15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Pluskast
    Ehhez csak annyit, hogy a nagy földrajzi felfedezések koráig Európában meghatározó szerepünk volt. Pl III. Béla uralkodása alatt sz ország egész éves jövedelme annyi volt mint Franciaországé. Második feleségét Capet Margitot - aki VII Lajos francia király lánya volt - csak úgy vehette el, hogy kimutatásokkal igazolnia kellett az ország jövedelmét. Igencsak meg lepődött a francia király amikor megtudta hogy, az országnak mekkora a vagyona. Vagy vehetjük Nagy Lajost, aki Dalmácia visszaszerzésekor 80 ezres haderővel indult meg. Azért kevés ország volt képes kiállítani abban az időben ekkora sereget. Szóval igen volt időszak mikor komoly hatalom voltunk Európában.
  • Molnibalage
    Ebben az értelemben bármelyik ország fontos lehet talán Svájcot leszámítva. Csak attól függ, hogy kinek mi a célpontja és honnan hová tart...
  • Pluskast
    A stratégiailag fontos szót katonai értelemben mondtam. Értsd: Átvonulási terület.
  • Fec papa
    A törökök abból éltek hogy háborúztak, ilyen volt a belső rendszer, így kaptak földet, hogy a hadjáratokban vettek részt. Az már más kérdés hogy rossz helyre jöttek. De ne mond már nekem hogy régen egy hegyekkel körülvett termőföld nem volt jó hely. :D Amúgy meg igen, ha nincs Magyarország hanem szláv államok mindenfele, akkor Zsigmond sincs hogy megvédesse a németeket Magyaraországgal, hogy kiépíti a kettős várvonalat. Ha nincs egy egységes állam, nem tudta volan kiépíteni, és a kisebb államokon valószínűleg átrohan a török még bőven 1500 előtt, és máris ott vannak a cseh-német-osztrák határokon. De ez már nem II.világháború.
  • Molnibalage
    Tehát csak azért kellett erre jönni, hogy a nyugatabbra levő húsosfazékhoz hozzáférjen aki keletről jön. A törökök tudtommal többet bukat a területen, kis hazánk nem hozta, hanem vitta a pénzt.
  • Fec papa
    Hát szerintem azért a történelem során azért egész jó helynek számított ez a Kárpát medence. Persze ahogy fejlődik minden egyre kevésbé. Azért régen elég nagyott kellett kerülni hogy bejuss Nyugat-Európába anélkül hogy Magyarországon ne kelljen átkelni, értelemszerűen Kelet és Dél-Kelet felől.
  • Molnibalage
    Apa, keződik...
  • Pares
    Nálad csak az olaj számít valaminek, ugye?
  • ManoNegra
    Meg arany, szén, fa, só.
  • Ulvar
    víz víz víz + kiváló termőföld.
  • flashpointer
    Egy csomó szép asszonyka
  • Molnibalage
    Szerintem meg sokat túl sokat képzelnek arról, hogy mennyire voltnuk mi meghatározók a történelem során.

Az is rejtélyes, hogy miért van stratégiai jelentősége ennek az országnak. Szinte semmilyen jelentős erőforrása nincs, a kellemes klímán kívül és két nagy folyón kívül szinte semmink sincs.
  • Lacusch69
    "Merjünk kicsik lenni"
  • Lacusch69
    A strat. bombázók fő szorgalmazója W.Wever tábornok meghalt '36-ban repülőszerencsétlenségben. (A fia 44 győzelmes ászként egy Me-262-esben esett el '45.áprilisában)
  • ManoNegra
    Az átjáróház titulus, barokkos túlzás. Inkább a Habsburg uralkodóházzal nem találtuk az összhangot, de a török is megrekedt itt, és az I. világháborúban sem volt a területünkön idegen katona.
  • Molnibalage
    ?

Max átjáróház voltunk, de jelentőségünk Mátyás óta kb. 0. Mióta feltalálták a vasutat a Duna sem annyira fontos tényező.
  • Pluskast
    Tök mindegy mert Magyarország nem kerülhette el a háborút. Nem tudtunk volna semlegesek maradni. Ha megpróbáljuk akkor lerohannak minket a németek a magyar zsidóságot még hamarabb és még nagyobb számban deportálták volna. Az ország meg mindenképpen szovjet megszállás alá került volna, ahogy tették ezt a lengyelekkel is pedig ők aztán Anglia szövetségesei voltak. Szóval lehet okoskodni de ez a háború nem volt elkerülhető. Mi nem vagyunk Svájc. Mi stratégiailag fontos helyen helyezkedünk el Európa térképén.
  • Fec papa
    Jah imgurró nem linkelünk, nem néztem honnan van. :D De igen ez az.
  • Freeda Krueger
    Gondolom igen,mert nekem sem látszik a 7912 es.
  • ManoNegra
    Ez az? Köszönöm!
  • Ulvar
    Jan 26.-i Ősök tere műsor. Beszélgetés a Doni katasztrófáról.

• V43 1105
  • Freeda Krueger
  • ManoNegra
    Én nem is látom. A kép címét be tudnátok másolni?
  • Ulvar
    Amúgy nincs ebből még nagyobb felbontású kép?
  • Ulvar
    Kár hogy most nem áll ott egy KT.
  • Fec papa
    Kapisztán tér 1944 Októbere.

