II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ulvar
Az elég érdekes lenne ugyanis Dortmund az szinte teljesen Nyugat Németország míg Berlin Kelet Németországban van. Mármint... érted 😊 Tájegységileg 😊.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

MaSzKa
Németország újjáépítésérõl nincs valami részletes cikk ami az igazságot írja le?

Szemben három szovjet front sorakozott: Zsukov marsall 1. Belorusz frontja,

már sejtem innen eredhet a Borussia Dortmund
maradhattak oroszok Németországban?

_______ Verein für Raumschiffahrt - Wernher von Braun _______

Berlin 1945
Ez is mostanában történt

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Mussolini
Napi halálozás

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Üdv!

lonesentry.com/ talán itt találsz olyat amit keresel.

karosszéktábornok.blog.hu

Üdv mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni....Fõként a brit,amerikai és német páncélos legénység kiképzési anyaga érdekelne nagy vonalakban... de errõl sajnos még nem igazán találtam hasznos forrást.

A segítségeteket elõre is köszönöm!

kisbarátok
Érdekes oldal,hátha valaki nem ismeri.

MaSzKa

MaSzKa
The German Panzer: " Tiger Tank "
6 részes

Ulvar
<#eljen>

Talán egyszer...

Molnibalage
Természettudományos és egyéb topikikon nehéz a "kreatívabb" és vicces oldalát mutatni az embernek. Csak látnál röplabdázni... 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem is tudom,komolyabbnak tûnsz néha,földhözragadtabbnak,de ezt ezután majd másképp látom...
Vagy csak nekem újdonság a líraibb oldalad?
Lépésekre vagy a saját versektõl...

Molnibalage
Náhát. Miért? 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Érdekes,nem is gondoltam volna rólad <#wink>

Molnibalage
Aham. <#zavart1>

Ezt a cikket te írtad?Vagy félreértek valamit?

Molnibalage

Sõt a Muhi csata is aznap volt...

Ulvar
Furcsa ez az április 11. József Attila születés napja, ezáltal a költészet napja, és ugye bár a Délvidék visszaszerzése. Szép.

évfordulós
Hétvégén volt az évfordulója...

Erre a megfelelõ forrás szerintem a Hadtörténeti levéltár lehet, zaklasd ezzel Számvéber Norbertet, tippem szerint neki van ilyen tekintetben a legnagyobb ismeretanyaga ma Magyarországon, mint az intézet levéltárosának. Ha jól sejtem, segíteni fog.
Zsolo007
Köszi az infót!

Nem katona, inkább alakulatszinten keresek egy ilyen oldalt, egyrészt hogy lássam milyen egységek voltak akkor és hol és hogy azoknak mi lett a sorsuk. A nevek láttán lehet Anyámnak beugrik valami, mert tipp az van 😊.

Konkrétan olyan oldal, ahol katonaszinten le van írva ki hol szolgált nem igazán van.
Inkább itt érdeklõdj:HM levéltár

ha valahol van adat róla akkor ott...

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Zsolo007
Sziasztok!

Tudtok olyan oldalról ahol részletesen le van írva, hogy a keleti fronton mikor, hol, mely magyar egységek voltak kint? Specifikusan 1944. június eleje érdekelne.

Azért kérdezem, mert szeretném kideríteni hogy Anyukám nagybátyja melyik egységnél szolgált ekkoriban. Van kemény egy darab levelezõlapom 1944.06.09-es dátummal, V/254 tábori posta számmal. Mit gondoltok hogyan lehet ebbe belevágni? Elég információ ez vajon (van persze név meg rang is, de több nincs)?

Köszönöm!

[NST]Cifu
A saját nézõpontom:

-A személyes pártállást, véleményt egy típusismertetõben nem igazán bölcs dolog belekeverni. Tényszerûség...
-Tetszik vagy sem, de egy háborúban a vesztes fél általában szív. Nagyon. Az I. világháborút a központi hatalmak elvesztették. A szerencséjük az volt, hogy az antant is kivérzett rendesen, és már õk is vágytak a békére, különben akár az is megtörténhetett volna, hogy az antant betör a központi hatalmak területére, és egyszerûen felosztják azokat egymás között. Amíg az antant húzhatta volna még a háborút, a központi hatalmak már nem. A németeknek és a monarchiának nem volt választása, meg kellett egyék amit kifõztek ellenük. Tök mindegy, hogy milyen igazságtalannak vagy aljasságnak tûnik...
-A Zumwalt osztályra vonatkozó megjegyzése elég méretes baklövés. A Zumwalt ugyanis drasztikusan túlköltekezõ, az eredeti elképzelésekben túlságosan is nagyravágyó (elektromagnetikus ágyúk, forradalmi állómágneses meghajtás, stb.) programok egyik mintapéldánya, és még így is jobban járt, mint az US ARMY gigászi FCS programja, és hasonlatos a USAF F-22A programjához. Mert azt, amire a Zumwalt jelenleg képes lesz, azt többé kevésbé tudja a fele akkora vízkiszorítású Francia-Olasz FREMM fregatt, természetesen kisebb fegyvermennyiséggel, de egy Zumwalt árából hat FREMM-et lehet vásárolni, és mellesleg sokkal alkalmasabb is a partközeli mûveletekre, mint az amerikai szuperromboló.
-Azt sem értem, miért kell azon lovagolni, hogy elavultak a csatahajók. Egy rakétás gyorsnaszád pitiáner pénzbõl kijön, 4 fejlett hajó elleni robotrepülõgépe pedig komoly veszélyt jelent bármilyen felszíni egységre. A kínaiak inkább erre fekszenek most rá, szemben az amerikai haditengerészettel. Mert a Zumwalt pont olyasminek tekinthetõ, mint egyfajta "modern" csatahajó, csak éppen az US NAVY-n kívûl senki sem akar ilyen célú monstrumokat. Még Kína vagy Oroszország sem.

