II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

ittenfull belsõs sherman épül
ez is érdekes lehet

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

V43 1105

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Sziasztok! Kicsit off, egy kis segítséget keresek. Egy készülõ videojátékhoz kell M4A1 Shermant modelleznem (tehát az öntött testût), és referencia képekre lenne szükségem. Ami fontosabb lenne, hogy belülrõl hogy néz ki, 1-2 képet találok google-val, de azokkal esélytelen megcsinálnom részletesen, illetve kívülrõl is vannak bizonyos részletek, amikrõl nem találok képeket. Ha van valakinek részletesebb sherman makettje, ami esetleg belülrõl is ki van dolgozva, vagy ismerõse akinek van részletesebb sherman makettje, vagy tudna ajánlani valami oldalt ahol ki van vesézve a sherman felépítése szõröstül-bõrüstül képekkel, vagy van valami ismerõsötök akinek van egy igazi shermanje, vagy BÁRMI segítséget tudna nyújtani, legyen szíves szóljon, írjon ide a topikba, privátba, emailbe (tbeni.521 kukac gmail.com) akármi… 😊 Elõre is köszönöm!

Gigabyte EP43-DS3L, Intel Dual Core E5200 @ 4 Ghz, Gigabyte 9800GT OC 512 MB @ 700/975/1860, Kingston 4 GB 800 MHz DDR2 RAM, Samsung 750 GB (32 MB) SATA II

Ma is erõszakolnak nõket háborúban, a falvak felgyújtása helyett van fejlett technológia, persze ez is azon múlik, mire vannak rákényszerítve. A kollektív bûnösség megítélése is érdekes kérdés.

A háborús bûn nem vész el, csak átalakul.

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Bocsesz, én voltam figyelmetlen.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Az volt a kérdés, hogy mik a mai normák. Tibbets annak nem felel meg. Viszont a kor normáinak simán megfelelt. Attól, mert egy eszköz hatékonyabb, a megközelítés nem változik. A V-1 ás V-2 alkalmazásának elve semmiben sem tért el az atomfegyverétõl...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Pl. Col. P.W. Tibbets tudott errõl?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
Nem gyújtunk fel falvakat, nem alkalmazzuk a kollektív bûnösség elvét, nem erõszakolnuk halomra nõket, stb.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Tényleg, ha már szóba került:

Komolyan volt olyan, aki úgy gondolta, hogy a XX. század közepén a magyar hadsereg a mai normáknak megfelelõen viselkedett volna a megszállt területeken?

Mik azok a "mai normák" amiknek megfelel egy manapság vívott háború, és elüt a II. Magyar Hadsereg viselkedésétõl?

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Szerintem minden forgatókönyv megtörténhetett, nem voltak olyan egységesen, felülrõl irányíthatóak az események. Általánosságban véve a szovjet vezetés próbálta kerülni a súlyos atrocitásokat. El tudom képzelni, hogy egyes helyeken elnézték, egyes helyeken meg nem.

Olyanról is olvastam, hogy szovjetek mikor elfoglaltak egy fogolytábort Németországban az ott lévõ francia hadifoglyokat egyszerûen agyonlõtték. Az okát nem tudom, de lehet az oroszok sem, mert "csak úgy" megtörtént.

Már úgy értem, az ostrom után közvetlenül, késõbb viszont viszonylag jó viszony volt az orosz katonákkal, úgy értettem.
Családi elbeszélés szerint, mikor lejött a pincébe egy orosz katona, hogy nõt szerezzen, elõkerült egy tiszt, aki visszaparancsolta, a fickónak meg mérgében sikerült lábon lõnie saját magát. 😊
Egyéb hallott sztorik szerint is viszonylag barátságosak voltak (azonkívül hogy elloptak mindent, ami megtetszett nekik), mármint az ostrom után persze (õk Budán élték át), viszont közvetlen utána pl. összefogdosták az összes férfit, és vitték "malenkij robotra", nagyapám megszökött tõlük még a budai hegyekben valahol. Aki nem, az évek után jött vissza a hadifogságból, vagy pedig soha. Nem volt túl erõs az õrzés, mert másik nagyapám szintén meglógott tõlük hasonló helyzetben. (Viszont ha nem volt meg a létszám, simán elfogták az elsõ férfit helyette, aki a szemük elé került.)
"Nem tudom mi igaz abból, hogy pl. amikor már közeledett az idõ, hogy esetleg találkozhatnak az oroszok a szövetségesekkel, akkor már jobban kelet ügyelni az ilyesmire"

