15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
SZUsszan #10021 Szerintem meg egy célzás is volt a világ felé, hogy van ott még ahonnan ez jött, és ki tudja mennyi van még.
Ráadásul nagyobbat is szólt a második. -
Prof William #10020 Gondolom pontosan ez volt a terv. Ledobnak egyet, aztán szólnak hogy Megadás vagy jön a második. Ha nem akkor dobják a msáodikat majd újabb felszólítás aztán a harmadikat. Persze akkor még csak kettő volt nekik, de ezt a japánok nem tudták és "szerencsére" ez két bomba is elég volt ahhoz hogy a békepártiak megtegyék végső lépéseket. -
#10019 Nezd ha lett volna nekik meg 10 szerintem azt is ledobjak, ha a japanok nem kapitulalnak. Amugy nem Hirosima volt az elso a sorban, hanem Tokio, csak nem atommal. -
#10018 Az első után vártak két napot, semmi reakció nem volt. -
ManoNegra #10017 Egy atombomba ledobása még magyarázható ezzel, de a második? -
#10016 A nemet varosok felegetesehez meg annyit, hogy Harris Berlint 4 napig akarta folyamatosan bombazni, hogy mire a szovjet odaer, csak egy koromfolt legyen a varos helyen. Ezt mar nem hagytak neki.
Az atomot azert (is) dobtak le, mert a masik alternativa a partraszallas, es a japan anyaorszagon beluli foldi offenziva volt. Itt csak tippelni lehet, mennyi amerikai halt volna meg (akar 1 millio is egyes becslesek szerint). Esszerubb volt valami über fegyverrel terdre kenyszeriteni oket. -
#10015 "A V-2-őt Londonhoz hasonló mennyiségben egyedül Antwerpen ellen vetették be. Arról még nem találtam adatot."
Itt több mint 3700 civil áldozatról ír. -
SZUsszan #10014 Köszi mindenkinek az infót! Majd átnyálazom, ha lesz időm a linkeket is! -
#10013 Ez igazából annak volt köszönhető, hogy nem volt nehéz bombázójuk a németeknek, illetve nagyon intenzív bombázás "csak" a Blitz idejére tehető. Utána máshova kellettek az erőforrások. -
#10012 A német légoltalmi intézkedések akkorra már sanszosan átfogóbbak voltak, ez okozhat eltérést. Nézd meg az Blitz során ledobott bombamennyiséget. Ahhoz képest a hallottak száma meglepően magas.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.02.16. 13:35:32 -
SZUsszan #10011 Akkor Drezda bombázásánál megöltek közel ugyanennyi civilt? (a kisebb számot tekintve)
Nekem ezért tűnt kevésnek az adat. -
#10010 Én ismertem a számot és igazából meglepődtem mikor előszor néztem meg ezt (nagyon régen), hogy ilyen sokan. Én sokkal kisebbre számítottam. -
#10009 Ebben vannak számok, de csak angolokra vonatkozólag.
Conventional bombing during the “Blitz” of September 1940 to May 1941 and subsequent air raids had killed over 40,000 British civilians, while 1 in 5 of their homes were destroyed or damaged as a result of enemy action. The V weapons campaign added further to this sum of human misery. 107,000 houses were totally destroyed, and over 1,500,000 were damaged and needed repairs. In human terms the V weapons caused the deaths of 8,938 British civilians (6,184 by V1s and 2,754 by V2s) while 24,504 more were seriously injured, (17,981 by V1s and 6,523 by V2s). In addition 2,917 British servicemen were killed by V weapons and 1,939 seriously injured.
Itt is vannak számok.
A V-2-őt Londonhoz hasonló mennyiségben egyedül Antwerpen ellen vetették be. Arról még nem találtam adatot.
A V-1-gyel szintét lőtték Antwerpent, majdnem 2500 találta el. Statisztika V-1-ről, Belgium. -
SZUsszan #10008 Durván 60 ezer civilt öltek meg az 5 év alatt a bombázással és megtorló fegyverekkel? Sokkal nagyobb számra számítottam. Pedig nyilván ez sem kicsi, de most meglepődtem. -
#10007 A V1 és V2 rakétáktól kb 15000 a Blitzet meg úgy nagyjából 40 és 43 ezer közé teszi a szakirodalom. -
SZUsszan #10006 Hány civil halt meg a háború alatti összes német terrorbombázása és V1-V2-es fegyverek bevetése miatt és hány a szövetségesek által?
