15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#8820 A haverom sokat mesélt az olaszok második világháborús tetteiről, hát szerintem Hitler ott vesztette el a háborút, hogy egyáltalán szóba állt Mussolinivel. -
ManoNegra #8819 Egyébként egyetértek. :-) -
ManoNegra #8818 ő a jelen sztártörténésze* -
ManoNegra #8817 Nem tudom hogy most én volnék-e az a radikális akinek szemében ő egy rohadék ballibsi, de amit felhoztam, abban úgy vélem nincs igaza.
Amúgy ő jelen a sztártörténésze, a magyar megmondó kapitány. -
fonak #8816 Szegény Ungváry Krisztián, az itthoni radikálisok számára ő egy rohadék ballibsi (és egyéb jelzők, amik mondjuk ha a Rudolfról lenne szó, akkor még igazak is lennének:)), de a németek szemében ő is egy mocskos nácimentegető rohadék lett (amit nem mondott, azt egyszerűen odaképzelik a szavai mögé és úgy dorongolják le). Egyszerűen a több évtizedes agymosás után egy német értelmiségi képtelen elviselni a legkisebb devianciát is a számára vallási alapigazságnak számító narratívától. :) (és hát persze a német nép levezekelte a bűneit, a magyar meg nem, tehát a magyar az igazi bűnös nép, nem a megtisztult német, amelyik most már jogosan lehet Európa vezető hatalma, miután levetette a bűnös eszméket, sőt kötelessége máshol is az ezek elleni harcot folytatni:))
(Ja és mi az, hogy 440 ezer? Ezt a számot konkrétan még nem láttam...) -
ManoNegra #8815 Igen, de ez most kivételesen nem a magyar piacra készült, hanem a németeknek, ahogy nézem nem először.
Közben válaszoltak neki a Die Welt-nél. -
ManoNegra #8814 Mikor a csehek és a szlovákok levélben értesítették terveikről a magyar kormányt, az válaszában értésükre adta: „Ha Csehszlovákia – fogalmazta meg ellenjavaslatát – a magyaroktól jövőjének biztonsága érdekében meg akar szabadulni, ami lehet egy nagyon helyes felfogás, akkor csupán a határt kell megfelelően kiigazítani, és nincs szükség arra, hogy embertelenül a lakosok százezreit mozdítsák ki helyükről.”
-
Pares #8813 A bűnbak képének fentartása mindig is fontos elem volt bizonyos Magyarországon belüli és kívüli csoportok érdekeinek érvényesítésében... -
ManoNegra #8812 Igen, ez így van, a kormánynak "kapóra jött" ez az akció abból a szempontból, hogy a csehszlovákok hogy úgy mondjam erősen szorgalmazták a lakosságcsere programot, olyan náci módra, de ezt most hagyjuk, mert ez EU-konform.
Itt most nem erről van szó, hanem arról, hogy Ungváry kollektíve minket magyarokat tesz felelőssé ezért (és a zsidó deportálásokért), holott erről nem mi döntöttünk, hanem a győztes nagyhatalmak a potsdami konferencián! Ugye senki nem hiszi azt, hogy a magyar kormány erről önhatalmúlag rendelkezett? Három ország volt ahol a németek tömeges kitelepítésére került sor, Lengyelország, Csehszlovákia és Magyarország. Az első kettőben a kormány hatáskörébe került ennek a lebonyolítása, nálunk viszont a Szövetséges Ellenőrző Bizottság felügyelte az akciót! Ugyanúgy, ahogy Németországban is a SZEB fogadta és intézte az oda telepítettek ügyét. Szóval szép dolog ez hogy mindenről mi tehetünk, de azért kicsit néha nem árt árnyalni a képet... -
fonak #8811 Volt egy olyan vonzata, hogy az Erdélyből, Felvidékről (esetleg még a Délvidékről is) elüldözött / kitelepített / elmenekült magyar lakosságnak "helyet csináljanak". Sokszor előfordult, hogy a kitelepített svábok helyére költöztették őket. Azonkívül persze így van, a németek bűnbakok lettek 1945 után, nem csak a kommunisták, szocdemek, hanem az ún. "antifasiszta, demokratikus" jobboldal (kisgazdák) is erősen szorgalmazták a németellenes intézkedéseket. Hangsúlyozták, hogy a Horthy-korszakban a vezérkarban sok német származású tiszt volt, akik "szívükben német birodalmi állampolgárok voltak", tehát árulók, ahogy a volksbundisták is természetesen árulók. Nem volt nagyon más a logika, mint a csehszlovákiai kitelepítéseknél. Bizony történt itt bizonyos elemek részéről néminemű felelősség-áttolás az "idegenekre". Miközben 1944 előtt Mo-n komoly németellenes mozgalom nem volt, Bajcsy-Zsilinszkyék csak egy törpe kisebbség voltak, a többség hálás volt az országgyarapítás miatt. -
ManoNegra #8810 Harmadrészt az elveszített háború és a rombolás, fosztogatás miatt. -
ManoNegra #8809 Ez igaz, de akkor, abban a helyzetben elhiszem hogy kiéleződhettek a konfliktusok, egyrészt a német megszállás miatt, másrészt a Birodalom nyomása a magyar kormányra, hogy a Volksbundnak különleges jogokat biztosítson. -
Pares #8808 Azért német és zsidó közt elég nagy különbség van kultúrálisan. A németek sokkal közelebb állnak hozzánk, mint a zsidók. Már csak vallásilag is. Könnyebben integrálódtak a magyar társadalomba a hasonló kultúra miatt, mint a zsidók, akiknek sosem kellett a szomszédba menni egy kis különcködésért, és akiknek eszük ágában sincs gojokkal keveredni... -
ManoNegra #8807 Erre mondaná molni, hogy egyemberes minta nem minta, amire rákontrázhatnék, hogy ugyanígy, apai ágon német származásúként nem ért hátrány, vagy rasszista megkülönböztetés eddigi életem során. Tudom, kétemberes minta sem elég mély merítés.