Hát nem tom, azért kapásból csak pár sztori amirõl olvastam, volt hogy az oroszok az amik szeme elõtt kergették a meztelenre vetkõztetett német nõket (néhányat talán meg is mentettek közülük), vagy amikor átadták nekik a kozákokat és egyéb oroszokat, akik a német oldalon harcoltak, ott helyben elkezdték a tömeges kivégzéseket, nem lacafacáztak.
Tényleg katona és parancsfüggõ. Nem tudom mi igaz abból, hogy pl. amikor már közeledett az idõ, hogy esetleg találkozhatnak az oroszok a szövetségesekkel, akkor már jobban kelet ügyelni az ilyesmire. De hogy ebbõl mi igaz azt nem tudom.

Általánosságban (nagymamám elbeszélése szerint) a rablás-gyilkolás-erõszakolás fõleg a bevonulás/foglalás utáni elsõ pár napban volt jellemzõ. amint kissé nyugodtabb lett helyzet, akkor már komolyabb elbánás volt az orosz katonákkal szemben. Pl nagymama is a tehénistálló padlásán bújt el amikor bejöttek az oroszok, de 1 héttel késõbb amikor az abalkot verték és be akartak jönni, csak elég volt kiabálni hogy patrul! patrul! vagy Officér! Officér! (így adta elõ) és a katonák menkeültek, ahogy a lábuk bírta.

Persze közrejátszhatott a parancs és kondiccionálás is. Pl amikor német területre értek, akkor valószínûleg a 4 éve a "rohadt emberevõ-erõszakoló-nácik" ellen kondicionált katonák nagy része nem fogta vissza magát.

Szolzsenyicin is írta pár katonája lecsukásáról/kivégzésérõl, hogy ha NÉMET nõt kaptak el, akár meg is ölhették, de az hõstett volt az akkori felfogás szerint. De "sajnos" egyszer a Komisszár szeretõjét kergették neg és azonnal mentek a falhoz.
Molnibalage
Nem is biztos, hogy emberség. Lehet, hogy csak **** az agyát, hogy a katona nem harcol, hanem máson jár az esze. Persze az áldozat szempontjától ez mindegy (?).

Volt olyan jenki katona, aki megerõszakolt és meg is ölt egy angol nõt. Õt emlékeim szerint felakasztották. (Ez nem sokkal a D-nap elõtt volt, ha jól emlékszem.)

Ulvar
Persze ez változó volt. Volt olyan szovjet tiszt és katona akiben volt emberség.

Amerikai részrõl nem sokat tudok ilyen perekrõl. Talán nem is Európában volt ezen esetekbõl több, hanem inkább Japán szigetein. Sokkal nagyobb volt ott a mentális rombolás Európához képest. Ezt nem tudom alátámasztani, annyi hogy olvastam róla, meg láttam filmen (persze a filmnek ki hisz...de én eltudom képzelni simán, hogy tömegével voltak ilyen katonák).

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Pluskast
Ez mindig változó volt, illetve talán a parancsnokok emberségességén múlott. Volt ahol emiatt nem szóltak egy szót sem sõt bátorították is õket (Berlin ostrománál még inkább) volt pedig ahol szigorú megtorlást kaptak. Konkrét családi példa volt pl, hogy nagyanyámék vendéglõjét kirabolta pár ruszki katona el is mentek szólni a helyi parancsnokságra. Késõbb megtudták, hogy az illetõket elkapták és kivégezték. Mondjuk ez már az ostrom után volt.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Ulvar
Ilyenrõl én is tudok! Ráadásul Budapest elesésekor. Egy akkor még kisfiú mesélte a mai modern korban egy interjú alkalmával hogy akkor mit látott. Egy szovjet katona próbált nõt megerõszakolni, erre az egyik tiszt oda lépett és fejbe lõtte. Semmi katonai bíróság...semmi. Ott fogta és az utcán puff fejbe. Ugyanez mesélte, hogy õt és egy csomó lányt a szovjetek elhurcoltak, nyilván azon okból...és próbálta elmagyarázni hogy õ nem lány, és nem hitték el neki. Úgy kellett a nemi szervét megmutatnia hogy tévednek a ruszkik.

