15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • TomDantes
    Nem. Vagy szerinted igen? A győzelem mentesít?
  • ManoNegra
    És nem így van?
  • TomDantes
    Olvasd el ,hogy mire válaszoltam, erre: ,,A háború különböző bűnök halmaza,győzelem pedig minden alól mentesít. "
  • Rue East
    na az ilyen hozzászólásokra abszolút semmi szükség nincsen
    nem egyértelmű, hogy a "győzelem pedig minden alól mentesít" egy cinikus megjegyzés?
  • TomDantes
    Igen, ilyen történetet halottam, de a hitelessége kérdőjeles, a szájról szájra terjedő név nélküli háborús sztorikban nem lehet teljesen megbízni, de ettől fügetlenül biztosra veszem ,hogy a Vörös Hadseregben is voltak olyan tisztek akik keményen megtoroltak minden ilyen kihágást, és alkalom adták a nőket erőszakoló közkatonákat simán fellógatták...

Igazából utána lehetne járni, csak oroszul kéne tudni és kutatni az orosz katonák büntetéseiről szóló jelentéseket...de valahogy kétlem, hogy sok jelentkező van erre a feladatra.

Egyébként meg ügye , azért az USA serege, mégis csak egy demokrácia serege, más a vezetés mint a Vörös Hadseregben. Épp ezért mondom mindig azt, a bűnökért nem maguk az átlag katonák a felelőksek( persze azok igen, akik a konkrét bűnt elkövetik) hanem a katonai-politikai vezetés. Ha egy parancsok tud róla, és hagyja ,hogy az emberei ilyet csináljanak, ő maga is bűnös, a felelősség az övé.
  • TomDantes
    Nem létezik háborús bűn? Tehát akik bejöttek Magyarországra ellenségesk katonák és nőket erőszakoltak meg, agyon lőttek civileket, ártatlatlan nem katona embereket elhurcoltak malenkij robot-ra, ez nem háborús bűn mert a Vörös Hadsereg győztes volt?

Ártatlanok megölése , nők megerőszakolása, háborús bűn, akár melyik korról, akármelyik népről is van szó. Az sem mentesít ez alól, hogy ,,de minden nemzet katonái csinálják" És? A bűn az bűn, nem lehet, nem szabad megmagyarázni!
  • Beni521
    Ez rohatjó, köszi!

Fazer: ez a könyv megvan, sajnos csak kb 3 metszetrajz van benne, azok is elég kuszák :/
  • Pluskast
    Ez is igaz.
  • ManoNegra
    Dehogy igaz. Ugyanúgy megtörténtek ezek Vietnámban és megtörténtek Irakban is, sőt még cifrább dolgok is.
  • Pluskast
    Igen ez korlátozott lokális háború esetében igaz. Azonban az az érzésem, hogy ha egy újabb világháború törne ki sajnos az emberiesség ismét eltűnne a sűlyesztőben.
  • Freeda Krueger
  • Freeda Krueger
    ittenfull belsős sherman épül
    ez is érdekes lehet
  • V43 1105
    Roger Ford - A Sherman harckocsi
  • Beni521
    Sziasztok! Kicsit off, egy kis segítséget keresek. Egy készülő videojátékhoz kell M4A1 Shermant modelleznem (tehát az öntött testűt), és referencia képekre lenne szükségem. Ami fontosabb lenne, hogy belülről hogy néz ki, 1-2 képet találok google-val, de azokkal esélytelen megcsinálnom részletesen, illetve kívülről is vannak bizonyos részletek, amikről nem találok képeket. Ha van valakinek részletesebb sherman makettje, ami esetleg belülről is ki van dolgozva, vagy ismerőse akinek van részletesebb sherman makettje, vagy tudna ajánlani valami oldalt ahol ki van vesézve a sherman felépítése szőröstül-bőrüstül képekkel, vagy van valami ismerősötök akinek van egy igazi shermanje, vagy BÁRMI segítséget tudna nyújtani, legyen szíves szóljon, írjon ide a topikba, privátba, emailbe (tbeni.521 kukac gmail.com) akármi… :) Előre is köszönöm!
  • ManoNegra
    Ma is erőszakolnak nőket háborúban, a falvak felgyújtása helyett van fejlett technológia, persze ez is azon múlik, mire vannak rákényszerítve. A kollektív bűnösség megítélése is érdekes kérdés.

A háborús bűn nem vész el, csak átalakul.
  • Lacusch69
    Bocsesz, én voltam figyelmetlen.
  • Molnibalage
    Az volt a kérdés, hogy mik a mai normák. Tibbets annak nem felel meg. Viszont a kor normáinak simán megfelelt. Attól, mert egy eszköz hatékonyabb, a megközelítés nem változik. A V-1 ás V-2 alkalmazásának elve semmiben sem tért el az atomfegyverétől...
  • Lacusch69
    Pl. Col. P.W. Tibbets tudott erről?
  • Molnibalage
    Nem gyújtunk fel falvakat, nem alkalmazzuk a kollektív bűnösség elvét, nem erőszakolnuk halomra nőket, stb.
  • ManoNegra
    Tényleg, ha már szóba került:

Komolyan volt olyan, aki úgy gondolta, hogy a XX. század közepén a magyar hadsereg a mai normáknak megfelelően viselkedett volna a megszállt területeken?

