101030
.
  • DanielT
    #46000 LOL
    #46002 LOL

#46000+#46002=OWNED.

Ez nem a te napod riceboy.
  • DanielT
  • Borg
    Mit, hogy nem tud hozzászólást értelmezni? Azt tudtuk eddig is. Vagy azt, hogy a teljes szövegkörnyezet idézése nélkül kitűnően tud sarkítani? Azt is... nincs új a nap alatt :) Fogalma sincs mi a driftelés, ezért teljes meggyőződéssel keveri a power- oversteer/slidinggal, amit valóban csak RWD/AWD autóval lehet, de ez csak 2, a kb 8 féle módszer közül. Az egy más kérdés, hogy a versenyszerű driftelést RWD/AWD-vel csinálják szinte kizárólag, mivel azzal lehet tovább fenntartani az állapotot, ami ugye a pontokat jelenti.
  • fifi
    na ezt is megtudtuk...
  • Borg
    Ez az utolsó postom ebben a "vitában", mert nincs kedvem megint oldalakon keresztül irogatni a tudatlanságodról, mint a múltkor. Igen, tiéd lehet az utolsó szó.

Az ÁTLAGSEBESSÉGET nem egy 5s-os intervallum alatt mérik, amely rövid intervallumban az F1 autó a csúcssebességén tud autózni. Azért hívják átlagsebességnek, mert a teljes körátlagot veszik figyelembe.

A litániádat meg el sem olvasom, mert valszeg megint neki kéne állnom tisztázni a tévedéseidet...
  • DanielT
    TUNING AUTÓ mánia
    2006.01.06. 22:04 - Borg (#2099)

Biztosan az FWD Civic-ek is azért húznak a kanyar belső íve felé, mert az elsőkerekes autó tipikusan nem tud éles kanyart bevenni. Próbáltál már sodródó elsőkerekes autót visszavinni az ívre? Megsúgom, visszaváltva kövér gázzal kell. Próbáltad ezt már hátsókerekesnél, elektronika nélkül? Mert az meg semmi mást nem fog csinálni, mint kidobja a seggét. Majd nézz meg azért egy ilyen drift moviet, amit tipikusan FWD autókkal csinálnak.

Lol! :D És ez az ember beszél fizikáról :DDDD

Tehát emberek, driftelni szigorúan elsőkerekes autóval, mert a profik is úgy csinálják :D
  • DanielT
    "Mr. nyomaték gyorsítja az autót?:D"

Tanulj riceboy:

Mi gyorsítja az autót?

F=m*a

Az autót a keréken ébredő erő gyorsítja - mivel ezt forgómozgás közben teszi, ezért a kerékre érkező nyomaték (Nm) számít egyedül. A motor (padlógáz mellett) nyomatékgörbéje azt írja le, hogy egyes fordulatszámok mellett mekkora nyomaték ébred a főtengelyen. Ez a nyomaték "átmegy" még a váltón (fokozat) és az osztóművön (végátétel), míg megérkezik a kerékhez.

Hogy egy bizonyos fordulatszámon mekkora erő gyorsítja az autót, az az áttételtől és a motor azon fordulatszámon leadott nyomatékától függ. Tehát a nyomatékgörbét megfelelő számmal szorozva megkapjuk az adott fokozathoz tartozó nyomatékgörbét - a keréken.

Nyilván váltani pl. akkor érdemes, amikor az adott fokozatban a keréken ébredő nyomaték már kisebb, mint az egyel nagyobb fokozatban, ugyanekkora sebességnél ébredő nyomaték.

Tehát a gyorsulást az áttételek, a tömeg és a nyomatékgörbe határozzák meg. Ha pl. a nyomatékgörbe mondjuk 2000-4600 fordulatszámok között közel lapos, akkor ezen fordulatszámtartományban a gyorsulás állandó lesz, mert azonos erő gyorsítja az autót (ezért szeretik a lapos nyomatékgörbét).