• robgros

Az azért röhejes, hogy annyiféle röppentyű mellett pont a stratégiai bombázókra fordították a legkevesebb figyelmet. Nem mondom, hogy a kutya se foglalkozott ezzel a fegyvernemmel, de a hadviselő felek közül azért Hans-ék eléggé le voltak maradva.
  • TomDantes
    Egyrészt már a 20-as évek elején voltak tárgyalások Magyarország és az oroszok között. Ekkor még a német szövetség látóhatáron se volt. Ám ez a közeledés is kútba esett az erősen orosz-ellenes antikommunista magyar vezetés miatt.

Másrészt én nem mondtam hogy oroszokkal kellet volna szövetkezni, vagy hogy erre reális esély volt. Azt mondtam, hogy nem állt az oroszok érdekében Magyarország elpusztítása, sőt kimondottan semmi ellenséges szándékuk nem volt velünk szemben. Persze ez csak 1941-ig igaz! 41 után kimondttan ellenségesek letten irányukban, de más dolog.
  • TomDantes
    Igazad van, de én nem 42-ről hanem 41-ről beszéltem, hogy 41-ben nem kérték a németek hogy ténylegesen harcoljunk az oroszok ellen. 42-re meg fordult a hadi helyzet. Az már más. Ami a lényeg, hogy 41-ben volt egy olyan réteg az országban amelyik mindenáron hadba akart vonulni, és amint volt erre egy ürügy, be is vitték az országot a háborúba.
  • ManoNegra
    "Az angol diplomaták azt sem közölhették a magyar tárgyalópartnerekkel, hogy Churchill – Roosevelttel egyeztetve – jóval a német–szovjet háború kitörése előtt odaígérte a Szovjetuniónak a kelet-európai államokat „világháborús fizetségként”."

Na erre jó volna valami bizonyítékot találni.
  • ManoNegra
    Elkerülhettük volna a katasztrófát?
  • ManoNegra
    Bizonyítékom nincs rá, csak a körülmények teszik lehetetlenné azt az elképzelést, hogy a nagy Németország árnyékában a Szovjetunióval kössünk szövetséget. Egyrészt Horthyék gyűlölték és félték a bolseviktól, és a hadsereg vezetése sem volt kommunista. Csatlakoztak az antikominternhez is, ez is azt mutatja, hogy a magyar kormány hogy viszonyul hozzájuk. Másrészt a harmadik birodalommal ujjat húzni nem lett volna egy Darwin díjas ötlet. Ebben a helyzetben pedig bármit lehet ígérni, de mint tudjuk a politikában az adott szó amúgy sem kötelez...

Aha...oké. Ja tudom....elakartak minket puszítani...azért...aha. Marhaság.

Nyilván nem, mert ha ezt akarták volna, akkor megtették volna. Mondjuk ami '45 után következett, az sem volt piskóta...
  • fonak
    '42 tavaszáig csak az ún. Gyorshadtest volt a magyar hozzájárulás, ami 2 v. 3 dandár volt ha jól emlékszem, illetve megszálló erőket küldtünk, összesen 5 dandárnyi erő volt kint, vagyis 2-3 hadosztály (?).
    Ez inkább jelképes részvétel volt a románhoz képest.
    '42-ben pedig már bizonyára követelték volna a németek, hogy lépjünk hadba, ha addig nem tettük volna.
  • TomDantes
    És egyébként de. A magyar vezetők közül sokan a ,,mindent vissza" elvet fogadták csak el. Ami irreális elképzelés volt, és ez az irreális elképzelés is vezetett a hadbalépéshez. Többek között.
  • TomDantes
    Ja, hogy te kijelented politikai blöff volt. És ezt mégis mire alapozod? Ja a semmire?

Aha...oké. Ja tudom....elakartak minket puszítani...azért...aha. Marhaság.
  • ManoNegra
    Az addig visszaítélt*
  • ManoNegra
    A másik, ha nem akarjuk hogy a románok, szlovákok, stb, népek többet kapjanak, kedvezőbben jöjjenek ki egy esetleges revízióból akkor harcolnunk kell. Pedig semmi garancia nem volt arra, hogy bármit is kapunk még...

Ha abban nem is hittek, hogy többet kapunk, de ha legyőzik a szovjetet szlovák és román segítséggel - nélkülünk, az addigi területeket is könnyen elveszíthettük volna újra.

A szovjetek revíziót támogató ötlete pedig egy egyszerű politikai blöff volt. Szegény az az ember aki ígérni sem tud. Persze a velünk szembeni revíziót még el is tudom képzelni...
  • fonak
    A németek alábecsülték a szovjetek tartalékait. Jóval több szovjet hadosztály volt, mint amennyire számítottak. Valószínűleg az angolok is alábecsülték.
  • TomDantes
    Ez igaz, Napóleon elszállt magától. Amúgy azért ő támadott ,mert az oroszok nem. Sándor cár is tudta, nyílt csatában Napóleon őket tönkre veri, így annyit tehet vár. Egyébként is, mindenki tudta ekkor már Napóleon egyik ereje a gyorsaság. Gyorsabban lép, gyorsabban támad mint az ellenfelei. Valaki szembe szál Napóleonnal? Mire kettőt pislogna a francia csapatok már az országában vannak. Csak Oroszország nem olyan mint a többi ország.