Ettõl függetlenül abban azért Ollienak adnék igazat, hogy a német csatahajókat talán kissé igazságtalanul támadják Okunék. Csak ezt nem ilyen fröcsögõ hangnemben kellene azért elõadni...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Nyilván még hosszú ideig lesz vita tárgya hogy melyik páncélelrendezés volt a jobb.
Ennek csak örülhetünk hiszen így jelennek meg a legjobb könyvek ,cikkek,diagramok,stb.

Molnibalage
Én nem erre gondoltam. Nagyon sok dologban igaza van, csak nagyon vad dolgokat jelent ki pár példa alapján úgy, hogy a vizsgált környezetet leszûkíti, ergo kiszór mindet, ami neki nem szimpatikus és torzítaná az õ világképét.

Mintha és odamennék egy 14 évese srácokhoz és jól elvernék 10-et zsinórban. Ezek után feltételezni, hogy a világ összes férfiját képes vagyok laposra verni, az elég meredek. Õ pedig lényegében ezt teszi...

A mûszaki részével nem tudok vitatkozni. Igazából az õ általa említett szakértõk elemzéseit nem nagyon ismerem, de felesleges is. A valóság ismert. A külnöbözõ páncélelrendezések teljesítményei ismertek. A Tirpizt egy nagyjából 20-25-ször akkora bombától 1/4- akkora kárt szevedett, mint a Yamato vagy más "all or nothing" hajó. Ha azokat kapta el volna a Tallyboy, akkor szerintem azok örültek volna, ha nem süllyednek el ott helyben. Tényleg fel nem fogom, hogy ezek a "szakértõk" milyen optikával nézik a világot.

Náha beleolvasok egy-két vadászrepülõs youtube video hozzászólásaiba. Hát nehogy azt higyjük, hogy gyökerekkel csak a magyar oldalak vanak tele. Olyan hülyeségeket írnak le sokszor, hogy legszívesebben üvöltene az ember. 😊

politikia következtetés és gondolatmenete nem már túlontúl merdek.

Vagy csak nem egyezik meg a gyõztesek által írt történelem könyvekkel.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Részigazságok. Azzal egyetértek, hogy W.C egy idióta volt. A többi következtetés és gondolatmenet viszont elég meredek és inkább vágyakra és feltételezésre épít, mint valós történelmi tanulságokra, vagy csak szelektíven emléjezik. Pl. diktatúrák bukása és személyek halála. Simán felsorolhatta volna, hogy hány diktatúra alatt volt személycsere, ahol a fõnök halálát simán túlélte a rendszer...

Kisendre
Pedig szerintem vannak benne igazságok.

Molnibalage
Új bejegyzés.

Azt kell, hogy mondjam, a politikai elemzés a végén kicsit sci-fi kategóriás...

Nem tudom. Utoljára még a 44-es bázissal mentem ki. Pedig mennék én is, meg asszony is! =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Punker
van még ilyen buli a szlovákoknál?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Jó kérdés.
A Walther P38 egyszer sem csettent el ugyanabból a doboz 9mm-sel.
Ebbõl feltételezem, hogy az egyébként is változatos hibát produkáló MP40-es számlájára nyugodtan írható az elcsettenés is! =)

Bár igaz, ami igaz, a Kar98K is elcsettent nekem kétszer, de mellette szóljon, hogy egy marék olyan lõszert vetettem be, ami már elcsettent az MG42-ben. <#buck>

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
Az elcsettenés (MP40) a fegyver vagy a lõszer miatt volt? 😉

Nekem volt szerencsém mindkettõvel eldurrogtatni pár tárat.

Mivel nem vagyok profi lövész, az amatõr (szubjektív) konklúzióim a következõek voltak:

-Az M1A1-be nehézkesebben lehet tárat cserélni, mert egy sínre kell ráilleszteni és azon feltolni a tárat. Az MP40-nek a becsattintás vakon is könnyen megy egy AKhoz szokott embernek.

-A Thompson sokkal, de sokkal gyorsabban lõ. Egy 20-as tár kb. max három-négy rövid sorozat! Ez nem feltétlenül elõny szerintem, bár egy szobába célzás nélkül beengedni egy másfél másodperces sorozattal 20 .45-t biztos tarol...