Node akkor mi az a lóerő?

A lóerő a teljesítmény mértékegysége (SI a watt) - ha a nyomatékot megszorozzuk a hozzá tartozó fordulatszámmal, akkor megkapjuk az adott fordulatszámon leadott teljesítményt. Tehát az autó max. teljesítményéből a fordulatszám ismeretében számolható a nyomaték. Ha a max. nyomatékot összekötjük egyenes vonallal ezzel a max. teljesítményhez tartozó nyomatékkal, akkor kapunk egy (ki tudja milyen jó) közelítést a nyomatékgörbére.

A (turbó)dízelek nagy nyomatéka csak alacsony fordulatszámon van jelen, mindenesetre a nyomatékgörbe púposságából következik, hogy bár a max. teljesítmény kisebb, mint egy azonos űrtartalmú benzinesé, de azonos áttételek mellett ugyanazt a kasznit a dízel fogja jobban gyorsítani - amíg el nem fogy a szufla. Ugyanis bár amíg tart az erő, addig előzi a benzinest, annak nagyobb használható fordulatszám-tartománya van, tehát a dízelnek hamarabb kell váltania, vagy eleve hosszabb áttétele miatt indul hátrányból.
  • DanielT
    Semmit nem tudsz rólam. Upsz.

"időegység alatt több utat tesznek meg a nascar pályán"

Alább írtam a példát 5 másodperc időegységre. Ne használj olyan fogalmat amivel épp megcáfoltam az előbb a dolgot. Fogalmazz egyszerűen: a verseny ideje alatt és máris igaz lesz Mr. Frusztráció.
  • Borg
    Mucus, én még akkor sem leszek riceboy, amikor te kifizetsz egy bmw-t. Upsz.

Cvd-nek teljesen igaza van abban, hogy mivel a Nascar autók átlagsebessége nagyobb (kevesebbet lassítanak, gyorsítanak), ezért ők időegység alatt több utat tesznek meg a nascar pályán, mint az F1 autók az F1 pályán, annak ellenére, hogy az F1 autó jobban gyorsul, és valszeg jobban is fékez, sőt, _néha_ még a Nascar végsebességét is át tudják lépni. Ez egyszerű fizika, de azért kell róla oldalakat vitázni. Igaz, Mr. nyomaték gyorsítja az autót?:D
  • DanielT
    Inkább fejtsd ki az álláspontodat riceboy, ahelyett, hogy beszólsz.
  • Borg
    Látom megint az új fizikai tételek felállításán megy a fáradozás :D
  • DanielT
    Szóval tény, hogy az átlagsebesség a Nascarban a legnagyobb, de az is tény, hogy az F1 széria a leggyorsabb, mert ott a legnagyobb a kocsik végsebessége, gyorsulása, lassulása, kanyarsebessége.
  • Cvd
    Igazad van, régen volt úgyhogy kevertem a pilótákat. Utána kellett nézni mert más nem változott csak annyi hogy Prost helyett Hillt ütötte ki '94-ben az utolsó versenyen a rajt után az első kanyarban. Nem volt véletlen, annyira ráhúzott kívülről hogy Hill a fűre kényszerült ahol megcsúszott bele Sumák oldalába és mindketten kiestek. Így nem szereztek pontot, és Sumák nyert 1 ponttal mert annyivel vezetett Hill előtt a bajnokságban. Lehetne persze véletlen, csakhogy '97-ben mégegyszer meg akarta csinálni Villeneuve ellen ugyanazt (akkor nem jött be, csak ő esett ki), kétszer pedig nincs ilyen véletlenül.
    A Benetton meg tényszerűen csalt, rajta is kapták sorozatosan akkor (rajtautomatika, autókigyulladás a szűrő kispórolása miatt ésatöbbi), és e második évben el is vették a csapat pontjait év végén. Nem csak rájukfogták a dolgot. Érdekes módon a pilótájuk megtarthatta a VB címet, aki ugyancsak profitált a csalásokból.
  • DanielT
    "egységnyi idő alatt mekkora távot tesznek meg"

Oké, legyen az egységnyi idő 5 másodperc és az F1 autó a Monzai pályán megy egyenesben 370-nel. A Nascar autó végsebessége szinte kilóméterre megegyezik az átlagsebességgel és ez +-pár km maximum 300.