Nem trollkodok, nem ismerem az adatot és érdekelne.
Egyébként Harris egy jól dekorált tisztként lépett ki a háborúból. Ha kötélt nem is érdemelt volna, talán plecsniket sem. -
#10005 Látom most sem vágod. Normális ember nem tagadja, hogy Drezda bombázása a háborús erőfeszítéseket nem nagyon szolgálta. Viszont a véresszájúság, hogy akkor Nürnbergben nem volt senki az meg kapásból kettős mérce. Le is írtam, hogy miért.
Pontosan ezért nincs értelme minden évben lezongorázni ugyanazt a parttalan vitát... 1945-re már könyékig jártak a vérben és a józan és már sokakat régen elhagyott... -
kissssss #10004 nem mondom ez már teljesítmény amit te most itt leprodukálsz.
szerencsére azért van annyi szürkeállományod hogy beismerted a saját hülyeségedet és nem kezdted el(bár tőled bármi kitelik) mentegetni a drágalátos briteket, mert az már maga lenne a röhej ha most itt kiderülne hogy a gaz germánoknak a zsidajirtás csúnya rossz dolog a szövetségesek bombázásai pedig hősies és stratégiailag fontos lépés volt.
nem itt nincs olyan érv amivel mentegetőzni lehetne, fegyvertelen civilek tömeges mészárlása korszaktól függetlenül akármilyen módszerrel és fegyverrel háborús bűnnek minősül, a történelem és az utókor pedig ítélkezik a bűnösök felet akár tetszik ez neked akár nem pont. -
Renegade #10003 cinizmus? nyilván nem azért kapta a plecsnit, hogy gratulálok a 200. terhes anyához, hanem a sikeres bevetésért. Nem kell mély pacifistának lenni ahhoz, hogy úgy gondolja valaki, hogy ha egy bombázó parancsnok repült x bevetést (oldaltól függetlenül), amiből x terror bombázás volt , hatékonyan végezte a munkáját és hazahozta a legénységet, akkor miért is kapja a kitüntetést? Ügyesen öltek civileket. Nem túl kicsavart eljutni erre a következtetésre. -
#10002 Konkértan civilek legyilkolásáért mikor és ki kapott plecsnit egy nem elvetemült katonai diktatúrában vezetési vagy legénységi szinten? John Doe bombázó pilóta mikor kapott plecsnit azzal az indoklással, hogy "gratuálunk a civilek sikeres célzott gyilkolásáért"?
Nem, nem az érdkel, hogy volt e kiüntetése a részvevőnek, hanem hogy pontosan azért kapta -e. A háború után Harris is kapott címeket és plecsniket, de többször is felemlítik, hogy a valami nagy győzelmi beszédben meg háború utáni méltatásból A RAF, Harris és Bomber Command is kimaradt. Sanszosan pont Drezda utóélete miatt. Addig sem volt túl fényes amit műveltek, de az már vállalhatatlan volt még akkori mérce szerint is elég sokak szemében.
A háború alatt több személyzet is egy idó után moralizált arról, hogy helyes volt vagy sem. Egy részük helyeselte, egy részük elfogadta, egy részüket nem érdekelte, mondván, hogy megérdemlik, vagy simán 'nem én döntök'. Széles volt a skála.
Egyébként meg érdekes olvasni intrjúkat sok veterántól, elég érdekes felfogása van egyeseknek a II. vh-ról és az utána levő helyzetről és jövőről. Egy részük optimista volt, de van olyan jenki veterán, aki azt nyilatkozta, hogy Japán biztos csak kivár és fegyverkezik, hogy újra lecsapjon. Ránk...
Minden oldalon vannak idióták...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.02.15. 18:42:26 -
Renegade #10001 viszont azon sem kell meglepődni, hogy ez zavarja egyesek igazságérzetét, úgymint civilek legyilkolásáért menő felvarrókat meg helyes plecsniket lehet kapni, ráadásul még mindig nem akar erről a szokásáról lemondani az ilyen-olyan katonai vezetés. -
#10000 Semmi. Adjál észérvet több millió zsidó/kommunista/cigány/bárki akit elvittek összegyűjtésére és szervezett leölésére. (Ami ráadásul nem szolgálta a háborús erőfeszítéseket.)
Adj észérvet London és a többi város V-1-gyel való lövetésére és szintén a válogatás nélküli bombázásra. Mindkét oldal csinálta. Szép dolog? Nem. Megtörtént? Igen. Felelssőgére vontak CSAK EZÉRT bárkit bármelyik oldalon? Nem.
