógiában olvastam, hogy amikor lengyelektől kezdve mindenféle nációt ejtettek fogjuk és végül őt is, akkor pár jenki katona vakarta a fejét, hogy "ki az Isten egerével háborúzunk mi?"
  • ximix #14326
    Szép történet, volt mit mesélnie "otthon" :) - Wiki link

Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.03.16. 00:47:08
  • molnibalage83
    Zsír. Köszi.
  • ximix #14324
    Valószínűleg igen, de az Oklahomán volt akkor a lik, hogy az elején nem nagyon kellett szivattyúzniuk szerintem.
    pdf
    Teljes élettörténet képekkel link
  • molnibalage83
    Köszi.

Ez a talpraállítás úgy megy, hogy csak egy ideig húzzák és aztán szivattyúva visszabillen lassan?
  • Freeda Krueger
    Tán most...
    Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2019.03.08. 17:27:02
  • molnibalage83
    Nekem nem látszik semmi.
  • Freeda Krueger

Oklahoma
    Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2019.03.08. 17:26:12
  • Kurfürst
    Ha már Tigrincs.