Tehát az F1 a leggyorsabb, csak a pályák nem egyenesből állnak :)
  • Cvd
    Gyorson a legnyilvánvalóbbat értem, egységnyi idő alatt mekkora távot tesznek meg, vagy másfelől nézve ugyanazt a távot mennyi idő alatt teszik meg. Mint az életben is, az a gyorsabb, aki ugyanazt megcsinálja amit a másik, csak hamarabb. Namost ugyanakkora idő alatt egy Nascar autó nagyobb távot tesz meg mint egy F1-es, tehát a NASCAR gyorsabb mint az F1 széria.

És ezzel részemről befejeztem. Tizedjére írtam le már kábé, bárki bármerről próbálja kiforgatni attól még tény marad hogy az F1 nem a leggyorsabb széria. Az F1-es autók talán tényleg a leggyorsabb versenyautók és talán tényeg megvernének minden mást, de ezügyben nem is állítottam semmit.
  • MikX
    Szerintem itt már megint fogalomzavar áll fenn...
    Mitől számít gyorsnak egy verseny?
    Ha ezt megmondod nekem Cvd, és alátámasztod, hogy a Forma 1-nél gyorsabb az a vrseny amit mondasz, akkor elfogadom...
  • Kit--Kat
    Kezdjük ott, hogy azt se tudod ki kicsoda... Alesi, hogy jön ide életükbe nem hajtottak VB címre 1más ellen... Prostal meg pláne nem. NAgyon nem vágod a témát, szerintem többet erről a részéről ne is beszéljünk... Az meg, hogy csalt volna amikor gyengébb autója volt??? Ahol szabálytalan volt ott kizárták és nem 1 megnyert futam után vették el a győzelmét. A Williamsek 2x oxlan jó autók voltak és így is győzött. Na mind1, úgy is felesleges neked magyarázni, mert mindenkinél okosabb vagy... Ja és az, hogy 1 4 kanyarban álló oválpályán nagyobb az átlagtempó igazán nem tudom mit bizonyít?!
  • MikX
    Jogos, de azért tettem smile-t :D
  • DanielT
    "világ bármelyik zárt pályáján melyik autó megy végig a leggyorsabban?"
  • MikX
    Hát ezzel erősen vitatkoznék :D
    Red Bull Airrace :D
    vagy egy Jet dragster, ami lép vagy 400-at legalább, nemtom, nem vok otthon benne... :D

De tény, hogy a forma 1 azért a maga környezetében verhetetlen, és ha nem is azért van, mert 5000Le-sek az autók, 900Km\h-val mennek, 40G vel kanyarodnak, hanem, mert minden pályaversenyzőnek valahol ez az álma, ide bekerülni semmi nem ér többet...
  • CSOCSO
    igy van!! egy f1 es auto nem gyengen odaverne egy nascar autot egy nascar palyan.. de nemtom minek hasonlitjatok ossze.. a nascar csak korbe korbe autozas kurvanagy sebesseggel.. f1 meg lassitas.. gyorsitas.. sok sok kanyar stb....

lehet hogy anascarnal nagyobb az atlagsebesseg de ez most hogy jon ide??? kit erdekel ez???
  • DanielT
    A Nascar? Muhaha. A Cart? Lol. A WRC? Löl. A dragster? Licsmilol. Egy tuningolt Enzo? Höhh.

