II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ide,mert az "ismerd fel " topikban túl egyértelmû lenne...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Kösz fonak. Egy esszében találtam és nem igazán tudtam vele mit kezdeni.
itten

itt talán érthetõbb

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Hát, elég borzalmas szöveg fordítás szempontjából az biztos, hevenyészetten:

"Amíg a németeknél háttérbe szorult a V-fegyverprogram, nem volt szükség bevetésekre a csali "No Ball" V-1 rámpák ellenieken felül, és az invázió elõtti légi offenzíva vált stratégiai szempontból fontosabbá."

A "No ball" ha jól értem egy kódnév volt, így nem hiszem hogy van értelme fordítani, a krikettben használt kifejezésbõl származik. Minden felderített V-1 indítórámpának adtak a szövik egy "No ball számot".
A lényegén nem változat, akkor nem 100.000, hanem 400.000-rõl emelkedett volna meg x millióra.

Ráadásul szerintem az ukránok lelkesebben harcoltak volna a németek mellett, a szovjetek ellen egy független Ukrajna reményében. Mint a szovjetek mellett megvédvén azt az államrendszert, ami miatt éhen halt egy rakás honfitársuk.

Szóval a nácik elbszták nagyon. Hál Istennek.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Kellene némi segítség.
Ebbõl a mondatból kellene valami értelmeset kovácsolni:

While the German deemphasis of the V-weapons program limited the need to devote sorties beyond those absorbed by some decoy “No Ball” V-1 ramp sites, the preinvasion air offensive now assumed greater strategic importance.
Szerintem azért annál több volt, a különféle hátországi kollaboráns milíciákkal stb. együtt. Ugyebár, még a KZ-õrök között is volt jó pár ukrán. Demjanjuk neve talán ismerõs.
Erre gondoltam én is. Ráadásul azok a tömegek, akik velük vannak, bármilyen szarul is harcoljanak (bár német vezetés mellett szovjet erõk ellen harcoltak volna, nem szovjet hentesek irányítása alatt Manstein ellen) nem ellenük vannak.

Érted, +x millió önkéntes a németeknek, -x millió golyófogó a szovjeteknek.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Ulvar
Nehéz kérdés. Az ellátás és a szállítás lehetetlen lett volna a Harmadik birodalomnak ennyi emberhez pluszba. Háttérországi feladatokkal esetleg meglehetett volna bízni ...mondjuk 1 milliót... és talán a zsákmányolt anyagból fenntartani és felruházni õket valahogy.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Molnibalage
Mert a túlerõ lenyomta õket. A németek fölénye mellé még 41/42-ben 3-4 millió önkéntes...? Még a legszarabb fegyverzettel is olyan tömeg volt, ami a némteket megállítota. Na, akkor képzel el, hogy ez VELÜK van. A SZU két perc alatt esett volna el...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ulvar
Hát azért nagyon gyorsan tegyük hozzá, hogy még saját szövetségeseikben sem bízhattak kitartásban katonailag, nemhogy egy idegen nép évek alatt demoralizált és elbutított embereiben (katonáknak nem lehet nevezni õket jó formán a kiképzési szintjüket nézve meg doktrínákat illetõen lásd Finn háború).

Ha egy fronton te vagy a vezérkar parancsnoka, és tételezzük fel jól ismered a taktikai elképzelését a hadseregnek, fõleg ha tudod megbízhatsz bennük, mert ismerik a fortélyokat. Most beteszel egy hadseregnyi vagy akár 2 ukránt a frontvonalba kiknek mondjuk az ék bal és jobb szárnyát kéne támogatni...hát én se nagyon bíznám, de még védekezésnél se. Úgy dobálták volna el egy szovjet ellentámadásnál a fegyvereiket és szaladtak volna szerteszéjjel mint a fene. Az ék csúcsát meg bekerítik ezáltal és hopp egy Don kanyar feeling máris megvan.