Azt hiszem pont innen szedtem ezt az interjút, de már nem emlékszem ki tette be, lehet már van vagy 3 éve is.

Pluskast
"Persze lehet, hogy már csak idõ kérdése, hogy elõrángassanak a semmibõl egy 100-hoz közeli alakot, az majd mindent megold..."

<#taps><#taps><#nevetes2>

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Azt mondjuk ebben a cikkben is olvasni lehet, hogy nyugaton fogságban az amerikaiaknál voltak a legemberségesebbek, a franciák pedig a legmocskosabbak.

Molnibalage
A jenki katonák bûneseteirõl gyak. minden háborús visszaemlékezésben olvasni. Valakit elítéltek, valakit nem. A Hajnali Hadsereg és a széria második részében is említve van ilyen eset. Valakit fosztogatásért, valakit nemi erõszakért valakit meg foglyok kivégzéséért ültettek le.

Molnibalage
A legutóbbi Aranysasban meglepõdve olvastam a Hartmann sztori kapcsán egy konkrét esetrõl. Az áldozatok elõtt felsorakoztatták az egységet. Az áldozatok ráböktek a három vétkesre és utána már szovjet sebességgel zajlott az ítéletvégrehajtás. Ez persze üdítõ kivétel és nem feltétlen üdvözítõ. (Vajon tényleg megtalálták a vétkest vagy csak találomra mutogattak?)

Magyarországon is volt olyan eset, ahol elítélték a szovjet katonát, de ez sem gyakori finoman szólva. Egyetlen ilyen esetrõl olvastam, de ennek is már vagy 10 éve. Gõzöm sincs, hogy hol.

És errõl lehet valahol olvasni?

Molnibalage
A háború különbözõ bûnök halmaza,gyõzelem pedig minden alól mentesít.

Kivéve amikor nem. Bár hihetetlen, de szovjet katonákat is végeztek ki nem erõszakért, jenkit meg vágtak hosszú évekig sittre. A szovjet eset konkrétan már Berlin eleste után volt. (Mondjuk jenki szemtanúk is voltak.)

Fec papa
<#eljen> fõleg a 2. része.

Az alvástól kajás leszek, a kajától álmos.... az élet szép -_-

DasIsFuck
Háborús bûn nem létezik, soha nem is létezett.
A háború különbözõ bûnök halmaza,gyõzelem pedig minden alól mentesít.

meg úgy bírom az ilyeneket akik folyton szajkózzák, hogy hát a parancsból tétel az nem mentesít..😄Jah nagyon hitelesek akik így 80 év távlatából egy gyökeresen eltérõ társadalom kúltúra,neveltetés,ideológiák és szélsõséges helyzetek tükrébe megmodnják a tutit mai felfogással...

"Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?"

Nincsen velük szemben kollektív bûnösség, az hogy nálunk egyesek milyen jelzõkkel illetik a "felszabadítókat", az egy dolog (nem vagyunk oroszok). A volt Szovjetunióban ma is ünneplik a háborús veteránokat (akik még élnek), mint hõsöket. Na persze, ahogy más is írta, az a gyõztes oldal, mi pedig a vesztesek oldalán fejeztük be. Ez a lényeg. Az orosz történészek tudtommal nem foglalkoznak a Vörös Hadsereg által elkövetett atrocitások kutatásával, sõt általában tagadják ezek megtörténtét. Legalábbis pl. a brit Anthony Beevor is ezt írja róluk a Berlini csatáról szóló könyvében.
Ja, Krausszal szemben lehet hogy igazságtalan voltam, de azt fenntartom, hogy szerintem nyilvánvaló az elfogultsága, akár ideológiai vagy más okból. De szerintem hagyjuk.
Pechemre pont az nincs most nálam.