Mik azok a "mai normák" amiknek megfelel egy manapság vívott háború, és elüt a II. Magyar Hadsereg viselkedésétől?
  • wednes
    Szerintem minden forgatókönyv megtörténhetett, nem voltak olyan egységesen, felülről irányíthatóak az események. Általánosságban véve a szovjet vezetés próbálta kerülni a súlyos atrocitásokat. El tudom képzelni, hogy egyes helyeken elnézték, egyes helyeken meg nem.

Olyanról is olvastam, hogy szovjetek mikor elfoglaltak egy fogolytábort Németországban az ott lévő francia hadifoglyokat egyszerűen agyonlőtték. Az okát nem tudom, de lehet az oroszok sem, mert "csak úgy" megtörtént.
  • fonak
    Már úgy értem, az ostrom után közvetlenül, később viszont viszonylag jó viszony volt az orosz katonákkal, úgy értettem.
  • fonak
    Családi elbeszélés szerint, mikor lejött a pincébe egy orosz katona, hogy nőt szerezzen, előkerült egy tiszt, aki visszaparancsolta, a fickónak meg mérgében sikerült lábon lőnie saját magát. :)
    Egyéb hallott sztorik szerint is viszonylag barátságosak voltak (azonkívül hogy elloptak mindent, ami megtetszett nekik), mármint az ostrom után persze (ők Budán élték át), viszont közvetlen utána pl. összefogdosták az összes férfit, és vitték "malenkij robotra", nagyapám megszökött tőlük még a budai hegyekben valahol. Aki nem, az évek után jött vissza a hadifogságból, vagy pedig soha. Nem volt túl erős az őrzés, mert másik nagyapám szintén meglógott tőlük hasonló helyzetben. (Viszont ha nem volt meg a létszám, simán elfogták az első férfit helyette, aki a szemük elé került.)
  • fonak
    "Nem tudom mi igaz abból, hogy pl. amikor már közeledett az idő, hogy esetleg találkozhatnak az oroszok a szövetségesekkel, akkor már jobban kelet ügyelni az ilyesmire"

Hát nem tom, azért kapásból csak pár sztori amiről olvastam, volt hogy az oroszok az amik szeme előtt kergették a meztelenre vetkőztetett német nőket (néhányat talán meg is mentettek közülük), vagy amikor átadták nekik a kozákokat és egyéb oroszokat, akik a német oldalon harcoltak, ott helyben elkezdték a tömeges kivégzéseket, nem lacafacáztak.
  • Prof William
    Tényleg katona és parancsfüggő. Nem tudom mi igaz abból, hogy pl. amikor már közeledett az idő, hogy esetleg találkozhatnak az oroszok a szövetségesekkel, akkor már jobban kelet ügyelni az ilyesmire. De hogy ebből mi igaz azt nem tudom.

Általánosságban (nagymamám elbeszélése szerint) a rablás-gyilkolás-erőszakolás főleg a bevonulás/foglalás utáni első pár napban volt jellemző. amint kissé nyugodtabb lett helyzet, akkor már komolyabb elbánás volt az orosz katonákkal szemben. Pl nagymama is a tehénistálló padlásán bújt el amikor bejöttek az oroszok, de 1 héttel később amikor az abalkot verték és be akartak jönni, csak elég volt kiabálni hogy patrul! patrul! vagy Officér! Officér! (így adta elő) és a katonák menkeültek, ahogy a lábuk bírta.

Persze közrejátszhatott a parancs és kondiccionálás is. Pl amikor német területre értek, akkor valószínűleg a 4 éve a "rohadt emberevő-erőszakoló-nácik" ellen kondicionált katonák nagy része nem fogta vissza magát.

Szolzsenyicin is írta pár katonája lecsukásáról/kivégzéséről, hogy ha NÉMET nőt kaptak el, akár meg is ölhették, de az hőstett volt az akkori felfogás szerint. De "sajnos" egyszer a Komisszár szeretőjét kergették neg és azonnal mentek a falhoz.
  • Molnibalage
    Nem is biztos, hogy emberség. Lehet, hogy csak **** az agyát, hogy a katona nem harcol, hanem máson jár az esze. Persze az áldozat szempontjától ez mindegy (?).

Volt olyan jenki katona, aki megerőszakolt és meg is ölt egy angol nőt. Őt emlékeim szerint felakasztották. (Ez nem sokkal a D-nap előtt volt, ha jól emlékszem.)
  • Ulvar
    Persze ez változó volt. Volt olyan szovjet tiszt és katona akiben volt emberség.