A Románok is oly könnyen adták meg magukat Donnál és adtak át minden német és szövetségeseinek álláspontját mint a huzat...ha már a szövetségeseiden belül ilyen van, akkor mit vársz egy éppenhogy felszabadított ukrán néptõl? Semmit. Menjenek kapálni. Talán a Fehéroroszok, bennük talán bíztam volna. De ezek csak az én szerény véleményeim 😊.

Azért az nem mindegy, hogy az amerikaiak 41-ben vagy 43ban lépnek be hivatalosan a háborúba. Hogy az egyébként is az életükért küzdõ britek kapnak-e morális megerõsítést, hogy helyt tudtak állni itt-ott a japánok ellen is és az USA belépett mellettük.

Meg mennyi ukrán harcolt a németek mellett?

Max. 100.000

Mert hogy 4.5 millió harcolt a németek ellen...

Ha barátságosan álltak volna hozzájuk, akkor a fehéroroszok, ukránok millió számra álltak volna be...

Az amerikaiak mindenképp beléptek volna a háborúba, az hogy a japánokra kellett fecsérelniük az erõik egy részét, az még jól is jött Hitleréknek, nyertek vele talán egy-két évet is. Ha nincs Pearl Harbor, akkor lett volna második Lusitania, vagy bármi. Az olaszok ja, azokkal jobban jártak volna, ha eleve az ellenséges oldalon kezdik, vagy semlegesek maradnak, mint Spanyolország. 😊
Ukránok: igaz, bár csatlakoztak így is, sõt oroszok is szép számmal. Bár errõl nem nagyon volt szokás beszélni (a Vlaszov-hadseregrõl). De tény, a rögeszméjük az volt, hogy az egész Keletet német parasztokkal kell majd betelepíteni.
Érdekes volt a szelektív fajelmélet a führer bomlott elméjében.

Az ukránok akik tömegével örömest csatlakoztak volna, azok nem kellettek. Pedig az ellenségem ellenségei voltak. A japánok meg igen, akik ellenségemet nem hogy gyengítették volna, de még idejekorán egy újat is hoztak magukkal.

Nem beszélve az olaszokról.

De így volt rendjén. Nem szívesen élnék egy gyõztes náci birodalomban segéderõként, mint eltûrt szövetséges alja nép...

így már érthetõ, csak elsõ ránézésre elég furán néztek ki. 😊

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

"Az ellenségem ellensége a barátom."

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Náci propaganda. Pontosan nem találtam meg, csak ezt:

http://www.tellthechildrenthetruth.com/gallery/

islam und judentum? ez mi lenne?

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Pillanatra átvert a képaláírás, hogy a Wahoo süllyesztette el '68-ban. Aztán rájöttem, hogy ez a Wahoo nem az a Wahoo...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Feltételezem. Egyébként én sem érteném a képaláírást.

Molnibalage
Akkor a jenkik egy saját tengót süllyesztettek el teszten?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

1963as a kép? =)

Molnibalage
Nem értem a képaláírást.

Gyönyörûen elkapta a találat pillanatát a fotós. Mondjuk a a bent lévõk valószínûleg nem voltak túlságosan elragadtatva.
RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

RatBaG

mondjuk valójában ez 63as...

Per Aspera Ad Inferi.

Mindenki szereti a Tigriseket 😊

Egyébként gyerekkoromban olvastam a Kántor nyomoz c. örökbecsût, abban pedig a mocskos imperialisták (illetve nem mondja ki kik, de kizárásos alapon) bombahordozó "öngyilkos merénylõ" kutyákat vetnek be a nyugati magyar határon. Mondjuk ezt már akkor sem hittem el igazán, ma meg már egyértelmûen kommer propagandának tûnik, olyan 50-es évekbelinek. Bár nem tudom a Kántor sztori melyik évtizedben játszódik, azt hittem késõbb.
Miért vetnének be kutyát ott ahol saját tank is van?