-Cserébe a Thompsonnal alig bírtam levarázsolni 15-20m-rõl a fél literes mûanyag palackokat. Full sorozattal a szórásképem 5-mre elõttemtõl a 100m-re lévõ golyófogó tetejéig. Rövid sorozatokkal (egy számomra gyors elsütés elengedés kb. 5-8 lõszer eldurrantását okozta) meg alácélozva lehet rendesen borigatni a palackokat. Csípõbõl tüzelve eltalálni szinte esélytelen a mellalakot 30m-rõl full autóban...

-Ha a Thompson úgy lõ, trrrrrr, az MP40 úgy hogy tac-tac-tac. Csípõbõl tüzelve 30m-en a mellalakon volt a full sorozat 70-80%-a!

-Könnyû vele egyeslövést is tüzelni, auto módban is. A rövid sorozat annyi lõszert jelent, amennyit akarok.

-Nagyon pontos. Vállhoz szorítva, rövid sorozatokkal 30m-rõl CD lemezeket juggattam ki. 15m-rõl a palackok gyerekjáték.

-Nem is érezni visszarúgást szinte. Kb. mint egy erõsebb légpuska! =)

Természetesen elõjött probléma is, de ezek régi fegyverek és ki tudja, melyik hogy volt karban tartva, illetve mennyit lõttek vele elõttem.

De a Thompson nem produkált, csak egy hibát. A hüvelykivetõbe szorult egy "kémény". A kivetett hüvely kiállva odaszorult, de könnyen és gyorsan el tudtam hárítani az akadályt.

Az MP40-el elég változatos akadályaim voltam a 120 lövéssel.
Elakadt a tárban egy lõszer, elcsettenés volt 2 is. Az egyik hüvely keresztben akadt meg a kivetés közben.
Az egyik lõszer magját töltési hiba közben belenyomta a hüvelybe. Ami ettõl tuba szerûen szétrepedve kinyílt. A zár nem is ment a helyére, csak félig. Ki kellett vakarni a csõbe szorult muníciót.

De ettõl még az MP40-essel könnyebb volt találatot elérni, gyorsabban tudtam tárazni, kisebb a hangja is. Ha annakidején egy jól karbantartott új típust választhatok, vagy egy ugyanolyan Thompsont, akkor inkább MP40-el mentem volna harcba.

Az alábbi felsorolásban nem volt PPSH-41, de vele is lõttem. Szerintem ugyanolyan jó a lõképe, mint az MP40nek, de nem akadt el sem most, sem 65 évvel ezelõtt! =)

[NST]Cifu
Egy "jobb, még jobb, legjobb" listánál nem árt felállítani egy listát, hogy mi alapján osztályozol. Tûzgyorsaság, tömeg, tárkapacitás, ergonómia, megállító hatás, megbízhatóság, méret, ár. E nélkül a mi a jobb nehezen védhetõ kategória.

Ami az elõállítási részt illeti, a katonát ez nem fogja érdekelni, tehát ezt a véleményt például itt lehet megfogni...

Az alábbi videóról mi a vélemény?

http://www.youtube.com/watch?v=RuhQdvkORu4

A .45-ösnek szerintem nagyobb a megállító ereje mint a 9 milisnek valamint a Thompson-nak nagyobb volt a tûzgyorsasága mint az MP-40-esnek.Rövid hatótávon ez nagy elõny volt a Schmeisserel szemben.No de az alapján kihirdetni hogy az amerikaiak üdvöskéje jobb volt mint a német vetélytárs?

Azért az MP-40-esnek is volt egy két elõnye az amerikai riválissal szemben.

1.) Az MP-40 pontosabb volt mint a Thompson

2.) Olcsóbb és egyszerûbb volt elõállítani magát a fegyvert és a hozzá való lõszert egyaránt

[NST]Cifu
<#fejvakaras>

1 Short ton = 2000 font = 907,18 kg...

Molnibalage
A short ton = 1000 font? Érdkes kerekítés. 😊

[NST]Cifu
Ez szerintem fordítási hiba. 75 short tons (ami amerikaiul "tons") az pont 68 tonna (75x 907kg = 68,025 kg), bár a 120mm-es Panther frontpáncél tényleg furcsa (a Panther II.-õn mondjuk mintha annyit terveztek volna).

Üdv!

A háború fegyverei lényegében a csatamezõ címû sorozat "testvérkéje".
Nem rossz sorozatok de azért elég sokszor elõfordul hogy hibás adatokat közölnek.Pl: Tigris II tömege 75 tonna, Panther frontpáncélja 120mm vastag ...stb

MaSzKa
ajánlom "A Háború Fegyverei " sorozatot mindenkinek
Discovery-n volt

UFO-k A Harmadik Birodalomban
ez meg az m2-es csatornán

érdekes dolgok vannak benne

veszelka
degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

A forrás azért különösen jó. 😊
Molnibalage
Ha titkos robbantások voltak, akkor szerzõ honnan tud róla? Elég nevetésges olyat leírni, hogy titkos, mert csak a legszarabb szeizmográfok nem jelezhették ki ezeket...