15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Pares
  • Renegade
    wow, egy kis offtopic:

gondolom nem csak én olvasok katpolt, nem picit meglepődtem, hogy Számvéber is hozzá-hozzászól a cikkekhez o0
  • ManoNegra
    Az elsőnél még csak érlelődött, de a másodiknál is tulajdonképpen a két fél - mivel nem tudtak megegyezni - rábízták a döntést a német és olasz kormányra.
  • Renegade
    azért tegyük hozzá, hogy már javában állt a bál, nyilván eltörpült amellett, hogy beneluxok, baltik, Lengyel o eltüntek, Fr meg lett felezve, stb
  • Molnibalage
    Emléikeim szerint az első igen, a második már kevésbé. A II. vh után viszont egyszerűen elvi okból nem lehetett helybenhagyni, mert lényegében a III. Birordalom és Hitler döntése volt.
  • ManoNegra
    Ez így van, de az igazságossághoz is ez állt közelebb, ha az etnikai szempontokat is figyelembe vesszük. Már csak abból is látszik, hogy tulajdonképpen egy nagyhatalom sem emelt kifogást ellene.
  • Molnibalage
    Nem azért, mert mi voltunk erősek. A német nagy testvér így látta jónak.
  • Pares
    Azt, hogy 38-ban és 40-ben sikerült elérni, hogy visszacsatoljanak elég nagy területeket.
  • Nohab
    Ezt Paresnek szántad, nem?
  • Rue East
    Mit nevezünk sikerültnek?
    Tudtommal visszakerültek oda, ahonnan revízionálva lettek.
  • Nohab
    Akkor volt egy szövetségesünk, aki elég sok dolgot megengedhetett magának.
  • Pares
    "de nem hinném hogy máshol (legalábbis körülöttünk) sokkal különb lenne a helyzet"

Jól gondolod. Egyébként felvidékiként van egy olyan érzésem, hogy egy esetleges határrevízió esetén rengeteg régi-új magyar jelenne meg ezeken a területeken. Sokan szégyenlik, elhanyagolják, vagy szándékosan megválnak (és megfosszák gyerekeiket) magyarságuktól (ennek egyik tipikus példája az amikor egy teljesen magyar családban az unokák már nem tudnak rendesen szót érteni a nagyszüleikkel, mert az öreg nem beszéli rendesen a szlovákot, az unokát meg nem tanították meg magyarul...), előnyöket remélve attól, hogy ha szlovákként viselkednek és élnek, akkor nem részesülnek hátrányos megkülönböztetésben és könnyebben többre viszik. Ez is mutatja, hogy milyen alattomos asszimiláció megy ellenünk, és hogy magyarnak születni hátránynak számít, mert azzá tették... De kétszer nem mondom, hogy azok, akik eldobják magyarságukat a feltételezett jóllét érdekében, hamar megtalálnák színtiszta magyar gyökereiket, ha úgy adná a helyzet. Számos meglepő esetet fel tudnék sorolni olyan emberekről, akikről jó darabig azt hittem, hogy tősgyökeres szlovákok, mígnem kiderült, hogy anyanyelvi szinten beszélik a magyart...
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2014.10.04. 23:37:02
  • ManoNegra
    Én ettől nem tartok egy cseppet se. Most nem akarok belemenni hogy az itthoni politikai mocsár milyen rossz, mert ez nem az a fórum, de nem hinném hogy máshol (legalábbis körülöttünk) sokkal különb lenne a helyzet. És mivel mindenhol hátrányosan vannak megkülönböztetve a honfitársaink, ezért számukra ez nem járna hátránnyal, ellenben az idegen ajkú etnikum bizonyára úgy élné meg, de ez valamilyen szinten elkerülhetetlen.
  • robgros
    Ha háború lesz- ha lesz-, akkor valóban nem a vesztes oldalon kéne befejezni. Két világháborút is így fejeztünk be, ismert eredménnyel. Egyedül attól tartok, hogy ha az egykori határon túliak megtapasztalják az itteni körülményeket, előtör belőlük a kérdés: mi lett a volt honfitársainkkal? Mi lett a vezetéssel?
  • ManoNegra
    Miből gondolod, hogy a román, az ukrán vagy a szlovák jobban sáfárkodik, ne tudnánk legalább úgy megszervezni a közigazgatást és menedzselni a gazdaságot, ahogy ők?

Esélyt én sem látok, nem is erről van szó, de a lapjárást már régóta a fejünk felett keverik, ha háború lesz, akkor talán végre nem ártana úgy helyezkedni, hogy a nyertes oldalon fejezzük be. Minden más csak ezután következhetne. Mondom, jelenleg az autonómia támogatása az elsődleges.