Ennél még az alternatív esszék is jobban bejönnek. Tudtok olyan tévhiteket mondani, melyek pont a doni magyar hadmozdulatokhoz, vagy esetleg a mi háborús szerepünkhöz kapcsolódnak?
Még rémlik, hogy a pártállamban 200 ezres magyar veszteségrõl írtak és ez a téves szám még most is jelen van. Csak rá kell nézni a hírportálok kommentjeire meg a gyakori kérdésekre. Na mindjárt utánanézek az egyik Rubicon számban, mert onnan van.
ReszegKoldus
Akkor kicsit megnyugodtam, hogy nem cél évi 40 emléknap a magyar katonák által a 2. vh-ban elkövetett rémtettek áldozatainak emlékére. 😊

Amúgy sem értem mit tudnánk ma csinálni, ha valóban történtek ilyenek...sajnos vagy nem sajnos, de bizonyos körülmények miatt még bûntudatot se tudnék érezni ilyenekért.

Persze lehet, hogy már csak idõ kérdése, hogy elõrángassanak a semmibõl egy 100-hoz közeli alakot, az majd mindent megold...

“Well, if crime fighters fight crime and fire fighters fight fire, what do freedom fighters fight?”

Molnibalage
Nincs cél. Pusztán ténymegállapítás.

ReszegKoldus
Nekem nem igazán világos mi a cél ezzel a "magyarok is követtek el háborús bûnöket" dologgal.
Mint írtam, teljesen természetes (máshol, mert itt úgy látszik nem), hogy nem ezeket a dolgokat helyezik elõtérbe...
Bár szívesen megnéznék mondjuk egy USA-t, ahogy azt mutogatja orrba-szájba, hogy melyik háborúban milyen "nem hollywoodi film témájú" dolgokat csináltak.
Ebbõl is látszik, hogy van akiknek semmi nem jó, ha példát veszünk ilyen "fantasztikus" nemzetektõl, akkor meg az a baj 😄

“Well, if crime fighters fight crime and fire fighters fight fire, what do freedom fighters fight?”

Ulvar
Melyikünk volt a turbó magyar a vitában?

Molnibalage
Indoklás semmi. Valahogy tele van a tököm, hogy lépten nyomon vagy konteósba, vagy turbómagyarba, de leginkább a kettõ kombinációja botlok. Ez legtöbbször még azzal is súlyosbítva van, hogy termésszettudományos analfabéták is a fent felsoroltak. ---> Tipikus trollok.

Molnibalage
Mert?

ReszegKoldus

Ilyet ki állított?

Ulvar
Gratulálok...

Még annyit , Krausz szerint a 7 millió túlzás, Pelle szerint nem. Szerintem meg nem lehet tudni pontosan, ugyanis nem megállapítható, hogy kikvoltak azok akik az éhínség miatt haltak meg, és kik akik egyébként is meghaltak volna. Vagy a közvetett áldozatok, egy beteg ember, aki egyébként felgyógyulna, de az éhínség miatta legyengült szervezetét elviszi egy betegség.

Vagyis, pontos számot, a holokauszttal ellentétben megállapítani nem lehet,(bár a holokausztnál sincs teljes pontosság, de viszonylag pontosabb) de az biztos hogy sok millióról van szó,

Ám abban nagyon nem értek egyett Pellével, hogy összevetni melyik rezsim ölt meg több embert...akkor vegyük hozzá Mao-t is? Mert állítólag õ ölte meg számszerûleg a legtöbb embert... a számokkal való ilyen bûvészkedést nagyon nem tartom helyesnek.

Így már mindjárt más...

Molnibalage
Mert turbómagyarok képtelenek elfogadni, hogy a magyar nép is bõven termelt ki magából idiótát, vadállatot, szemétládát, mert szerintük a magyar honvéd feje felett mindekor glória van és mind makulátlan erkölcsû.

Röhej.