Nem, kedves barátaim, hanem egy Forma1-es gép. Mert az a leggyorsabb. Attól, hogy a pályák amin versenyeznek nem teszik lehetővé a 300km/h-s átlagot, még bármikor szarrávernek bármilyen más versenyautót.
  • DanielT
    És ha az a kérdés, hogy a világ bármelyik zárt pályáján melyik autó megy végig a leggyorsabban? Na? :D

• MikX
    Hát nem kell rögtön ennyire kiélezni a dolgokat, ö sem állított semmit sztem, egyszerűen arról van szó, hogy nem lehet összehasonlítani...
    Hasonlítsd a hasonló kategóriájú versenyekhez...
    A1GP, pl, de még az sem nagyon...
    Igazán minden verseny más, és ezért jó...
  • DanielT
    Höhhhe :) Igen, ez az egyik kedvenc tévhitem, hogy mindig csökkenti a féktávot. Frászt! :)
  • Joey_The_Man
    boldog szülinapot

más: ABS -ről érdekes dolgokat tudtam meg. Bizonyos esetekben megnöveli a féktávot..[csalódott].. És igazából ugye csak annyit szolgál, h irányíható marad a kocsi..
  • Cvd
    Egy gond van faszikám, ha egyszer én nem jelenthetem ki hogy gyorsabb a pl. a Nascar mint az F1 mert más pályák, más autók, ésatöbbi, akkor te hogyan tudod kijelenteni hogy fordítva van ugyanezen dolgok alapján? Ha nekem nem lehet igazam, akkor neked se haver.
    A különbség annyi hogy eddig én hoztam fel egyedül konrétumokat amik az én igazamat támasztják alá, te semmit. Magasabb átlagsebességgel versenyeznek a Nascarban mint az F1-ben, ez tény, nincs mit okoskodni ellene. De tudod mit? Ha azért gyorsabb mégis az F1 mert ott több a gyorsítás-lassítás, akkor meg a Nascar helyett a Gokart a gyorsabb az F1 szériánál, elvégre ott mégtöbb van.
  • robotnyk
    lehet, hogy egyen-egyenként komolyabb teljesítmény az, hogy valaki 5mpen belül lassul 50re, majd vissza 300ra. csak az a nemmindegy, hogy közben milyen verseny van egyik és másik versenyző között.
  • Joey_The_Man
    Még 1 pont az F1-nek. Autósport teteje... Mellesleg, aki F1-ben versenyzik, az kibaszott kurva jól tud vezetni! Mert ők a legjobbak ebben a "pályaautó kategóriában". Rally már más tészta.. MotoGp is.. Nascar meg amerikai faszság, de az is más..
  • CSOCSO
    ez tenyleg tok hulyeseg... es tenyleg ennyi erobol a dragsterek a leggyorsabbak...

azon kivul nemtom mi ertelme van hogy a nascarosok 200-300 al mennek egyfolytaban... hogy jon ez az F1 hez ahol 5 mp-n belul lassulnak 50 ra es vissza 300 ra?

• DJ Bee18
    nem értem, Nascar, Indy. Tömeges körözés, defekt, falnak menés, sárga zászló, 10 perc még nagyobb unalom, közben kerékcsere. Az F1 unalom, de ne mondja nekem senki, hogy ezek meg észbontóan izgalmasak, mert ezt hallom folyamatosan. Inkább WTCC, meg MotoGP, na ezekben van izgalom...
  • DJ Bee18
    ennyi erővel a Dragster verseny a csúcs, mert ők a leggyorsabbak...
  • DJ Bee18
    De értsd már meg, más egy autópálya, és más egy szerpentin... Nem érted meg, hogy a gyorsaságot nem lehet összehasonlítani két teljesen különböző pályán. Irogatsz mindenfélét, az F1 gyorsabb, az autók fürgébbek, csúcsot képviselnek, kész. Mit agonizálsz ezen...
  • Cvd
    Ezért jelentettem ki csak és kizárólag a szériákra értve a dolgot és nem az abban szereplő autókra. Semmi mást nem állítottam csak azt hogy az F1 nem a leggyorsabb széria (ami valóban nem az autókon múlik), ezt tartom is. Ha belehozunk mindenféle részlettényezőt (pályák, kigyorsítások, ésatöbbi amit még te is felhoztál) az árnyalja a képet természetesen, de ebbe nem fogok jobban belemenni mert felesleges.
    Az átlagsebesség viszont azért fontosabb mint ahogy beállítod. Ha elindul két autó, az egyik végigmegy a távon 100-as állandó tempóval, a másik megy az elején kicsit 200-at majd lelassít 50-re és a másik után ér be, akkor ugye nem a második tette meg gyorsabban a távot?:) Versenyben pedig az számít hogy a fix távot ki teszi meg legrövidebb idő alatt, nem az hogy ki érte el egy pillanatra a megmagasabb sebességet a verseny alatt.
  • DJ Bee18
    nézd meg akkor egy Nascaros átlagtempót Watkins Glen-i pályán, mennyivel kisebb...