De a "Lemilen" volt róla egy cikk...

cikk

A kutyalobbi mûve az egész 😊

Én úgy tudom, hogy mivel az oroszok a saját tankjaikat használták, a kutyák szépen beazonosították azokat élesben is.
Ulvar
Nem igazán mûködött, mert szétszaladtak az erõs motorzajtól. Sõt, volt hogy az õ vonalaik felé rohant a kutya.

Szegény kutyusok mindig az oroszok tankjai alá szaladtak, mert azokkal képezték ki õket :/
Kutya helyett...

Vagy 303. Távirányított lánctalpas akna vagy mi a csuda.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Goliath Sd.kfz 302

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

A lövegbõl ítélve 40M Turán. (Vagy Turán I., ahogy Fonak írta)

Turán I. szerintem
Animefox
Ez milyen típus pontosan?

Jut szembe, érdekel valakit alt-os Luftwaffe képregény?
Csak nem házi feladat?
Mi van, nem tudod használni a Google-t?😊
Dizson
Hali!
Lenne pár kérdésem:
Ki hívta be 1938-ban a Németeket Ausztriába?
Kinek a nevéhez köthetõ a gyõri beszéd megtartása?
Ki robbantotta ki a marokkói lázadást?

Elõre is köszi! 😊

Ulvar
A fontosabb környékeken a kevésbé lebombázott épületeket restaurálták, a többit lebontották helyettük semmi vagy szoci házak épültek (nem csak panel).

érdekes cikk, sajnos itt sincs említve mikor újították fel a házakat.

Itt csak az van írva, hogy a középületek azonnal elkezdték felújítani (már amit). 1950 után kezdték el a lakóépületeket, tehát 6 év alatt csináltak ezt azt, de utána megint volt amit szarrá lõttek ugye pl. a Széna téren, a Moszkván, Oktogon etc...

Érdekes kérdés. Nem tudom. Az biztos, hogy tõlünk nyugatabbra, igen gyorsan hozzáfogtak. Szinte ahogy abbamaradt a harc, és helyre állt a rend, már kezdõdött is az újjáépítés. Nálunk mind ez, évtizedek, 60-as évek közepe-vége fele, igencsak a kádári konszolidáció idõszakára fejezõdött be. Persze az is igaz, hogy nálunk is voltak dolgok amiket gyorsan újjáépítettek, de sok minden újjáépítésére nem jutott se pénz se idõ hát azok nem voltak olyan fontosak a vezetésnek. Ellenben, Sztálin szobrunk az igen gyorsan lett, pedig akkor még Budapest jó része rom volt. Inkább ez adja meg az egész helyzet furcsaságát, szobrot emelni azt gyorsan sikerült. Ujjáépíteni hát...

Molnibalage
Ez tudom, a várban is láttam épületet, de több olyan épület is van, amin azt sem lehet megmondani, hogy 45-ös vagy 56-ös lövésnyomok vannak rajtuk.

A kérdésem lényege az volt, hogy mikor szûnt meg az, hogy ha csak úgy végigpillantottál a városon, akkor csak elvétve láttál romos épületet. Mennyi idõ kellett ehhez? 5 év? 10 év? 20 év?

Pesten még mindig akad amit nem építettek ujjá, és soha nem is fognak, például a levéltár épületét, nincs meg a torony. De azt mondják még vannak házak, amikben ott vannak még mindig golyó nyomok. Hát így nem túl meglepõ, hogy a 60-as években nem épült ujjá a vár.

Molnibalage
Van olyan oldal, ami a II. Vh utáni város újjáépítéssel foglalkozik? Hogyan és mennyi idõvel a háború után érték el azt a nagyobb városoknál, hogy már csal elvétve maradt lerombolt épület a városképben?

Bp-rõl egy '60-as évek beli panorámaképen is az láttam meglepõdve, hogy a vár nagy rész még mindig romokban állt.