"Sztálin azért rekviráltatta el a gabonát a parasztoktól, mert minél többet akart Nyugatra exportálni, hogy a Szovjetunió devizát szerezzen az iparosításhoz. Ennek alapján állítják egyesek, hogy amíg a holokausztot kizárólag irracionális okok alapján vitték véghez, addig a holodomor, legalábbis részben, "racionális" döntés volt."

És a lényeg...

A tragédia neve: holodomor

Baloldali történészek, például a magyar Krausz Tamás szerint Nyugaton csak azért emlegettek hétmillió áldozatot, hogy az meghaladja a holokauszt áldozatainak számát.

Kutatásaim azt bizonyítják, hogy Robert Conquest történész becslése a hétmillió áldozatról helyes. Ami a holokauszttal való összehasonlítást illeti, anélkül, hogy a nácik szörnyû bûneit kisebbíteni akarnám, két körülményre hívom fel a figyelmet. Az egyik: Sztálin a népirtás terén megelõzte Hitlert, hiszen még elõtte sikerült elpusztítania ártatlan emberek millióit. Megjegyzendõ, hogy Európa, más okok mellett, azért is figyelt olyan kevéssé arra, ami Ukrajnában történt, mert Hitler éppen ekkor, 1933. január végén jutott hatalomra, s ez töltötte be a világsajtót. Másodszorra érdemes azt is megjegyezni, hogy míg Sztálin alig több mint másfél év leforgása alatt hétmillió embert pusztított el, addig a holokauszt elõkészítését már 1939-ben elkezdték, de a II. világháború végéig így is "csak" hatmillió embert tudtak elpusztítani. Vagyis Sztálin nemcsak elõbb kezdte, de hatékonyabban is folytatta a népirtást, mint Hitler.

Sztálin azért rekviráltatta el a gabonát a parasztoktól, mert minél többet akart Nyugatra exportálni, hogy a Szovjetunió devizát szerezzen az iparosításhoz. Ennek alapján állítják egyesek, hogy amíg a holokausztot kizárólag irracionális okok alapján vitték véghez, addig a holodomor, legalábbis részben, "racionális" döntés volt.

A Szovjetuniónak 1932-33-ban mintegy 240 milliárd aranyrubel bevétele volt az ukrán gabonából. Pedig a beszolgáltatott gabona jó részét el sem szállították, a malmok mellett rothadt el, de nem adták oda az éhezõknek. Az óriási összeg jó részét Sztálin és a kommunista párt használhatatlan presztízsberuházásokra vagy nyugati kommunista pártok támogatására fordította.

Az ideológia teljesen elvakította azokat a helyi pártvezetõket, akik hermetikusan elszigetelték a falvakat, egész vidékeket, amelyeket elõzõleg kifosztottak.

Pártiratokból tudjuk, hogy egyes politikusok valóban tervbe vették Ukrajna "etnikai átalakítását", illetve olyan társadalmi szerkezet kialakítását a kollektivizálás révén, amely elõsegíti a kommunista társadalom felépítését. Az ideológiánál fontosabb volt az etnikai tisztogatás és a gazdasági kényszer. Ám ez utóbbi csak egy olyan tébolyult, a valóságtól teljesen elszakadt diktátor számára szolgálhatott ürügyül a népirtáshoz, amilyen Sztálin volt.

Engem pedig érdekel, és ki is kell mondani. Egyrészt azért, mert sokan azt se ismerik el, hogy a magyarok bármit elkövettek. Másrészt azért mert a történelem az nem olyan, hogy csak azt fogadom el, ami nekem szimpatikus belõle. Mindent ki kell mondani!

Ezzel egyetértek, bár nem egyszerû, ezt láthatod itt velünk kapcsolatban is.

Kár ,pedig a téma érdekes is lehetne,csak túl nagy indulatokat kavar úgy tûnik 😞

Ulvar
Hát én ezért nem írtam már, nem akarok ezen többet vitázni. Le kell zárni tovább kell ezeken a hsz-eken lépni és kész. Szerintem.

valahogy az az érzésem rossz irányba megy a topik

Köszönöm Mester!