Akkor már könyékig jártak a vérben és az észérvek régen nem játszottak. BTW az USSAF vezetése csak hazározott angol nyomásra ment bele ebbe az őrületbe. N+1-szer leírtam már, hogy a jenkik nem azért, mert ők szentek és angyalok azért utasították a civilek válogatás nélküli bombázását, hanem azér, mert nem tartották hatékonynak Németország ellen. Egyszerűen nem érte meg erre küldeni a méregdrága bombázógépeket és felvállalni a veszteségeket.
Japán ellen ideológiai okokból sokkal elfogadhatóbb volt és a japán építkezési szoksások miatt töredék erőforássokkal tudtak olyan tűzvihart csinálni, ami felperzselte a városokat. A németeknél ez sokkal nehezebb volt.
Egyszerűen azt tartom szánalmasnak, hogy egyesek kiragadnak momentumokat a háborúból és nekiállnak mindenféle ideológiát gyártani mögé. Mai ésszel szinte felfoghatatlan, hogy milyen pusztítással és szenvedéssel járt az, ami akkor volt. Valakinek az a barom ötlete támadt, hogy ez végig kell vinni, és éppenséggel az a valaki az angol történetírás egyik szent tehene volt... Sajnos az angol vezetésben sokszor nem volt elég kurázsi, hogy megállt parancsoljon annak a marhának... (Mondjuk németeknél ez hatványozottan igaz volt hitlerrel szemben)... -
#9999 Meg sem néztem az adatlapját, nekem minden fórumozó egyforma nemtől függetlenül amíg nem kezd trollkodni... Nem a neme alapján ítélek meg valakit...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.02.15. 17:41:27 -
#9998 Bingó :). A másik infót köszönöm. -
Lacusch69 #9997 Tartózkodási engedély, Drezdába szól '47.jan.8-ig. -
Lacusch69 #9996 Szövetségesek által kibocsájtott felmentő igazolvány, vagy valami ilyesmi, a sváb szöveg alapján (háború utáni) -
Lacusch69 #9995 Ad1. Egy ifjú hölggyel nem illik ilyen hangnemben beszélni. Úgy látom, társalgási kultúrát nem tanítanak a BME-n...
Ad2. Kérnék egy katonailag indokolt érvet Drezda porig rombolására, ill. ismeretlen számú (50-500.000) civil meggyilkolására. -
Freeda Krueger #9994 Most már gondolom világos miért nem lehet máshol kommentelni a témát
és itt még viszonylag kulturált a hangnem
Utoljára szerkesztette: Freeda Krueger, 2015.02.15. 16:42:08 -
#9993 Most akkor érvekkel akarsz vitatkozni vagy sem? Mert egyelőre csak igazoltad az állításomat ezzel a kommenttel... -
#9992 Én ezzel csak arra akartam kitérni, hogy oldaltól függetlenül lóghatnának azok a vezetők/parancsnokok, akik célzottan civilek százezreit ölették meg...
Utoljára szerkesztette: mijki, 2015.02.15. 15:45:40 -
kissssss #9991 kedves közeli rokonaiddal beszéljél ilyen hangnemben.... -
#9990 Másik hogy tényleg ez mi? Mire vonatkozik?
-
Oddball29 #9989 Az okinawai vérfürdő után minden kicsit is józan politikus kiadta volna a parancsot az atombomba bevetésére. -
#9988 Itt mindenki geci okos...ez van, szokj hozzá.
BTW...
Remélem valaki tudna fogja hogy ez mi :)
-
Freeda Krueger #9987 ki nem látta ezt előre
-
#9986 Most akkor kezdjünk bele..? Tényleg ezt akarod? Házhoz mész a pofonért...? -
kissssss #9985 khm khm, csak neked troll téma. -
Freeda Krueger #9984
Zsákmányolt kinai páncélosok -
Freeda Krueger #9983 Valószíinűleg azért nem kommentelhető mert egyik oldal sem mondanának igazat.Mindkét oldal folyamatos hazudozását meg nehéz moderálni, így elejét veszik a dolognak.
Lásd ami itt.... -
#9982 Ahogy az összes Luftwaffe érintett, akik megszervezték Anglia és később más városok bombázását V-1-gyel. Ja, hogy egyik sem ment... Akkor zárjuk le ezzel ezt az örök trolltémát..
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.02.15. 10:25:25