Azt aláírom, nem valószínű, hogy ilyen békés volt a hangulat a világháború után a hazai német kisebbséggel szemben, de ez amit Ungváry állít, azért közel van az aljas rágalomhoz.
a magyarországi németek kitelepítése valóban ugyanazokból a gyökerekből táplálkozik, mint a zsidók deportálása.
Ja tényleg, arról is Potsdamban döntöttek...? Nem, arról Berlinben. -
Lacusch69 #8806 Apai ágon sváb származású vagyok (dédanyám még alig tudott magyarul), de én még soha nem találkoztam velem szembeni rasszista megnyilvánulással magyar részről. -
ManoNegra #8805 Van itt egy cikk, ahol Ungváry azt állítja (azon kívül persze, hogy mindenről mi tehetünk), hogy a németek kitelepítése a magyarok rasszizmusából adódott, és alapvetően a mi döntésünk volt.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!– Az antifasizmus-kutatás messze nem foglalkozik eleget azzal a ténnyel, hogy a nácik legtöbb magyar ellenfele rasszista alapon németellenes beállítottságú volt. Ilyen értelemben a magyarországi németek kitelepítése a második világháború után hasonlíthat a zsidóknak a holokausztban történt deportálásához?
– Igen, noha a zsidók és a magyarországi németek integrációja korábban párját ritkító sikertörténet volt. Hiszen a kultúrák a mai napig egészen csodálatosan kiegészítik egymást. De a magyarországi németek kitelepítése valóban ugyanazokból a gyökerekből táplálkozik, mint a zsidók deportálása. Mindezt annak teljes tudatában mondom, hogy az érintettek sorsa alapvetően különbözött. Az egyikeket halálgyárakba küldték, a másikakat egy lebombázott Németországba. A tetteseknek teljesen mindegy volt, hová deportálják az illetőket. Nekik csak az számított, hogy az emberektől megszabadultak, és a vagyonuk itt maradt.
Mi a véleményetek, mennyire volt ez ráerőltetve az országra és mennyire volt saját elhatározás? -
#8804 Új Olli mű, Matapan. -
Freeda Krueger #8803 Pont ezt a képet kerestem én is :)
-
#8802 Tényleg valami csőre rakható súlynak tűnik, itt van 2 M3A3 Lee, szovjetek, egyiken van, másikon nincs. :)
-
Freeda Krueger #8801 A kicsi toronyra gondoltam,a felsőre.
Le kell tölteni egy "in Action"-t.(nem én mondtam)
Ez mindkettő brit... -
#8800 Esetleg ez?
-
Freeda Krueger #8799 Ez a brit torony asszem.
A másik az eredeti.
-
#8798 M3A5 (Grant II)
-
Freeda Krueger #8797 Azt hiszem az valami ellensúly a cső végén...
A brit példányok mindegyikén sem látni. -
#8796 Brit Grant szerintem, azon volt ilyen ágyú. -
#8795 Szovjet M3 lee (bár simán lehet az amcsi csillag rajta). Engem viszont idegesít a nagy ágyú, az nem a rendes amcsi változat, vagy tévedek? -
Freeda Krueger #8794 -
#8793 http://englishrussia.com/2013/11/04/soviet-midget-submarine-triton/3/ -
#8792 http://englishrussia.com/2013/11/06/german-pictures-of-the-stalingrad-battle/ -
#8791 WW2 in Color
-
Freeda Krueger #8790 Lehet csak egy ember ül benne...
Másokban is felmerült a kérdés.
itten szóba került...
link -
Lacusch69 #8789 Ki mondta, hogy nem törték porrá magukat? -
#8788 És a bentiek mit viseltek, hogy nem törték porrá magukat? -
Freeda Krueger #8787 Látni lehet ugyanilyen produkciót szinte minden típussal(Lee/Grant,Stuart stb). -
fonak #8786 Mondjuk sokat nem értek ezekkel a cirkuszi mutatványokkal, a BT-ket a német Panzerek és páncélelhárító tüzérek szétkapták, több ezret a háború első hónapjaiban, mutatóba is alig maradt belőlük 1942-re. Mondjuk a japánok ellen még úgy-ahogy használható volt. De az alig páncélozott "gyorstank" elhibázott koncepciónak bizonyult. -
Lacusch69 #8785 Mit köcsögösködik a fórum... BT-7-ről van szó -
Lacusch69 #8784 Wikipédia:
"A BT–7-nek jellegzetes tulajdonsága volt, hogy nagy sebességének köszönhetően szinte ugorva tudott áthaladni kisebb terepegyenetlenségek felett. Ez a tulajdonság később szándékos ugrások kivitelezéséhez vezetett. A tereptől és a felépített ugrórámpától függően a BT–7 akár 20 méterre is el tudott ugrani. A szándékos ugrások technikáját a Legfelsőbb Parancsnokság is jóváhagyta, és szabványos eljárásként rögzítette, amit harci körülmények között is végre kell hajtani."
(Bár szerintem BT-5-ös van a videón) -
#8783 Ez most komoly? -
#8782 YOLO! -