Én egyébként sem hallottam egy politikai párttól sem, hogy vonuljunk be Kárpátaljára, viszont a ~80%-os részvétellel megszavazott autonómia megadását támogatnunk kell.
    Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2014.10.04. 21:04:15
  • robgros
    De ez felvet még egy kérdést. Ha létrejön az egységes Európa, lesz-e értelme a fennálló határoknak? El fogják azokat valamikor törölni?
  • robgros
    De ha vannak jó ötleteid, javaslataid, hát ki vele! Nem akarok majd hülyén kinyiffanni életem alkonyán.
  • robgros
    Erre azt mondanám, amire oktattak: Ha adnak, fogadd el.
    Ha visszakerülne az adott terület, nem szólnék miatta egy rossz szót sem, pusztán nem látok rá esélyt, hogy így forduljon a lapjárás -kártyás kifejezéssel élve-, illetve hogyan tennénk rendbe azt a régiót(ha elhanyagolták)? Vagy ez inkább a politikusaink dolga? Ezekben nem vagyok járatos, úgyhogy nem is óhajtok itt okoskodni erről.
  • ManoNegra
    A hogyanon akkor kellene gondolkodni, ha ott tartanánk. Nekünk az autonómia törekvéseket kell támogatnunk, ez a jelenlegi helyzetben a legtöbb amit tehetünk.

De mintha a szavaidból azt olvasnám ki, hogy annyi problémát generálna egy visszatérő terület, hogy egy kedvező nemzetközi helyzet ellenére is azt mondanád, hogy köszi de nem kérem?
  • Pares
    Magyarország a II.VH alatt is gyenge volt bármilyen revízióra, mégis sikerült...
  • Lacusch69
    Porsche-féle Tigrisek, megfordított toronnyal.
  • Freeda Krueger
  • Freeda Krueger
    ismerős....

Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2014.10.04. 18:32:08
  • robgros
    Kb. mintha egy ősöreg kommunistát akarnék meggyőzni arról, hogy a 90-ben nem lehetett volna feltartóztatni a rendszerváltást Európában, mert nyilvánvalóvá vált a rendszer életképtelensége.
  • robgros
    A mostanság divatos visszakapjuk-é Kárpátalját kérdések sem jöttek volna elő, ha nem veszi kezdetét az orosz-ukrán helyzet. A nagyon értelmes ekkor már arról ábrándozik, hogy amíg a két fél egymásnak ugrik és kölcsönösen fárasztják magukat, addig mi kaján vigyorral és melldöngetéssel szépen bevonulunk oda, ami régen hozzánk tartozott. Valami ilyen fajta hozzáállást képzelj el.
  • Freeda Krueger
    Ezért kell rájuk hagyni és nem belemenni,mer nem lesz soha vége,és még te leszel a rossz amiért nem látod a "szépésjó" dolgot.
  • robgros
    Na de ezt a kis országot sem tudják a mieink rendbe tenni, mi lenne a visszatértekkel? Ja, és a nemzetiségi problémákat nem is említettem még. Szóval az ötlet 1000 sebből vérzik, de válasz a hogyanokra ez eddig nem született rá.
  • Freeda Krueger

• Freeda Krueger
    olvastam már én is ilyet....
  • robgros
    Még olyannal is találkoztam, aki szerint pluszban a gazdaságot rendbe tenné, ha az elcsatolt részeket visszakapnánk.
    Khhmm?
  • Freeda Krueger
    Mod ok létezhetnek Steel panthers-hez,Panzer Generalhoz,de tényleg nem tudom.

Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2014.10.04. 17:57:49
  • robgros
    Tul. képp a többesszám valódi, ha azt vesszük, a HoI 3 részből áll.
  • Freeda Krueger
    nem tudom,már pár éve nem követem,a témát,de feltételeztem hogy van...tán frazmotikus voltam a többesszámmal
  • robgros
    Egyéb?
  • Freeda Krueger
    például
  • robgros
    Hearts of iron-ra gondolsz?
  • Freeda Krueger
    Szólni kéne neki hogy vannak remek stratégiai játékok,ahol ezt kiélheti.
  • Nohab
    Sajnos nem tudunk mit tenni. Magyarország kevés hozzá, az elcsatolt területeken sem jellemző a teljes összetartás.

Lehet máshol természetes az autonómia, de azért nem mindenhol. Spanyoloknál is kavarnak rendesen.

Amúgy az az ironikus, hogy a nemzetiségeket a legjobban a területükön lévő fejlesztésekkel lehet asszimilálni. Az eldugott kis falvakban, ahonnan alig mozdulnak el az emberek, ott sokáig tud konzerválódni a nemzetiségi öntudat. Majd jönnek a fejlesztések, felélénkül a környék, jönnek letelepedni az új munkahelyekhez. Közben szépen lassan felhígulnak a környékbeli községek.
    Echte ezt történt meg a lakóhelyemmel is. 1970 felé még sváb népviseletben járkáltak az emberek, míg ma a ~2000 fős községből kettő dolgozó korban lévő ember érti a sváb nyelvet.
  • Pares
    Fantáziálni miért nem lehet róla?
  • Pares
    A bécsi döntéseket kellett volna meghagyni. A környező országok sem "szennyezték" volna be annyi "háborús bűnös" magyarral a "tiszta nemzetállamaikat", és szerintem manapság sem lenne akkora a feszültség az országok között, ha a magyarok nagy többsége a saját országában élne. Így, nekünk, külhoni magyaroknak marad az, hogy saját szülőföldünkön, ahol őseink is éltek, folyamatos, leplezett vagy leplezetlen magyarellenességben kell élnünk... ezt sokan nem bírják, beadják a derekukat, és így lassan, de biztosan asszimilálódik és eltűnik a magyarság... az autonómiáról még jóformán beszélni se szabad, a létrehozásáról már ne is beszéljünk. Pedig ez máshol természetes dolog... Persze ez a nyugati "barátainkat" sose érdekelte, és sose nem is fogja...