Meg nem értem, épp az a lényeg, hogy azonos pályán ki a gyorsabb,nem az hogy átlagtempó. Ennyi erővel végigdöngetek átlag 230-cal az Autobahnon, és kijelentem, hogy én gyorsabb vagyok egy F1-esnél?? Bocs, ezt az érvelés tartom elfogadhatónak. Meg értelmetlen...

Meg a gyorsasághoz hozzá tartozik a kanyarsebesség, kigyorsítások, míg ez nem mérhető oválpályákon

Meg erről volt szó:

"...hogy az F1 a csúcsok csúcsa..."

Konstrukciót tekintve valóban csúcs gépek...
  • DanielT
    Ok.

"Közben meg nem a legyorsabb, nem a legtechnikásabb, egyszerűen csak nyomjál pénzzel mert reklám van benne."

Ezzel a mondattal (ahol kezdődött a dolog) továbbra sem tudok egyetérteni. A pontosításoddal már igen.
  • DanielT
    Úgy, hogy azon a pályán egy F1 autó gyorsabb lenne. Egyes Nascar versenyeken megvan a 300km/h is egyébként.

Lehet, hogy nem az F1-ben a legnagyobb az átlagsebesség, de a világ leggyorsabb autói az F1-es gépek. Nyilván gyorsulásban a dragsterek, végsebességben a rakétaautók és egyebek, de összességében a világ versenypályáin semmi nem megy gyorsabban végig mint egy F1-es gép.
  • Cvd
    Oké, akkor felnyitom a szemed, idézem a forrást ahonnan indult az egész:

"...hogy az F1 a csúcsok csúcsa..."

Érted, F1, és nem F1-es autó. Ugyanezt leírtam az #45960-ban, erre azzal jösz hogy egy F1-es autó valószínűleg lenyomna egy Nascar-t. K*urvára nem vitatom, de ezt már előtted leírtam. Ettől viszont tény marad hogy a Nascar versenyek gyorsabbak mint az F1-esek.
  • I.C.ram
    www.autoscout.de
    www.mobile.de
  • Cvd
    Nos, akkor nézzünk szét mi is a helyzet. F1 fronton vehetjük a mai időmérőt, ráadásul a pálya a gyorsabbak közé tartozik, még azt sem lehet mondani hogy egész véletlenül a leglassabbat választottam ki. A ma futott leggyorsabb kör átlagsebessége olyan 230km/h. A legutóbbi Dover-i Nascar futam ugyanezen adata 154,6mp/h, vagyis szűk 260km/h. Különösebben nem vagyok otthon a Nascarban, de úgy tudom hogy ez még kifejezetten lassú. Sokkal gyorsabb pályák is vannak, tekintve hogy a Dover-i triovál, nem oválpálya. És ez csak a Nascar.
    Ezek után újra kijelenteném hogy nem az F1 a leggyorsabb széria. Lehet hogy fogalmatlanul teszem, de elképzelni sem tudom hogy lehetne az ellenkező eredményre jutni a fenti tényekből.