Amerikai részről nem sokat tudok ilyen perekről. Talán nem is Európában volt ezen esetekből több, hanem inkább Japán szigetein. Sokkal nagyobb volt ott a mentális rombolás Európához képest. Ezt nem tudom alátámasztani, annyi hogy olvastam róla, meg láttam filmen (persze a filmnek ki hisz...de én eltudom képzelni simán, hogy tömegével voltak ilyen katonák).
  • Pluskast
    Ez mindig változó volt, illetve talán a parancsnokok emberségességén múlott. Volt ahol emiatt nem szóltak egy szót sem sőt bátorították is őket (Berlin ostrománál még inkább) volt pedig ahol szigorú megtorlást kaptak. Konkrét családi példa volt pl, hogy nagyanyámék vendéglőjét kirabolta pár ruszki katona el is mentek szólni a helyi parancsnokságra. Később megtudták, hogy az illetőket elkapták és kivégezték. Mondjuk ez már az ostrom után volt.
  • Ulvar
    Ilyenről én is tudok! Ráadásul Budapest elesésekor. Egy akkor még kisfiú mesélte a mai modern korban egy interjú alkalmával hogy akkor mit látott. Egy szovjet katona próbált nőt megerőszakolni, erre az egyik tiszt oda lépett és fejbe lőtte. Semmi katonai bíróság...semmi. Ott fogta és az utcán puff fejbe. Ugyanez mesélte, hogy őt és egy csomó lányt a szovjetek elhurcoltak, nyilván azon okból...és próbálta elmagyarázni hogy ő nem lány, és nem hitték el neki. Úgy kellett a nemi szervét megmutatnia hogy tévednek a ruszkik.

Azt hiszem pont innen szedtem ezt az interjút, de már nem emlékszem ki tette be, lehet már van vagy 3 éve is.
  • Pluskast
    "Persze lehet, hogy már csak idő kérdése, hogy előrángassanak a semmiből egy 100-hoz közeli alakot, az majd mindent megold..."

• ManoNegra
    Budapest ostroma filmprojekt
  • ManoNegra
    Azt mondjuk ebben a cikkben is olvasni lehet, hogy nyugaton fogságban az amerikaiaknál voltak a legemberségesebbek, a franciák pedig a legmocskosabbak.
  • Molnibalage
    A jenki katonák bűneseteiről gyak. minden háborús visszaemlékezésben olvasni. Valakit elítéltek, valakit nem. A Hajnali Hadsereg és a széria második részében is említve van ilyen eset. Valakit fosztogatásért, valakit nemi erőszakért valakit meg foglyok kivégzéséért ültettek le.
  • Molnibalage
    A legutóbbi Aranysasban meglepődve olvastam a Hartmann sztori kapcsán egy konkrét esetről. Az áldozatok előtt felsorakoztatták az egységet. Az áldozatok ráböktek a három vétkesre és utána már szovjet sebességgel zajlott az ítéletvégrehajtás. Ez persze üdítő kivétel és nem feltétlen üdvözítő. (Vajon tényleg megtalálták a vétkest vagy csak találomra mutogattak?)

Magyarországon is volt olyan eset, ahol elítélték a szovjet katonát, de ez sem gyakori finoman szólva. Egyetlen ilyen esetről olvastam, de ennek is már vagy 10 éve. Gőzöm sincs, hogy hol.
  • ManoNegra
    És erről lehet valahol olvasni?
  • Molnibalage
    A háború különböző bűnök halmaza,győzelem pedig minden alól mentesít.

Kivéve amikor nem. Bár hihetetlen, de szovjet katonákat is végeztek ki nem erőszakért, jenkit meg vágtak hosszú évekig sittre. A szovjet eset konkrétan már Berlin eleste után volt. (Mondjuk jenki szemtanúk is voltak.)
  • Fec papa
    főleg a 2. része.
  • DasIsFuck
    Háborús bűn nem létezik, soha nem is létezett.
    A háború különböző bűnök halmaza,győzelem pedig minden alól mentesít.

meg úgy bírom az ilyeneket akik folyton szajkózzák, hogy hát a parancsból tétel az nem mentesít..:DJah nagyon hitelesek akik így 80 év távlatából egy gyökeresen eltérő társadalom kúltúra,neveltetés,ideológiák és szélsőséges helyzetek tükrébe megmodnják a tutit mai felfogással...
  • fonak
    Nincsen velük szemben kollektív bűnösség, az hogy nálunk egyesek milyen jelzőkkel illetik a "felszabadítókat", az egy dolog (nem vagyunk oroszok). A volt Szovjetunióban ma is ünneplik a háborús veteránokat (akik még élnek), mint hősöket. Na persze, ahogy más is írta, az a győztes oldal, mi pedig a vesztesek oldalán fejeztük be. Ez a lényeg. Az orosz történészek tudtommal nem foglalkoznak a Vörös Hadsereg által elkövetett atrocitások kutatásával, sőt általában tagadják ezek megtörténtét. Legalábbis pl. a brit Anthony Beevor is ezt írja róluk a Berlini csatáról szóló könyvében.
    Ja, Krausszal szemben lehet hogy igazságtalan voltam, de azt fenntartom, hogy szerintem nyilvánvaló az elfogultsága, akár ideológiai vagy más okból. De szerintem hagyjuk.
  • robgros
    Pechemre pont az nincs most nálam.